Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Petek, 3.2.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Petek, kot običajno začenjamo z obletnicami rojstnih dni, danes se bomo spomnili petih skladateljev.
GUILLAUME LASCEUX: RÉCIT DE TIERCE in SYMPHONIE CONCERTANTE
JOHANN GEORG ALBRECHTSBERGER: KONCERT ZA ALTOVSKO POZAVNO IN GODALA V B-DURU
LUIGI DALLAPICCOLA: DIVERTIMENTO ZA VIOLINO IN KLAVIR
FELIX MENDELSSOHN BARTHOLDY: KONCERT ZA KLAVIR IN ORKESTER ŠT. 1 V G-MOLU, OP. 25
JEHAN ALAIN: TRIJE STAVKI ZA FLAVTO IN ORGLE (KLAVIR)

Avtor: Vesna Volk

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Bil je zaslužni profesor Akademije za glasbo in je zaznamoval slovenski umetniški prostor, predvsem pa je bil glasbenik, ki je na svojem rogu izvabljal čarobno pojoč zvok.

Avtor: Ogrin Tina

HECTOR BERLIOZ: LE CARNAVAL ROMAIN, OP. 9
PRIMOŽ RAMOVŠ: PIHALNI TRIO
FREDERICK DELIUS: KO SPOMLADI ZASLIŠIŠ PRVO KUKAVICO

Avtor: Vesna Volk

Ivan Minatti je napisal precej nežnih pesmi, med njimi tudi Pa bo pomlad prišla. Dramski igralec Slavko Cerjak pesem občuteno interpretira v Utrinku, posnetem pred dvajsetimi leti.

Avtor: Ars

V tretjem delu Glasbene jutranjice se posvečamo glasbilom s tipkami, in sicer imajo čembalo, spinet, orgle, čelesta, harmonika in klavir glavno vlogo v skoraj vseh skladbah, ki jih poslušamo.
Spinet - GIOVANNI BATTISTA BONONCINI: DIVERTIMENTO IV V G-MOLU
Orgle - GEORG FRIEDRICH HÄNDEL: KONCERT ZA ORGLE IN ORKESTER OP.7, ŠT.4 V D-MOLU
SAMUEL BARBER: ADAGIO ZA GODALA (PRIR. ZA MARIMBO)
Harmonika - RICHARD GALLIANO: MALA FRANCOSKA SUITA
TIMOTEJ KOSOVINC: JUTRO NA ULICI in DOBER TRENUTEK
Čelesta - BÉLA BARTÓK: GLASBA ZA GODALA, TOLKALA IN ČELESTO, SZ. 106
Klavir - LEO SMIT: DVANAJST SKLADB ZA ŠTIRI ROKE
Čembalo - MANUEL DE FALLA: KONCERT ZA ČEMBALO IN PET INSTRUMENTOV

Avtor: Vesna Volk

10:00
Poročila

Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.

Avtor: Tina Ogrin

11:00
Poročila

Švedska je z začetkom leta že tretjič prevzela predsedovanje Svetu EU. V težkih časih za staro celino, ki se še vedno srečuje z gospodarskimi posledicami pandemije covida-19, predvsem pa s posledicami ruskega napada na Ukrajino, si je nordijska država zastavila predvsem štiri prednostne naloge: varnost in enotnost, kratkoročna in dolgoročna konkurenčnost gospodarstva, zeleni in energetski prehod ter demokratične vrednote in vladavina prava. Med obiskom skupine bruseljskih dopisnikov na Švedskem se je naš dopisnik Igor Jurič pogovarjal z več sogovorniki o izzivih, ki so pred predsedujočo državo. Tako o zavlačevanju Turčije pri ratifikaciji pristopnega protokola Švedske in Finske k zvezi NATO, kot tudi o prizadevanjih Švedske, da pripomore k večji konkurenčnosti evropskega gospodarstva in strateški avtonomiji. Veliko vlogo bosta pri tem igrala največji rudnik železove rude v Uniji, saj so v Kiruni odkrili velike zaloge strateško pomembnih redkih zemelj in mineralov ter 45 kilometrov oddaljeni vesoljski center Esrange, kjer so v začetku januarja odprli prvo izstrelišče za orbitalne rakete na evropski celini.

Avtor: Igor Jurič

Pesniška zbirka Stara Ljubljana Nika Grafenauerja je prvič izšla leta 1983. Pesmi iz zbirke je uglasbil skladatelj Jani Golob, ki je v skladu z njihovo vsebino v partituro vnesel tudi reminiscence na stare tonske moduse. Delo je zasnoval kot kantato za mladinski pevski zbor, komorni orkester in recitatorja. Pesmim z naslovi Mestna vrata, Vodometi, Sramotilna kletka, Piskači, Peki, Pisarji, Rabelj in Potepinski zvon je dodal predigro, več mediger in epilog. Predstavljamo posnetek, ki je nastal leta 2021 v izvedbi Mladinskega pevskega zbora in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Zorana Bičanina ter recitatorja Gregorja Čušina.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

13:00
Poročila

V oddaji gostimo skladatelja mlajše generacije, Tilna Slakana, ki trenutno nadaljuje svoje izobraževanje z doktorskim študijem na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pod mentorstvom dr. Andreja Missona, na področju glasbene teorije in kompozicije. Skladatelja bomo najprej spoznali prek pogovora z njim, bolj poglobljeno pa vsekakor skozi njegovo glasbo, ki bo v ospredju v drugem delu oddaje.

Avtor: Katarina Radaljac

14:00
Poročila

Premiera tedna je film Tár, ki si ga lahko ogledamo v kinematografih Art kino mreže po Sloveniji. Avstralska oskarjevka Cate Blanchett si je z vlogo izjemno nadarjene, ambiciozne, pa tudi brezobzirne dirigentke berlinskih filharmonikov že priigrala zlati globus in nagrado za najboljšo igralko v Benetkah, Tár pa je v igri še za šest oskarjev. Dirigentka in pedagoginja Lydia Tár je nekoliko avtoritarna, hkrati pa je obkrožena z generacijo občutljivih milenijcev in mlajših, ki ure posvetijo opravljanju in dokumentiranju njenega življenja. Poročamo z mednarodnih festivalov v Rotterdamu, Trstu in Clermont-Ferrandu ter Boruta Veselka vprašamo, kako je odigral ukrajinskega mafijca v ameriškem filmu Klub morilcev – to so teme oddaje Gremo v kino.

Avtor: Urban Tarman

Tokrat se spuščamo v pustolovsko zgodbo – družinski znanstvenofantastični animirani film Planet zakladov, za katerega sta scenarij napisala John Musker in Ron Clemens, film sta tudi koproducirala in režirala.
To je zgodba, kot pravijo, ene najlepših mladinskih pustolovskih knjig, romana Roberta Louisa Stevensona Otok zakladov. Glavni lik zgodbe je Jim Hawkins, petnajstletnik, ki se z izbrano ekipo odpravi na medgalaktično odpravo, pri kateri naj bi iskali legendarni planet zakladov. Jim dela kot najnižji pomočnik na krovu vesoljske galeje in v tem poslu ga čakajo veliki izzivi – na poti se pojavijo črne luknje, tu so še supernove, spopadajo se z elektromagnetnimi nevihtami,.....
Zanimivi animirani zgodbi je svojo pomembno noto dodal tudi ameriški skladatelj, glasbeni producent in pianist James Newton Howard. Howard je prispeval glasbo že za več kot 100 filmov, ob tem ne smemo prezreti, da je prejemnik nagrad grammy in emmy tudi devetkratni nominiranec za oskarja.

Avtor: Alma Kužel

Virtuozna južnokorejska violinistka je v Parizu spoznala glasbo legendarnega Stephana Grappellija in se navdušila za jazz.

Avtor: Hugo Šekoranja

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Ob 265. obletnici rojstva vsestranskega ustvarjalca Valentina Vodnika, med drugim pesnika, prevajalca, učitelja, duhovnika in novinarja, so pripravili tradicionalno Vodnikovanje. Letos je to sprehod po Vodnikovi Ljubljani z dr. Luko Vidmarjem, enim največjih strokovnjakov za Vodnika pri nas, in pa vodstvo po rokopisni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice z mag. Marijanom Rupertom. Nastal je tudi video prispevek, ki osvetljuje prav Vodnikovo novinarsko vlogo. V Arhivu Republike Slovenije pa so predstavili obsežno publikacijo o dr. Albinu Šmajdu, pravniku in politiku, ki se je v zgodovino zapisal predvsem kot eden najvidnejših organizatorjev protipartizanskega tabora med drugo svetovno vojno. Odpravimo se še v mariborsko razstavišče Kibela na ogled del iz kamna, in sicer slik, mobilnih telefonov, računalnikov in televizijskih zaslonov Mladena Miljanovića, mednarodno priznanega umetnika iz Bosne in Hercegovine. In še štiri kratke radijske igre, ki so nastale po predlogah pisatelja Andreja Blatnika iz zbirke Ugrizi, bomo predstavili.

Avtor: Žiga Bratoš

Kaj je to pravo? – Na prvi pogled se zdi, da bi odgovor ne smel biti pretežak, saj se s pravom srečujemo vsak dan: ko se, na primer, z bratom in sestro prepiramo okoli dediščine, ko skušamo doseči, da bi nas delodajalec po dolgi vrsti let stalnega honorarnega sodelovanja naposled zaposlil za nedoločen čas, ali ko skušamo lastniku sosednjega polja dokazati, da imamo pravico prečkati njegovo posest, da bi prišli do svojega sadovnjaka. Instinktivno, intuitivno torej vemo, kaj je to pravo: to je niz pravil, ki uravnavajo odnose med ljudmi. Ampak odnose med ljudmi na pomemben način uravnavajo tudi bonton in ljudske šege, pa vendar nihče ne misli, da je z roko zakriti si usta, ko zazehamo, ali ob božiču podariti tašči tople copate – stvar prava.
Očitno je torej, da se le z instinktom ali intuicijo ne moremo prebiti do delujoče, veljavne definicije prava. Zato smo iskanje resnično pretehtanega odgovora na vprašanje, ki smo si ga zastavili na začetku – kaj je to pravo? –, prepustili gostu tokratnih Podob znanja, dr. Marijanu Pavčniku, dolgoletnemu predavatelju filozofije prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, avtorju več kot 400 znanstvenih razprav in člankov, rednemu članu Slovenske akademije znanosti in umetnosti, do konca lanskega leta sodniku Ustavnega sodišča Republike Slovenije in minulega decembra tudi prejemniku najvišjega priznanja za znanstveno-raziskovalno delo pri nas, Zoisove nagrade za življenjsko delo.

Avtor: Goran Dekleva

Recital tokrat prinaša deli, ki ju bosta izvedli različni zasedbi izvrstnih glasbenikov. Slišali bomo sedem glasbenikov, ki so se predstavili na Festivalu nemške dežele Mecklenburg-Predpomorjanska. V Baročni dvorani v Rostocku sta 10. julija lani zazvenela »Klavirski trio št. 2 v c-molu, op. 66« Felixa Mendelssohna in »Godalni kvartet št. 14 v As-duru, op. 105« Antonina Dvoržaka.
Nastopili bodo: violinist Andrea Obiso, violončelist Daniel Müller-Schott ter pianist Maximilian Kromer
violinist Emmanuel Tjeknavorin, violist Thymothy Ridout in violončelistka Anastasia Kobelina

Avtor: Alma Kužel

Odlična likovnost še ne pomeni umetniškega dela, poudarja Darko Slavec, akademski slikar in upokojeni profesor. Pomembno je, da vnesemo duha v sliko, ker je ta sicer le mrtev predmet, kadaver. V njegovih delih se pokaže dvojnost na eni strani kristalne slikarske izkušnje, polne detajlov ljudi in objektov, vse od kruha, kamna, planetov in astronavtov, ki jih sicer sestavlja v imaginarne kompozicije, na drugi strani pa čistega etra, nevidnega, ki se kdaj kaže kot vesoljni črni prostor. Bistvo vsega je praznina, pravi. Je edina, ki je večna, in to idejo je z leti vedno bolj ozaveščal. Ima poseben način slikanja površin: če pogledamo povsem od blizu, vidimo pike, potezice, ki se od daleč sestavijo v celoto. Darko Slavec je prodoren premišljevalec in razlagalec vizualnih pojavov – z razkrivanjem podob želi vstopati v notranjost, v bistvo. Išče odgovore, a hkrati tudi skrivnostim pusti svoje življenje. Vse to je močno povezano z njegovim dolgoletnim pedagoškim delom – nič pretirano ni zapisati, da je izrazito zaznamoval številne generacije študentov na področju vizualnega ustvarjanja. V Galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana si lahko ogledamo njegovo razstavo Realno-imaginarno.

Foto: Žiga Bratoš

Avtor: Žiga Bratoš

»...To noč sem jo videl je mojstrsko zasnovan roman, napisan v izčiščenem slogu, z veliko mero posluha za jezikovno karakterizacijo prvoosebnih pripovedovalcev ter skrbi za detajle. Skozi petero perspektiv se počasi kakor mozaik sestavlja poslednja noč zakoncev Zarnik, vrhunec pa prinese izpoved partizana Jeranka, zadnjega po vrsti, ki tragični konec podkrepi s sanjskimi, skoraj nadrealističnimi prividi o tem, kar naj bi se v resnici zgodilo. Čeprav je Veronika središče pripovedi in gonilna sila fabule, sama nikoli ne spregovori – o njej v njenem imenu vedno pripovedujejo drugi. Takšna navzočnost v odsotnosti deluje kot potujitveni efekt, ki okrog junakinje splete avro polresničnosti, kar v zgodbo vnaša pridih sanjske neizogibnosti, ob tem pa prepričljivo vzpostavi odnos posameznega pripovedovalca do Veronike in individualnost njegovega glasu...« (Ana Geršak, S knjižnega trga)

Interpret: Branko Jordan

Režiser: Klemen Markovčič
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Fonetičarka: Suzana Köstner
Mojstra zvoka: Urban Gruden, Smiljan Greif

Produkcija Uredništvo igranega programa in ZKP RTV Slovenija.
Posneto v studih Radia Slovenija v oktobru 2022.

Avtor: Alen Jelen

Povabilo na koncert je tematsko uglašeno s Petkovim koncertnim večerom, občinstvo povabi k poslušanju s skladbami, ki se glasbeno navezujejo na koncertni večer.

Avtor: Ars

Novembra lani je simfonični orkester SNG Maribor prvič pod taktirko Andreje Šolar nastopil v Ljubljani in v Mariboru - v abonmaju Tutti ljubljanske Akademije za glasbo. Z orkestrom so nastopili solisti Akademije, v delih Mozarta, Brucha, Saint-Saensa in Rote so se izkazali klarinetistka Samanta Škorja, violončelistka Kim Kozlevčar, violinistka Ana Rupar in pozavnist Toni Sotošek. V oddaji, ki jo pripravlja Urška Čop Šmajgert, boste lahko mlade glasbenike spoznali v pogovorih in posnetku koncerta.

Avtor: Urška čop Šmajgert/ Anuša Volovšek

22:00
Poročila

Dobrodošli ob spremljanju koncerta Ansambla Parco dellla musica contemporánea.
Na glasbenih odrih se predstavlja s sodobnejšo glasbo in tako je bilo tudi leta 2021 na Glasbenem bienalu v Benetkah, ko je med drugimi deli uzvočil tudi skladbo z naslovom
Tutto in una volta/Vse naenkrat za dva zbora Francesca Filideija
in zvočno sliko Rothkova kapela Mortona Feldmana.

Avtor: Ars

Ciklus Literarnih nokturnov na valovih humorja… prinaša recept v slogu Geoffreya Chaucerja, avtorja znamenitih Canterburyskih zgodb. Čebulno pito à la Geoffrey Chaucer je napisal Londončan Mark Crick v slogu znamenitega srednjeveškega angleškega pesnika. Recept je prav uporaben, rahlo banalna vsebina v verzih pa kar smešna… prevedel ga je Miha Avanzo.

Igralec Branko Jordan,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojster zvoka Matjaž Miklič,
režiserka Živa Bizovičar,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.
Produkcija 2023.

Avtor: Ars

Znameniti solist na Hammond orglah, različnih klaviaturah, pa tudi na trobenti in tenor saksofonu, Joey DeFrancesco se je lani 25. avgusta poslovil za vedno, star je bil šele 51 let. DeFrancesco je posnel okrog 30 albumov pod svojim imenom ter sodeloval še na nepregledni množici plošč svojih glasbenih kolegov. V dvoranah in klubih je preigral približno 200 noči vsako leto. S svojim zavzetim igranjem Hammond orgel je sprožil povečano zanimanje za zvok tega instrumenta in slog soul-jazza.

Avtor: Ars

Zadnja sprememba: 03.02.2023 14:40:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt