Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 29.3.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

V Glasbeni jutranjici se bomo ozrli na glasbo tega otoka, in predvajali dela angleških skladateljev vse od renesanse pa do dvajsetega stoletja.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Skladateljica Ethel Smyth se je v zgodovino zapisala tudi kot borka za pravice žensk. Bila je ena najbolj cenjenih skladateljic svojega časa, med drugim jo je kot eno najpomembnejših skladateljih označil tudi Peter Iljič Čajkovski. Njen opus obsega samospeve, dela za klavir, komorno glasbo, orkestralna dela, zborovska dela in opere, med drugim je bila edina skladateljica, ki je v Metropolitanskii operi v New Yorku uprizorila premiero svoje opere.

Pesnika in pisatelja Sama Kreutza najbolj poznamo po njegovi poeziji, še natančneje haikujih. Ti so stalnica njegovega ustvarjanja, z njimi pa se vedno, v skladu z japonsko tradicijo, posredno ali neposredno približa določenemu letnemu času. Uganite, kateremu tokrat.

Intepret Matej Puc,
produkcija 2023.

Predvajamo glasbo britanskih skladateljev Fredericka Deliusa, Ralpha Vaughana Williamsa, Williama Waltona, Johna Tavenerja in Maxa Richterja.
Frederick Delius se je rodil 29. januarja leta 1862 v bogati trgovski družini nemških izseljencev na severu Anglije. Že v zgodnji mladosti se je navdušil nad glasbo Edvarda Griega, pozneje pa je Grieg odločilno vplival na njegovo glasbeno pot. Nad njegovimi glasbenimi ambicijami njegovi starši niso bili preveč navdušeni. Po njihovih pričakovanjih naj bi prevzel družinsko trgovsko podjetje, zato ga je oče najprej poslal na šolanje na Švedsko, nato pa leta 1884 še na Florido, kjer naj bi vodil plantažo pomaranč. Tam ga je tako pritegnila glasba Afroameričanov, da je popolnoma zanemaril svoje dolžnosti do družinskega podjetja in se odločil, da svoje življenje zapiše glasbi.

Pred nedeljskim koncertom v ljubljanski Drami se bodo člani skupine Bossa De Novo oglasili v studiu Programa Ars. Z njimi se bo pogovarjal umetniški vodja cikla Ars in Drama, urednik za jazz Hugo Šekoranja

10:00
Poročila

V ciklu Skladatelj tedna obravnavamo britansko simfonijo med obema vojnama. Poslušamo glasbo angleškega skladatelja Edmunda Rubbre, in sicer Simfonijo št. 1 in Simfonijo št. 2.

11:00
Poročila

Dubravka Ugrešić (1949–2023), literarna zgodovinarka in pisateljica hrvaških korenin, se je uveljavila z romanopisjem, kratko prozo in esejistiko, v svojih besedilih pa se je posvečala predvsem vprašanjem identitete in narodne pripadnosti. V začetku devetdesetih je zapustila Hrvaško, saj se ni strinjala z nacionalistično politiko. Njena leposlovna dela so prevedena domala v vse evropske jezike, prejela je tudi številne mednarodne nagrade, med drugimi kristal Vilenice (1989) in mednarodno nagrado Vilenice (2016).

Avtorica scenarija Đurđa Strsoglavec,
prevajalci Jurij Hudolin, Jana Unuk, Višnja Fičor, Denis Poniž, Đurđa Strsoglavec, Klarisa Jovanović,
režiser Igor Likar,
bralca Maja Moll, Bernard Stramič,
interpreti Vesna Jevnikar, Nataša Barbara Gračner, Brane Grubar,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojster zvoka Nejc Zupančič,
urednika oddaje Vlado Motnikar, Tina Kozin,
leto produkcije 2016.

11:45
Intermezzo

Kratka glasbena medigra

12:00
Poročila

Poslušajte skladbe Wolfganga Amadeusa Mozarta, Paula Hindemitha, Uroša Kreka, Lojzeta Lebiča in Richarda Straussa.

V Arsovih spominčicah bomo predstavili izbor skladb v izvedbi hornista Boštjana Lipovška, ki je bil redno zaposlen kot solist prvi hornist v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija od oktobra 1995 do konca leta 1997, od takrat pa kot solist redno sodeluje z orkestrom. Boštjan Lipovšek je na ljubljanski Akademiji za glasbo diplomiral in končal podiplomski študij pri Jožetu Faloutu, izpopolnjeval se je na salzburškem Mozarteumu pri Radovanu Vlatkoviću. Leta 2001 je zmagal na mednarodnem tekmovanju Citta di Porcia. Leta 2008 je za izredne izvajalske umetniške dosežke prejel nagrado Prešernovega sklada. Lipovšek je hkrati član pihalnega kvinteta Ariart in Slovenskega trobilnega kvinteta, leta 1999 je začel predavati rog na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je od decembra 2016 redni profesor. V izvedbi hornista Boštjana Lipovška boste poslušali Koncert za rog in orkester št. 1 v D-duru, KV 412, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Malo komorno glasbo za pihalni kvintet op. 24, št. 2, Paula Hindemitha, Kolovrat za trobilni kvintet Uroša Kreka, In voce cornu in Epilog iz skladbe In voce cornu za rog solo Lojzeta Lebiča in Koncert za rog in orkester št. 2 v Es-duru Richarda Straussa. Ponovitev oddaje bo v četrtek, 30. marca ob 5.05.

13:00
Poročila

V Grumovih črticah in dramah so najbolj učinkovite njegove psihoanalitično zasnovane in slogovno ubrane podobe ljudi, ki jim je življenje izmaličilo duševnost. V osišču miniaturke je postavljen naključni dialog med slikarjem in študentom, ki razkrije vso širino slikarjevega patološkega odnosa do matere – ta je ujeta na njegova platna z motivi žensk z otroki.

Režiserka: Mojca Madon
Dramaturg: Klemen Markovčič
Tonski mojster: Nejc Zupančič
Avtor izvirne glasbe: Luka Ipavec

Slikar – Rok Prašnikar
Študent in vojak – Timon Šturbej
Služkinja – Doroteja Nadrah
Pripovedovalka – Tamara Avguštin
Glasovi – Mojca Madon

Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija decembra 2016

14:00
Poročila

V prenesenem pomenu lahko govorimo o svetu znanosti, tehnike, vesolja, jezika, vzgoje, prava, matematike, preteklosti ...

15:00
Divertimento

Glasbena medigra

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:05
Svet kulture

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

O samospevih, njihovih ustvarjalcih in izvajalcih

Aktualna tedenska oddaja, namenjena poročanju o glasbenih dogodkih doma in v tujini in kritični oceni le-teh. Pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa v Ljubljani, Mariboru in Kopru.

Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.

Avtobiografski roman Evgena Carja je gibko popotovanje po življenju gledališkega in filmskega igralca, ki se prične z njegovimi predniki v Dobrovniku, nadaljuje pa z malim Evgenom, čigar življenje postane velika avantura po odrskih deskah, filmskih platnih, pa tudi njivah in vinogradih. Carjeva življenjska zgodba ves čas vzporeja gledališki svet, trdno zvezan z mestnim vrvežem, in kmečki vsakdan, zakoreninjen v prekmursko ravnico, pri čemer pa avtor znotraj intimnih življenjskih dogodkov razmišlja o širših vprašanjih življenja, poklicanosti – in tudi smrti.

Evgen Car se je rodil 24. maja 1944 v Dobrovniku. Dramsko igro in umetniško besedo je študiral na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Študij je zaključil leta 1967 v vlogi Zdravnika v Cankarjevi Lepi Vidi, diplomiral pa je leta 1974. Leta 1968 je začel nastopati v Drami SNG Maribor, po dvanajstih letih pa se je preselil v Mestno gledališče ljubljansko, kjer je ostal do upokojitve. Odigral je več kot 130 vlog. Leto 1980 je bilo zanj zelo pomembno, saj je prejel nagrado Prešernovega sklada, tu se zgodba z nagradami nikakor ni zaključila, leta 1995 je namreč dobil Dnevnikovo nagrado kot najboljši igralec MGL v sezoni 1994/95, leta 2008 je potem sledila nagrada vesna za najboljšo moško vlogo, ki jo je odigral v filmu Vučko. V obrazložitvi so člani strokovne žirije zapisali, da je vloga upokojenca, ki ga je igral, odigrana z briljantno dovršenostjo in se nas globoko dotakne. Takšno je tudi njegov delo nasploh. Leta 2014 pa ga je Združenje dramskih umetnikov Slovenije nagradilo z odličjem Marija Vera za življenjsko delo. Slovenskemu občinstvu pa se je najbolj približal z monodramo Poredušov Janoš, ki jo je sam napisal in izvajal ter poskrbel tudi za knjižno objavo leta 1998. Bil je tudi nominiran za Grumovo nagrado z dramo Štorklje umirajo. Napisana je bila leta 2008, uprizorjena pa leta 2011 v koprskem gledališču, pod režijsko taktirko Dušana Jovanovića. V madžarščini je napisal še zbirko elegičnih pesmi Szines paraszt (v prostem prevodu Naličeni kmet). Izšla je let 2003 pri Zavodu za kulturo madžarske narodnosti v Lendavi.

Carjeva Moja zgodba s podnaslovom Samo norček misli, da ga morajo imeti vsi radi je spomenik življenju, ki v sebi skriva drobna veselja in premnoge izzive, ki pa se jih Evgen Car loteva z veseljem, voljo in humorjem.

Zvočnica je nastala v studiih Radia Slovenija. Pripravili so jo interpret Evgen Car, bralec Matej Puc, režiser Alen Jelen, asistentka režiserja Kaja Novosel, tonska mojstra Rok Fiamengo in Sonja Strenar, za mastering je poskrbel Damir Ibrahimkadić, korektorica je bila Emanuela Montanić Sekulović. Glasbo za odlomek iz zvočnice je izbrala Darja Hlavka Godina.

19:20
Poigra

Ko je Françoiseva družina prebežala iz Egipta v Francijo, se je za mladega Clauda začelo manj udobno življenje. Iz sorazmerne revščine se mu je uspelo prebiti z delom v banki, od katerega se je sproščal z igranjem tumbe v majhnem orkestru, ki ga je ustanovil s prijatelji. Od tam ga je pot vodila v malo večji orkester Športnega kluba Monte Carlo pod vodstvom Louisa Frosia. Sprva je v njem zavzemal mesto tolkalista, kmalu pa se je povzpel na položaj vokalista....

22:00
Poročila

Obrobne poti sodobne kompozicije…zvočni eksperiment…improvizirana glasba in glasni novi jazz

Poljski pesnik, rojen leta 1964 na severu Poljske, je avtor osemnajstih pesniških zbirk ter več knjig esejev in zapiskov. Iz obširnega izbora njegove poezije z naslovom Metafizični kamenček je prevajalka Katarina Šalamun Biedrzycka prevedla pesmi Na poti v Fiesole, Govorile so ženske in Krize, krhanja.

Interpret Kristijan Ostanek,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonska mojstra Smiljan Greif, Darko Kukovič,
režiser Alen Jelen,
asistentka režije Nika Bezeljak,

Urednik oddaje Vlado Motnikar,
leto nastanka 2023.

23:15
Jazz session

Posvečamo se tako zgodovini jazza kot najnovejšim jazzovskim izdajam.

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt