Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 28.5.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Tjaša Krajnc

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Trinajstega maja je pesnik in igralec Tone Kuntner dopolnil osemdeset let. Bralce navdušuje z iskreno izpovedjo o naravi, človeku, domoljublju, pristnih vrednotah sveta, v katerem živimo. Taka je tudi pesem Razcvete se cvet v interpretaciji Ivana Rupnika. Ob občudovanju narave je tudi misel na tisto, kar njo, nas, presega.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Letos mineva 60 let od smrti in 100. obletnica nove maše nadškofa Antona Vovka. V njegovi rojstni župniji Breznica na Gorenjskem so zato v spomin na svojega izjemnega rojaka pripravili vrsto dogodkov to pomlad; poimenovali so jih Vovkovi dnevi. Župnik župnije Breznica Gašper Mauko ter zgodovinar in veliki poznavalec življenja nadškofa Vovka mag. Blaž Otrin predstavljata vsebino Vovkovih dnevov; pojasnjujeta, kako daleč je postopek beatifikacije Vovka v Vatikanu, pa tudi ali v zadnjih letih zgodovinarji odkrivajo nova spoznanja o delovanju nadškofa Vovka, ki ga je – kot je znano – oblast po drugi svetovni vojni ves čas nadzorovala, ustrahovala, preživel pa je tudi zažig.

Avtor: Nataša Lang

Binkošti so tretji največji praznik cerkvenega leta, glasba na ta dan pa je raznovrstna, saj praznik v sebi združuje različna razpoloženja. Prevladuje veselo, hkrati skrivnostno vzdušje. Po izročilu evangelista Luka naj bi se namreč na ta dan Sveti Duh z ognjem in viharjem spustil nad zbrane apostole in jim podelil dar govorjenja v različnih jezikih; z univerzalnim glasbenim jezikom zato lahko nagovarjajo tudi binkoštne kompozicije.

Avtor: Polona Gantar

Iz podružnične cerkve Svetega Duha na Stari Gori v župniji Sveti Jurij ob Ščavnici na binkoštno nedeljo neposredno prenašamo sveto mašo, pri kateri sodelujejo tamkajšnji verniki. Mašuje župnik Boštjan Ošlaj, poje pa župnijski pevski zbor pod vodstvom Jožeta Kurbusa.

Avtor: Ars

Dva Beethovnova klavirska koncerta – drugi in četrti. Predvajamo posnetek koncerta Münchenskega komornega orkestra in pianista Alexandra Lonquicha, ki sta 1. oktobra 2021 nastopila v Velikem studiu Severnonemškega radia v Hannovru v sklopu tamkajšnjega glasbenega festivala Spodnjesaški glasbeni dnevi. Solist v obeh koncertih je bil torej nemški pianist in dirigent Alexander Lonquich, ki je tudi vodil Münchenski komorni orkester.

Avtor: Mihael Kozjek

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Anuša Volovšek

14:00
Poročila

V maju se posvečamo materi vseh pohodniških poti, Apalaški poti. Po njej nas je najprej vodil prvi Slovenec, ki je pot prehodil in o njej napisal knjigo – Jakob J. Kenda, kako pa se je z njo spopadel ameriško-britanski novinar in pisatelj Bill Bryson? Tudi on je o njej napisal knjigo, Sprehod po gozdu, po Apalaški poti pa se je odpravil v spremstvu svojega starega tovariša Stephena Katza nekega marčnega jutra v severni Georgii z namenom, da prehodi vseh 2100 milj.

Prevajalka Mateja Perpar,
interpret Matevž Biber,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonski mojster Darko Kukovič,
asistentka režije Tanja Grmovšek,
režija Nika Bezeljak.
Urednik oddaje Matej Juh.
Produkcija 2023.

Avtor: Ars

Interpretirajo odlomke iz del Verdija, Mozarta, Donizettija, Gounoda in Straussa.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Ugledni avstrijski pianist Rudolf Buchbinder in Simfonični orkester Bavarskega radia sta 23. decembra lani nastopila v Herkulovi dvorani Rezidence v Münchnu. Tam sta izvedla Klavirski koncert št. 24 v c-molu, K. 491 Wolfganga Amadeusa Mozarta, spored pa sta dopolnili še Beethovnova uvertura Egmont, ki je zvenela na začetku, in Simfonija št. 2 v c-molu, op. 17 Petra Iljiča Čajkovskega, ki ji je skladateljev prijatelj, priznani moskovski kritik Nikolaj Kaškin, zaradi uporabe treh ukrajinskih ljudskih napevov podelil vzdevek 'Maloruska'. Dirigirala je hongkonška dirigentka Elim Chan.

Avtor: Mihael Kozjek

Na današnjo binkoštno nedeljo, gostimo mariborskega nadškofa metropolita mag.Alojzija Cvikla. Binkošti so praznik Svetega duha, predstavljajo rojstvo Cerkve na občestveni in individualni ravni.

Avtor: Tone Petelinšek

»Duh veje, kjer hoče in njegov glas slišiš, pa ne veš, od kod prihaja..., » je o Svetem duhu zapisano v bibliji. Tudi za orgle, instrument z neštetimi zvočnimi možnostmi, se včasih zdi tako. Lahko zahrume kot vihar, lahko se oglasijo milo in blago, kot na lep sončni dan zapihlja pomladanska sapica. Vabljeni k poslušanju orgelske glasbe, ki so jo skladatelji ustvarili na binkoštne teme.

Avtor: Polona Gantar

Nikoli na vrh je že četrta knjiga italijanskega avtorja Paola Cognettija, ki jo lahko beremo v slovenskem jeziku. Eden najbolj prevajanih italijanskih pisateljev srednje generacije se v svojih delih loteva različnih tem, skupna pa jim je ljubezen do narave in raziskovanja svoje notranjosti. Glavni protagonist se tokrat odpravi na popotovanje v Himalajo, ki mu odstre povsem nove svetove, ne samo zunaj sebe, ampak tudi znotraj. Kaj pomeni stopati po Himalaji z odpravo vodnikov, nosačev in mul, kako se spopasti z višinsko boleznijo in vseeno vztrajati do cilja ter kako lahko gore utrjujejo medčloveške odnose – o vsem tem govori knjiga Nikoli na vrh.

Prevajalec: Jernej Šček,
interpret: Branko Jordan,
režiserka: Špela Kravogel,
glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina,
tonska mojstrica: Sonja Strenar,
urednica oddaje: Ana Rozman.

Avtor: Ars

19:50
Poigra

Gostja tokratne oddaje Glasbeni portret bo violinistka Monika Skalar, nekdanja dolgoletna koncertna mojstrica Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, članica Ljubljanskega godalnega kvarteta, ansamblov Camerata Slovenica, Camerata Labacensis in Collegium Musicum ter redna profesorica violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Avtor: Polona Kovačič

22:00
Poročila

Sarival Sosič je s pisanjem leposlovja začel razmeroma pozno, po svojem petdesetem letu. Njegov knjižni prvenec, roman Starec in jaz, je izšel leta 2017 in takoj vzbudil pozornost javnosti - prišel je tudi v ožji nabor finalistov za nagrado kresnik. Po treh romanih je lani dokaj nepričakovano izšla Sosičeva knjiga kratkih zgodb z naslovom Ne morem ven. Kljub jasnim sorodnostim z romani predstavlja nadgradnjo avtorjeve poetike in svežo novost v njegovem opusu.

Avtor literarnega dela: Sarival Sosič,
avtorica scenarija: Tina Kozin,
režiserka: Špela Kravogel,
bralka: Lidija Hartman,
govori: Sarival Sosič,
interpret: Branko Jordan,
glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka: Sonja Strenar,
leto produkcije: 2023.

Avtor: Ars

Zadnje delo, ki ga je naslikal italijanski futuristični slikar Umberto Boccioni je portret skladatelja in pianista Ferruccia Busonija, s katerim ga je vezalo prijateljstvo od njunega prvega srečanja ob jezeru Maggiore. Busoni pa je ob srečanju tudi kupil slikarjevo prvo uspešno futuristično delo z naslovom Vstajenje mesta. In čeprav je bil pianistov slog veliko bolj nadzorovan kot slikarjev, ki ga prežemata napetosti in intenzivnost, pa je bilo njuno prijateljstvo nedvomno navdihujoče.

Avtor: Katja Ogrin

Za Literarni nokturno smo izbrali odlomek iz pesniške zbirke Škarje pesnika in dramatika Gregorja Strniše. Stmiša je svoja pesniška dela oblikoval kot vsebinsko povezane celote. Vsaka knjiga pripoveduje svojo zgodbo, posamezni cikli v njih pa so podobni poglavjem v daljših proznih delih. Knjiga pesmi Škarje je pripoved o tem, kako se je čas najprej izgubil in potem vrnil v obliki narobesveta. V oddaji boste slišali drugo poglavje te knjige z naslovom Ujma - časa ni nikjer. Sestavljata ga dva cikla, Krpice in Škatlice, ki ju združuje skupni naslov Modra luč.

Interpretira Polde Bibič,
glasbena oprema Darja Hlavka Godina,
zvok in montaža Mirko Marinšek,
asistent zvoka Sebastjan Mulej,
režija Igor Likar,
redakcija Matej Juh (redakcija ponovitve Tesa Drev Juh),
produkcija 2011.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 27.05.2023 17:25:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt