Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Ponedeljek, 29.5.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na sporedu Nokturno št. 1 v es-molu, op. 33 Gabriela Fauréja, Sammartinijev Koncert v D-duru za oboo, godala in continuo, Sonata št. 3 v C-duru iz zbirke Kvartetov za nizka godala Georga Christopha Wagenseila in Concerto grosso v D-duru, op. 3, št. 5 Pietra Hellendaala.

Avtor: Mihael Kozjek

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Tjaša Krajnc

Na sporedu Impromptu št. 2 v Es-duru, op. 90 Franza Schuberta in mnogo obsežnejši Divertimento v C-duru, Hob. II/17 Josepha Haydna, ki je v letu 1761, ko je Haydn postal namestnik vodje dvorne glasbene kapele Esterhazyjevih, nastal kot poskus očarati skladateljevega delodajalca, princa Paula Antona Esterhazyja.

Avtor: Mihael Kozjek

Jurij Hudolin (1973), ki se je najprej uveljavil kot pesnik, pozneje pa tudi kot romanopisec, praznuje petdeseti rojstni dan. Ob tem avtorjevem jubileju objavljamo njegovo pesem Že dolgo, zaznamovano s temnim simbolizmom, značilnim za Hudolinovo poezijo.
Pesem interpretira dramski igralec Saša Tabaković.

Avtor: Ars

Osrednje delo sklepa Glasbene jutranjice je skladba Cesarjev slavček češkega skladatelja Vaclava Trojana, ki jo izvajajo člani Tria Viribus Unitis. Pred tem predvajamo Siciliene Marie Therese von Paradis in Koncert za violončelo in orkester Eugena d'Alberta, v zadnji uri pa še Concertino za trobento in orkester Borisa Papandopula, Koncertno fantazijo za violino in klavir na teme iz Gershwinove opere Porgy in Bess Igorja Frolova, Koncert za fagot in 11 godalnih instrumentov Jeana Francaixa in Fantazijo na maloruske teme za violončelo in klavir Davida Popperja.

Avtor: Mihael Kozjek

10:00
Poročila

Tokratni cikel posvečamo skladatelju klasične in filmske glasbe, ki je mladost preživel na Dunaju ter s svojo glasbeno nadarjenostjo osupnil vso Evropo, pri sedemintridesetih pa je odpotoval v Hollywood in postal eden najbolj pomembnih skladateljev v zgodovini filmske glasbe. Na današnji dan praznujemo 126. obletnico Korngoldovega rojstva.

Avtor: Katarina Radaljac

11:00
Poročila

Emil Spruk – pozavnist, skladatelj, aranžer in dirigent
Emila Spruka verjetno vsi ljubitelji bolj zahtevnih zvrsti glasbe poznajo in cenijo, je skladatelj, aranžer, dirigent in predvsem odličen solist na pozavni. Poslušali bomo nekatere njegove najboljše avtorske skladbe v izvedbi Big Banda RTV Slovenija.

Avtor: Marko Kumer

12:00
Poročila
13:00
Poročila

Slovensko muzejsko društvo je nedavno dolgoletni direktorici Mestnega muzeja Idrija, muzejski svetnici Ivani Leskovec podelilo Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo. V skoraj 30-letnem vodenju muzeja so njeni in dosežki dediščinskih zanesenjakov muzeja za Cerkljansko in Idrijsko zabeležili vpis dediščine rudnika živega srebra na seznam svetovne dediščine Unesca, tradicijo klekljarstva na soroden seznam nesnovne dediščine, Partizanska bolnišnica Franja pa od 2014 premore »znak Evropske dediščine«, od začetka tisočletja ukrep Evropske unije za razumevanje dediščine humanosti. V časovnem okviru poltisočletne zgodovine drugega največjega rudnika živega srebra na svetu v Idriji je bilo to mesto še v 18. stoletju drugo največje na Kranjskem, takoj za glavnim deželnim mestom.

Avtor: Goran Tenze

Umetnico bomo poslušali v izvajanju opernih arij iz oper Glucka, Mozarta, Beethovna in Mascagnija.

Oddajo Ženske v svetu glasbe posvečamo slovenski sopranistki Vandi Gerlovič, ki je bila ena najbolj izstopajočih opernih in koncertnih pevk 2. polovice 20. stoletja. Rodila se je pred 98-imi leti, 25. maja 1925. Na opernih deskah je poustvarila številne klasične sopranske vloge, plemenite in trpeče operne junakinje, predvsem pa se je uveljavila z liki demonskih in negativnih junakinj. Njene operne stvaritve so bile pevsko vrhunske, tako muzikalno kot igralsko izdelane do potankosti. V prvem delu v njeni izvedbi poslušajte operne arije Santuzze iz Cavallerie rusticane Pietra Mascagnija, Ifigenije iz opere Ifigenija na Tavridi Christopha Willibalda Glucka, Donne Anne iz Don Giovannija Wolfganga Amadeusa Mozarta in Leonore iz Fidelia Ludwiga van Beethovna.

Avtor: Tjaša Krajnc

14:00
Poročila

Društvo Asociacija je začelo delovati leta 1992 kot
neformalna mreža nevladnih organizacij, 30 let pozneje pa je profesionalno koordinirana zagovorniška in servisna organizacija. Več o Asociaciji in njenem delovanju pa v oddaji Ars humana. V njej sodelujejo predsednica Asociacije Inga Remeta, generalna direktorica Direktorata za razvoj kulturnih politik na Ministrstva za kulturo Tjaša Pureber in Miha Blažič, splošni koordinator sindikata Zasuk. Z njimi se pogovarja Marko Golja, lokacija pogovora pa je projektna soba Zavoda SCCA Ljubljana. Nikar ne zamudite.

Avtor: Marko Golja

Še vedno odstiramo edinstvene glasbene svetove našega mednarodno uveljavljenega ustvarjalca in trobentača najširših umetniških obzorij – Izidorja Leitingerja in še vedno smo pri njegovem aktualnem opusu – konkretno pri projektu Ushai. Po avtorjevih besedah Ujjayi v sanskrtu pomeni zmagovalni dih in simbolizira zmago srca nad umom. Projekt so člani Orkestra Slovenske vojske pod skladateljevim vodstvom prvič izvedli 25. novembra leta 2018 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma ter ga zatem še ponovili v Gallusovi dvorani iste ustanove v sklopu ljubljanskega Jazz festivala 2022. Jeseni 2022 pa so ga tudi studijsko posneli in tako imate poslušalci oddaje Medenina in patina prvi čast in veselje poslušati to izvrstno glasbo iz taistih posnetkov. Člani Orkestra Slovenske vojske se predstavljajo bodisi kot instrumentalisti v razširjenem big bendu ali pa kot vokalisti.

Avtor: Igor Krivokapić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

V soboto se je s podelitvijo nagrad končal najpomembnejši in najprestižnejši dogodek v svetu umetniškega filma, mednarodni filmski festival v Cannesu. Vrhunce letošnje izdaje, vključno s filmom Anatomija padca Justine Triet, ki je dobil zlato palmo, bo osvetlila Ingrid Kovač Brus. V 16 krajih po Sloveniji in zamejstvu pa je odprla sezono branja na prostem 19. izdaja Knjižnice pod krošnjami.

Avtor: Tina Poglajen

Poslušamo odlomka dveh koncertov ciklov Glasbene mladine ljubljanske. Ta vsako leto pripravi kar osem ciklov koncertov, v katerih mladim glasbenikom ponuja nemalo možnosti, da se predstavijo občinstvu. Nastopajoče vsako leto na podlagi razpisa izbere komisija, igrajo pa na različna glasbila, ki se med cikli tudi ponavljajo. Tokrat nas čakata nastopa dveh violinistk, ki sta nastopili ena na koncertu Zvoki mladih, druga pa Mladi mladim.
Urška Gutnik je marca v Rdeči dvorani ljubljanskega Magistrata izvedla Poulencovo sonato za violino in klavir, Jelena Pejić pa januarja Sonato za violino in klavir v Es-duru Richarda Straussa.

Avtor: Vesna Volk

Marko Elsner Grošelj: Ta trenutek v moji glavi,
Esad Babačić: Balkonci,
Josef Winkler: Natura morta,
Peter Božič: Ko oblasti sploh ni.

Recenzije so napisali Tatjana Pregl Kobe, Miša Gams, Jera Krečič in Matej Bogataj.

Avtor: Vlado Motnikar

Radio Slovenija se vključuje v neposredni prenos mednarodnega dogodka Evropski večer zvokov. Ta je nastal po vzoru oddaj Evening of sounds, ki jih Finski nacionalni radio pripravlja od leta 2012. V okviru oddaj so finski poslušalci spoznavali različne zvoke preteklosti in sedanjosti, od stenske ure do šumečih tablet, od tropa volkov do kvakajočih žab, od parnega motorja do starodobnega avtomobila. Tokratna oddaja Evropski večer zvokov nastaja v sodelovanju s finskim nacionalnim radiem YLE in srbskim nacionalnim radiem RTS pod okriljem mednarodnega projekta B-AIR, ki ga vodi Radio Slovenija. V okviru projekta v sodelovanju z različnimi strokovnjaki nastajajo nove vsebine, ki odkrivajo pomembnost zvoka v naših življenjih. Kako torej zveni, ko se zvoki širšega geografskega in kulturnega območja srečajo? Kako zvenijo različne dežele in kulture? Ali imajo unikatne zvoke, ki jih drugi ne poznajo in jih nikoli niso slišali? Ali obstajajo skupni zvoki, zvočne krajine in z njimi povezani pomeni, ki so znani vsepovsod? Sodelujoče države si bodo izmenjale zvočne uganke, zvočne razglednice in zvočne zgodbe in pustile zvoku glavno besedo.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Iz ponudbe evropske zveze radijskih postaj izbrani najaktualnejši posnetki simfoničnih koncertov najimenitnejših orkestrov, solistov in dirigentov s prizorišč po celem svetu.

Avtor: Ars

22:00
Poročila

Igra izriše nenavadno in pretresljivo življenjsko zgodbo o slovenskem zdomcu, ki si pred drugo vojno vrsto let služi kruh po evropskih deželah. Njegov nemirni duh ga privedel tudi v Francijo, kjer pa ga ljubezen do domoljubne gorjanke zaustavi za dlje časa.

Tonska mojstrica: Ivica Dolinar
Režiserka: Rosanda Sajko

V osrednjih vlogah – Štefka Drolc in Jurij Souček
Sodelujejo še – Vera Pantičeva, Marjan Benedičič, Franček Drofenik, Tone Homar, Milan Kalan, Marjan Kralj, Franjo Kumer, Dušan Logar in Ludvik Pečar

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Ljubljana junija 1962

Avtor: Klemen Markovčič

"Po Parizu le beži
zavit v svoje sanje
v ustih zvesti čik
pod težo tujih knjig
paketov pomade in jestvin
vedno beži molče ječi
za tuje blagostanje
znani vam trpin."

Tako je leta 1946 ali 1947 sebe opisal Veno Pilon, slikar, grafik in fotograf iz Ajdovščine. Tam si je v Pilonovi galeriji mogoče ogledati njegove izjemne slike in fotografije, pa tudi rokopise in predmete. Iz pesniške zapuščine, ki jo v veliki meri hrani prav galerija, je Miklavž Komelj Pilonove pesmi izbral in jih objavil v knjigi z naslovom Zagledal sem se sredi dveh ozvezdij: Veno Pilon med podobo in besedo. Ob souredništvu Irene Mislej je izšla lani pri Slovenski matici. Iz te monografije smo izbrali nekaj Pilonovih pesmi, napisanih v slovenščini v začetku petdesetih let. Pisal je namreč tudi v francoščini, saj je leta dolgo živel v Parizu s soprogo Francozinjo in imel sina Dominiquea.
V verzih, bomo slišali, Veno Pilon premišlja o svoji življenjski usodi, zaznamovani s skromnostjo in toplino primarne družine, z dvema jezikoma, nadvse različnima okoljema in željo po nečem presežnem.

Igralec Branko Jordan,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
režiserka Špela Kravogel,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten

Avtor: Ars

Švedski glasbenik Mats Holmquist bo v nedeljo 4. junija v ljubljanski Cukrarni odigral z našim Big Bandom RTV Slovenija na nastopu v sklopu cikla Jazz Stars All Stars repertoar skladb pred kratkim umrlega saksofonista in skladatelja Wayna Shorterja.

Avtor: Marko Kumer

Zadnja sprememba: 29.05.2023 16:55:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt