Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 5.4.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na sporedu glsba Dietricha Buxtehudeja, Johanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha Händla in Heinricha Ignaza Franza Biberja.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

4. abonmajski koncert Celjskega godalnega orkestra v stolnici sv. Danijela Celje.
Solistka, mezzosopranistka Inez Osina Ruez, dirigent Nenad Firšt.

Avtor: Polona Kovačič

Na sporedu Concerto gregoriano za violino in orkester Ottorina Respighija.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Pesem Moški in kamela je prevedla Tesa Drev Juh iz zbirke z istim naslovom, ki jo je kanadski poet Mark Strand, dobitnik Pulitzerjeve nagrade, objavil leta 2006.
Interpretira Uroš Smolej.

Avtor: Ars

Na sporedu glasba Donalda Patriquina, Ernesta Chaussona in Franza Danzija. Nagradno vprašanje za dve brezplačni vstopnici za koncert cikla Kromatika Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Poslušajte te izvajalce in skladbe:

Paco de Lucia: Rio Ancho
Miles Davis: Someday My Prince Will Come
Joe Henderson: Recorda Me
Bobby McFerrin: Take the A Train
Gerry Mulligan/Chet Baker: Reunion
Bill Evans: Speak Low
Cannonball Adderley: Love For Sale
Peter Herbolzheimer: Comes Love
Roy Hargrove: A Time For Love
GRP All Star Big Band: Goodbye Pork Pie Hat

Avtor: Hugo Šekoranja

10:00
Poročila

Wilhelm Friedemann Bach je bil najstarejši in po splošnem mnenju najbolj nadarjen sin Johanna Sebastiana Bacha. Za življenja je slovel kot izreden improvizator, skladatelj in največji orgelski virtuoz v Nemčiji, a je imel zaradi spreminjajočih se socialnih razmer vseskozi težave pri zaposlitvi. Drugače kakor večina mlajših sodobnikov je bil manj pripravljen komponirati všečno glasbo po novi modi in je umrl v revščini.

Avtor: Domen Marinčič

11:00
Poročila

Še do pred kratkim smo črno skrinjico povezovali zgolj z zračnim prometom in bolj ko ne tragičnimi dogodki, v zadnjem času pa ljubitelji poezije ob omembi Črne skrinjice pogosteje pomislimo na dobro knjigo. Vzrok za to je založba s tem imenom, Črna skrinjica torej, ki sta jo vzpostavila Dejan Koban in Miha Maurič ter tako – ob drugem – dokazala, da v Sloveniji še obstajajo ljudje, ki jim gre za načrtno izdajanje dobre poezije. Črna skrinjica v branje že ponuja nekaj zelo odmevnih izvirnih del slovenskih avtorjev, tokrat pa predstavljamo le najnovejše med njimi, knjigo Navade in uzance pesnika, pisatelja, lektorja in prevajalca Jerneja Županiča – ter seveda Črno skrinjico. Gostimo Dejana Kobana in Jerneja Županiča.

Avtor: Ars

11:50
Intermezzo

Kratka glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

12:00
Poročila

Poslušajte Huljeve nastope v komornih skladbah in kot solista z orkestrom v delih Carla Marie von Webra, Francisa Poulenca, Primoža Ramovša, Uroša Kreka in Astorja Piazzolle.

V Arsovih spominčicah bomo predstavili izbor skladb v izvedbi fagotista Damirja Huljeva, ki je od septembra 1993 fagotist solist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Rodil se je v Osijeku, na glasbeni akademiji v Sarajevu je študiral pri profesorju Jiřiju Ševčiku, nato je na Fakulteti glasbene umetnosti v Beogradu končal magistrski študij pri profesorju Marjanu Bolfanu, specializacijo iz fagota pa pri profesorju Rudolfu Klepaču na glasbeni akademiji Mozarteum v Salzburgu. Fagotista Huljeva bomo predstavili s koncertnimi in arhivskimi posnetki Koncerta za fagot in orkester v F-duru, op. 75, Carla Marie von Webra, Sonate za klarinet in fagot Francisa Poulenca, Pihalnega kvinteta št. 2 Primoža Ramovša, Koncertantnih prizorih Uroša Kreka in stavka Poletje v Buenos Airesu iz suite Štirje letni časi Astorja Piazzolle. Ponovitev oddaje bo v četrtek, 6. aprila ob 5.05.

Avtor: Tjaša Krajnc

13:00
Poročila

Kratka radijska igra je primer neideografskega zvočnega izražanja, ki predpostavlja, da je svet mogoče razumeti kot laboratorij zvokov. Avtorja sta izzvenevanje človekovega notranjega in zunanjega svet ustvarila s slušnimi utripi, izvirajočimi iz mestnega življenja.

Posneto v studiih Radia Sarajevo leta 1989.

Avtor: Vilma Štritof

Klavirski trio, op. 50 Petra Iljiča Čajkovskega

Avtor: Polona Kovačič

14:00
Poročila

V prenesenem pomenu lahko govorimo o svetu znanosti, tehnike, vesolja, jezika, vzgoje, prava, matematike, preteklosti ...

Avtor: Ars

15:00
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Po festivalski turneji po Balkanu in Nemčiji prihaja v slovenske kinematografe film Jezdeca režiserja Dominika Menceja. Gre za nostalgično zgodbo dveh prijateljev iz majhne vasi, ki svoja mopeda predelata v chopperja in se podata na pot. Predstavljamo tudi razstavo Požiralniki v ljubljanski galeriji Škuc, ki želi razgrinjati in se upirati, namesto pojasnjevati. Ali, kot je zapisal kustos razstave Domen Ograjenšek: "V časih, ko se vednost in dojemanje borita z neprekinjenimi tokovi nepričakovanega, ponuja fikcija svoja orodja."

Avtor: Izidora Pevec

Spominski koncert ob 120. obletnici smrti Huga Wolfa sta 22. februarja letos v skladateljevi rojstni hiši izvedla baritonist Lucas Somoza Osterc in pianist Vladimir Mlinarić. Samospevi Huga Wolfa so na njem med drugim zveneli v prvem delu, v drugem delu pa sta se umetnika predstavila z deli Wolfovih sodobnikov in drugih samospevnih skladateljev.

Avtor: Polona Gantar

Koncert za zlati abonma ter koncert Orkestra Slovenske filharmonije sta bila dogodka, ki sta zaznamovala pretekli teden in ju izpostavljamo v oddaji. V nadaljevanju predstavljamo bogat izbor koncertov, ki jih je pripravila Evropska zveza radijskih postaj in smo jih na programu Ars predvajali na cvetno nedeljo. Štiri pa bomo predvajali še v prazničnih dneh do velike noči.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je neizogiben.

Avtor: Ars

Avtobiografski roman Evgena Carja je gibko popotovanje po življenju gledališkega in filmskega igralca, ki se začne z njegovimi predniki v Dobrovniku, nadaljuje pa z malim Evgenom, čigar življenje postane velika pustolovščina po odrskih deskah, filmskih platnih, pa tudi njivah in vinogradih. Carjeva življenjska zgodba ves čas vzporeja gledališki svet, trdno zvezan z mestnim vrvežem, in kmečki vsakdan, zakoreninjen v prekmursko ravnico, pri tem pa avtor znotraj intimnih življenjskih dogodkov razmišlja o širših vprašanjih življenja, poklicanosti – in tudi smrti.

Evgen Car se je rodil 24. maja 1944 v Dobrovniku. Dramsko igro in umetniško besedo je študiral na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Študij je dokončal leta 1967 v vlogi Zdravnika v Cankarjevi Lepi Vidi, diplomiral pa je leta 1974. Leta 1968 je začel nastopati v Drami SNG Maribor, po dvanajstih letih pa se je preselil v Mestno gledališče ljubljansko, kjer je ostal do upokojitve. Odigral je več kot 130 vlog. Leto 1980 je bilo zanj zelo pomembno, saj je prejel nagrado Prešernovega sklada, tu se zgodba z nagradami nikakor ni končala, leta 1995 je namreč dobil Dnevnikovo nagrado kot najboljši igralec MGL v sezoni 1994/95, leta 2008 je potem sledila nagrada vesna za najboljšo moško vlogo, ki jo je odigral v filmu Vučko. V obrazložitvi so člani strokovne žirije zapisali, da je vloga upokojenca, ki ga je igral, odigrana z briljantno dovršenostjo in se nas globoko dotakne. Takšno je tudi njegov delo sploh. Leta 2014 ga je Združenje dramskih umetnikov Slovenije nagradilo z odličjem Marije Vere za življenjsko delo. Slovenskemu občinstvu pa se je najbolj približal z monodramo Poredušov Janoš, ki jo je sam napisal in izvajal ter poskrbel tudi za knjižno objavo leta 1998. Bil je tudi nominiran za Grumovo nagrado z dramo Štorklje umirajo. Napisana je bila leta 2008, uprizorjena pa leta 2011 v koprskem gledališču pod režijsko taktirko Dušana Jovanovića. V madžarščini je napisal še zbirko elegičnih pesmi Szines paraszt (v prostem prevodu Naličeni kmet). Izšla je let 2003 pri Zavodu za kulturo madžarske narodnosti v Lendavi.

Carjeva Moja zgodba s podnaslovom Samo norček misli, da ga morajo imeti vsi radi je spomenik življenju, ki v sebi skriva drobna veselja in premnoge izzive, ki pa se jih Evgen Car loteva z veseljem, voljo in humorjem.

Zvočnica je nastala v studiih Radia Slovenija. Pripravili so jo interpret Evgen Car, bralec Matej Puc, režiser Alen Jelen, asistentka režiserja Kaja Novosel, tonska mojstra Rok Fiamengo in Sonja Strenar, za mastering je poskrbel Damir Ibrahimkadić, korektorica je bila Emanuela Montanić Sekulović. Glasbo za odlomek iz zvočnice je izbrala Darja Hlavka Godina.

Avtor: Alen Jelen

Do besede šanson je zelo kritičen, ker se mu zdi snobovska. Priti do pravega šansona je težko, ob tem pa sogovornik prizna, da je na svojem prvem glasbenem nastopu trepetal, da bi mu kdo iz občinstva zaradi neodobravanja v glavo vrgel 'flašku pive'.
Danes ga poznamo kot domiselnega in včasih hudomušnega šansonjerja, ki po večini prepeva v primorskem, pravzaprav goriškem in včasih tudi cerkljanskem narečju. Njegov koncert je težko ujeti, če vam že uspe, bo ta intimne narave, ki da občutek, da ste del 'klape'. V tokratni oddaji o pesmih z njegovega četrtega studijskega albuma 'Romance brez krjance' in o pesmi 'Cikorija an kafe' po kateri je nastal tudi kratki animirani film.

Avtor: Alma Kužel

Evroradijski glasbeni niz velikega tedna: koncert, naslovljen Seeing the Light in Music je poleg koncerta zbora BBC Singers, ki smo ga predvajali na Evroradijsko cvetno nedeljo še drugei prispevek, ki ga je v posebno evroradijsko ponudbo za veliki teden posredoval 3. radijski program BBC. 26. februarja letos je v dvorani Kraljice Elizabete v Londonu nastopil Koncertni orkester BBC pod vodstvom Anne-Marie Helsing. Osrednje delo sporeda je bila Simfonija št. 7, imenovana Angel svetlobe finskega skladatelja Einojuhanija Rautavaare, ki jo je dopolnila še v podstati meditativna, repetitivna ali mistična glasba Philipa Glassa, Pēterisa Vasksa, Meredi, Hildur Guðnadóttir in Arva Pärta. Kot solistka je nastopila violinistka Mari Samuelsen.

Avtor: Mihael Kozjek

22:00
Poročila

Poslušamo kvartet HenrikaOlssona in reinterpretacije starih cerkvenih napevov, himn s plošče FlyktighetensPsykologi in skladbo Foreign Fridges Hanne Hartman s plošče ansambla oziromaprojekta Reading Music. 

Avtor: Primož Trdan

Bolgarski pisatelj Georgi Gospodinov, ki je bralce navdušil že z romanoma Naravni roman in Fizika žalosti, je s tretjim romanesknim delom Časovno zaklonišče napisal zanimivo zgodbo o času in spominu. V besedilu sledimo pripovedovalcu in njegovemu ekscentričnemu delodajalcu Gaustinu, ki v Zürichu ustanovi kliniko za preteklost, namenjeno predvsem ljudem z Alzheimerjevo boleznijo in izgubo spomina. S tem ko jih postavi v okolje in sobe urejene v slogu tridesetih, štiridesetih ali petdesetih let ... prejšnjega stoletja, torej v čas, ki se ga "bolniki" še spominjajo, je prepričan, da jih uglasi z njihovim notranjim časom, navadno časom otroštva ali mladosti, hkrati pa postane njihov vsakdan, tudi staranje in umiranje, sprejemljivejši. Mojstrsko tkanje fragmentov v večplastno celoto, ki je bila že značilnost odličnega dela Fizika žalosti, se kaže tudi v tretjem romanu Gospodinova, saj je ta toliko kot pripoved o preteklem tudi pripoved o begu pred sedanjostjo in negotovo prihodnostjo ter o sovplivanju vseh treh. Roman je v prevodu Boruta Omerzela izšel pri založbi Beletrina.

Prevod: Borut Omerzel,
dramski igralec: Blaž Šef,
režiserka: Saška Rakef Perko,
glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina,
tonska mojstra: Sonja Strenar, Urban Gruden,
redaktorica: Maja Žvokelj.
Leto produkcije: 2023.

Avtor: Ars

Charlie Parker je osrednja osebnost stila be bop, ki je v 40-ih letih nasledil popularni swing. Njegov doprinos k razvoju jazzovske improvitacije, harmonije, ritma in melodike je bil izjemen. S koncertom se mu je poklonil tudi eden najboljših jazzovskih orkestrov na svetu. Vse priredbe je prispeval legendarni Michael Abene.

Avtor: Hugo Šekoranja

Zadnja sprememba: 26.04.2023 09:09:54

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt