Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 8.4.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

V novi dan gremo z glasbo Brada, Sebastiana Bacha, Salierija, Giulianija, Beethovna, Thomasa, Duarta, Čajkovskega, Asencia in Stamitza.

Avtor: Dejan Juravić

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Velika sobota je za kristjane med drugim dan blagoslova jedi. Pesem Velikonočni žegen je leta 1945 napisal Lojze Jože Žabkar, duhovnik, pisatelj in pesnik, ki se je rodil leta 1910, umrl pa leta 1983. Objavljal je v revijah, posmrtno je leta 1991 izšla knjiga Izpovedi, v kateri so objavljeni njegove izbrane pesmi in odlomki iz dnevnikov o medvojnem Črnomlju. Pesem Velikonočni žegen interpretira dramski igralec Primož Pirnat.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

10:00
Poročila

Vabimo vas k spremljanju koncerta Danskega vokalnega ansambla pod vodstvom Marcusa Creeda iz evroradijske ponudbe za veliki teden.

Avtor: Brigita Rovšek

11:00
Poročila

Ob 60-letnici programa Ars ponavljamo prvo izmed oddaj Naši umetniki pred mikrofonom. Premierno smo jo predvajali 4. februarja leta 1980, to pomeni, da oddajo pripravljamo že dobrih 43 let.
Prvi gost je bil Pavel Šivic, skladatelj, pianist, pedagog, kritik in esejist, zborovodja in glasbeni organizator ter sodelavec našega programa.

Avtor: Ars

Verni kristjani na Siciliji še posebno na podeželju ohranjajo vrsto običajev, ki so se sčasoma le malo spremenili. Procesije, verske igre, pasijone in maše spremlja glasba. Ta še vedno nastaja, pa vendar zveni nekako brezčasno v globoki predanosti sporočilu in obljubi odrešenja, ki sta preprostim ljudem tudi v najhujših časih in razmerah vlivala upanje na lepšo prihodnost, pa čeprav ne na tem svetu in v tem življenju.

Avtor: Tomaž Rauch

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

13:00
Poročila

Tedenski pregled začenjamo s priznanji s pravkar končanega 53. Tedna slovenske drame v Kranju, nadaljevali bomo z vsebino zadnje seje Nacionalnega sveta za kulturo, potem pa se bomo lotili prvega srečanja raziskovalnega projekta pod vodstvom fakultete za arhitekturo o trajnostnem pristopu k revitalizaciji nepremične dediščine na podeželju in v manjših krajih. Sledili bodo vtisi z razstav: "Figuralika. Izbrani primeri iz slovenske umetnosti" v ljubljanski Cukrarni, "Ljubljana se klanja Sloveniji VII", tokrat Jesenicam, v galeriji Vžigalica v glavnem mestu, za konec pa bomo predstavili pogovor z mariborskim slikarjem in grafikom Bogdanom Čobalom ob njegovem življenjskem jubileju.

Avtor: Goran Tenze

14:00
Poročila
14:05
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Pred dobrim tednom dni je kot zadnja letošnja mednarodna gostja festival Fabula - Literature sveta obiskala britanska avtorica Bernardine Evaristo, ki jo pri nas poznamo predvsem po romanu Dekle, ženska, druga_i, pa tudi po pred kratkim izdanih spominih z naslovom Manifest: nikdar odnehati; obe knjigi je prevedla Katja Zakrajšek. Z Bernardine Evaristo se je ob njenem obisku Ljubljane pogovarjala Petra Meterc.

Avtor: Petra Meterc

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob džezovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran Petruškov korak? Baletna glasba s svetovno znanih predstav, pa tudi iz manj znane plesne literature.

Avtor: Dejan Juravić

Trobilni kvintet Contrast, v katerem igrajo trobentarja Gregor Turk in Blaž Avbar, hornist Jože Rošer, pozavnist Žan Tkalec in tubist Uroš Vegelj, je lani praznoval 10-letnico delovanja. Sestav je 5. decembra 2021 nastopil v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji na 5. koncertu tedanje sezone cikla SiBrass in tam izvedel Kvintet št. 3 v Des-duru, op. 7 Viktorja Ewalda, Prvi trobilni kvintet Tilna Slakana in delo Wernerja Pirchnerja z izvirnim angleškim naslovom Do you know emperor Joe?

Avtor: Mihael Kozjek

Pred 240 leti rojeni začetnik ameriške kratke proze je nekoč izjavil, da je vedno v zadregi, ker ne ve, koliko naj verjame svojim zgodbam. Očitno so imeli tudi drugi podobne ,težave', saj je njegov junak Rip van Winkle postal najbolj znani ameriški priseljenec iz obdobja razglasitve ameriške neodvisnosti.

Prevajalka je Mateja Perpar,
igralec Boris Juh,
režiserka Elza Rituper,
glasbena opremljevalka Cvetka Bevc,
redaktorja Vida Curk in Vlado Motnikar.

Oddaja je bila posneta aprila 2003.

Avtor: Ars

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Avtor: Tina Ogrin

Librtist Giacomo Badoaro se je pri sestavi besedila seveda opiral na Homerjev ep.
V njem se pojavljajo najrazličnejši liki, od božanstev in resnih oseb do preprostih ljudi, ki s svojo dovtipnostjo in komičnostjo skrbijo za vedrino. Zgodba je zelo spretno prikazana na dveh ravneh: na eni vidimo bogove, kako se poigravajo s človeškimi usodami, na drugi pa ljudi s strastmi, ljubeznijo in zvestobo, dobrimi in slabimi lastnostmi. Tudi Monteverdi se je prilagodil tej raznovrstnosti, je pa tudi mogoče, da je libreto nastajal po njegovih željah in je bil Badoaro tisti, ki se je prilagodil. Tako je Monteverdi za resne like napisal po večini recitative, za vedro služinčad arije v plesnih ritmih in za bogove umetelne deklamacije ter virtuozne kolorature.

V glavnih vlogah nastopajo: Georg Nigl (Odisej), Kate Lindsey (Penelopa), Robert Bartneck (Evmáj), Josh Lovell (Telémah), Isabel Signoret (Minerva) in Daniel Jenz (Jupiter).
Ansambel Concentus Musicus Wien vodi Pablo Heras-Casado.

Avtor: Dejan Juravić

V večini krščanskih cerkva na veliko soboto častijo božji grob in blagoslavljajo ogenj, vodo in velikonočne jedi. Blagoslovljena voda je bila v bolj ali manj oddaljeni preteklosti vedno tudi v kropilčku vsake hiše, predvsem kmečke. Posebni posodici, ki je visela na steni ob vhodu in so jo krasili Marija, svetniki, angeli ali križ, namenja poglavje v knjigi Preproste stvari tudi pokojni akademik Emilijan Cevc, umetnostni zgodovinar in veliki poznavalec gotske umetnosti na Slovenskem. O kropilčku bolj kot z znanstveno-etnološkega piše z zelo osebnega gledišča, se spominja otroštva in očeta in daje čutiti grenkobo oddaljevanja od doma in starih navad.

Intepret je Gorazd Logar,
režiser Klemen Markovčič,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
mojster zvoka Nejc Zupančič,
urednika oddaje Tadeja Krečič in Matej Juh.
Produkcija leta 2016.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 26.04.2023 09:10:39

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt