Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Petek, 10.2.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo raznovrstne skladbe iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Z glasbo počastimo obletnice življenskih mejnikov skladateljev.
JOHANN MELCHIOR MOLTER: KONCERT ZA TROBENTO IN ORKESTER V D-DURU, ŠT.1
VILKO UKMAR: 7 NOVEL ZA VIOLONČELO IN KLAVIR
ÉMILE PESSARD: DANS LA FORET ZA ROG IN ANSAMBEL (VERZIJA ZA ROG IN KLAVIR)
JAMES NARES: KONCERT / SONATA V G-DURU

Avtor: Vesna Volk

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

10. februar je obletnica krstne izvedbe ene izmed Haydnovih londonskih simfonij, in sicer Simfonije št. 99 v Ee-duru, HOB. I:99, 10, Londonske.

Avtor: Vesna Volk

Le kako živeti srečno? Odgovor je našel sodobni norveški pesnik Øyvind Berg.

Prevajalec je Darko Čuden,
igralec Filip Mramor,
režiserka Živa Bizovičar,
redaktorja Marko Golja in Vlado Motnikar,
mojster zvoka pa Urban Gruden.

Produkcija leta 2021.

Avtor: Ars

DAVOR LONČAR PETROVIČ: TRENUTKI, OP. 32
Klavir: REBEKA DOBRAVEC

ASTOR PIAZZOLLA: DVOJNI KONCERT ZA HARMONIKO, KITARO IN GODALNI ORKESTER HOMMAGE A LIEGE
KOMORNI GODALNI ORKESTER AKADEMIJE ZA GLASBO, kitara: STAŠ ČAKŠ, harmonika: ROK FIŠER

DARIUS MILHAUD: SUITA ZA VIOLINO, KLARINET IN KLAVIR, OP. 157B
Les petits couchons: klarinet: MIHA GRMEK SERAŽIN, klavir: ANA KOSMAČ, violina: URŠKA GUTNIK

MARJAN KOZINA: DAVNINA, SIMFONIČNA PESNITEV
SIMFONIČNI ORKESTER AKADEMIJE ZA GLASBO, dirigent: SIMON DVORŠAK

ROBERT SCHUMANN: TOCCATA V C-DURU, OP. 7
klavir: NACE SLAK

CARLO FARINA/KEVIN COOPER: CAPRICCIO STRAVAGANTE
KITARSKI ORKESTER AKADEMIJE ZA GLASBO, dirigent: TOMAŽ RAJTERIČ

RALPH VAUGHAN WILLIAMS/R. SAUER: ŠEST ANGLEŠKIH LJUDSKIH SKLADB
Tuba: ŽIGA KALIŠNIK, klavir: KARINE GIŠJAN ROŠKAR

CARL NIELSEN: KONCERT ZA FLAVTO IN ORKESTER, FS 119
ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE, flavta: BARBARA SPITAL, dirigent: SLAVEN KULENOVIĆ

EUGENE YSAYE: SONATA ZA VIOLINO SOLO ŠT. 4 V E-MOLU, OP. 27, FRITZ KREISLER
Violina: VERONIKA BRECELJ

Avtor: Vesna Volk

10:00
Poročila

Na vrsti je zadnja oddaja iz cikla, posvečenega avstrijskemu skladatelju češkega rodu Heinrichu Ignazu Franzu von Bibru. Poslušali bomo "Partito št. 2", "Requiem v f-molu" in serenado v C-duru z naslovom "Nočni stražar".

Avtor: Domen Marinčič

11:00
Poročila

NAPOVED:
NAPOVED:
Kako na omejenem planetu, na katerem število človeških prebivalcev še kar vztrajno narašča, ljudem omogočiti spodobno življenje in ustrezno kakovost javnih storitev ob hkratnem zagotavljanju trajnostnih vidikov, to je ob upoštevanju, da so naravni viri omejeni, in ob čim manjšem povzročanju okoljske škode? Misel, da moramo namesto gospodarske rasti v ospredje postaviti popolnoma druga merila, kot so kakovost življenja, zadovoljstvo, sreča, ima vse več privržencev. Številni tudi poudarjajo, da moramo tega lotiti načrtno, sicer tvegamo, da se bo zgodilo kaj nenačrtovanega in nam zaradi svoje nepredvidljivosti povzročilo velike težave.

Avtor: Špela Novak

Otroški pevski zbor Glasbene matice Ljubljana je februarja 2022 predstavili glasbeno igro z naslovom Iz trebuha anakonde. Ta je nastala na besedilo pesnika in pisatelja Tomaža Vrabiča, ki je v oddaljenih krajih, kamor sta ga vodili njegova pustolovska žilica in poklicna radovednost arhitekta, našel navdih za knjigo Pozdravi iz divjine. Pesmi za otroški pevski zbor in klavir, ki so sestavni del glasbene igre, je po naročilu Glasbene matice Ljubljana uglasbil Bojan Glavina. Pod vodstvom zborovodkinje Tadeje Kreča in obi klavirjski spremljavi Metode Kink je zbor pesmi posnel tudi za naš radijski arhiv.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Predvajamo raznovrstne skladbe iz različnih obdobij. Dela iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

13:00
Poročila

Z nami bo skladatelj Peter Šavli, popeljal nas bo v poslušanje štirih novejših skladb. Zazvenela bodo njegova dela: Vodič po instrumentih, koncertantni stavek za orkester, Lamento za kitaro solo, Taščica za duo kljunastih flavt ter Latinosuita v priredbi za kvartet kitar.

Avtor: Katarina Radaljac

14:00
Poročila

Cristian Mungiu je najbolj znan po filmu 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva, za katerega je med drugim prejel zlato palmo v Cannesu, in s katerim je romunski film postavil na zemljevid svetovne kinematografije. Slišali boste lahko pogovor z njim, poleg tega bomo ocenili psihološko dramo Kit Darrena Aronofskega in srhljivko Trkanje v koči M. Night Shyamalana. V ospredju bosta tudi 17. Festival gorniškega filma in 10. obletnica Noči erotičnega filma.

Avtor: Tesa Drev Juh

V tokratni oddaji o filmski glasbi bomo predstavili glasbo k filmu Duše otoka. Zgodba je postavljena na oddaljen otok ob zahodni obali Irske in spremlja življenjska prijatelja, ki se znajdeta v slepi ulici, ko eden izmed njiju pretrga njuno prijateljstvo. Glasbo je napisal Carter Burwell in je nominirana za prestižno nagrado oskar v kategoriji “izvirna filmska glasba”.

Avtor: Katja Ogrin

Poklon glasbenemu geniju, ki je s svojim bandoneonom revolucionarno promoviral in usodno spremenil tok tanga.

Avtor: Hugo Šekoranja

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Čeprav se ideja romantične ljubezni dandanes morda zdi zastarela, njene nedosegljive ideale in predstave v sodobni družbi še vedno marsikdaj ohranjamo in jih reproduciramo, kar tematizira tudi roman Ljubimki Elfriede Jelinek. V Slovenskem mladinskem gledališču bo v soboto premierno na ogled predstava, ki je nastala na podlagi romana. Na odru koprskega gledališča pa na oder postavljajo glasbeno-gledališko uprizoritev Lepe Vide, mita o ženski, materi in gospodinji, ki jo žene hrepenenje. Ob slovenskem kulturnem prazniku so v berlinski Hiši literature v sodelovanju s Slovenskim kulturnim centrom – SKICA Berlin pripravili literarni večer s pisateljico Ano Marwan. Napovedujemo tudi dva koncerta. V dvorani Muzeja novejše zgodovine v Ljubljani se bo s prvim koncertom glasbe za kitaro začel 4. cikel Rasgueádo, v dvorani Union v Mariboru pa bo na 3. koncertu orkestrskega abonmaja Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor gostoval ugledni Münchenski komorni orkester.

Avtor: Izidora Pevec

Imunoterapije so v zadnjih letih vse bolj uspešne pri zdravljenju določenih rakavih obolenj. Ciljana aktivacija točno določenih celic v našem telesu omogoči, da se imunski odziv osredotoči neposredno na tumorske celice, zdrave pa pusti pri miru. A obetavni novi pristopi niso kos vsem vrstam raka. Za zdaj. Napredek na tem področju je namreč izredno hiter. Z razvojem zdravil naslednje generacije se v Belgiji, v farmacevtskem podjetju Janssen, ukvarja dr. Nataša Obermajer. Med drugim sodeluje pri razvoju zdravila za preusmerjanje celic imunskega odziva, ki je že v prvi klinični fazi. Za svoje raziskovalne uspehe je prejela tudi priznanje ambasadorka znanosti Republike Slovenije.

Avtor: Nina Slaček

1. marca lani so v Operni hiši v kraju Ruse v Bolgariji v sklopu Mednarodnega festivala Marčni glasbeni dnevi nastopili violinist Sergej Dogadin, violončelist Pavel Gomziakov in pianistka Plamena Mengova. Trojica izjemnih glasbenikov se je občinstvu predstavila z »Elegičnim triem št. 2 v d-molu, op. 9« Sergeja Rahmaninova in »Klavirskim triem št. 2 v e-molu, op. 67« Dmitrija Šostakoviča.

Avtor: Alma Kužel

Čeprav v Umetnostni galeriji Maribor hranijo dve njeni sliki, o Fredy Koschitz do nedavno ni bilo znano skoraj nič. V galeriji slabo znani slikarki, ki je v Mariboru živela med letoma 1941 in 1945, zdaj vračajo mesto v likovni umetnosti. Razstavo z naslovom Fredy Koschitz in družinske vezi posvečajo ne le njej temveč tudi njenim sorodnicam, ki so sooblikovale tukajšnji likovni prostor.

Avtor: Aleksandra Saška Gruden

"... Nekoč sem si zaželel črne kave. Ne vem, kako mi je prišlo na misel; zaželel sem si je. Morda le zategadelj, ker sem vedel, da niti kruha ni doma, kaj šele kave. Človek je v sami razmišljenosti hudoben in neusmiljen. Mati me je pogledala z velikim, plahim pogledom in ni odgovorila. Pust in zlovoljen, brez besede in pozdrava sem se vrnil pod streho, da bi pisal, kako sta se ljubila Milan in Breda in kako sta bila obadva plemenita, srečna in vesela.
,Roko v roki, obadva mlada, od jutranjega sonca obžarjena, v rosi umita ...'
Začul sem tihe korake na stopnicah. Prišla je mati; stopala je počasi in varno, v roki je nesla skodelico kave. Zdaj se spominjam, da nikoli ni bila tako lepa kakor v tistem trenutku. Skozi vrata je sijal poševen pramen opoldanskega sonca, naravnost materi v oči; večje so bile in čistejše, vsa nebeška luč je odsevala iz njih, vsa nebeška blagost in ljubezen. Ustnice so se smehljale kakor otroku, ki prinaša vesel dar.
Jaz pa sem se ozrl in sem rekel z zlobnim glasom:
,Pustite me na miru! ... Ne maram zdaj!'
Ni še bila vrhu stopnic; videl sem jo samo do pasu. Ko je slišala moje besede, se ni ganila; le roka, ki je držala skodelico, se je tresla. Gledala me je prestrašena, luč v očeh je umirala.
Od sramu mi je stopila kri v lica, stopil sem ji naproti s hitrim korakom.
,Dajte, mati!'
Prepozno je bilo; luči ni bilo več v njene oči, smehljaja ne več na njene ustnice ..."

Interpret je Saša Miklavc.
Tonski mojster: Dušan Mauser.

Avtor: Alen Jelen

19:14
Poigra

Povabilo na koncert je tematsko uglašeno s Petkovim koncertnim večerom, občinstvo povabi k poslušanju s skladbami, ki se glasbeno navezujejo na koncertni večer.

Avtor: Anuša Volovšek

V pričakovanju letošnjih 37. Slovenskih glasbenih dnevov vas vabimo k poslušanju enega izmed dogodkov iz zakladnice posnetkov omenjenega festivala. To bo koncert, ki je bil izveden pred približno desetimi leti, 14. marca 2013, v dvorani Marijana Kozine v Slovenski filharmoniji. Posvečen je bil simfonični glasbi in je nastal v sodelovanju z Orkestrom Slovenske filharmonije. Tega smo slišali kar pod dvema taktirkama, orkester je namreč vodil dirigent Aleksandar Spasič, pri zadnji skladbi večera pa je dirigentski podij zaupal ameriškemu dirigentu in skladatelju Stevnu Loyu, da je predstavil svoje delo z naslovom Tathātā.
Poleg tega pa so bile na sporedu še tri skladbe, med njimi kar dve krstni izvedbi. Na odru Slovenske filharmonije je prvič zazvenelo delo skladatelja Luigija Verdija Quattro immagini za orkester, s katerim se je tudi začel glasbeni večer, sledili so odlomki iz baleta Čajna punčka Rista Savina, drugi del koncerta pa se je začel s krstno izvedbo dela skladatelja Janija Goloba z naslovom Ko bom tih in dober, Pet pesmi Ivana Minattija za igralca in simfonični orkester.

Avtor: Anuša Volovšek

22:00
Poročila

Srečen je narod, ki ima pesnika, kot je Andrej Rozman - Roza. Pesnik je rimar, da mu ni para, piše o vsem in si marsikoga tudi privošči. V Nokturnu lahko slišite zelo različne pesmi, od enovrstičnice do mojstrovine Mleko, naslovna pesem Nokturna pa je, verjeli ali ne, celo spodbudna, motivacijska. Vabljeni k poslušanju.

Avtor Andrej Rozman Roza,
režiser Klemen Markovčič,
interpret Matej Puc,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
mojster zvoka Urban Gruden,
urednik oddaje Marko Golja.
Produkcija 2023.

Avtor: Ars

Pianist Mel Powell – ob stoletnici rojstva
V oddaji bomo poslušali glasbo jazzovskega pianista Mela Powella, rojenega pred stotimi leti. Želel si je postati koncertni pianist, a ko je slišal igranje pianista Teddyja Wilsona, ga je popolnoma prevzel jazz. Tako je pri štirinajstih letih že postal jazzovski profesionalec. Pri šestnajstih letih je v orkestru Bennyja Goodmana nadomestil svojega idola - Teddyja Wilsona. Nato je posnel nekaj imenitnih avtorskih jazzovskih plošč, v nadaljevanju kariere se je posvetil sodobni klasični glasbi.

Avtor: Marko Kumer

Zadnja sprememba: 10.02.2023 16:05:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt