Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 1.6.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anuša Volovšek

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anuša Volovšek

Veronika Dintinjana (1977), pesnica in prevajalka, po poklicu pa kirurginja, se je že s knjižnim prvencem, nagrajeno pesniško zbirko Rumeno gori grm forzicij (2008), uveljavila kot izstopajoča avtorica. Njen pesniški jezik je jasen in v svojem izrekanju natančen ter prav zato ustvarja intenzivne, slikovite podobe. To velja tudi za pesem Blizu mestnih vrat iz omenjene pesniške zbirke. Interpretira jo dramska igralka Vesna Jevnikar.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anuša Volovšek

Narodi, ki po takšnih ali drugačnih merilih ne sodijo ravno med operne velesile, se enkrat bolj, drugič manj intenzivno, zagotovo pa vsi brez izjeme ukvarjajo z vprašanjem, ali opere uprizarjati v jeziku originala ali prevedene.

Avtor: Renato Horvat

10:00
Poročila

Leta 1923 se je Korngold posvetil urejanju in aranžiranju operet, med njimi je bilo največ del Johana Straussa. Pri njihovi postavitvi na oder je sodeloval s priznanim gledališkim in filmskim režiserjem Maxom Reinhardtom. Leta 1934 je Korngold na prošnjo Reinhardta, ki je že delal v Združenih državah, prišel v Hollywood, da bi priredil Mendelssohnovo scensko glasbo za Reinhardtovo filmsko različico Sna kresne noči. Leto pozneje, med svojim drugim bivanjem v Ameriki, je Korngold začel s komponiranjem filmske glasbe za filmska giganta Paramount in Warner Bros. Kmalu zatem je s studiem Warner Brothers podpisal ekskluzivno pogodbo in postal eden prvih svetovno priznanih skladateljev, ki je delal za hollywoodsko filmsko industrijo. Za svoje delo je prejel dva oskarja.

Avtor: Katarina Radaljac

11:00
Poročila

Aktualna tedenska oddaja, namenjena poročanju o glasbenih dogodkih doma in v tujini in kritični oceni le-teh. Pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa v Ljubljani, Mariboru in Kopru.

Avtor: Vesna Volk

12:00
Poročila

Glasba iz opusov Čerepnina, Respighija, Wolfa in Stravinskega.

Avtor: Brigita Rovšek

13:00
Poročila

Hanan Awwad je palestinska akademičarka, pesnica in borka za človekove pravice. Je tudi ena od ustanoviteljic palestinskega centra PEN in ustanoviteljica palestinske sekcije Mednarodne ženske lige za mir in svobodo. S Hanan Awwad se je na mednarodnem srečanju PEN na Bledu pogovarjala Petra Meterc.

Avtor: Petra Meterc

Oddaja prinaša izbor posnetkov slovenskih opernih pevcev. Pripravlja jo urednik za operno glasbo Dejan Juravić.

Avtor: Dejan Juravić

14:00
Poročila

Max Reger je imel oster odnos z glasbenim tiskom. Najglasnejši izmed njegovih kritikov je bil Rudolf Louis, ki je delal za Münchener Neueste Nachrichten. Menil je, da Regerjeva glasba pripada »kultu grdote zaradi nje same«. Ko ga je Louis nekoč spet divje raztrgal, je Reger odgovoril: »Sedim v najmanjši sobi svoje hiše. Pred seboj imam vašo oceno. Še hip, pa bo za menoj ...”

Avtor: Klemen Golner

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Postprodukcija filmov in drugih avdiovizualnih vsebin se začne, ko je snemanje končano. Ključni člen postprodukcije je montaža, ki lahko ustvari poseben filmski čas in ritem. Delo montažerja so prejšnji teden osvetlili govorci na 1. mednarodnem simpoziju oblikovanja vizualnih in zvočnih podob z naslovom Fade In; potekal je v Slovenski kinoteki v Ljubljani. Predstavljamo še drugi del novih knjig, izdanih pri Cankarjevi založbi. To sta dva prevodna romana, Ko bi imel vse italijanskega pisatelja Marca Missirolija in zgodovinski roman Prostovoljec britanskega novinarja Jacka Fairweatherja.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

27. februarja je v Veliki dvorani KGBL kot del cikla Ob klavirju Glasbene mladine ljubjlanske nastopil pianist Alvin Ćućić. Občinstvu se je predstavil z izvedbo dveh del:
Vilko Ukmar: Ekspresije za klavir, Tiho prihaja mrak
Robert Schumann: Simfonične etude, op. 13

Avtor: Vesna Volk

Vabimo vas k spremljanju koncerta češkega ansambla Musica poetica, ki se je zgodil 19. avgusta lani v okviru festivala Seviqc Brežice.
Na brežiškem gradu se je predstavil na večeru z naslovom Ženske baroka in v programu združil dela baročnih skladateljic z Apeninskega polotoka.

Avtor: Brigita Rovšek

Tragična slika nesmiselnosti vojnih žrtev

Devet ur dolga knjiga v 32. delih govori o življenju pod okrutno fašistično nadvlado v vojnih grozotah prve polovice 20. stoletja na Primorskem. Roman v ospredje postavlja mladega pripovedovalca, ki se po petnajstih letih vrne nazaj v rodno vas ob reki Idrijci in se v domačem okolju retrospektivno ozira na zgodnjo obdobje otroštva in mladosti – to je prepredeno s spomini na mater in očeta, predvsem pa na brezskrbnost časa pred obema svetovnima vojnama. V romanu se v subtilni, ponotranjeni pripovedi razkriva tudi tragična ljubezenska zgodba sosedove hčere Kadetke in italijanskega karabinjera, ki se iz ljubezni do izbranke odloči prestopiti k partizanom. V usodnem razpletu intimne zgodbe pisatelj razkriva širšo tragično sliko nesmiselnosti vojnih žrtev, ki svoje življenje podarijo novemu človeku, družbi in ureditvi.

Roman interpretira dramski igralec Aleš Valič.

Pomladni dan je za radio prebral Aleš Valič, ki mu poslušalke in poslušalci lahko pogosto prisluhnejo v radijskih igrah in literarnih oddajah na programu Ars. Igralec in pedagog na ljubljanski AGRFT je o snemanju zvočnice povedal: ''Prvič sem prebral Kosmačev roman Pomladni dan v času, ko sem bil gimnazijec. Napolnil me je z neverjetno močnimi občutki lepote in razgaljenosti vsega človeškega. Ob prvem in ob naslednjih branjih sem vedno doživljal srečo in žalost, pravzaprav neke vrste tesnobo ob vsem intimno poglobljenem pisanju. Že v prvem letniku študija igre sem imel srečo, da sem s kolegom režiserjem posnel študijski film po Kosmačevi noveli Gosenica. V obdobju, ko sem takoj po akademiji delal v tržaškem gledališču, sem Cirila Kosmača spoznal osebno in nekajkrat govoril z njim. Bil je v vseh pogledih izjemen človek.
Branje romana Pomladni dan za zvočno knjigo je bila zame čudovita avantura. Domišljijsko potovanje po zgodbi romana človeka oplemeniti. In srčno upam, da bo kaj podobnega čutil tudi poslušalec.''

Nova zvočna knjiga, ki jo predstavljamo v oddaji Odprta knjiga, je nastala na Programu Ars v sodelovanju z ZKP RTV Slovenija in ob finančni podpori Javne agencije za knjigo. Zvočnico so poleg režiserke Saške Rakef in interpreta pripravili še tonski mojster Rok Fiamengo, za mastering je poskrbel Damir Ibrahimkadić, korektorica je bila Emanuela Montanič Sekulović, glasbo je izbrala Darja Hlavka Godina.

Urednik oddaje Odprta knjiga je Alen Jelen.

Avtor: Alen Jelen

Mnoge ljudske pesmi pojejo o vodi, včasih tudi poimenujejo reke, jezera… V marsikateri od njih se skrivajo zgodovinska dejstva, v nekaterih pa so se kraji tudi pomešali ali pa so jih zamenjali pevcem bolj domači in znani. V večini pesmi pa je vendarle skrit odmev preteklosti, zgodovinskih dogodkov ali pa spomin na dogodke, ki so se vtisnili v spomin skupnosti in jo pretresli ali drugače zaznamovali. Poslušamo pesmi, tako ali drugače povezane z vodo.

Avtor: Tomaž Rauch

Godalci so nastopili v Narodnem domu Celje s koncertno mojstrico, violinistko Petro Kovačič.

Orkester Ljubljanski solisti so ustanovili glasbeni somišljeniki iste generacije, med njim redna članica simfoničnega orkestra Dunajske državne opere in Dunajske filharmonije, hkrati je koncertna mojstrica Ljubljanskih solistov. Godalci komornega orkestra Ljubljanski solisti izvajajo raznolik repertoar za to zasedbo, na koncertu 16. marca v Celju, in 17. marca ob 19.30 v Narodni galeriji v Ljubljani, pa so izvedli tri dela iz 20. stoletja: Koncert za godala italijanskega skladatelja Nina Rote, fantazijo Carmen nemškega skladatelja judovskega rodu Franza Waxmana, v drugem delu pa instrumentalno pesnitev Ozarjena noč avstrijskega skladatelja judovskega rodu Arnolda Schönberga, ki eno temeljnih del literature za godala. Skladatelj Schönberg je Ozarjeno noč iz izvirnega godalnega seksteta razširil v različico za godalni orkester. Poslušajte tudi pogovor s koncertno mojstrico Petro Kovačič in z mlajšim članom orkestra, violončelistom Izakom Hudnikom.

Avtor: Tjaša Krajnc

22:00
Poročila

Prvi slovenski libreto za kratko opero v literarni zgodovini po navadi nazivajo kar po glavni vlogi Belina. Preprost baročni dramolet menjavo letnih časov razume kot metaforični boj med dobrim in zlom – značilni poganski motiv je bil v času nastanka operete pogost motiv v umetnosti.

Prirejevalec, režiser, dramaturg: Aleš Jan
Tonska mojstra: Jure Culiberg, Staš Janež
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Avtor izvirne glasbe: Darijan Božič

Belin-sonce – Kristijan Muck
Belin-veter – Dare Valič
Sejvina-Ceres – Polona Vetrih,
Rožencvitarica-Flora – Iva Zupančič
Sadjanka-Pomona – Mojca Ribič
Sodelovala je še dramska igralka Mila Kačič

Uredništvo igranega programa
Belin – opereta je bila premierno predvajana leta 2001

Avtor: Vilma Štritof

22:30
Divertimento

Glasbena medigra

Avtor: Tina Ogrin

Angleški pesnik in romanopisec Philip Larkin je o romanesknem prvencu Juliana Barnesa Dežela metrojev zapisal, da je "zelo užival v njem kljub svojemu predsodku o romanih z liki, mlajšimi od 21 let". "Tako torej mladi danes živijo," je še dodal. Julianu Barnesu se je ta "nepričakovana pohvala" zdela nekaj najbolj razveseljivega ob izidu njegovega prvenca. Dežela metrojev je sicer prvoosebna pripoved Christopherja Lloyda o njegovem odraščanju na obrobju Londona, kratkem študentskem življenju v Parizu in o prvih letih zakona. Christopher in njegov prijatelj iz otroštva Toni kot mladostnika prezirata malomeščansko družbo, vendar si prav tak življenjski slog na Tonijevo razočaranje izbere sam Christopher. Humorni odlomek iz omenjenega romana smo izbrali z mislijo na obletnico pariških dogodkov; opisuje, kako je dogodke videl Christopher, saj se je prav maja tistega leta znašel v Parizu.


Prevajalec Matej Juh,
interpret Gregor Gruden,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
tonski mojster Urban Gruden,
režiserka Ana Krauthaker.
Produkcija 2018.

Avtor: Ars

Zadnja sprememba: 01.06.2023 17:05:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt