Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 20.6.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Z Operno nočjo v Murski Soboti se odpira letošnji poletni festival Soboški dnevi 2023.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Ruska pesnica Ana Ahmatova je med drugim znana po tem, da je v obdobju stalinističnega terorja prostovoljno ostala v Sovjetski zvezi, ker je hotela biti pričevalka zgodovinskega dogajanja v svoji domovini. Pesem z naslovom Prava nežnost je prevedel Drago Bajt, interpretira jo Saša Mihelčič.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

John Ireland se je rodil 13. avgusta 1879 v mestecu Bowdon blizu Manchestra. Izviral je iz premožne družine. S štirinajstimi leti se je vpisal na Kraljevi kolidž za glasbo ter študiral klavir in orgle. Štiri leta pozneje je začel študirati kompozicijo v razredu Charlesa Williersa Stanforda. Njegovi sošolci Gustav Holst, Ralph Vaughan Williams, Frank Bridge in Rutland Boughton, pa tudi on sam so pozneje sodili med pomembnejše angleške skladatelje prve polovice 20. stoletja.

11:00
Poročila

Letos maja je 80. rojstni dan praznoval naš priznani klarinetist in pedagog Slavko Goričar. Svojo profesionalno glasbeno pot je začel kot klarinetist v orkestru ljubljanske Opere, potem pa je bil dvajset let prvi klarinetist solist v Orkestru Slovenske filharmonije. Vrsto let je bil redni profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani, iz njegovega razreda so izšli številni uspešni klarinetisti. Rad je igral tudi v komornih zasedbah, še danes je dejaven v Godbi ljubljanskih veteranov.

12:00
Poročila
13:00
Poročila

Slovenci nismo veliki rejci drobnice v svetovnem pogledu, a imamo kar nekaj avtohtonih pasem ovc, ki so prilagojene na življenje v zelo raznoliki slovenski pokrajini. Predniki so gojili ovce za meso, mleko in tudi zaradi runa, iz katerega so pridobivali volno za oblačila. Veščina priprave in uporabe volne je pomemben del naše dediščine.

14:00
Poročila
14:05
Oder

Predstavljamo trenutno domače gledališko dogajanje, izpostavljamo tudi pomembnejša mednarodna gledališka gibanja ter gostovanja tujih gledaliških skupin ali umetnikov pri nas.

14:35
Medigra

Glasbena medigra

Veliki jazzovski orkestri (big bandi) so v zgodovini odigrali pomembno vlogo. Od poznih dvajsetih letih 20. stoletja so se obdržali vse do danes. Prisluhnite zgodbam iz preteklosti in tudi sodobnim jazzovskim orkestrom.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Nemški simfonični orkester iz Berlina je na koncertu 4. junija v Berlinski filharmoniji izvedel Koncert za klarinet in orkester v A-duru, K. 622 Wolfganga Amadeusa Mozarta in Simfonijo št. 6 v A-duru Antona Brucknerja. Solist je bil klarinetist Stephan Mörth, dirigiral je Tomáš Hanus.

V Moldaviji nočejo, da bi se njihov uradni jezik imenoval moldavijski, ampak romunski. Moldavijski parlament je pred kratkim potrdil osnutek zakona za spremembo imena državnega jezika iz moldavijskega v romunski. Proti moldavščini pa so Moldavijci v preteklosti protestirali tudi na množičnih protestih. Moldavijski jezik je umetno ustvarila oblast v nekdanji Sovjetski zvezi, od romunščine pa se razlikuje predvsem po zapisu v cirilici. O sobivanju moldavščine in romunščine v Moldaviji smo se pogovarjali z Bojanom Brezigarjem, novinarjem, politikom, urednikom, strokovnjakom za manjšinska vprašanja.

Vabimo vas v družbo Komornega zbora RTV Slovenija in glasbe Iacobusa Handla Gallusa, natančneje, njegovih motetov in Maše/Misse ad imitationem Pater noster.

Tragična slika nesmiselnosti vojnih žrtev

Devet ur dolga knjiga v 32 delih govori o življenju pod okrutno fašistično prevlado v vojnih grozotah prve polovice 20. stoletja na Primorskem. Roman v ospredje postavlja mladega pripovedovalca, ki se po petnajstih letih vrne nazaj v rojstno vas ob reki Idrijci in v domačem okolju spominsko obnavlja zgodnje obdobje otroštva in mladosti – to je prepredeno s spomini na mater in očeta, predvsem pa brezskrbnost časa pred obema svetovnima vojnama. V romanu se v subtilni, ponotranjeni pripovedi razkriva tudi tragična ljubezenska zgodba sosedove hčere Kadetke in italijanskega karabinjerja, ki se iz ljubezni do izbranke odloči prestopiti k partizanom. V usodnem razpletu intimne zgodbe pisatelj razkriva širšo tragično sliko nesmiselnosti vojnih žrtev, ki svoje življenje podarijo novemu človeku, družbi in ureditvi.

Roman interpretira dramski igralec Aleš Valič

Pomladni dan je za radio prebral Aleš Valič, ki mu poslušalke in poslušalci lahko pogosto prisluhnejo v radijskih igrah in literarnih oddajah na programu Ars. Igralec in pedagog na ljubljanski AGRFT je o snemanju zvočnice povedal: ''Prvič sem prebral Kosmačev roman Pomladni dan v času, ko sem bil gimnazijec. Napolnil me je z neverjetno močnimi občutki lepote in razgaljenosti vsega človeškega. Ob prvem in ob naslednjih branjih sem vedno doživljal srečo in žalost, pravzaprav neke vrste tesnobo ob vsem intimno poglobljenem pisanju. Že v prvem letniku študija igre sem imel srečo, da sem s kolegom režiserjem posnel študijski film po Kosmačevi noveli Gosenica. V obdobju, ko sem takoj po akademiji delal v tržaškem gledališču, sem Cirila Kosmača spoznal osebno in parkrat govoril z njim. Bil je v vseh ozirih izjemen človek.
Branje romana Pomladni dan za zvočno knjigo je bila zame čudovita avantura. Domišljijsko potovanje po zgodbi romana človeka oplemeniti. In srčno upam, da bo kaj podobnega čutil tudi poslušalec.''

Nova zvočna knjiga, ki jo predstavljamo v oddaji Odprta knjiga, je nastala na Programu Ars v sodelovanju z ZKP RTV Slovenija in ob finančni podpori Javne agencije za knjigo. Zvočnico so poleg režiserke Saške Rakef in interpreta pripravili še tonski mojster Rok Fiamengo, za mastering je poskrbel Damir Ibrahimkadić, korektorica je bila Emanuela Montanič Sekulović, glasbo je izbrala Darja Hlavka Godina.

Urednik oddaje Odprta knjiga je Alen Jelen.

19:17
Poigra

Rock muzikal Blood Brothers, pod katerega se je podpisal Willy Russell, je bil leta 1983, ko so ga prvič uprizorili, nekakšna anomalija v takratnem trendu. V tistem desetletju so namreč na odrih prevladovala bleščeče ekstravagantna dela Mclntosha in Webbra, dela, kot so Mačke, Starling Express, Fantom iz opere in tako naprej. V nasprotju z muzikali omenjenih tekmecev je vsebina muzikala Blood Brothers zajemala resnično življenje in kot taka ni premogla prav nič bleščečega ali ekstravagantnega.

V oddaji predvajamo posnetke skladb, ki smo jih za naš arhiv posneli s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugimi priznanimi slovenskimi orkestri.

Vlado Žabot se je rodil leta 1958 na Šafarskem, leta 1986 je diplomiral iz primerjalne književnosti na ljubljanski Filozofski fakulteti. Bil je glavni urednik založbe Aleph; nato je nekaj časa služboval kot novinar v kulturni redakciji časopisa Delo. Od leta 1988 je samostojni književnik in je daljše obdobje bival v Ljubljani. V letih od 2003 do 2007 je deloval kot predsednik Društva slovenskih pisateljev in bil širše vpet v družbeno in kulturno dogajanje. Med drugim je bil pobudnik in organizator vsakoletne nagrade za najboljši slovenski roman kresnik, ki jo podeljuje časopisno podjetje Delo.

Avtorica scenarija Cvetka Bevc,
interpreta Pia Zemljič in Primož Pirnat,
režiserka Ana Krauthaker,
napovedovalka Mateja Perpar,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
mojster zvoka Matjaž Miklič,
urednik oddaje Matej Juh.
Produkcija 2023.

21:10
Poigra
22:00
Poročila

Pred sredino izvedbo dela Gimnastike ne/smisla III za pet tolkalcev se o ciklu, njegovem nadaljevanju in glasbenih, konceptualnih ter scenskih posebnostih pogovarjamo z Matejem Boninom.

V romanu Ženska s srebrnim očesom sicer ni veliko dogajanja – razen uničujočega orkana in iskanja skrivnostne starke –, pač pa toliko več podrobnih opisov zunanjega in notranjega sveta, ki barvajo razpoloženje. V gostilni na prelazu prenoči kolesar, opazuje domačine in okolico, ob tem pa si napleta svoje razlage in mimogrede prehaja v domišljijo. Ozračje je zdaj realistično, zdaj twinpeaksovsko skrivnostno, ne manjka niti namigov na svetovno književnost in slikarstvo.

Igralka: Sabina Kogovšek,
režiserka: Saška Rakef,
glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka: Sonja Strenar,
urednik oddaje: Vlado Motnikar.

Produkcija: junij 2023

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt