Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 17.6.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

V nov dan z glasbo Pleyela, Couperina, Sebastiana Bacha, Griega, Rossinija, Boccherinija, Beethovna, Schumanna, Barberja, Savina, Albéniza in Suka.

Avtor: Dejan Juravić

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Pesnik, esejist in prevajalec Uroš Zupan ima za seboj že dolgo ustvarjalno pot. Napisal je več kot ducat pesniških zbirk in izdal več knjig esejev. Zadnja take vrste z naslovom Znamenja v kroženju je izšla lani. Zupan ohranja tudi pesniško kondicijo, lani je namreč izšla njegova zadnja pesniška zbirka Psica in poletje. Slišali bomo njegovo starejšo pesem z naslovom Jan Plestenjak je žalosten in zamišljen, v katero je vključil številne navezave na slovenske in svetovne umetnike, književnike in glasbenike.

Pesem interpretira Blaž Valič.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

10:00
Poročila

Pregled bogatega sobotnega dogajanja v sklopu B-AIR festivala zvoka - z raznovrstnimi zvočnimi projekti, instalacijami in drugimi vsebinami se predstavljajo Tomaž Rauch (Zazibam svet), Irena Pivka in Brane Zorman (Poj blazina poj), Blaž Pavlica (Zvočno popotovanje) in dvojec Merzouga (From Womb to World to World of Wonders).

Avtor: Lovrenc Rogelj

11:00
Poročila

V nedeljo, 18. junija, se bo slovesno končalo 58. Borštnikovo srečanje – osrednji slovenski gledališki festival – s podelitvijo nagrad za presežke v gledaliških predstavah prejšnje sezone in seveda Borštnikovega prstana. Nataknili ga bodo igralki Nataši Matjašec Rošker. Za svoje delo je prejela številne nagrade doma in v tujini in je zelo aktivna. S predstavo Ne ti meni Alice in soigralcem Petjo Labovičem je v torek nastopila v tekmovalnem sporedu; še prej pa se je z njo pogovarjala Irena Kodrič Cizerl.

Avtor: Irena Kodrič Cizerl

Drugič zapored se posvečamo pesmim lovcev iz doline Dalol Mauri, bolj ali manj izsušene doline reke na južnem obrobju Sahare v Nigru. Ostanki rastlinja še skrivajo nekatere manjše divje živali, zgodbe slavnih lovcev na velike zveri pa so le še spomin, ki ga v izročilu ohranjajo pripadniki ljudstva Hausa. Lovci so bili pomemben del skupnosti, ki se je v skladu z načinom življenja delila na klane, njen poseben del pa so bili tudi glasbeniki, ki so junaštva lovcev opevali v pesmih ob spremljavi brenkala »gurumi«.

Avtor: Tomaž Rauch

12:00
Poročila

Irena Pivka in Brane Zorman: Poj, blazina, poj. Zvok nepokošenega, divjega travnika, šumenje vetra v bližnji krošnji, petje ptic v grmovju in ščebet lastovk od sosednje hiše se prepleta z večernim oglašanjem murnov in brenčanjem zaspanega čmrlja ... med blazinami. Kot široko, mehko naročje, v katerem se zvok večernega, poletnega travnika prepleta z dihanjem in bitjem srca ljube osebe. Dnevna počivalnica, urejena kot prostor z mehkimi, zvočnimi blazinami, spodbuja udeležence k tihemu, aktivnemu poslušanju. Glasbena kompozicija, predvajana na večkanalnem dvonivojskem ozvočenju, se dopolnjuje z zvočnimi blazinami in omogoča počitek dojenčkom, malčkom in njihovim skrbnikom.
Blaž Pavlica: Zvočno popotovanje ‒ interaktivna instalacija za otroke ‒ Raziskovanje zvočnih okolij. Zvočna pustolovščina, ki otroke vabi na raziskovanje okolij, kot so kmetija, tovarna, gozd in džungla. V zvočna okolja se lahko potopijo tako, da na zaslonu na dotik premikajo zvoke v navideznem prostoru in živo spremljajo spremembe na šestnajstih zvočnikih, ki prepredajo kupolo za potopitveni zvok. Ob pomoči bolj intuitivnega grafičnega prikaza, ki ponazarja zvočno sliko, se otroci tako spoznavajo z abstraktnim konceptom zvoka v prostoru ter se igrivo učijo aktivnega poslušanja. Vizualna podoba: Jure Anžiček, izdelava kupole: Staš Vrenko, tehnična podpora: Luka Frelih, producentka: Katja Pahor, produkcija: Društvo Ljudmila, Laboratorij za znanost in umetnost in 3. program Radia Slovenija, program ARS.
Poslušati skupaj – zaslišati svet; otroci iz slovenskih vrtcev so skupaj poslušali radijske igre in ob njih ustvarjali. Skupaj z vzgojiteljicami so ustvarili pester kolaž prijateljstva, veselja in odkritja, kako dragoceni smo drug drugemu, kadar se skupaj umirimo in pozorno poslušamo zgodbo, drug drugega in same sebe. Na Festivalu zvoka B-AIR v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje predstavljamo razstavo otroških del in globokih misli o skupnem poslušanju, ki so jih prispevale vzgojiteljice.

Avtor: Primož Trdan, Lovrenc Rogelj

13:00
Poročila

Predstavljamo program častnega gostovanja Slovenije na knjižnem sejmu v Frankfurtu, poročamo o dogajanju pred zaključkom Borštnikovega srečanja v Mariboru, pa o podelitvah več nagrad – o stanovski nagradi kritiško sito za najboljše domače literarno delo v preteklem letu, o Župančičevih nagradah, najvišjih ljubljanskih priznanjih na področju kulture in o podelitvi Lavrinove diplome, obiskali pa smo tudi Festival Spider.

Avtor: Gregor Podlogar

14:00
Poročila
14:05
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Pri založbi Goga je izšel prevod romana Skrite želje, nemirna potovanja makedonskega pisatelja Vladimirja Jankovskega. Gre za avtorjev tretji roman, za katerega je prejel nagrado roman leta, bil z njim makedonski kandidat za nagrado Evropske unije za književnost, zdaj pa ga lahko beremo tudi v slovenščini v prevodu Namite Subiotto. V delu z izrazito fragmentarno strukturo se pred nami razgrinjajo drobci življenj petdesetih ljudi z različnih koncev sveta, v pripovedno celoto pa jih povezujejo pripovedi štirih glavnih oseb, ki v nenehnem iskanju in raziskovanju sebe poskušajo razumeti kaotičnost sveta, v katerem živijo. Z Vladimirjem Jankovskim se je v Skopju pogovarjal Sašo Puljarević.

Bralca sta Renato Horvat in Igor Velše,
tonski mojster Robert Markoč.

Avtor: Sašo Puljarević

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob džezovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran Petruškov korak? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Avtor: Dejan Juravić

Improvizacija dua z elektroniko, preparirano baskitaro, igračami, posnetki slovenskih otroških pesmi in terenskimi posnetki spleta gosto mrežo referenc, ki nagovarja spomine, izkušnje, asociacije otrok in odraslih poslušalcev. Z združevanjem otrokom znanih zvočnosti, preprostih glasbenih oblik ter nepričakovanih tehnik sodobne elektroakustične in improvizirane glasbe glasbenika želita ponuditi nastop, ki se izogiba klišejem »otroške glasbe«, hkrati pa prinaša dostopno zvočno izkušnjo.
»S trenutkom, ko v maternici prvič odpremo ušesa, se povežemo v zvočni kontinuum. Svet je poln ritmičnega utripanja in melodij, ki jih ustvarja življenje. Vedno in povsod hkrati zaznavamo ter jih ustvarjamo. Življenje mesta, njegovi glasovi in zvočnosti postanejo del živega nastopa dua. Poslušati pomeni povezati se. Ko odpremo ušesa za svet okrog sebe, ta postane maternica. Zavemo se, da smo del nihajoče mreže življenja, ki objema naš planet.« Neposredni prenos dogodka izpred Muzeja sodobne umetnosti Metelkova.

Avtor: Lovrenc Rogelj

Ena izmed štrih kraljic kriminalke iz zlate dobe angleškega kriminalnega romana je dogajanje v svojih delih pogosto postavljala v aristokratsko okolje. Tudi kratko zgodbo Vodomet.

Prevajalka je Irena Trenc Frelih,
režiser: Alen Jelen,
igralec: Brane Grubar,
glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina,
mojster zvoka pa Matjaž Miklič.

Produkcija leta 2013.

Avtor: Ars

18:30
Medigra

Zazibam svet je zvočna slika, pravzaprav zvočni svet, preplet intimnega in univerzalnega. Temelji na zvokih, odlomkih, kratkih delcih izvirnih posnetkov uspavank prvinskih ljudstev in starih tradicij, v katerih je neizbežno navzoč neposreden stik matere z otrokom, ki pa se razširi na vsebine pripadnosti, povezanosti in odgovornosti. Zvoki ustvarijo virtualni svet, v katerega se potopimo, postanemo njegov del, ta pa v otroku in poslušalcu zbuja različne odzive in občutke, predvsem občutek prvinske povezanosti, ljubezni in varnosti. Drobce uspavank dopolnjujejo in povezujejo v celoto tudi zvoki nekaterih preprostih in tradicionalnih glasbil in zvoki iz okolja, ki poudarijo povezanost na čisto osnovni ravni: matere z otrokom, posameznika s človeštvom, človeštva z naravo in planeta z vesoljem. Vsi smo z vsem povezani. Neposredni prenos dogodka iz Muzeja sodobne umetnosti Metelkova.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Melodije in dramatično dogajanje so Trubadurju zagotovili takojšen uspeh.

Trubadur po vsebinski plati res že od nekdaj velja za vzor operne slaboumnosti, na drugi strani pa, kot vemo, sodi med Verdijeve najbolj priljubljene opere. Seveda je glasba tista, ki zgladi nerodnosti libreta, in že 170 let polni operne avditorije. To, kar je Verdija pri tem delu očaralo, so bile velika pestrost prizorišč, dogodkov in značajev, eksotika in predvsem močna čustvenost. Vse to mu je dajalo veliko možnosti za glasbeno izražanje. Končno pa tudi vsebina ni tako zelo slaba, da je človek 21. stoletja ne bi mogel prežvečiti.
Nastopajo: Saioa Hernández (Leonora), Vittorio Grigolo (Manrico), Ksenija Dudnikova (Azucena), Juan Jesús Rodrígez (grof Luna), Gianluca Buratto (Ferrando), Maria Zapata (Ines), Antoni Lliteres (Ruiz), Dimitar Darlev (Stari cigan) in Nauzet Valerón kot Sel). Zbor in orkester gledališča Liceu je vodil Riccardo Frizza.

Avtor: Dejan Juravić

Bil je januar 1911, ko se je slikar Vasilij Kandinski s kolegi, člani Münchenskega združenja novih umetnikov, odpravili na koncert. Kar je tam slišal, mu je pokazalo vzporednice med glasbo, ki je začela svojo pot proti serialni glasbi in atonalnosti, in njegovim lastnim slikarstvom, ki se je poskušalo odtrgati od tradicionalnega figurativnega stila slikanja. Vse skupaj pa se ga je tako dotaknilo, da je spremenil svojo celotno umetniško teorijo. Na koncertu so izvajali glasbo skladatelja Arnolda Schönberga in vse skupaj je Kandinskega spodbudilo, da je začel pisati pisma skladatelju.

Avtor: Katja Ogrin

Pesnik, pisatelj, dramatik in esejist Eino Leino, rojen leta 1878, poleg skladatelja Jana Sibeliusa, slikarja Akselija Gallena -Kallele in arhitekta Eliela Saarinena sodi med najopaznejše predstavnike finske nove romantike. Za Literarni nokturno smo izbrali štiri pesmi, v katerih govori o svetlobi, ognju, in se sprašuje o času in minevanju.

Pesmi je prevedel Klemen Pisk,
interpret je Danijel Malalan,
glasbeno opremo je pripravila Darja Hlavka Godina,
za zvok in montažo je poskrbel Jadranko Oblak,
režiral je Alen Jelen,
redaktorja sta Vlado Motnikar in Tesa Drev Juh.
Produkcija leta 2017.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 17.06.2023 14:50:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt