Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 26.3.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Avtor: Brigita Rovšek

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Andrej Bedjanič

Lili Novy (1885 – 1958) je bila pesnica dveh svetov, slovenskega in nemškega. Kot so ugotavljali strokovnjaki, je za njene slovenske pesmi značilen oseben, globok in dramatičen naboj. Tudi zato Lili Novy še danes velja za eno najboljših slovenskih pesnic, pa čeprav je za časa svojega življenja objavila zgolj eno pesniško zbirko Temna vrata (1941), ki jo je opremil Božidar Jakac. Iz nje je tudi pesem Bliskavice. Interpretira jo Martina Maurič Lazar.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Ob koncu tradicionalnega tedna družine v Katoliški cerkvi v Sloveniji, ki letos poteka pod geslom Mir se začne v družini, gostimo Heleno Rozman, mamo petih otrok, in Aleša Čerina, očeta štirih otrok, letošnja soustvarjalca tedna družine. Skozi njuno pričevanje bomo spoznali, kako gradita pripadnost in občutek varnosti znotraj družinske celice, kar vodi v ljubezen in mir v družini.

Avtor: Nataša Lang

Tenebrae factae sunt (Stemnilo se je po vsej zemlji) je responzorij, namenjen za izvajanje v vélikem tednu. Zasnovan je na pretresljivih besedah o Jezusovem umiranju, ki jih najdemo v Novi zavezi Svetega Pisma in iz katerih začutimo vzdušje ob Jezusovi strašni smrti na križu. Navdihujoče besedilo se je ohranilo tudi v glasbi skladateljev različnih glasbenih obdobij, vse do danes.

Avtor: Polona Gantar

Na tiho nedeljo neposredno prenašamo mašo iz cerkve Marijinega ozanjenja v Ljubljani. Mašuje frančiškan, župnik p. Pavle Jakop. Poje Otroški zbor župnije Marijinega oznanjenja pod vodstvom Eve Zale Rac. S kitaro jih spremlja Peter Berden.

Avtor: Radio Ognjišče

11:00
Poročila

Festival radijske igre za dojenčke in malčke z naslovom Poslušati skupaj - prvič na radijskih valovih. Od 11h do 13h, od 16h do 18.45 ter od 23.15 - 23.55 bo na sporedu umetniški program, v okviru katerega bomo poslušali odlomke iz radijskih iger, ki jih hrani naš bogat radijski arhiv. Dve najnovejši igri, ki sta za dojenčke in malčke nastali v okviru projekta B Air, bomo predvajali v celoti. V studiu se nam bodo v živo pridružili tudi ustvarjalci radijskih iger, režiserji, dramaturgi, tonski mojstri, skladatelji in drugi strokovni sodelavci, ki bodo osvetlili čaroben svet nastajanja radijskih iger.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma, Saška Rakef

Ko žlica postane prvi instrument. In domača kuhinja koncertni oder. Pred govorjenim, racionalnim jezikom, nastopi jezik intonacije, ritma, različnih registrov in melodije. Prav zvočna stimulacija, ki jo tvorijo glasba, besede, fonemi in zvok predmetov iz okolja, znatno vplivajo na otrokov zgodnji čustveni, kognitivni, socialni in motorični razvoj. Glasbena kuhinja je radijska igra za dojenčke in malčke med 6. in 18. mesecem starosti, ki s tematiziranjem zgodnjih ritualov otroka ob jedilni mizi kombinira realistične zvoke iz kuhinjskega okolja in elemente elektroakustične kompozicije v stimulativno glasbeno kompozicijo, ki jo povezuje besedilo v interpretaciji igralke Maje Kunšič.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma, Saška Rakef

Riba po morju plava. Riba Faronika. Svet povezan, v sožitju živi. Nekoč pa nekaj zabrni, se pesem morja v hrupu razleti. Riba Faronika se splaši. Zbeži, beži. Od tedaj nič več prav v morju ni. Ta, ki se iščeta, ta se več ne najdeta.Zato najmlajše in njihove starše, dedke, babice in vse, ki radi raziskujete male in velike skrivnosti, vabimo, da se skupaj potopite v morje in prisluhnete, kako šumi njegova pesem. Kajti če skrivnosti, ki v morju šumijo, najdeš, če skupaj z morjem jih zapoješ, pesem morja spet silno zašumi. V pesmi hrup se raztopi, takrat se riba pomiri. Takrat se najdeta ta, ki se iščeta...

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma, Saška Rakef

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Anuša Volovšek

14:00
Poročila

Karel Čapek je istega leta kot Zgodbe iz enega in drugega žepa, namreč leta 1929, napisal Vrtičkarjevo leto, šaljiv in duhovit kvazipriročnik za vrtnarje in vrtičkarje oziroma tolažilno poročilo za vse svoje sotrpine. V njem se dobrodušno in z ljubeznivo zbadljivostjo loteva različnih plati vrtnarjenja, predvsem natančnosti, celo pedantnosti vrtnarjev, že skoraj obsedenosti, njihovih skrbi in preglavic in preganjavic. Ker je bil Čapek sam vrtnar, je njegov ironični pristop razumljiv.
Karel Čapek in njegov malo manj slavni brat Josef sta oboževala svoj praški vrt, predvsem sta bila navdušena nad skalnjaki. Število rastlin na njuni zemlji bi baje zadostovalo za kar nekaj običajnih vrtov. V njunem času povrhu vsega ni bilo v navadi, da bi za vrt skrbel kdo drug kot poklicni vrtnar. Obstajale so šale na njun račun, češ da sta poklicna vrtnarja, ki v prostem času kaj napišeta ali naslikata. Vrtičkarjevo leto je bilo v svojem času zelo odmevno, brata Čapek sta bila menda velika vrtnarska strokovnjaka in njima na čast in z njunima imenoma in priimkom je neki znani gojitelj rož celo poimenoval dva svoja najlepša kultivarja kamnokrečev. Delo je že leta 1953 prevedel skladatelj Marijan Kozina. Prevod je dober, vendar že rahlo zastarel, zato tokrat odlomek v sodobnejši različici.

Izbor in prevod Nives Vidrih,
interpretacija Željko Hrs,
glasbena oprema Nina Kodrič,
tonska izvedba Mirta Berlan,
režija Klemen Markovčič,
urednik oddaje Matej Juh.
Produkcija 2023.

Avtor: Ars

v odlomkih Mancinija, Salierija, Borodina, de Falle, Schumanna in Donizettija.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Mesec marec je mesec v znamenju žena. Spominjamo se tudi brezmadežne device Marije, ki ji je nadangel Gabrijel napovedal, da bo čudežno spočela našega Odrešenika. Kakšno vlogo ima Marija v cerkvenem občestvu, zakaj je toliko cerkva na Slovenskem posvečenih prav njej in kakšen navdih nam je lahko Marijina zgodba? Zakaj je del teologije tudi mariologija? O teh vprašanjih premišljuje duhovnik iz Škofije Novo mesto Štefan Hosta.

Avtor: Nejc Krevs

Tridesetega marca bo minilo 170 let od rojstva nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha, enega izmed slikarjev, ki so postavili temelje moderni umetnosti. Njegovo življenje in delo sta bila predmet izjemno pogoste obravnave tako stroke kot tudi različnih knjižnih biografij in filmskih scenarijev.
Sam je od svojega dvajsetega leta pa do smrti pisal pisma bratu Theu, zaupniku in podporniku. Poročal mu je o vsakodnevnih dogodkih in tegobah, še največ pa o svojem ustvarjanju. Van Goghova pisma so tako svojevrstna kronika pretresljive usode poklicanosti k slikarstvu in premagovanju svoje lastne negotovosti in nerazumevanja okolice.
Za oddajo smo izbrali nekaj pisem, ki jih je Van Gogh pisal v Arlesu, od svojega prihoda do pričakovanja prihoda prijatelja Paula Gauguina. V pismih opisuje tudi okoliščine, v katerih je nastalo nekaj njegovih najbolj znanih slik.

Prevajalec Brane Kovič,
igralec Marko Mandić,
glasbena opremljevalka Sara Železnik,
mojster zvoka Nejc Zupančič,
režiserka Špela Kravogel,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.
Leto nastanka 2013.

Avtor: Ars

19:55
Poigra

V okviru cikla Jazz Ars All Stars bodo v ljubljanski Cukrarni nastopili Moonlight Sky in predstavili novo ploščo "Con Fusion".

Avtor: Hugo Šekoranja

22:00
Poročila

"Danes so se vrnile ptice. Kako so jih dolgo in željno čakala drevesa."
Pesnik Bojan Pisk je zbirko intimistične poezije Upadla gladina izdal leta 1964, prvencu je čez sedem let sledila zbirka Polnoletje odpovedi, čez osem let pa še Predrti klic. Objavil je tudi dve zbirki mladinske poezije. Rodil se je 23. marca 1933, umrl pa 10. februarja 2008.

Avtor oddaje: France Vurnik,
igralci: Aleš Valič, Maja Končar in Marko Okorn,
sodeluje Bojan Pisk,
Režija: Igor Likar.

Produkcija: september 1986

Avtor: Ars

V današnji baletno obarvani glasbeni skrinjici bomo spoznali zgodbo vplivne gruzijske vladarice, ki je s svojo vladavino postala predmet idealiziranja in romantiziranja v gruzijski umetnosti. Njena slava je odzvanjala v stari gruzijski legendi, ki je navdihnila pesnika Mihaila Lermontova in prevzela skladatelja Milija Balakirjeva. Ta slavna vladarica je bila Tamara Velika, kraljica Gruzije.

Avtor: Katja Ogrin

Pesnitev Vrezi v brezi je napisal pesnik in pisatelj Ivan Cimerman, v njej pa je naslikal občutja, ki so ga preplavila, ko je s sinom stal pred drevesom, znanim iz mladosti. Interpretira Slavko Cerjak, glasbena oprema Marko Stopar, režija Igor Likar, produkcija 2000.

Avtor: Ars

Zadnja sprememba: 26.03.2023 16:00:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt