Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 30.3.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Marko Matičetov je avtor sedmih pesniških zbirk, nazadnje je izšla njegova knjiga z naslovom Te zabrisan v odsevu objemam čez pas. Pesem Ko obmolknejo glasovi civilizacije pa je iz njegovega pesniškega prvenca V vsaki stvari je ženska.

Interpret Boris Kerč,
produkcija 2010.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osnovno razpoloženje druge enote Puccinijevega Triptiha je lirsko, zato prevladujejo nežni in mehki toni. Zgodba pa je brez dveh elementov, ki bi edina lahko povsem razvnela skladateljevo domišljijo, in sicer brez erotične téme in brez trpljenja, izhajajočega iz ljubezni. Tako po mnenju večine raziskovalcev Puccinijeve tvornosti kaže partitura znake ustvarjalne utrujenosti in enoličnosti, pa tudi melodična invencija je občutno šibkêjša. Kot pri Plašču lahko tudi v zvezi s Sestro Angeliko govorimo o izrisu vzdušja: v tem primeru ga ustvarja religiozno obarvana glasba; molitev na začetku in sklepni slavospev sta vsekakor izvrstna primera Puccinijevega teatralnega cerkvenega stila, pa čeprav je ta brez pravega polifonskega elementa.

10:00
Poročila

Richard Anthony Arnell je bil eden najplodovitejših in hkrati najprodornejših mladih skladateljev, ki so se pojavili tik pred in še bolj med drugo svetovno vojno. Do tridesetega leta je ustvaril občudovanje zbujajoč opus štirih mogočnih simfonij, ki so bile življensko povezane s tedanjim zgodovinskim trenutkom. Ko je dočakal dvainštirideset let, pa je bil izbrisan iz glasbene zavesti Velike Britanije, in to tako temeljito, da niti v deželi najmočnejše glasbene industrije vse do svojega devetdesetega rojstnega dne ni dočakal niti enega profesionalnega posnetka svojih del.

11:00
Poročila

Aktualna tedenska oddaja, namenjena poročanju o glasbenih dogodkih doma in v tujini in kritični oceni le-teh. Pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa v Ljubljani, Mariboru in Kopru.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Pogovori z domačimi in tujimi ustvarjalci s področja literature, gledališča, filma, arhitekture, oblikovanja, likovne umetnosti in prevajanja.

Oddaja prinaša izbor posnetkov slovenskih opernih pevcev. Pripravlja jo urednik za operno glasbo Dejan Juravić.

14:00
Poročila

Oddaja Po belih in črnih tipkah – veliki pianisti in mojstri klavirske igre je namenjena največjim klavirskim virtuozom sedanjega in (pol)preteklega časa, spoznavanju njihovega življenja, glasbeno-estetskih nazorov in interpretacijskih pogledov na integralna dela pianistične literature.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:05
Svet kulture

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Sredi januarja je v okviru cikla Glasbena ulica Glasbene mladine ljubljanske v Veliki dvorani KGBL nastopila violončelistka Zala Vidic in kot solistka izvedla Pet kratkih skladb za violončelo Pavla Rakarja ter Sonato za violončelo in klavir št. 1 v d-molu, op. 109 Gabriela Faureja s pianistom Anžetom Rupnikom.

V minulih nekaj letih je pesnik, panker, esejist in urednik Esad Babačić objavil kar nekaj odličnih knjig (pesniško zbirko Včasih in esejistični zbirki Veš, mašina, svoj dolg ter Navijaj v sebi), zato je bilo pričakovanje pred izidom njegovega prvega romana veliko. Toda vsestranski avtor je z romanom s posrečenim naslovom Balkonci opravičil pričakovanja, še več: njegov roman, objavljen pri Literi, je berljiv kot življenjska knjiga, kot knjiga življenja, v kateri je avtor suvereno, izvirno, prepoznavno in sugestivno združil v eno svoje značilne teme, pa poezijo, esejistiko, prozo. Njegov alter ego pripoveduje v prvi osebi ednine, pripoveduje o svojem očetu in punku in prijatelju Branetu Bitencu z značilno pisavo, ki bralki in bralcu zleze pod kožo. Več o pisateljevem proznem prvencu, o še kako zrelem delu pove avtor (tudi avtor ukinjene radijske oddaje Hotel Romantika) v Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo. Nikar ne zamudite.

Oddaja s koncertnimi posnetki stare glasbe.

Avtobiografski roman Evgena Carja je gibko popotovanje po življenju gledališkega in filmskega igralca, ki se prične z njegovimi predniki v Dobrovniku, nadaljuje pa z malim Evgenom, čigar življenje postane velika avantura po odrskih deskah, filmskih platnih, pa tudi njivah in vinogradih. Carjeva življenjska zgodba ves čas vzporeja gledališki svet, trdno zvezan z mestnim vrvežem, in kmečki vsakdan, zakoreninjen v prekmursko ravnico, pri čemer pa avtor znotraj intimnih življenjskih dogodkov razmišlja o širših vprašanjih življenja, poklicanosti – in tudi smrti.

Evgen Car se je rodil 24. maja 1944 v Dobrovniku. Dramsko igro in umetniško besedo je študiral na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Študij je zaključil leta 1967 v vlogi Zdravnika v Cankarjevi Lepi Vidi, diplomiral pa je leta 1974. Leta 1968 je začel nastopati v Drami SNG Maribor, po dvanajstih letih pa se je preselil v Mestno gledališče ljubljansko, kjer je ostal do upokojitve. Odigral je več kot 130 vlog. Leto 1980 je bilo zanj zelo pomembno, saj je prejel nagrado Prešernovega sklada, tu se zgodba z nagradami nikakor ni zaključila, leta 1995 je namreč dobil Dnevnikovo nagrado kot najboljši igralec MGL v sezoni 1994/95, leta 2008 je potem sledila nagrada vesna za najboljšo moško vlogo, ki jo je odigral v filmu Vučko. V obrazložitvi so člani strokovne žirije zapisali, da je vloga upokojenca, ki ga je igral, odigrana z briljantno dovršenostjo in se nas globoko dotakne. Takšno je tudi njegov delo nasploh. Leta 2014 pa ga je Združenje dramskih umetnikov Slovenije nagradilo z odličjem Marija Vera za življenjsko delo. Slovenskemu občinstvu pa se je najbolj približal z monodramo Poredušov Janoš, ki jo je sam napisal in izvajal ter poskrbel tudi za knjižno objavo leta 1998. Bil je tudi nominiran za Grumovo nagrado z dramo Štorklje umirajo. Napisana je bila leta 2008, uprizorjena pa leta 2011 v koprskem gledališču, pod režijsko taktirko Dušana Jovanovića. V madžarščini je napisal še zbirko elegičnih pesmi Szines paraszt (v prostem prevodu Naličeni kmet). Izšla je let 2003 pri Zavodu za kulturo madžarske narodnosti v Lendavi.

Carjeva Moja zgodba s podnaslovom Samo norček misli, da ga morajo imeti vsi radi je spomenik življenju, ki v sebi skriva drobna veselja in premnoge izzive, ki pa se jih Evgen Car loteva z veseljem, voljo in humorjem.

Zvočnica je nastala v studiih Radia Slovenija. Pripravili so jo interpret Evgen Car, bralec Matej Puc, režiser Alen Jelen, asistentka režiserja Kaja Novosel, tonska mojstra Rok Fiamengo in Sonja Strenar, za mastering je poskrbel Damir Ibrahimkadić, korektorica je bila Emanuela Montanić Sekulović. Glasbo za odlomek iz zvočnice je izbrala Darja Hlavka Godina.

Poslušamo pevke in godce iz Kicarja, blizu Ptuja, v Slovenskih Goricah, kot so zapele in zaigrali leta 1983. Predvsem vesele pesmi veselih ljudi, iz različnih obdobij, z različnimi vsebinami, vezane na kraje in način življenja, ki jih je zaznamoval, pa tudi kakšna, ki je priromala od drugod. Nekatere ne tako zelo stare, vendar pa v duhu ljudske ustvarjalnosti, ki je med ljudmi še nedavno bila zelo živa.

Glasbenike je vodil virtuozni violinist, koncertni mojster in glasbeni vodja Christian Tetzlaff, ki ga poslušajte tudi v ekskluzivnem pogovoru.

V dvorani Union v Mariboru je 11. februarja 2023 gostoval Münchenski komorni orkester in izvedel 3. koncert orkestrskega cikla Narodnega doma Maribor. Orkester vse od ustanovitve leta 1950 razvija vrhunsko orkestrsko igro in izvaja glasbeni repertoar različnih obdobij in slogov, pogosto tudi nove skladbe. Z njim je nastopil eden vodilnih nemških violinistov in glasbeni vodja Christian Tetzlaff, ki bo v pogovoru urednice Tjaše Krajnc tudi govoril. Z glasbeniki je izvedel Adagio in fugo v c-molu, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Koechel 546, nato koncertno delo večera: Poliptih za violino in dva majhna godalna orkestra švicarskega skladatelja 20. stoletja Franka Martina. Violinist Christian Teztlaff je kot koncertni mojster v orkestru, ki je prepričal s precizno in gladko tekočo igro, v drugem delu koncerta izvedel obsežno orkestrsko pesnitev Verklärte Nacht / Ozarjena noč, op. 4 Arnolda Schönberga za godalni orkester iz leta 1917. Navdušene poslušalce v polni dvorani sta razveselila še dva dodatka: Pomladni večer Jeana Sibeliusa v izvedbi orkestra in Gavotta-Rondeau iz Partite št. 3 v E-duru Johanna Sebastiana Bacha, z oznako Bachovih del 1006, ki jo je violinist Christian Tetzlaff zaigral za sklep izjemnega koncertnega večera.

22:00
Poročila

Evgen Car je monološko izpoved prekmurskega vinogradnika napisal leta 1998 ob trideseti obletnici igralske kariere. Hudomušna pripoved kmeta, globoko zakoreninjenega v prekmursko ravnico, vsebinsko dopolnjuje najnovejšo zvočno knjigo Moja zgodba, ki jo dramski igralec bere v aktualni oddaji Odprta knjiga.

Režiser in dramaturg: Aleš Jan
Tonska mojstrica: Metka Rojc

Igralec – Evgen Car

Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija novembra 1995

22:50
Divertimento

Glasbena medigra

Francoski pesnik, esejist in urednik Chales Péguy (1873-1914) se je že v mladih letih odvrnil od krščanstva, pozneje pa se je h krščanstvu vrnil. Leta 1912 je objavil pesnitev Preddverje skrivnosti druge kreposti. Pesnitev je poslovenil Gorazd Kocijančič, objavljena je bila pri Celjski Mohorjevi družbi (ob 100. obletnici izida izvirnika), izbrali pa smo odlomek iz nje o duši in telesu.

Režija Alen Jelen,
asistentka režije Nika Bezeljak,
interpretacija Kristijan Ostanek,
glasbena oprema Darja Hlavka Godina,
tonska mojstra Smiljan Greif in Darko Kukovič,
urednik oddaje Marko Golja.
Produkcija 2023.

V oddaji Glasba 20. stoletja spoznavamo bogastvo glasbenih tokovov, ki so oblikovali glasbeno podobo preteklega stoletja.

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt