Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Petek, 2.6.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Obletnice življenjskih mejnikov Felixa Weingartnerja, Louisa Vierneja, Sira Edwarda Elgarja in Sira Marka Philipa Elderja.

FELIX WEINGARTNER: SUITA
SIMFONIČNI ORKESTER BASEL, dirigent: MARKO LETONJA

LOUIS VIERNE: ARABESKA
Orgle: ALBERT LEBLANC

SIR EDWARD ELGAR: SONATA OP.82
Violina: DAVID HALL JOHNSON, klavir: NINA PREŠIČEK

GEORGE BUTTERWORTH: RAPSODIJA A SHROPSHIRE LAD
ORKESTER HALLÉ, dirigent: MARK ELDER

Avtor: Vesna Volk

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

FRANZ SCHUBERT / HELMINA VON CHÉZY: ROZAMUNDA, KNEGINJA S CIPRA
JOSEPH JONGEN: ARIJA IN POLONEZA ZA POZAVNO IN KLAVIR
MAURICE RAVEL: INTRODUKCIJA IN ALLEGRO ZA HARFO, FLAVTO, KLARINET IN GODALNI KVARTET

Avtor: Ars

Skoraj vse pesmi Emily Dickinson (1830 – 1886) so izšle posthumno. Pesnica je namreč v svojem življenju objavila le sedem pesmi. Danes so njene pesmi oštevilčene, vseh je 1775, predstavljajo pa enega najpomembnejših opusov ameriške poezije. Objavljamo njeno pesem, ki začenja z verzom Za mano se potaplja večnost in upesnjuje veličastno izkušnjo doživljanja sveta.
Pesem je prevedel Mart Ogen, interpretira jo dramska igralka Pia Zemljič.

Avtor: Ars

Zadnji del Glasbene jutranjice danes posvečamo skladateljem iz Belgije oziroma z območja, ki ga danes poznamo kot Belgijo. Od tam je namreč kar nekaj pomembnih skladateljev, ki so imeli pomembno vlogo tudi za razvoj poznejše glasbe.

GUILLAUME DUFAY: NUPER ROSARUM FLORES
ADRIAN WILLAERT: LE ROSE (V ŽIVO)
JOHANNES OCKEGHEM: PRENEZ SUR MOY VOSTRE EXAMPLE
JOHANNES OCKEGHEM: O ROSA BELLA
MATTHIAS VAN DEN GHEYN: PRELUDIJ ŠT. 5 V D-MOLU ZA ZVONOVE
CÉSAR FRANCK: GRAND PIECE SYMPHONIQUE
HENRI VIEUXTEMPS: KONCERT ZA VIOLINO IN ORKESTER ŠT. 5 V A-MOLU, OP. 37
JEAN ABSIL: SONATA ZA ALTOVSKI SAKSOFON IN KLAVIR
GUILLAUME LEKEU: Uvertura po igri Burgraves Victorja Hugoja INTRODUCTION SYMPHONIQUE AUX BURGRAVES
JOSEPH RYELANDT: SONATINA ZA OBOO IN KLAVIR
FÉLIX GODEFROID: KONCERTNA ETUDA ZA HARFO V ES-MOLU, OP. 193

Avtor: Vesna Volk

10:00
Poročila

Čeprav je Korngold ohranjal svoje delo v Evropi in se redno vračal domov na Dunaj, je Amerika leta 1938 postala zanj in za njegovo družino edina izbira. Zaradi naraščajočega nacizma so bili prisiljeni emigrirati v Združene države. Tam si je ustvaril uspešno kariero skladatelja filmske glasbe, s svojimi prihodki je podpiral številne prijatelje in begunce, ki so zbežali pred tiranijo v Evropi, za svoje delo je prejel tudi dva oskarja. V tem obdobju je Korngold skladal zelo malo koncertne glasbe, njegova poznejša klasična dela so tako nastala šele po letu 1946, ko se je skladatelj odločil, da se vrne v Evropo.

Avtor: Katarina Radaljac

11:00
Poročila

Trgovina z mamili je med najdonosnejšimi kriminalnimi posli na svetu, najpomembnejši trg za južnoameriški kokain pa je po navedbah preiskovalcev v preteklem desetletju postala Evropa. Glavna vrata za pošiljke kokaina, s katerimi kriminalne organizacije na evropskem trgu služijo milijone evrov, so belgijska in nizozemska pristanišča, v katerih vsako leto zasežejo rekordne količine mamil. Najbolj na udaru je belgijski Antwerpen, za Rotterdamom drugo največje evropsko pristanišče. Belgijske oblasti so samo lani tam zasegle 110 ton kokaina, tretjino več kot leto prej. Preiskovalci pa opozarjajo, da je to samo kaplja v morje. Kriminalne organizacije, ki nadzorujejo donosni posel, so vedno korak pred njimi, nasilni obračuni med kriminalci pa so prerasli že v pravo mafijsko vojno.

Avtor: Mojca Širok

Dekliški in Mladinski pevski zbor Glasbene šole Koper pod vodstvom zborovodkinje Maje Cilenšek predstavljata skladbe Ambroža Čopija, Lojzeta Lebiča, Uroša Rojka, Gašperja Jereba, Jake Kluna, Felixa Mendelssohna Bartholdya, Edwarda Elgarja in črnsko duhovno pesem.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

13:00
Poročila

Pri 26 letih se je Privšek odpravil študirat na ugledno Berklee School of Music v Bostonu v Združenih državah. Tam je bil njegov profesor tudi sloviti Herb Pomeroy, utemeljitelj sodobnega aranžiranja za veliki jazzovski orkester, imenovanega tudi "line writing". Pomeroy je bil nad Privškovim znanjem in talentom navdušen in ga je uvrščal ob bok Quincyju Jonesu in Arifu Mardinu. Po študiju v Ameriki se je Privšek kljub mamljivim hollywoodskim ponudbam vrnil domov in od Bojana Adamiča prevzel vodstvo takratnega Plesnega orkestra Radia Ljubljana. Orkestru je dirigiral več kot tri desetletja in zanj napisal več kot 4000 skladb in priredb. Pod njegovim vodstvom se je zasedba razvila v enega najboljših big bandov v Evropi. Poslušajmo posnetke s plošče Čas pred svitom, ki je pri ZKP RTV Slovenija izšla leta 2000. Simfoničnemu orkestru in Big Bandu RTV Slovenija je dirigiral Walter Proost.

Avtor: Hugo Šekoranja

14:00
Poročila

Napovedujemo festival Kino Otok, ki je s premiero filma Zbogom, Leonora italijanskega režiserja Paola Tavianija je v sredo že gostoval v Ljubljani. Glavnina programa se bo odvila v drugi polovici prihodnjega tedna v Izoli. Programu Kino Otoka, ki se je pred dvema desetletjema profiliral s predstavljanjem pri nas manj prisotnih del azijske, afriške in južnoameriške kinematografije, se pridružujejo v Slovenski kinoteki, kjer te dni predvajajo izbor šestih restavriranih filmov indijskega cineasta Satjadžita Raja iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja. Medtem se javni zavod Kinodvor spominja svojih začetkov pred 15 leti, ko so ga ustanovili v sodelovanju z bližnjo Kinoteko. Kino na Kolodvorski ulici 13 v Ljubljani letos obeležuje tudi stoletnico odprtja. Kot pravi njegova direktorica Metka Dariš, skupaj z občinstvom v naslednjih letih pričakujejo dolgo načrtovano širitev v minipleks v podhodu Ajdovščina: »Prepričana sem, da bo tretjina naših mladih obiskovalcev postala rednih gledalcev. V zadnjih 15 letih se je zgodilo prav to. Otroci, ki so začeli z obiskovanjem tedaj popolnoma novega Kinobalona, so zdaj naši odrasli obiskovalci. Upam, da bodo v Kinodvor pripeljali tudi svoje otroke.«

Avtor: Urban Tarman

V ooddaji Filmska glasba se bomo posvetili animirani komediji Sinbad s podnaslovom Legenda sedmih morij. Zgodba pripoveduje o najdrznejšem pomorskem pustolovcu Sinbadu. Ta je plul po sedmih morjih ter na poti vedno iskal težave in izzival življenje: in kar je izzval, je tudi dobil

Avtor: Alma Kužel

Pred koncertom v ljubljanski Cukrarni, ki ga posvečamo legendarnemu, v marcu preminulemu mojstru saksofona, predstavljamo projekt Emanon. Shorter ga je izdal leta 2018, kot trojni cd, in z obsežno knjižico.

Avtor: Hugo Šekoranja

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

S filozofom Rüdigerjem Safranskim, enim najbolj prepoznavnih nemških avtorjev, so v Cankarjevem domu pripravili pogovor na predvečer Spomladanske konference Nemške akademije za jezik in slovstvo, ki jo ta konec tedna gosti Ljubljana. Safranski je razmišljal o nekaterih temeljnih problemih sodobne družbe, kot so pomanjkanje časa in izzivi umetne inteligence. Posvetimo pa se še najnovejši monografiji skoraj dvajsetih avtoric in avtorjev z naslovom Osebnosti druge svetovne vojne, ki so jo predstavili v Atriju ZRC SAZU.

Avtor: Žiga Bratoš

Zdravljenje je vedno najučinkovitejše, če se lahko bolezni lotimo kar najbolj neposredno, pri samem viru težav. A do vira pogosto sploh ni lahko priti. Denimo, če govorimo o okvarjenem genu, ki bi ga morda želeli utišati, da ne bi več povzročal težav. Področje takih genskih terapij daje v zadnjem času že zelo spodbudne rezultate in vanj so seveda usmerjeni številni raziskovalni napori. Prav tako zahtevno se je, po drugi strani, prebiti do bolj odmaknjenih tumorjev, ki se tako zlahka izmaknejo terapiji, za katero pa vemo, da ima celo paleto škodljivih stranskih učinkov. Naj gre torej za takšno ali drugačno zdravljenje, ključno vprašanje vsekakor je, kako spraviti pravo učinkovino na pravo mesto. Da bi bil ta transport učinkovin še povsem biorazgradljiv, dr. Nina Kostevšek z odseka za nanostrukturne materiale Instituta "Jožef Stefan" raziskuje možnosti uporabe membran rdečih krvnih celic.

Avtor: Nina Slaček

V Recitalu predvajamo posnetek koncerta violinista Piotra Plawnerja, violončelistke Isabelle Klim in pianista Piotra Salajczyka. Glasbeniki so nastopili 21. maja lani na gradu Wartburg v Nemčiji. Izvedli so Klavirski trio v g-molu, op. 17 Clare Schumann, Sonato za violino in klavir v a-molu, op. 13 Ignacyja Jana Paderewskega in Klavirski trio v g-molu, op. 8 Frederica Chopina.

Avtor: Marko Šetinc

Pojem poetičnost je za delo kiparja in slikarja Ervina Potočnika ključen. V Galeriji sodobne umetnosti v Celju so pripravili njegovo retrospektivno razstavo z naslovom Vrata, v kateri so predstavljeni posamezna redka še ohranjena dela iz avtorjevega kiparskega opusa ter izbor slik in risb, ki so nastale v zadnjih petih letih. Skupaj s kustosinjo Ireno Čerčnik jo je zasnoval kot zgodbo, v kateri se veličastno in srhljivo prepletata s konotacijami ritualnega, totemskega, celo podzemnega.

Avtor: Aleksandra Saška Gruden

Tragična slika nesmiselnosti vojnih žrtev

Devet ur dolga knjiga v 32 delih govori o življenju pod okrutno fašistično nadvlado v vojnih grozotah prve polovice 20. stoletja na Primorskem. Roman v ospredje postavlja mladega pripovedovalca, ki se po petnajstih letih vrne v rodno vas ob reki Idrijci in se v domačem okolju retrospektivno ozira na zgodnje obdobje otroštva in mladosti – to je prepredeno s spomini na mater in očeta, predvsem pa na brezskrbnost časa pred obema svetovnima vojnama. V romanu se v subtilni, ponotranjeni pripovedi razkriva tudi tragična ljubezenska zgodba sosedove hčere Kadetke in italijanskega karabinjerja, ki se iz ljubezni do izbranke odloči prestopiti k partizanom. V usodnem razpletu intimne zgodbe pisatelj razkriva širšo tragično sliko nesmiselnosti vojnih žrtev, ki svoje življenje podarijo novemu človeku, družbi in ureditvi.

Roman interpretira dramski igralec Aleš Valič.

Pomladni dan je za radio prebral Aleš Valič, ki mu poslušalke in poslušalci lahko pogosto prisluhnejo v radijskih igrah in literarnih oddajah na programu Ars. Igralec in pedagog na ljubljanski AGRFT je o snemanju zvočnice povedal: ''Prvič sem prebral Kosmačev roman Pomladni dan v času, ko sem bil gimnazijec. Napolnil me je z neverjetno močnimi občutki lepote in razgaljenosti vsega človeškega. Ob prvem in ob naslednjih branjih sem vedno doživljal srečo in žalost, pravzaprav neke vrste tesnobo ob vsem intimno poglobljenem pisanju. Že v prvem letniku študija igre sem imel srečo, da sem s kolegom režiserjem posnel študijski film po Kosmačevi noveli Gosenica. V obdobju, ko sem takoj po akademiji delal v tržaškem gledališču, sem Cirila Kosmača spoznal osebno in nekajkrat govoril z njim. Bil je v vseh ozirih izjemen človek. Branje romana Pomladni dan za zvočno knjigo je bila zame čudovita avantura. Domišljijsko potovanje po zgodbi romana človeka oplemeniti. In srčno upam, da bo kaj podobnega čutil tudi poslušalec.''

Nova zvočna knjiga, ki jo predstavljamo v oddaji Odprta knjiga, je nastala na programu Ars v sodelovanju z ZKP RTV Slovenija in ob finančni podpori Javne agencije za knjigo. Zvočnico so poleg režiserke Saške Rakef in interpreta pripravili še tonski mojster Rok Fiamengo, za mastering je poskrbel Damir Ibrahimkadić, korektorica je bila Emanuela Montanič Sekulović, glasbo je izbrala Darja Hlavka Godina.

Urednik oddaje Odprta knjiga je Alen Jelen.

Avtor: Alen Jelen

19:17
Poigra

Na zadnjem glasbenem dogodku te sezone abonmajskega cikla Filharmonični klasični koncerti bosta pred orkester stopili dve mladi svetovno priznani umetnici. To sta litovska dirigentka Giedrė Šlekytė in solistka, korejska violinistka Jiyoon Lee. Začelo se bo z iskrivim humorjem, ki klije iz simfonične pesnitve Vesele potegavščine Tilla Eulenspiegla Richarda Straussa, sledila bo izvedba Koncerta za violino in orkester v a-molu, op. 53 Antoníina Dvořáka. Drugi del koncerta bo odprlo delo Zgodbe iz davnine slovenskega skladatelja Marka Mihevca, nato pa bo zazvenela še baletna suita Ognjeni ptič Igorja Stravinskega.

Avtor: Anuša Volovšek

22:00
Poročila

Ansambel Huelgas in Paul van Nevel razkrivata skrivnosti glasbene umetnosti Homerja Herpola.

Avtor: Brigita Rovšek

Ob 50. obletnici smrti se spominjamo Lojzeta Zupanca, pisatelja, pesnika, dramatika in publicista. Prvo knjigo belokranjskih pripovedk je izdal leta 1932, nato so sledile še druge. Po vojni je pisal povesti iz kmečkega življenja in se posvečal zbiranju ter prirejanju narodopisnega gradiva. Leta 1964 je napisal tudi knjigo o bivanju v kočevskih zaporih z naslovom Sonce je umrlo. V tokratnem Literarnem nokturnu lahko poslušate odlomek povesti Zlato pod Blegošem.

Režiser Jože Valentič,
igralec Matija Rozman,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojster zvoka Matjaž Miklič,
redaktorja Tadeja Krečič Scholten in Sašo Puljarević.
Produkcija 2013.

Avtor: Ars

Lloyd McNeill ni bil le flavtist, ampak tudi skladatelj, pesnik, slikar, fotograf, predavatelj in mednarodno priznan vizualni umetnik in nenazadnje borec za človekove pravice in proti rasni segregaciji. Njegova glasba je bila nekakšna predhodnica spiritualnega jazza s številnimi primesmi etno glasb z vsega sveta, pa tudi folka, bluza, svobodne improvizacije in sodobne komorne glasbe. V zadnjih letih so vsi njegovi albumi dočakali prenovljene izdaje in so tako na voljo radovednim ljubiteljem jazzovske glasbe.

Avtor: Marko Kumer

Zadnja sprememba: 02.06.2023 13:45:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt