Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Petek, 26.5.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

GABRIEL FAURÉ: 3 barkarole
BARKAROLA ŠT. 6 V ES-DURU, OP. 70
BARKAROLA ŠT. 7 V D-MOLU, OP. 90
BARKAROLA ŠT. 8 V DES-DURU, OP. 96
Klavir: VLADO PERLEMUTER

SIR EUGENE GOOSSENS: KONCERTNA SKLADBA ZA OBOO (ANGLEŠKI ROG), HARFI IN ORKESTER, OP. 65
MELBOURNSKI SIMFONIČNI ORKESTER, Oboa: JEFF CRELLIN, Harfi: MARSHALL MCGUIRE in ALANNAH GUTHRIE JONES, Dirigent: ANDREW DAVIS

JOSEPH HOROVITZ: SONATINA ZA KLARINET IN KLAVIR
Klarinet: DUŠAN SODJA, Klavir: TATJANA KAUČIČ

FRÉDÉRIC CHOPIN: 4 Mazurke
MAZURKA V FIS-MOLU, OP. 6, ŠT. 1
MAZURKA ŠT. 2 V CIS-MOLU, OP. 6, ŠT. 2
MAZURKA V E-DURU, OP. 6, ŠT. 3
MAZURKA ŠT. 4 V ES-MOLU, OP. 6, ŠT. 4
Klavir: COR DE GROOT

Avtor: Vesna Volk

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Avtor: Tjaša Krajnc

ALEKSANDER LAJOVIC: MALE VARIACIJE NA KORAL ADAMA BOHORIČA
Violončelo: OTON BAJDE, Klavir: MARIJAN LIPOVŠEK

BOHUSLAV MARTINŮ: DVOJNI KONCERT ZA DVA GODALNA ORKESTRA, KLAVIR IN TIMPANE H. 271
ORKESTER COLLEGIUM MUSICUM ZÜRICH, Timpani: KARL HEINZ BENZINGER, Klavir: GERARD WYSS, Dirigent: PAUL SACHER

Avtor: Vesna Volk

"V ognju groze plapolam" je naslov posthumne pesniške zbirke Franceta Balantiča, označuje pa strašno usodo pesnika, ki je umrl v zubljih napadene domobranske postojanke v Grahovem leta 1943. Balantičeva pesem Marjetica je daleč od tega občutja. V njej so mladost, pomlad in ljubezen. Interpretira jo dramski igralec Ivan Rupnik.

Avtor: Ars

Posnetki s koncertov abonmajev Akademije za glasbo:

WOLFGANG AMADEUS MOZART: KVARTET V F-DURU (PRIREDBA ZA KVARTET KLARINETOV), K. 370
KVARTET KLARINETOV ACCENTUS: NINA TOMIČ, JAN ULAGA, LARA RAMŠAK, BENJAMIN BURGER

SIMON KRAVOS: FORLANA ZA GODALNI KVARTET IN GODALNI ORKESTER
KOMORNI GODALNI ORKESTER AKADEMIJE ZA GLASBO, Umetniški vodja: JANEZ PODLESEK

DARIUS MILHAUD: SUITA ZA VIOLINO, KLARINET IN KLAVIR, OP. 157B
TRIO SETSUNA: Saksofon – ARIJAN MAČAK, Violina – JELENA PEJIĆ, Klavir – IVAN KUKURIĆ

JEAN MARKIČ: KRATKA ZGODBA
ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE, Dirigent: SIMON DVORŠAK

FÉLIX GODEFROID: BENEŠKI KARNEVAL ZA HARFO, OP. 184
Harfa: LARA PELIKAN

FLORENT SCHMITT: DIONYSIAQUES, OP. 62
PIHALNI ORKESTER AKADEMIJE ZA GLASBO, Dirigent: MIHA ROGINA

ROBERT SCHUMANN: KONCERTNA SKLADBA ZA ŠTIRI ROGOVE IN ORKESTER, OP. 86
Rog: BLAŽ OGRIČ, JOŽE ROŠER, GAŠPER OKORN, PETAR KŠENEK, SIMFONIČNI ORKESTER AKADEMIJE ZA GLASBO, Dirigent: SIMON DVORŠAK

ALEKSANDER BORODIN, MICHAEL GOLDSTEIN/LAN MEDEN: SONATA ZA VIOLONČELO IN KLAVIR V H-MOLU
Saksofon: LAN MEDEN, Klavir: SAE LEE

SIMON KRAVOS: ZIMA
SIMFONIČNI ORKESTER ALUMNI, Dirigent: ZORAN BIČANIN

Avtor: Vesna Volk

10:00
Poročila

Vilko Ukmar je glasbeni ustvarjalec s precej obsežnim opusom, bil pa je tudi cenjeni univerzitetni profesor, muzikolog, glasbeni kritik, esejist in pisec strokovnih člankov. V življenju je posegal na najrazličnejša področja, izkazal se je kot velik poznavalec estetsko-filozofskih vprašanj in prodoren pisec o umetnosti, še posebej o glasbeni misli, estetiki in slogu.

Avtor: Polona Gantar

11:00
Poročila

Posledice podnebnih sprememb v ameriški zvezni državi Kalifornija so vse hujše, zato želijo tamkajšnje oblasti prevzeti vodilno vlogo na poti ameriškega razogljičenja. Za prehod k čistejšim virom energije in spodbujanje elektrifikacije prometa namenjajo 48 milijard dolarjev. Kalifornijski načrt predvideva ogljično nevtralnost do leta 2045, torej pet let prej kot na zvezni ravni ali v Evropski uniji. Kako so se lotili ambicioznega projekta? Kakšni so načrti elektroenergetskih podjetij? Kakšna je vloga novih tehnologij? Kako na prihodnost gleda družba?

Avtor: Adrijan Bakič

Tam v meglicah nad mursko vodo je bil projekt. ki sta ga pred nekaj leti pripravila Tjaša Šimonka in Miha Kavaš. Za mladinski pevski zbor in različne inštrumente sta priredila 14 pesmi priljubljenega prekmurskega glasbenika Vlada Kreslina. Na povabilo programa ARS je Mladinski pevski zbor Osnovne šole III Murska Sobota osem pesmi, ki so bile del projekta, tudi posnel. Danes jih bomo slišali ob klavirski spremljavi Reneja Zormana in violinista Mihe Kavaša. Pod vodstvom zborovodkinje Tjaše Šimonka bodo pevci zapeli Kreslinove pesmi V parku za gradom, Kakor zvezdi na nebu, Daleč je moj rojstni kraj, Preko Mure, preko Drave, Tam v meglicah nad mursko vodo, Z Goričkega v Piran, Nekega jutra, ko se zdani in Cesta.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

13:00
Poročila

Gostimo skladatelja Matica Romiha, teden dni po razglasitvi njegovega dela The Card Players v izvedbi KGO SF in na posnetku Radia Slovenija za izbrano delo v mladi kategoriji na 69. mednarodni skladateljski tribuni Rostrum v Haagu.

Avtor: Primož Trdan

14:00
Poročila

Oglašamo se z najpomembnejšega in najuglednejšega filmskega festivala na svetu ‒ festivala v Cannesu, v katerem so v zadnjih dneh med drugim prikazali nove, težko pričakovane filme Akija Kaurismäkija, Wesa Andersona, Jessice Hausner, Todda Haynesa in Takešija Kitana. Na promenadi Croisette bodo jutri podelili težko pričakovane zlate palme, jasnih favoritov pa ob toliko velikih imenih in močno uravnoteženem programu letos ni.
Pri nas v Slovenski kinoteki imamo medtem simpozij FADE IN, kreativno postprodukcijo v fokusu, ki prvi dan med drugim osvetljuje montažo v filmih Želimirja Žilnika, filmske in televizijske zvočne tehnike in montažo celovečernih animiranih filmov. V kinu pa sta začeli svojo pot Tiho dekle in Mala morska deklica.

Avtor: Tina Poglajen

V današnji oddaji Filmska glasba se bomo prepustili prepoznavnim melodijam iz zakladnice slovenske filmske glasbe. Slišali bomo glasbo iz filma Sreča na vrvici Deča Žgurja Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. V njihovi izvedbi smo predvajali še: temo Jagode iz filma Ko zorijo jagode Jožeta Privška, temo iz filma Begunec Janeza Gregorca, pa temo in valček iz filma Jara Gospoda Bojana Adamiča, temo iz filma To so gadi Janeza Gregorca ter Blues hrepenenja iz filma Ples v dežju Bojana Adamiča. Oddajo pa bomo začeli z glasbo k filmu Ne čakaj na maj Boruta Lesjaka v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in pod vodstvom Davida de Villiersa.

Avtor: Tina Ogrin

Leta 1957 je skladatelj Gunther Schuller z izrazom Third Stream /Tretji tok Tretja smer označil glasbeni žanr, ki združuje klasično glasbo in jazz. Pripravlja Hugo Šekoranja.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Avtor: Ars

Za plodno rabo slovenščine v digitalni dobi je nujno, da ima jezik ustrezno tehnološko podporo, sicer lahko, kot se tudi dogaja, ostanemo brez podnapisov ali ustreznih prilagoditev za slovenski jezik na različnih napravah. Se je zdaj, ko je ChatGPT prinesel tektonske premike na področje jezikovnih tehnologij – in med drugim tudi solidno obvlada slovenski jezik –, to spremenilo in je nadaljnja skrb odveč?
Dr. Simon Krek, vodja Centra za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani in raziskovalec na Odseku za umetno inteligenco Instituta "Jožef Stefan", opozarja, da je nadaljnji razvoj jezikovnih tehnologij ostal brez virov financiranja ravno v trenutku, ko je področje vstopilo v povsem novo dobo. Popolna odvisnost od tehnologije v lasti tujih korporacij pa seveda utegne imeti svojo ceno.

Avtor: Nina Slaček

1. marca lani so v Operni hiši v kraju Ruse v Bolgariji v sklopu Mednarodnega festivala Marčni glasbeni dnevi nastopili violinist Sergej Dogadin, violončelist Pavel Gomziakov in pianistka Plamena Mengova. Trojica izjemnih glasbenikov se je občinstvu predstavila z »Elegičnim triem št. 2 v d-molu, op. 9« Sergeja Rahmaninova in »Klavirskim triem št. 2 v e-molu, op. 67« Dmitrija Šostakoviča.

Avtor: Alma Kužel

Letos zaznamujemo 150. obletnico rojstva srbske slikarke in aktivistke Nadežde Petrović, ki je močno povezana tudi z našimi umetniki, znanimi kot slovenski impresionisti. Spoznala jih je v znameniti umetnosti šoli Antona Ažbeta v Münchnu, pri njih pa med drugim našla somišljenike kot podpornica združitve južnoslovanskih etničnih skupin v skupno državo. Bila je borka za ženske pravice, za napredek države, pisala je o modi in kljubovala konservativnim nazorom. A kustos dr. Andrej Smrekar poudari, da "njene slike zadržijo svoje mesto tudi brez ideoloških vsebin". Uspelo ji je razstavljati na jesenskem salonu v Parizu in bila je ena redkih umetnic, ki je v obdobju prvih let 20. stoletja aktivno delovala na širšem evropskem umetniškem prostoru. Nadežda Petrović danes velja za predhodnico srbskega modernizma in širše, za življenja pa so jo kritiki prezirali. Njena usoda, doda Smrekar, "je bila tako dobrodošla snov za mitizacijo nerazumljene umetnice, ki se je uprla nepoučeni javnosti". Med drugim je zasnovala kolonijo, združenje južnoslovanskih umetnikov, ki bi skupaj ustvarjali v naravi – to se ni povsem izšlo, so pa skupaj razstavljali.

V Galeriji Božidarja Jakca gostuje potujoča razstava Nadežda Petrović. Moderna, nacionalno in njeni slovenski sopotniki. Nastala je v sodelovanju z Narodnim muzejem Srbije iz Beograda in Narodno galerijo iz Ljubljane. Na ogled je 94 njenih del, ki so jim v dialog sopostavili še 30 slik slovenskih umetnikov, kot so Anton Ažbe, Ivan Grohar, Matija Jama, Matej Sternen, Rihard Jakopič in Ferdo Vesel.

Slika (izrez): Nadežda Petrović, Resnik, 1904, zbirka Narodnega muzeja Srbije

Avtor: Žiga Bratoš

Črtica Desetica je bila objavljena v zbirki Moje življenje. V tej zbirki Cankar opisuje svoja otroška leta, revšino in z veliko ljubeznijo opisuje svojo mater.

Interpret črtice je dramski igralec Saša Miklavc.

Avtor: Alen Jelen

19:17
Poigra

Tokrat pred Zbor Slovenske filharmonije stopa eden izmed najbolj zaželenih dirigentov v zborovskem svetu – Peter Dijkstra. Za svoje prve srečanje s slovenskim poklicnim koncertnim zborom je oblikoval program iz del železnega repertoarja 20. stoletja:
Pesmi za Ateno Johna Tavenerja,
Cantos sagrados Jamesa MacMillana,
Snežni večer Francisa Poulenca
in znamenito Mašo za dvojni zbor Franka Martina.
Pevcem se bo pridružil organist Tomaž Sevšek.

Avtor: Brigita Rovšek

22:00
Poročila

Moteti so se ujeli na posnetek koncerta Zbora Purcell in Orkestra Orfèo, julija lani v Vácu na Madžarskem.
Tokrat se posvečamo drugi polovici koncerta, motetoma Notus in Judaea Deus in Nisi quia Dominus.

Avtor: Brigita Rovšek

James Herriot, ki je živel v letih od 1916 do 1995, je bil predvsem veterinar. Rodil se je v Sunderlandu, študiral je na Škotskem, v Glasgowu, kot veterinar pa je vse življenje delal v Yorkshiru. Svoje prigode je sčasoma začel zapisovati in nastala je knjiga njegovih spominov Vsa bitja, velika in majhna, ki je med angleškimi bralci priljubljena še danes. Prvič je izšla na začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja, doživela pa je tudi televizijski priredbi.
James Herriot je humorno in s prisrčno samoironijo popisoval, kaj se mu je zgodilo na njegovih poteh od kmetije do kmetije.
Izbrali smo nekaj odlomkov iz prvega poglavja knjige, v katerem se Herriot kot začetnik sooči s težavno telitvijo – pa tudi z redkobesednima kmetoma in prepametnim stricem.

Prevod Staša Grahek,
interpretacija Matej Puc,
glasbena oprema Luka Hočevar,
ton in montaža Sonja Strenar,
režija Ana Krauthaker.
Produkcija 2023.

Avtor: Ars

Oddajo bomo namenili kitaristu Dennisu Budimirju, ki se je za vedno poslovil 10. januarja letos, star 84 let. Budimir je bil morda najbolj zaposlen studijski kitarist vseh časov: njegovo ime se pojavi na 900 filmih in na nepregledni množici plošč rockovskih, jazzovskih in drugih glasbenikov. Ker se je razdajal kot studijski glasbenik, so njegove solistične plošče redke.

Avtor: Marko Kumer

Zadnja sprememba: 26.05.2023 13:05:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt