Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 21.6.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

21. junija je na severni polobli poletni solsticij ali sončev obrat, ko je dan najdaljši v letu. Ob koncu dneva pogosto zagorijo tudi kresovi, ki pozdravijo koledarsko poletje, in opogumijo staroslovanskega boga Sonca Kresnika, da bo čez poletje zasijal z vso močjo. Pomena Sonca in poletja so se zavedali tudi številni skladatelji, ki so v tem astronomskem fenomenu iskali ustvarjalno spodbudo.
Joseph Haydn: Godalni kvartet št. 63 v B-duru, op. 76, št. 4 'Sončni vzhod'
Felix Mendelssohn: Scenska glasba Sen kresne noči, op. 61

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Napovedujemo 3. koncert festivala Pisluhi v Mestnem gozdu Celje in Gimnasstika nesmisla 3 v Cankarjevem domu.

21. junija je na severni polobli poletni solsticij ali sončev obrat, ko je dan najdaljši v letu. Ob koncu dneva pogosto zagorijo tudi kresovi, ki pozdravijo koledarsko poletje, in opogumijo staroslovanskega boga Sonca Kresnika, da bo čez poletje zasijal z vso močjo. Pomena Sonca in poletja so se zavedali tudi številni skladatelji, ki so v tem astronomskem fenomenu iskali ustvarjalno spodbudo.
Anton Webern: Idila za veliki orkester V poletnem vetru
Maurice Ravel: Suita št. 2 iz baleta Dafnis in Hloa

Za najdaljši dan v letu, ko slavimo svetlobo, smo izbrali pesem o človeku in svetlobi v njem. Pesem interpretira Blaž Šef.

21. junija je na severni polobli poletni solsticij ali sončev obrat, ko je dan najdaljši v letu. Ob koncu dneva pogosto zagorijo tudi kresovi, ki pozdravijo koledarsko poletje, in opogumijo staroslovanskega boga Sonca Kresnika, da bo čez poletje zasijal z vso močjo. Pomena Sonca in poletja so se zavedali tudi številni skladatelji, ki so v tem astronomskem fenomenu iskali ustvarjalno spodbudo.
Edvard Grieg: Peer Gynt – Sončni vzhod
Sir Edward Elgar: koncertna uvertura Na jugu (Alassio)
Carl Nielsen: Uvertura Helios, op. 17
Ferde Grofé: Suita Veliki kanjon

Posnetki iz najnovejše jazzovske produkcije, kot tudi zgodovine jazza.

10:00
Poročila

John Field se je rodil v irski protestantski družini. Bil je najstarejši sin. Njegov oče je bil profesionalni violinist, njegov dedek pa organist, od katerega je dobil prvo glasbeno izobrazbo. Fieldovi starši so kaj kmalu prepoznali njegovo nadarjenost in ga poslali k učitelju Tommasu Giordaniju. Ta je bil njegov učitelj leto dni. V tistem obdobju je imel Field tri javne koncerte. Na prvem, ki je potekal 24. marca 1792, so kritiki njegovo igro opisali takole: "Presenetljiva igra za otroka; natančna izvedba pa je bila več kot pričakovana."

11:00
Poročila

Živimo v časih, ko je odprtje knjigarne daleč stran od samoumevnosti ali poslovnih želja slehernika; celo nasprotno, zdi se, da se odpiranje knjigarne marsikomu danes zdi norost, če že ne to, pa vsaj izgubljena poslovna priložnost. Pri založbi VigeVageKnjige menijo drugače in tudi njihovo pojmovanje knjigarne je drugačno od tistega, ki pod tem pojmom razume papirnico z nekaj knjigami. Zato so v Mariboru odprli vrata Mariborke – neodvisne knjigarne, ki ponuja kuriran izbor knjig 30-ih slovenskih založb, knjigarno, ki je, kot poudarjajo, hkrati prostor svobode. Gostimo glavno in odgovorno urednico založbe, pesnico in prevajalko Anjo Zag Golob.

Kratka glasbena medigra.

12:00
Poročila

Poslušajte skladbe iz zakladnice francoske in švicarske glasbe 20. stoletja.

V Arsovih spominčicah vabimo k poslušanju komornih in orkestralnih skladb treh skladateljev iz Francije in Švice, ki so živeli in ustvarjali v 20. stoletju: Jacquesa Iberta, Franka Martina in Jeana Françaixa. Slovenski glasbeniki in orkestri bodo z gostujočimi glasbeniki izvedli Malo koncertantno simfonijo Franka Martina, Koncert za flavto, oboo, klarinet, fagot in orkester Jeana Françaixa in Simfonično suito Jacquesa Iberta. Oddajo bomo ponovili v četrtek, 22. junija, ob 5.05.

13:00
Poročila

Dramski igralec Pavle Ravnohrib, vrhunski interpret umetniške besede je, od kar je leta 1980 absolviral na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, na radiu ustvaril več kot 230 likov v radijskih igrah in številne literarne oddaje.

Uporabljeni so bili odlomki radijskih iger – Dante Alighieri, Sergej Verč Božanska komedija, 1. Del; Edvard Kocbek, Darja Dominkuš Črna orhideja; Antun Šoljan Človek, ki je rešil Nizozemsko; Franček Rudolf Hrabra mravljica; ter odlomki literarnih oddaj.

Avtorica portreta in režija: Špela Kravogel
Tonska mojstrica: Sonja Strenar

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija februarja 2015

Glasbena medigra.

14:00
Poročila

Človek se je od pradavnine, danes verjetno to ne velja več, definiral v razliki in v razmerju do živali. Še vedno so aktualne primerjave ljudmi z živalmi, predvsem ko želimo koga užaliti ali pa poudariti njegove izstopajoče lastnosti, vendar pri tovrstnem označevanju velja velika pomensko - kulturna pestrost. Zelo zanimivo pa je mimo te površne profanosti ( tudi človeške zlobe) spremljati razvoj prvotno zastavljenih arhetipov skozi literaturo in pravljično zapuščino. Tu najdemo pravo zakladnico prepletajočih se motivov in simbolov, univerzalnih pomenov, ki se prenašajo skozi brezmejne prostore krajev in časov. V oddaji Glasovi svetov bosta o tem govorili dr. Mateja Gaber, ki še posebej dobro pozna temo germanske mitologije in srednjeveške pesemske literature, v mitologijo in živalsko pravljico nasploh pa se bomo poglobili z dr. Mileno Milevo Blažič, ki prav tako sodeluje v skoraj dve leti trajajočem projektu Evropska noč raziskovalcev, z naslovom Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira filozofska fakulteta v Ljubljani, obraz in duša projekta pa je prav dr. Mateja Gaber.

15:00
Divertimento

Glasbena medigra.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Ob poletnem solsticiju, ko je dan najdaljši in noč najkrajša, vas vabimo k poslušanju samospevov, nastalih s temo poletja. S svojimi čari je ta letni čas očitno ponujal dovolj navdiha za ustvarjanje in s temo poletja so svoje kompozicije obarvali tako skladatelji preteklih obdobij kot sedanjega časa.

B Air festival zvoka Zaslišati svet z nizom dogodkov je zaznamoval pretekli konec tedna, danes v oddaji pa izpostavljamo še koncert cikla SMS, s katerim je Orkester Slovenske filharmonije sklenil abonmajsko sezono, ter koncert zbora Vokalna akademija Ljubljana, ki je predstavljal uvod v poletni festival Imago Sloveniae. Več o ostalih dogodkih tega festivala predstavljamo v drugem delu oddaje. V njem napovedujemo še festival Cantabile, ki se v nedeljo začenja v Logatcu in poročamo o koncertu festivala Prisluhi v Mestnem gozdu, ki poteka v Celju.

Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.

Tragična slika nesmiselnosti vojnih žrtev

Devet ur dolga knjiga v 32. delih govori o življenju pod okrutno fašistično nadvlado v vojnih grozotah prve polovice 20. stoletja na Primorskem. Roman v ospredje postavlja mladega pripovedovalca, ki se po petnajstih letih vrne nazaj v rodno vas ob reki Idrijci in se v domačem okolju retrospektivno ozira na zgodnjo obdobje otroštva in mladosti – to je prepredeno s spomini na mater in očeta, predvsem pa na brezskrbnost časa pred obema svetovnima vojnama. V romanu se v subtilni, ponotranjeni pripovedi razkriva tudi tragična ljubezenska zgodba sosedove hčere Kadetke in italijanskega karabinjera, ki se iz ljubezni do izbranke odloči prestopiti k partizanom. V usodnem razpletu intimne zgodbe pisatelj razkriva širšo tragično sliko nesmiselnosti vojnih žrtev, ki svoje življenje podarijo novemu človeku, družbi in ureditvi.

Roman interpretira dramski igralec Aleš Valič

Pomladni dan je za radio prebral Aleš Valič, ki mu poslušalke in poslušalci lahko pogosto prisluhnejo v radijskih igrah in literarnih oddajah na programu Ars. Igralec in pedagog na ljubljanski AGRFT je o snemanju zvočnice povedal: ''Prvič sem prebral Kosmačev roman Pomladni dan v času, ko sem bil gimnazijec. Napolnil me je z neverjetno močnimi občutki lepote in razgaljenosti vsega človeškega. Ob prvem in ob naslednjih branjih sem vedno doživljal srečo in žalost, pravzaprav neke vrste tesnobo ob vsem intimno poglobljenem pisanju. Že v prvem letniku študija igre sem imel srečo, da sem s kolegom režiserjem posnel študijski film po Kosmačevi noveli Gosenica. V obdobju, ko sem takoj po akademiji delal v tržaškem gledališču, sem Cirila Kosmača spoznal osebno in nekajkrat govoril z njim. Bil je v vseh ozirih izjemen človek.
Branje romana Pomladni dan za zvočno knjigo je bila zame čudovita avantura. Domišljijsko potovanje po zgodbi romana človeka oplemeniti. In srčno upam, da bo kaj podobnega čutil tudi poslušalec.''

Nova zvočna knjiga, ki jo predstavljamo v oddaji Odprta knjiga, je nastala na Programu Ars v sodelovanju z ZKP RTV Slovenija in ob finančni podpori Javne agencije za knjigo. Zvočnico so poleg režiserke Saške Rakef in interpreta pripravili še tonski mojster Rok Fiamengo, za mastering je poskrbel Damir Ibrahimkadić, korektorica je bila Emanuela Montanič Sekulović, glasbo je izbrala Darja Hlavka Godina.

Urednik oddaje Odprta knjiga je Alen Jelen.

19:19
Poigra

Predvajamo slovenske in tuje šansone, se poglabljamo v besedila in glasbo, ter se pogovarjamo z njihovimi avtorji. Občasno bomo govorili tudi o šansonu 15. in 16. stoletja.

V Arsovem art ateljeju predstavljamo izvrstnega slovenskega harmonikarja ali akordeonista Marka Hatlaka, ki se posveča različnim glasbenim slogom, saj izvaja glasbo od baroka do najdrznejših dosežkov sodobne umetniške glasbe in vsakič navdušuje poslušalce s svojo virtuoznostjo. V oddaji, ki jo je pripravila glasbena urednica in muzikologinja Tjaša Krajnc, prisluhnite pogovoru s harmonikarjem Markom Hatlakom, v njegovi izvedbi pa sodobni glasbi za harmoniko Henrika Ajaxa, Johna Cagea in Joachima Krebsa, skladbama za harmoniko in klavir Uroša Rojka in Rentara Takija, koncertni glasbi za harmoniko in orkester s Simfoniki RTV Slovenija Vitje Avsca, tangu Astorja Piazzolle, ki ga izvaja s skupino Funtango, ter skladbama Johanna Sebastiana Bacha, ki bosta obdali nocojšnji Arsov art atelje sodobne glasbe. Oddajo, ki je nastala v uredništvu za resno glasbo aprila 2013, bomo ponovili v počastitev 60-letnice programa Ars.

22:00
Poročila

Poslušamo dve solistični izdaji, plošči Praznina Iztoka Korena in Environmental Studies Tonyja Bucka, dveh glasbenikov, članov znanih zasedbah, vse bolj prepoznavnega tria Širom in znamenitih The Necks.

Zakaj ne pišem je intenziven, silovit, vratolomen, nepopustljiv, strasten, introspektiven, pričevanjski, terapevtski, pogumen in še kakšen tekst, v katerem njegova avtorica - pisateljica, publicistka, prevajalka in urednica portala Disenz - Dijana Matković pred bralko in bralcem razgrne svojo intimno zgodbo priseljenke, premišljuje o njej in jo dopolni tudi z razredno perspektivo ter tako nagovari vse po vrsti, saj omogoči uzreti drugega, drugo. Nikar ne zamudite Nokturna z odlomkom iz knjige in nikar knjige, objavljene pri Cankarjevi založbi in nominirane za kresnika.

Režiserka Živa Bizovičar,
interpretka Klara Kuk,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
urednik oddaje Marko Golja.

Posvečamo se tako zgodovini jazza kot najnovejšim jazzovskim izdajam.

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt