Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 30.5.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo nabolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Francoski pesnik Stéphane Mallarmé (1842–1898) je razvil samosvoj pesniški simbolizem. Njegova poezija še danes velja za eno pomembnejših referenc v sodobni poeziji. Pesem Svetnica je iz njegovega zgodnjega obdobja ustvarjanja, a ni zato nič manj dodelana, nasprotno: v njej je Mallarmé razvil elemente, ki jih je pozneje pogosto uporabljal pri pisanju poezije. To so zvočnost, abstraktnost, nove jezikovne zveze, predvsem pa usmerjenost v neizrazno vsebino, ki se izmika vsakdanjemu človeškemu jeziku. In prav vse omenjeno nakazuje tudi pesem Svetnica, ki jo je prevedel Boris A. Novak, interpretira pa jo dramski igralec Željko Hrs.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

10:00
Poročila

Erich Wolfgang Korngold je izhajal iz premožne judovske družine, njegov oče pa je bil priznan glasbeni kritik, ki je deloval na Dunaju. Že pri štirih letih, ko se je družina iz Brna preselila v tedanjo Avstro-Ogrsko prestolnico, sta oče in sin skupaj igrala na klavir, pri petih pa je Erich zmogel odigrati katerokoli melodijo, pri čemer ji je sproti dodajal še akorde in spremljavo. Prve skladbe tega mladega glasbenega genija, kot sta Korngolda poimenovala Richard Strauss in Gustav Mahler, so nastale pri njegovih osmih letih.

Avtor: Katarina Radaljac

11:00
Poročila

Tenorist Aco Bišćević se v zadnjih letih vse bolj uveljavlja v različnih evropskih produkcijah opernih hiš in festivalov po Evropi. Njegov prožni glas visokega tenorja se odlično izraža v baročnem repertoarju, zato je za ljubljanski recital v Cankarjevem domu 31.5.2023 pripravil večer bolj in manj znanih baročnih mojstrov: Bacha, Charpentierja, Brossarda, Bononcinija in Grauna.

Avtor: Arnamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila
13:00
Poročila

Idrija je imela zaradi rudnika živega srebra posebno vlogo v habsburškem cesarstvu. Vanjo se je stekal šolan kader iz drugih, neslovenskih delov monarhije, zato je bil pretežni del meščanstva kar nekaj stoletij nemško govoreč. A v 19. stoletju se tudi tam prebudi slovenska narodna zavest.

Avtor: Ivan Merljak

14:00
Poročila
14:05
Oder

Predstavljamo trenutno domače gledališko dogajanje, pa tudi pomembnejša mednarodna gledališka gibanja ter gostovanja tujih gledaliških skupin ali umetnikov pri nas.

Avtor: Ars

14:35
Medigra

Glasbena medigra.

Avtor: Ars

Veliki džezovski orkestri (big bandi) so imeli v zgodovini pomembno vlogo. Od poznih dvajsetih letih 20. stoletja so se obdržali vse do danes. Poslušajte zgodbe iz preteklosti in sodobne džezovske orkestre.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Avtor: Ars

Angleški baročni solisti in dirigent sir John Eliot Gardiner so 14. januarja na koncertu v Budimpešti izvedli program, ki je med prefinjenostjo in duhovitostjo pozne Haydnove simfonije št. 84 in zrele Mozartove simfonije št. 36 ponudil osebno poezijo Mozartove nepozabno lirične Koncertantne simfonije za violino in violo v Es-duru. Solista sta bila violinistka Isabelle Faust in violist Antoine Tamestit.

Avtor: Polona Kovačič

Digitalna jezikovna orodja naj bi povečala ustvarjalnost, zatrjujejo njihovi zagovorniki. Strokovnjak za jezikovne tehnologije dr. Damjan Popič opozarja, da je treba biti ob takih besedah zadržan, saj umetna inteligenca poveča izrazno moč besedil, ne pa ustvarjalnosti. O novostih na tem področju, ki ga zaznamuje tudi ChatGPT, v drugem delu pogovora z znanstvenim koordinatorjem aplikacije LORIS dr. Damjanom Popičem.

Avtor: Aleksander Čobec

Madrigali iz znamenite 7. knjige zvenijo v izvedbi ansambla The Consort of Musicke.

Avtor: Ars

Tragična slika nesmiselnosti vojnih žrtev

Dolga knjiga v 32 delih (poslušanje traja devet ur) pripoveduje o življenju pod okrutno fašistično nadvlado v vojnih grozotah prve polovice 20. stoletja na Primorskem. Roman postavlja v ospredje mladega pripovedovalca, ki se po petnajstih letih vrne v rojstno vas ob reki Idrijci in se v domačem okolju retrospektivno ozira na zgodnje obdobje otroštva in mladosti – to je prepredeno s spomini na mater in očeta, predvsem pa na brezskrbnost obdobja pred obema svetovnima vojnama. V romanu se v subtilni, ponotranjeni pripovedi razkriva tudi tragična ljubezenska zgodba sosedove hčere Kadetke in italijanskega karabinjerja, ki se iz ljubezni do izbranke odloči prestopiti k partizanom. V usodnem razpletu intimne zgodbe pisatelj razkriva širšo tragično sliko nesmiselnosti vojnih žrtev, ki so svoje življenje podarile novemu človeku, družbi in ureditvi.

Roman interpretira dramski igralec Aleš Valič.

Pomladni dan je za radio prebral Aleš Valič, ki ga poslušalke in poslušalci lahko pogosto slišijo v radijskih igrah in literarnih oddajah na programu Ars. Igralec in pedagog na ljubljanski AGRFT je o snemanju zvočnice povedal: ''Prvič sem prebral Kosmačev roman Pomladni dan, ko sem bil gimnazijec. Napolnil me je z neverjetno močnimi občutki lepote in razgaljenosti vsega človeškega. Ob prvem in naslednjih branjih sem vedno doživljal srečo in žalost, pravzaprav nekakšno tesnobo ob vsem intimno poglobljenem pisanju. Že v prvem letniku študija igre sem imel srečo, da sem s kolegom režiserjem posnel študijski film po Kosmačevi noveli Gosenica. V obdobju, ko sem takoj po akademiji delal v tržaškem gledališču, sem Cirila Kosmača osebno spoznal in nekajkrat govoril z njim. Bil je v vseh ozirih izjemen človek.
Branje romana Pomladni dan za zvočno knjigo je bilo zame čudovita avantura. Domišljijsko potovanje po zgodbi romana človeka oplemeniti. Srčno upam, da bo kaj podobnega čutil tudi poslušalec.''

Nova zvočna knjiga, ki jo predstavljamo v oddaji Odprta knjiga, je nastala na programu Ars v sodelovanju z ZKP RTV Slovenija in ob finančni podpori Javne agencije za knjigo. Zvočnico je poleg režiserke Saške Rakef in interpreta pripravil še tonski mojster Rok Fiamengo, za mastering je poskrbel Damir Ibrahimkadić, korektorica je bila Emanuela Montanič Sekulović, glasbo je izbrala Darja Hlavka Godina.

Urednik oddaje Odprta knjiga je Alen Jelen.

Avtor: Alen Jelen

Tudi danes se bomo prepustili pripovedi, ki je zgrajena samo na domišljiji: poslušali bomo vsem dobro znano pravljico o Sneguljčici. Delo je posebej za orkester Slovenske policije zložil Bojan Adamič. Nemško ljudsko pravljico sta zapisala brata Grimm, slovenski pesnik in dramatik Pavel Golia pa je njun zapis prelil v verze in tako je nastala pravljična igra v osmih slikah, ki je bila pogosto uprizorjena. Pavel Golia velja za največjega slovenskega mladinskega dramatika. Poleg Sneguljčice, ki je nastala leta 1938, je napisal šest priljubljenih iger, ki se odlikujejo z živahno domišljijo, razposajenim humorjem in dobrim poznavanjem otroške duševnosti. Pisal je tudi igre za odrasle, vendar se je njegov dar bolj razživel v igrah za otroke.

Avtor: Aleksander Golja

V oddaji predvajamo posnetke skladb, ki smo jih za naš arhiv posneli s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugimi priznanimi slovenskimi orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

Francoska avtorica Sophie Daull se slovenskim bralcem predstavlja z večplastnim romanom Na perišču, ki je leta 2022 izšel pri založbi Malinc. V njem eno najpomembnejših vlog namenja liku knjigarnarja, ki vsak petek v lokalnem časopisu objavi prispevek, v katerem razpreda o knjigah, s katerimi bi si prebivalci zaspanega mesteca Nogent-le-Rotrou lahko popestrili prihajajoči konec tedna. Nekega petka v oktobru pa v prispevku predstavi tudi nenavadno uspešnico avtorice, ki bo prihodnji torek gostovala v knjigarni in knjige tudi podpisovala. Knjigarnarjeva odločitev, da jo povabi v malo mesto, je ključni zaplet v romanu, ki sproži usodno dogajanje. Da je vse skupaj še bolj skrivnosttno, pa pisateljica, ki prihaja v goste, ni le med osrednjimi junaki pripovedi, temveč tudi resnična avtorica romana Na perišču, za katerega je leta 2019 prejela nagrado Evropske unije za književnost.

Avtorica scenarija in prevajalka je Mateja Seliškar Kenda,
interpreta Klara Kastelec in Urban Kuntarič,
bralec Renato Horvat,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
tonski mojster Urban Gruden,
režiser pa Klemen Markovčič.
Urednik oddaje je Matej Juh.
Produkcija leta 2023.

Avtor: Ars

21:40
Poigra
22:00
Poročila

V tokratni oddaji zvočno ne bomo potovali prav daleč, pa četudi bomo prisluhnili irskemu skladatelju. Timothy McCormack, skladatelj mlajše generacije, se je pred časom očitno potepal po slovenskem Krasu in sploh našemu slikovitemu kraškemu podzemlju, kjer so ga očarali naravni biseri, ki so spodbudili nastanek dveh skladb o Krasu.

Avtor: Lovrenc Rogelj

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 30.05.2023 20:45:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt