Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Petek, 9.6.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Petek začenjamo z obletnicami, spomnili se bomo štirih glasbenikov.

JOHANN SEBASTIAN BACH: PASTORALA V F-DURU, BWV 590
Orgle: WALTER KRAFT

CARL NIELSEN: KONCERT ZA FLAVTO IN ORKESTER, FS 119
Flavta: IRENA GRAFENAUER, SIMFONIČNI ORKESTER RTV LJUBLJANA, Dirigent: SAMO HUBAD

INGOLF DAHL: PET DUETOV ZA KLARINETA
Klarineta: KRISTIAN MÖLLER

FRÉDÉRIC CHOPIN: BALADA ŠT. 4 V F-MOLU, OP. 52
Klavir: CLAUDIO ARRAU

Avtor: Vesna Volk

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Svetovni zbor mladih je v Ljubljani nastopal leta 2017.

FELIX MENDELSSOHN BARTHOLDY:
Na sredini življenja smo, op. 23, št. 3
PSALM 91: Svojim angelom je ukazal, da varujejo tvoja pota
Izvaja SVETOVNI ZBOR MLADIH, Dirigent: ZOLTÁN PAD

ANTONÍN LEOPOLD DVOŘÁK: SONATINA V G-DURU ZA VIOLINO IN KLAVIR OP. 100
Violina: TOMAŽ LORENZ, Klavir: ALENKA ŠČEK LORENZ

Avtor: Vesna Volk

Rožnik je staro ime za mesec junij, dovolj zgovorno je samo po sebi. Pesem s tem naslovom pa je napisala Irena Struna Arko in vanjo pesniško nanizala marsikaj, kar zaznamuje ta mesec. Pesem interpretira dramska igralka Draga Potočnjak.

Avtor: Ars

Pozornost posvečamo skladateljem, ki so bili kakorkoli povezani s Prago.
JAN DISMAS ZELENKA: SONATA ŠT. 3 V B-DURU ZA VIOLINO OBOO, FAGOT IN BASSO CONTINUO
ANTONIO VIVALDI: ŠTIRJE LETNI ČASI: POMLAD IN POLETJE
BEDŘICH SMETANA: KLAVIRSKI TRIO V G-MOLU, OP. 15
WOLFGANG AMADEUS MOZART: SIMFONIJA ŠT. 38 V D-DURU, K. 504, PRAŠKA
BOHUSLAV MARTINŮ: SONATINA ZA DVE VIOLINI IN KLAVIR
LUDWIG VAN BEETHOVEN: 3 SKLADBE ZA MANDOLINO IN ČEMBALO

Avtor: Vesna Volk

10:00
Poročila

Balet Dafnis in Hloa je nastal po naročilu Sergeja Djagileva, ki je s svojo skupino Ballets Russes na začetku 20. stoletja osvojil pariško občinstvo in je zato vse od leta 1909 vsako leto pripravil tako imenovano Rusko sezono. Vsako leto je torej potreboval nov scenarij in novo glasbo, zato je Djagilev Ravelu leta 1909 naročil balet Dafnis in Hloa. Skladatelj je hitro napisal klavirski osnutek, nato pa tri leta izdeloval orkestracijo - tako počasi je skladba nastajala zaradi Ravelove pikolovskosti ter zaradi tega, ker se ni mogel uskladiti s koreografom Mihailom Fokinom, ki je za balet napisal tudi scenarij.

Avtor: Vesna Volk

11:00
Poročila

Slovenija se je kot samostojna država do zdaj trikrat potegovala za nestalni sedež v Varnostnem svetu Združenih narodov. Prvič leta 1997 uspešno, ko je bila protikandidatka v Vzhodnoevropski skupini Makedonija, in tako je Slovenija dobila sedež v mandatu 1998 in 1999. Na volitvah leta 2011 je Slovenijo premagal Azerbajdžan, letos pa naša država kandidira tretjič. Glasovanje v Generalni skupščini Združenih narodov v New Yorku bo potekalo jutri. Naša protikandidatka v Vzhodnoevropski skupini je Belorusija, ki jo podpirajo Rusija in njene zaveznice, medtem ko je Slovenija, ki je sicer zaradi svoje vpetosti v zahodne mednarodne strukture kandidatka Zahoda, morala vložiti precej napora v prepričevanje sogovornikov v samostojnost svoje kandidature.

Avtor: Andrej Stopar

Skladatelj Albin Weingerl se je rodil 25. februarja leta 1923 v Šentjerneju na Dolenjskem, letos tako mineva sto let od njegovega rojstva. Na ljubljanski Akademiji za glasbo je končal študij glasbene zgodovine in kompozicije, potem je deloval kot pedagog v več glasbenih šolah, med drugim je bil ravnatelj glasbenih šol v Medvodah, Trbovljah in Kamniku. V njegovem opusu je največ skladb za komorne sestave in pesmi za otroke in mladino, ki so prežete s svojevrstnim humorjem in šegavostjo. Za radijski arhiv jih je naveč posnel Otroški pevski zbor Glasbene šole Franca Šturma pod vodstvom Janeza Kuharja in ob klavirski spremljavi Silve Hrašovec.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

13:00
Poročila

Gost oddaje bo letošnji prejemnik Kozinove nagrade, Slavko Šuklar. To najvišje strokovno priznanje, ki ga Društvo slovenskih skladateljev podeljuje od leta 1994, je prejel za zaokroženi skladateljski opus. »Šuklarjev slog bi težko enoznačno opredelili, saj sam pravi, da se ne obremenjuje s stili in trendi. Piše tisto, kar globoko v sebi čuti, in ni ga sram svojih občutkov,« lahko preberemo v utemeljitvi. V oddaji bodo zazvenele skladbe iz Šuklarjeve zgoščenke Lux in tenebris, ki je izšla leta 2007.

Avtor: Katarina Radaljac

14:00
Poročila

Z mednarodnim festivalom Kino Otok v Izoli in Kinodvoriščem v Ljubljani se pred začetkom koledarskega poletja že ponujajo priložnosti za ogled filmov na prostem. Spored celovečernih filmov 19. Kino Otoka kar poka od zanimivih naslovov in v oddaji bomo predstavili izbrane naslove. Ocenili bomo novo animirano poglavje iz franšize moža pajka: na sporedu kinodvoran je Spiderman in njegovo potovanje skozi Spidersvet. Medtem se v Kranju pripravljajo na tretjo edicijo festivala, ki posebno pozornost posveča filmski igri; to je festival Krafft.

Avtor: Urban Tarman

S svojim celovečernim prvencem Poletje v školjki (1986) je v slovenski mladinski film poleg humorja, akcije in romantike, vnesel tudi popularno glasbo in ples. Lokacijo dogajanja pa prvič v mladinskem kinofilmu prestavil na morje in tako nekoč pomembno filmsko mesto Piran, skupaj s Portorožem in solinami, vpisal na filmski trak za naslednje generacije, ki tudi danes na ta film niso pozabile in si ga vsako leto želijo ponovno ogledati na poletnih prizoriščih. V kinematografih si ga je ogledalo več kot sto tisoč gledalcev, predvajan je bil tudi v tujini (med drugim sinhroniziran v nemščino), prejel je tri mednarodne nagrade: grand prix na filmskem festivalu Giffoni v italijanskem mestu Giffoni Valle Piana, grand prix na festivalu v francoskem Saint-Maloju in grand prix v Szegedu na Madžarskem.

Avtor: Tina Ogrin

Skupaj z Joaom Gilbertom in morda še kom je Jobim postavil ritmične, melodične in harmonske temelje za žanr, ki je zagotovo eden najpopularnejših v zgodovini glasbe.

Avtor: Hugo Šekoranja

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Avtor: Ars

Rastline so v času podnebnih sprememb bolj izpostavljene vremenskim ekstremom in najrazličnejšim stresnim dejavnikom, posledično pa so tudi bolj dovzetne za bolezni. Odkrivanje mehanizmov, ki sodelujejo pri imunskem odzivu rastlin, zato postaja vse pomembnejše. A raziskovanje dogajanja in procesov v živih rastlinah nikakor ni preprosto. Med sodobnimi metodami, ki veliko obetajo, so t. i. genetski biosenzorji, ki v rastlinskem tkivu lahko zaznajo določene spremembe in o teh spremembah tudi poročajo.
Dr. Tjaša Lukan z Nacionalnega inštituta za biologijo je razvila genetski biosenzor, ki v navzočnosti kisikovih radikalov v kloroplastih zasveti. Pokazalo se je, da reaktivne kisikove spojine delujejo kot signalizacijske molekule in da v odpornejših rastlinah ob napadu bolezni poteka mnogo intenzivnejša signalizacija. To pa zdaj odpira nove možnosti tako za boljše razumevanje zapletenega dogajanja v rastlinah kot za vzgojo odpornejših sort.

Avtor: Nina Slaček

17:00
Recital

V oddaji Recital predvajamo koncerte najboljših glasbenikov v solističnih in komornih zasedbah.

Avtor: Marko Šetinc

Aktualno likovno dogajanje, predvsem v Sloveniji, v obliki pogovorov z umetniki, kustosi in strokovnjaki, objavljamo tudi strokovna besedila in občasno opozorimo na večje likovne dogodke v tujini.

Avtor: Ars

Tragična slika nesmiselnosti vojnih žrtev

Devet ur dolga knjiga v 32. delih govori o življenju pod okrutno fašistično nadvlado v vojnih grozotah prve polovice 20. stoletja na Primorskem. Roman v ospredje postavlja mladega pripovedovalca, ki se po petnajstih letih vrne nazaj v rodno vas ob reki Idrijci in se v domačem okolju retrospektivno ozira na zgodnjo obdobje otroštva in mladosti – to je prepredeno s spomini na mater in očeta, predvsem pa na brezskrbnost časa pred obema svetovnima vojnama. V romanu se v subtilni, ponotranjeni pripovedi razkriva tudi tragična ljubezenska zgodba sosedove hčere Kadetke in italijanskega karabinjera, ki se iz ljubezni do izbranke odloči prestopiti k partizanom. V usodnem razpletu intimne zgodbe pisatelj razkriva širšo tragično sliko nesmiselnosti vojnih žrtev, ki svoje življenje podarijo novemu človeku, družbi in ureditvi.

Roman interpretira dramski igralec Aleš Valič.

Pomladni dan je za radio prebral Aleš Valič, ki mu poslušalke in poslušalci lahko pogosto prisluhnejo v radijskih igrah in literarnih oddajah na programu Ars. Igralec in pedagog na ljubljanski AGRFT je o snemanju zvočnice povedal: ''Prvič sem prebral Kosmačev roman Pomladni dan v času, ko sem bil gimnazijec. Napolnil me je z neverjetno močnimi občutki lepote in razgaljenosti vsega človeškega. Ob prvem in ob naslednjih branjih sem vedno doživljal srečo in žalost, pravzaprav neke vrste tesnobo ob vsem intimno poglobljenem pisanju. Že v prvem letniku študija igre sem imel srečo, da sem s kolegom režiserjem posnel študijski film po Kosmačevi noveli Gosenica. V obdobju, ko sem takoj po akademiji delal v tržaškem gledališču, sem Cirila Kosmača spoznal osebno in parkrat govoril z njim. Bil je v vseh ozirih izjemen človek.
Branje romana Pomladni dan za zvočno knjigo je bila zame čudovita avantura. Domišljijsko potovanje po zgodbi romana človeka oplemeniti. In srčno upam, da bo kaj podobnega čutil tudi poslušalec.''

Nova zvočna knjiga, ki jo predstavljamo v oddaji Odprta knjiga, je nastala na Programu Ars v sodelovanju z ZKP RTV Slovenija in ob finančni podpori Javne agencije za knjigo. Zvočnico so poleg režiserke Saške Rakef in interpreta pripravili še tonski mojster Rok Fiamengo, za mastering je poskrbel Damir Ibrahimkadić, korektorica je bila Emanuela Montanič Sekulović, glasbo je izbrala Darja Hlavka Godina.

Urednik oddaje Odprta knjiga je Alen Jelen.

Avtor: Alen Jelen

Zadnji koncert sezone v ciklu VIP/Vokalno-instrumentalnega programa ponuja Mozarta na kvadrat, prvega v duru, drugega v molu, njegovi
Simfonijo št. 41 v C-duru, K. 551
in Mašo v c-molu, K. 427.

Pred Zbor in Orkester Slovenske filharmonije bo stopil v zadnjem času zelo zaželeni dirigent – predvsem pred profesionalnimi, radijskimi zbori – Risto Joost.
Solisti bodo
Nina Dominko, sopran,
Nuška Drašček, mezzosopran,
Martin Sušnik, tenor
in Domen Križaj, bariton.

Avtor: Brigita Rovšek

22:00
Poročila

Vabimo vas v družbo Zbora in Orkestra Nizozemskega radia, natančneje: moškega dela zbora in nekaterih članov orkestra ter pianista Ramona van Engelnhovna in dirigenta Benjamina Goodsona.
Novembra so v Tivoliju v Utrechtu uzvočili privlačen in zanimiv program:
Hvalnice sv. Antona Padovanskega Francisa Poulenca in njegove Tri novelete,
tri skladbe Franza Schuberta: V sedanji preteklosti, Podoknico in Pesem duhov nad vodami
ter Debussyjeve Podobe in skladbo Štoparica in specialka, op. 15 Samuela Barberja.
Na prvi pogled nezdružljiva dela se iz različnih zornih kotov dotikajo istega presečišča: človeške duše. Rdeča nit se razvija iz uglasbene poezije, dotika pa se tako Goethejeve primerjave duše z vodo kot tudi duše padlega vojaka v poeziji Stephena Spenderja in glasbi Samuela Barberja.

Avtor: Brigita Rovšek

V Narodni in univerzitetni knjižnici hranijo 27 rokopisnih zvezkov z etnografskimi beležkami Janeza Trdine o življenju Dolenjcev pred več sto leti. Izbor zapisov za knjigo z naslovom Z Janezom Trdino za dolenjsko mizo pa je pripravil etnolog Janez Bogataj. Izšla je leta 2020 ob 190. obletnici Trdinovega rojstva pri založbi Goga. Iz te knjige smo izbrali nekaj pivskih pesmi, ki so izjemen odraz ljudske šegavosti, neprizanesljivosti in domiselnosti.

Igralec Branko Jordan,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
mojster zvoka Matjaž Miklič,
režiserka Ana Krauthaker,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.
Produkcija 2023.

Avtor: Ars

Letos je minilo dvajset let od smrti priljubljene pevke Nine Simone.Ooddajo bomo namenili pesmim v njeni izvedbi. Izvajala je slogovno zelo raznovrsten glasbeni repertoar. Kljub vzdevku »visoka svečenica soula« so ji bili blizu tako gospel kot tudi blues, broadwayski songi, tradicionalne balade in jazzovski standardi. Sprva je pela predvsem skladbe drugih avtorjev, a jim je vedno vdihnila zelo osebno noto.

Avtor: Marko Kumer

Zadnja sprememba: 09.06.2023 13:30:07

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt