Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Ponedeljek, 12.6.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Predvajamo suito iz scenske glasbe k igri Razvezani gordijski vozel Henryja Purcella, Koral z variacijami za violino in teorbo Williama Bradea, Suito baročnih plesov v B-duru Matthewa Lockea, Locatellijev Koncert za violino, godala in continuo št. 3 v F-duru, op. 3 in Haydnove Variacije v Es-duru, Hob. II/24.

Avtor: Mihael Kozjek

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Polona Gantar

Na sporedu Sonatina v A-duru, op. 68 Antona Diabellija in balet Fantastična prodajalna Ottorina Respighija, ki se je v tej svoji baletni glasbi oprl na melodije Gioacchina Rossinija.

Avtor: Mihael Kozjek

Feri Lainšček je avtor, za katerega lahko rečemo, da mu pero že vrsto let gladko teče. Piše tako prozo kot poezijo. Njegove pesmi so oblikovno preproste in spevne, odlikuje pa jih tudi tenkočutna rima. Poslušajmo hrepenečo pesem Okus svobode iz pesniške zbirke Sanje so večne. Izšla je leta 2014. Pesem interpretira dramski igralec Milan Štefe.

Avtor: Ars

Na sporedu Schubertov samospev Bližina ljubljenega, D. 162, Beethovnova Sonata za rog in klavir v F-duru, op. 17, Serenada za orkester št. 2 v A-duru, op. 16 Johannesa Brahmsa, Poletni dan v gorah za kvartet flavt Eugena Bozzaja, Thalbergova Velika fantazija na teme iz Donizzetijeve opere Don Pasquale, op. 67, Poletni dan – otroška suita za mali orkester, op. 65bis Sergeja Prokofjeva in Sekstet v Es-duru za dve violini, violo, violončelo, kontrabas in klavir Mihaila Glinke.

Avtor: Mihael Kozjek

10:00
Poročila

Posvečamo se obdobju po drugi svetovni vojni, torej času, ki simfoniji ni bil nenaklonjen le v Franciji, ampak kar po vsem svetu. Čeprav že davno tega ne več modna ali trendovska oblika zvočne izpovedi, simfonija še vedno privlači vrhunske glasbene ustvarjalce vsega sveta, jim vzbuja najgloblje spoštovanje pa občudovanje, in venomer se pojavljajo presenetljiva, lahko rečemo kar genialna dela te veličastne glasbene oblike.

Avtor: Igor Krivokapič

11:00
Poročila

Oddajo bomo namenili Big Bandu Radiotelevizije Slovenija, kot se velika zasedba danes imenuje. Poslušali bomo samo droben jazzovski izsek iz bogatega opusa orkestra. Iz njegovega najbolj zgodnjega obdobja skoraj ni ohranjenih posnetkov. Po Bojanu Adamiču so pomemben pečat v orkestru pustili tudi Jože Privšek, Mario Rijavec, Vinko Globokar, Janez Gregorc, Lojze Krajnčan, Hugo Šekoranja, Milko Lazar, Emil Spruk, Tadej Tomšič in še mnogi drugi.

Avtor: Marko Kumer

12:00
Poročila
13:00
Poročila

Besedo kaos ponavadi razumemo kot nasprotje reda, toda če bi vam nekdo rekel, da naj bi bila moderna teorija kaosa poleg relativnostne in kvantne tretje pomembno znanstveno spoznanje 20. stoletja, bi vsaj zainteresirani gotovo poslušali pogovor na temo. Za tiste tokrat govori prof.dr. Jure Zupan, ki se je že pred 40 leti ukvarjal s fenomenom umetne inteligence v povezavi s kemijo. Na ljubljanski FKKT je tudi upokojeni redni profesor, še vedno pa sodeluje s Kemijskim inštitutom. Le vnaprejšne "opozorilo": znanstvena raba izraza kaos se ne nanaša na starodavnega, na globok nered vezan pomen. Mejnik začetka moderne teorija kaosa je leto 1838, ko je matematik Pierre François Verhulst, (Bruselj 1804-1849) objavil alternativo Malthusovvemu modelu rasti prebivalstva v obliki diferencialne enačbe, bolje poznano kot "logistična enačba" v članku z naslovom "Notice sur la loi que la population suit dans son accroissement". Več pa v pogovoru!

Avtor: Goran Tenze

V oddaji Ženske v svetu glasbe bosta tokrat nastopili sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, prvakinja mariborske operne hiše, in pianistka Daniele Candillari, danes tudi uspešne dirigentka, ki sta sodelovali v Operi Slovenskega narodnega gledališča Maribor in skupaj izvedli več glasbenih projektov, koncertov in predstav. V njuni izvedbi bomo poslušali: samospev Na morju Lucijana Marije Škerjanca, samospeve Ob rečnem bregu, Najina ljubezen in Po snu Gabriela Fauréja, cikel sedmih pesmi Kratka slama Francisa Poulenca in pesmi iz muzikalov Georgea Gershwina.

Avtor: Tjaša Krajnc

14:00
Poročila

Župan Ljubljane Zoran Jankovič rad poudari, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu. Je res takšna? Bo takšna tudi ostala ali pa morda ne? O Ljubljani danes in pojutrišnjem se z Markom Goljo (v živp) pogovarjajo kustos v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje Miloš Kosec, umetnostna zgodovinarka in raziskovalka z Oddelka za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani asistentka dr. Martina Malešič ter podžupan Ljubljane Rok Žnidaršič. Nikar ne zamudite.

Avtor: Marko Golja

Kot je bilo obljubljeno prejšnjič, tudi to oddajo posvečamo Pihalnemu orkestru Logatec ob njegovi letošnji 110-letnici delovanja. Zasedbo, njeno zgodovino, aktualno sestavo, ljudi, projekte, angažmaje in tako naprej smo – tudi ob pomoči gosta, predsednika orkestra Marka Šraja – predstavili v prejšnji oddaji, ki jo lahko še vedno poslušate na Arsovi spletni strani in portalu RTV365. In ker je bila ta oddaja predvsem v znamenju (po)govora, je tokratna toliko bolj glasbeno obarvana. Predvajamo izbor posnetkov, nastalih na odmevnejših koncertih Pihalnega orkestra Logatec v zadnjih letih.

Avtor: Mihael Kozjek

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Prva oddaja tega tedna prinaša vpogled v sklepni del festivala Kino Otok, ki je letos potekal že devetnajstič po vrsti. V Berlinu so se ta konec tedna začeli Slovenski kulturni dnevi, slišali boste reportažo naše dopisnice Polone Fijavž. Vabimo pa vas tudi na 16. mednarodni festival sodobne klovnade in novega cirkusa KLOVNBUF.

Avtor: Ana Rozman

Poslušamo posnetek koncerta, na katerem je že junija 2022 nastopil klavirski trio Aurum. Sestavljajo ga pianistka Meta Kokošinek, violinistka Rebeka Kotar in violončelistka Neža Verstovšek, nastopile pa so na koncertu cikla Solo e da camera Akademije za glasbo in izvedle Schubertov Klavirski trio št. 1 v B-duru, op. 99.

Avtor: Vesna Volk

Ifigenija Simonović: Bi bila drevo;
Aleš Šteger: Svet je vmes;
Anja Mugerli: Pričakovanje;
Esad Babačić: Navijaj v sebi.

Recenzije so napisali Jure Jakob, Nada Breznik, Silvija Žnidar in Muanis Sinanović.
Bereta Maja Moll in Jure Franko.

Avtor: Vlado Motnikar

Demetrij Žebre je bil rojen leta 1912 v Ljubljani. Pri Slavku Ostercu je študiral kompozicijo, dirigiranje pa pri Lucijanu Mariji Škerjancu. Po diplomi iz kompozicije in dirigiranja se je leta 1934 odločil za dvoletno izpopolnjevanje na mojstrski šoli praškega državnega konservatorija. Tam je delal z znamenitim dirigentom Vaclavom Talichom, znanje iz kompozicije pa je pridobival pri skladatelju Josefu Suku. Učil se je tudi kompozicije v četrttonskem sistemu pri inovatorju Alojzu Habi, vendar pa ni nikoli segel po izrazito modernističnih glasbenih izrazilih. Kot skladatelj je bil dejaven do leta 1946, pozneje pa je postal direktor mariborske in zatem ljubljanske operne hiše. Za življenjsko delo je leta 1951 prejel Prešernovo nagrado.

Avtor: Marko Šetinc

Tragična slika nesmiselnosti vojnih žrtev

Devet ur dolga knjiga v 32. delih govori o življenju pod okrutno fašistično nadvlado, o vojnih grozotah prve polovice 20. stoletja na Primorskem. Roman v ospredje postavlja mladega pripovedovalca, ki se po petnajstih letih vrne nazaj v rodno vas ob reki Idrijci in se v domačem okolju ozira na zgodnje obdobje otroštva in mladosti – to je prepredeno s spomini na mater in očeta, predvsem pa na brezskrbnost časa pred obema svetovnima vojnama. V romanu se v subtilni, ponotranjeni pripovedi razkriva tudi tragična ljubezenska zgodba sosedove hčere Kadetke in italijanskega karabinjera, ki se iz ljubezni do izbranke odloči prestopiti k partizanom. V usodnem razpletu intimne zgodbe pisatelj razkriva širšo tragično sliko nesmiselnosti vojnih žrtev, ki svoje življenje podarijo novemu človeku, družbi in ureditvi.

Roman interpretira dramski igralec Aleš Valič

Pomladni dan je za radio prebral Aleš Valič, ki mu poslušalke in poslušalci lahko pogosto prisluhnejo v radijskih igrah in literarnih oddajah na programu Ars. Igralec in pedagog na ljubljanski AGRFT je o snemanju zvočnice povedal: ''Prvič sem prebral Kosmačev roman Pomladni dan v času, ko sem bil gimnazijec. Napolnil me je z neverjetno močnimi občutki lepote in razgaljenosti vsega človeškega. Ob prvem in ob naslednjih branjih sem vedno doživljal srečo in žalost, pravzaprav neke vrste tesnobo ob vsem intimno poglobljenem pisanju. Že v prvem letniku študija igre sem imel srečo, da sem s kolegom režiserjem posnel študijski film po Kosmačevi noveli Gosenica. V obdobju, ko sem takoj po akademiji delal v tržaškem gledališču, sem Cirila Kosmača spoznal osebno in parkrat govoril z njim. Bil je v vseh ozirih izjemen človek.
Branje romana Pomladni dan za zvočno knjigo je bila zame čudovita avantura. Domišljijsko potovanje po zgodbi romana človeka oplemeniti. In srčno upam, da bo kaj podobnega čutil tudi poslušalec.''

Nova zvočna knjiga, ki jo predstavljamo v oddaji Odprta knjiga, je nastala na programu Ars v sodelovanju z ZKP RTV Slovenija in ob finančni podpori Javne agencije za knjigo. Zvočnico so poleg režiserke Saške Rakef in interpreta pripravili še tonski mojster Rok Fiamengo, za mastering je poskrbel Damir Ibrahimkadić, korektorica je bila Emanuela Montanič Sekulović, glasbo je izbrala Darja Hlavka Godina.

Urednik oddaje Odprta knjiga je Alen Jelen.

Avtor: Alen Jelen

Pisateljica, literarna kritičarka in prevajalka Tina Vrščaj je objavila romana Zataknjena v pomladi in Odradek. Piše tudi kratke zgodbe, kritike in eseje. Njen esej Noč na kavču in dan na morju ali Irski bik v angleški trgovini s porcelanom je bil objavljen na spletnem portalu revije Literatura novembra 2022. Takole ga začne:

"List papirja je vabljiv kot sveža rjuha … prečist in presvet, da bi ga zapackala s polovično mislijo, z nezaokroženo mislijo, nesmislijo. Pri pisanju običajno težim k sintezi, vse se mora stekati skupaj in delci razpadle sestavljanke kar sami rinejo nazaj v veliko sliko. Res obstaja enovita podoba sveta, trden in čvrst svet, kot ga prikazujejo realisti, ki pa ga zunaj take umetnosti običajno ne moremo uzreti v vsej celovitosti. Hlepenje po smiselni totaliteti je gotovo zelo človeški in ustvarjalno ploden refleks."

Glasbene vrinke je izbral Mihael Kozjek, ti so odlomki iz Nokturna v F-duru št. 16 Johna Fielda, igral je pianist John O'Connor. Tonski oblikovalec eseja Maks Pust, bereta Lidija Hartman in Renato Horvat.

Avtor: Andrej Rot

S predanostjo 43-letnega pianista Kirilla Gersteina kot rezidenčnega umetnika je Simfonični orkester Bavarskega radia na koncertu 5. maja v Münchnu pokazal presenetljiv dogodek, saj je umetnik, ki se je rodil v Rusiji, se šolal v Ameriki, zdaj pa živi v Berlinu, lahko pokazal svojo polno raznovrstnost v različnih koncertnih formatih dveh klavirskih koncertov Mauricea Ravela. Ob tem sta pod taktirko dirigenta Antonella Manacorde zazveneli še Schuberti Simfoniji št. 3 v D-duru in 6 v C-duru.

Avtor: Polona Kovačič

22:00
Poročila

Jedro radijske igre je dialog dveh znancev iz dijaških let, ki se po več letih naključno srečata na pohodu v gore. Hkratno soočenje z dvema povsem različnima življenjskima potema odstira prednosti in slabosti vsake osebne izbire, osvajanje vrha pa postaja simbol lovljenja notranje pomiritve in doseganje življenjskih ciljev, ki jih odmikajo vedno novi vsakdanji izzivi.

Režiser: Aleš Jan
Dramaturg: Pavel Lužan
Tonski mojster: Jure Culiberg
Glasbeni oblikovalec: Peter Čare

Lazar – Rudi Kosmač
Gregor – Boris Juh
Sodelovali so še - Janez Albreht, Mojca Ribič, Jerca Mrzel, Majda Grbac, Minu Kjuder, Maja Boh, Silva Čušin, Nika Pirjevec, Anica Veble, Srečo Špik

Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija decembra 1979.

Avtor: Vilma Štritof

22:55
Divertimento

Glasbena medigra

Avtor: Tina Ogrin

Mary Ruefle (1952) je ameriška pesnica, esejistka in profesorica. Za svoj literarni opus je prejela številna priznanja. Zbirka Dunce (Tepka), 2019, je bila nominirana za national book award. Istega leta je bila poeta laureatus države Vermont, kjer tudi živi in predava. Precejšen delež pesmi iz te zbirke, v katero vtke veliko nenadnih pojavov in hrepenenja, je posvečen slovesom, med drugim žalovanju za materjo.


Prevod Miriam Drev,
interpretacija Darja Reichman,
glasbena oprema Nina Kodrič,
tonski mojster Urban Gruden,
režija Klemen Markovčič.
Urednica oddaje Staša Grahek.
Posneto 2023.

Avtor: Ars

Barron je eden najbolj cenjenih jazzovskih pianistov. Njegovo igranje lahko slišimo na več sto albumih, velja tudi za enega najbolj vplivnih pianistov jazza postbopovskega obdobja.

Avtor: Marko Kumer

Zadnja sprememba: 12.06.2023 15:25:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt