Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Petek, 17.3.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Petke običajno začenjamo z obletnicami rojstev in smrti in tudi danes bo tako.
NICOLAS SÉJAN: NOËL ET CINQ VARIATIONS
WILLIAM HENRY SQUIRE: TARANTELLA ZA VIOLONČELO IN KLAVIR, OP. 23
EDINO KRIEGER: SONATINA
JOSEF GABRIEL VON RHEINBERGER: KONCERT ZA ORGLE IN ORKESTER ŠT. 2 V G-MOLU, OP. 177
NICK PEROS: NOKTURNI ŠT. 12, 13, 14, 15

Avtor: Vesna Volk

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Ljubljanski solisti s solistko violinistko Petro Kovačič v Narodni galeriji v Ljubljani, 5. koncert "Dialog" abonmaja PVC Slovenske filharmonije.

Avtor: Polona Kovačič

V drugem delu Glasbene jutranjice se bomo navezali na Glasbene poudarke in še z glasbo napovedali koncerte.
MAURO GIULIANI: GRAND DUO CONCERTANT V E-MOLU, OP. 25, ZA KITARO IN VIOLINO
HUGO WOLF/MICHELANGELO BUONARROTI – WALTER HEINRICH ROBERT TORNOW: Michelangelove pesmi
GEORG PHILIPP TELEMANN: FANTAZIJA ZA FLAVTO SOLO

Avtor: Vesna Volk

Pesem Kamen ameriškega pesnika, filozofa in prevajalca srbskih korenin Charlesa Simica s postopkom potujevanja drobno in na videz vsakdanjo stvar, kot je kamen, poskuša uzreti v drugačni luči. In ne le poskuša, to mu tudi uspe, iz verza v verz se namreč kamen razkriva kot skupek skrivnosti, na katere ne znamo odgovoriti, v nas pa prebuja skorajda otroško zvedavost.

Interpret Matej Puc,
urednika oddaje Tina Kozin in Sašo Puljarević,
produkcija 2016.

Avtor: Ars

V zadnjem delu Glasbene jutranjice zremo proti Skandinaviji:
ERKKI GUSTAV MELARTIN: SUITA MARIONETE ZA DVA KLAVIRJA, OP. 1
UUNO KLAMI: KALEVALA SUITE OP. 23
JEAN SIBELIUS: KARELIA SUITA, OP. 11
JOHAN HALVORSEN: RAZPOLOŽENJSKE SLIKE
ERLAND VON KOCH: ŠVEDSKA PLESNA RAPSODIJA
MIKKO HEINIÖ: TRI LJUDSKE PESMI ZA DVOJNI MEŠANI ZBOR, OP. 28
JOHAN SVENDSEN: PRAZNIČNA POLONEZA, OP.12

Avtor: Vesna Volk

10:00
Poročila

Zadnjih petnajst let Respighijevega življenja so zaznamovale pogoste turneje. Naprej je potoval po Evropi, pozneje tudi v Združene države Amerike, Brazilijo in Urugvaj. Vzporedno s tem je poučeval na glasbenem konservatoriju svete Cecilije v Rimu. Ponujeno profesorsko mesto na tej prestižni ustanovi je pravzaprav bilo povod za skladateljevo prelomno selitev v Rim. Leta 1932 je bil Ottorino Respighi izvoljen v italijansko kraljevo akademijo, štiri leta pozneje, pri komaj šestinpetdesetih letih, je nepričakovano umrl.

Avtor: Katarina Radaljac

11:00
Poročila

Ko je Jorge Bergoglio 13. marca leta 2013 postal papež Frančišek, je sprožil val zanimanja, ki se leta ni polegel. Bil je prvi neevropski papež po dvanajstih stoletjih, prvi Južnoameričan in prvi jezuit na prestolu Katoliške cerkve. Kardinalski zbor je od njega pričakoval dvoje: da bo prečistil vatikanske finance in Rimu približal periferije Cerkve. Papeško agendo si je nato popolnil s prizadevanji za revnejšo, evangelijsko in družbeno občutljivo Cerkev, ki bo sprejemala vse, ki so se doslej počutili odrinjene. Toda katoliški svet je desetletje pozneje kljub nespornim Frančiškovim dosežkom razklan med njegove privržence in nasprotnike, skepse pa je vse več tudi v papežu naklonjenih krogih. Razloga sta dva: medijska prenasičenost in nedoslednost v dejanjih – celo pri obravnavi zlorab, pri tem bode v oči tudi »primer Rupnik«.

Avtor: Janko Petrovec

Jakob Jež je velik del svojega opusa posvetil vokalni glasbi. Še posebej je rad pisal za otroke in mlade, v njegovem opusu je tako veliko skladb za otroške in mladinske zbore, ki jih je objavil v reviji Grlica in v zbirkah Pojem -plešem, Pojem - igram in Pojem - spremljam. Bil je človek pronicljivega in ustvarjalnega duha. Vselej je rad prišel na koncerte mladih pevcev, obiskal je tudi njihove vaje in tako aktivno sodeloval pri udejanjanju svojih glasbenih zamisli.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

13:00
Poročila

V tokratni oddaji gostimo skladatelja Leona Firšta, ki nas bo s svojimi besedami popeljal v poslušanje petih del, ki jih je napisal v obdobju zadnjih let. Slišali bomo: Kvartet za začetek časa, Koncertni tango za klavirski trio in simfonični orkester,
Simfonične plese, Fun-tazijo za flavto in klavir ter 1. stavek suite Slabe sanje (Bad dreams) z naslovom Občutek izgubljenosti ( Feeling lost).

Avtor: Katarina Radaljac

14:00
Poročila

Ozrli se bomo k filmom v tekmovalnem programu 25. Festivala dokumentarnega filma in izpostavili še dva filma s festivala, in sicer novo delo Wernerja Herzoga, posvečeno paru vulkanologov, pa film o ljubezenskem življenju znamenite avtorice kriminalk Patricie Highsmith. Poleg tega bomo ocenili 6. del serije srhljivk Krik in belgijsko dramo Blizu režiserja Lukasa Dhonta, ki je bila med letošnjimi nominiranci za oskarja za najboljši tujejezični film. Ob tej priložnosti bomo komentirali tudi podelitev nagrad Ameriške filmske akademije.

Avtor: Tesa Drev Juh

V tokratni oddaji o filmski glasbi bomo predvajali glasbo, ki spremlja dramo Kit, zgodbno o osamljenem učitelju, ki se bori s težko obliko debelosti, za zadnjo priložnost svoje odrešitve pa se poskuša znova povezati s svojo odtujeno najstniško hčerko.

Avtor: Katja Ogrin

Leta 1957 je skladatelj Gunther Schuller z izrazom Third Stream/tretji tok/tretja smer označil glasbeno zvrst, ki združuje klasično glasbo in jazz. Pripravlja Hugo Šekoranja.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

V današnjem Svetu kulture v poslušanje ponujamo pogovor Vlada Motnikarja z madžarskim pisateljem Lászlóm Krasznahorkaijem, ki ga bo jutri v Cankarjevem domu gostil festival Fabula. Temu dodajamo še prispevek z najnovejše razstave fotografa Boruta Krajnca, ki se drevi odpira v novomeški Galeriji Simulaker.

(foto: Vilharjeva cesta, Ljubljana, 5. julij 2008 © Borut Krajnc)

Avtor: Matic Ferlan

Nastanek nekaterih bolezni je tesno povezan z delovanjem hormonov in s spremembami v njihovem delovanju. Endometrioza, ki lahko povzroča hude bolečine in vodi v neplodnost, je pogosto spregledana bolezen ženk, čeprav prizadene okoli 10 odstotkov žensk v rodni dobi. Prav tako igrajo hormoni pomembno vlogo pri nastanku ginekoloških rakov, kot so rak dojk, rak endometrija in rak jajčnikov; ti povzročijo kar 22 odstotkov vseh z rakom povezanih smrti na leto.
Kako hormoni vplivajo na nastanek in razvoj teh bolezni in kako jih z novimi biooznačevalci kar najhitreje zaznati in razviti nove zdravilne učinkovine za boj z njimi, je področje, ki se mu posveča prof. dr. Tea Lanišnik Rižner, vodja Laboratorija za molekularne osnove hormonsko odvisnih bolezni in biomarkerjev na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, ki je za svoje raziskave prejela tudi Zoisovo priznanje.

Avtor: Nina Slaček

Tokrat bomo slišali le dve skladbi, ki sta nastali 22. in 23. avgusta leta 2021, in sicer v Gledališču Lensic v Novi Mehiki. Posnetka sta nastala v sklopu Festivala komorne glasbe Santa Feja, kjer je nastopil godalni kvartet Dover, katerega člani so: violinista Joel Link in Bryan Lee, violistka Milena Pajaro-van de Stadt ter violončelist Camden Shaw. Pri drugi skladbi se je zasedbi pridružil še pianist Haochen Zhang.

Avtor: Alma Kužel

Ko so nekaj kipov iz zbirke s posestva Brdo pri Kranju odpeljali v Park vojaške zgodovine v Pivki, je to sprožilo močan odziv strokovne javnosti, saj je po mnenju številnih premik bil sporen in neutemeljen. Gre za dela uveljavljenih avtorjev iz obdobja po drugi svetovni vojni, zato so na Ministrstvu za kulturo spodbudili razpravo o njihovi prihodnji usodi in organizirali posvet, na katerem je o likovnem vidiku kipov govoril umetnostni zgodovinar mag. Gojko Zupan z direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu. V politično razgreti debati se pogosto pozablja prav na likovno vrednost teh del, zato jo je orisal v pogovoru.

Avtor: Izidora Pevec

Avtobiografski roman Evgena Carja je razgibano popotovanje po življenju gledališkega in filmskega igralca, ki se začne z njegovimi predniki v Dobrovniku, nadaljuje pa z malim Evgenom, čigar življenje postane velika pustolovščina po odrskih deskah, filmskih platnih, pa tudi njivah in vinogradih. Carjeva življenjska zgodba ves čas vzporeja gledališki svet, trdno zvezan z mestnim vrvežem, in kmečki vsakdan, zakoreninjen v prekmursko ravnico, pri tem pa avtor znotraj intimnih življenjskih dogodkov razmišlja o širših vprašanjih življenja, poklicanosti – in tudi smrti.

Evgen Car se je rodil 24. maja 1944 v Dobrovniku. Dramsko igro in umetniško besedo je študiral na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Študij je končal leta 1967 v vlogi Zdravnika v Cankarjevi Lepi Vidi, diplomiral pa je leta 1974. Leta 1968 je začel nastopati v Drami SNG Maribor, po dvanajstih letih pa se je preselil v Mestno gledališče ljubljansko, kjer je ostal do upokojitve. Odigral je več kot 130 vlog. Leto 1980 je bilo zanj zelo pomembno, saj je prejel nagrado Prešernovega sklada, tu se zgodba z nagradami nikakor ni končala, leta 1995 je namreč dobil Dnevnikovo nagrado kot najboljši igralec MGL v sezoni 1994/95, leta 2008 je potem sledila nagrada vesna za najboljšo moško vlogo, ki jo je odigral v filmu Vučko. V obrazložitvi so člani strokovne žirije zapisali, da je vloga upokojenca, ki ga je igral, odigrana z briljantno dovršenostjo in se nas globoko dotakne. Tako je tudi njegov delo na splošno. Leta 2014 ga je Združenje dramskih umetnikov Slovenije nagradilo z odličjem Marije Vere za življenjsko delo. Slovenskemu občinstvu se je najbolj približal z monodramo Poredušov Janoš, ki jo je sam napisal in izvajal ter poskrbel tudi za knjižno objavo leta 1998. Bil je tudi nominiran za Grumovo nagrado z dramo Štorklje umirajo. Napisana je bila leta 2008, uprizorjena pa leta 2011 v koprskem gledališču pod režijsko taktirko Dušana Jovanovića. V madžarščini je napisal še zbirko elegičnih pesmi Szines paraszt (v prostem prevodu: Naličeni kmet). Izšla je leta 2003 pri Zavodu za kulturo madžarske narodnosti v Lendavi.

Carjeva Moja zgodba s podnaslovom Samo norček misli, da ga morajo imeti vsi radi je spomenik življenju, ki v sebi skriva drobna veselja in premnoge izzive, ki pa se jih Evgen Car loteva z veseljem, voljo in humorjem.

Zvočnica je nastala v studiih Radia Slovenija. Pripravili so jo interpret Evgen Car, bralec Matej Puc, režiser Alen Jelen, asistentka režiserja Kaja Novosel, tonska mojstra Rok Fiamengo in Sonja Strenar, za mastering je poskrbel Damir Ibrahimkadić, korektorica je bila Emanuela Montanić Sekulović. Glasbo za odlomek iz zvočnice je izbrala Darja Hlavka Godina.

Avtor: Alen Jelen

Hrvaški basbaritonist Krešimir Stražanac nas bo skupaj s pianistko Doriano Čakarovo popeljal skozi Schubertov Labodji spev, D 957 in pet Mahlerjevih pesmi na besedila Friedricha Rückerta.
Te so nastale v zavetju Mahlerjevega koroškega zatočišča v Majerniku ob Vrbskem jezeru.
Schubertovi samospevi pa najbolj dokončno razglašajo vrhunsko naravo njegovega mojstrstva, kot je zapisal skladateljev založnik Tobias Haslinger leta 1829.

Avtor: Brigita Rovšek

22:00
Poročila

Vabimo vas k spremljanju koncerta Zbora in Simfoničnega orkestra Srednjenemškega radia pod vodstvom Dennisa Russlla Daviesa. Posnetek je nastal junija lani v Leipzigu, nanj pa sta se ujeli
koncertna uvertura Othello, op. 93 Antonina Dvořaka
in Serenada glasbi Ralpha Vaughana Williamsa.
Obe povezuje skupni imenovalec: Shakespearova dramatika.
V Dvořakovem primeru je to očitno, saj jo razkriva naslov,
Williamsova Serenada pa je nastala na besedilo iz Shakespearovega Beneškega trgovca.

Avtor: Brigita Rovšek

Skladatelj Burt Bacharach – in memoriam
Oddajo bomo namenili jazzovsko obarvanim priredbam skladb enega najpomembnejših skladateljev popularne glasbe dvajsetega stoletja Burta Bacharacha. 8. februarja letos se je poslovil za vedno, star 95 let. V svoje prefinjene uspešnice je vtkal elemente soula, cool jazza, brazilske bossa nove in sodobne popularne glasbe.

Avtor: Ars

Zadnja sprememba: 17.03.2023 17:15:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt