Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 2.2.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznovrstnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anuša Volovšek

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Tina Ogrin

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anuša Volovšek

Kdo pripoveduje pesem Govor v uradu za najdene predmete, je nekaj časa uganka. Kdo jo je napisal, prevedel in interpretiral, pa ne: Wisława Szymborska; Jana Unuk in Violeta Tomič.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anuša Volovšek

V skladateljskem svetu najbolj znana ali bolje rečeno najbolj razvpita sovražnost – tako resnična kot tudi domnevna – je zagotovo tista med Salierijem in Mozartom, seveda pa ta ni edina. V glasbeni zgodovini se je »iskrilo« še kdaj, tudi med Igorjem Stravinskim in Gian-Carlom Menottijem.

Avtor: Renato Horvat

10:00
Poročila

Oddaja zaznamuje jutra na programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.

Avtor: Tina Ogrin

11:00
Poročila

Aktualna tedenska oddaja, namenjena poročanju o glasbenih dogodkih doma in v tujini in kritični oceni teh. Pripravljajo jo uredniki in sodelavci glasbenega programa v Ljubljani, Mariboru in Kopru.

Avtor: Ars

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznovrstnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

13:00
Poročila

Branko Cestnik, pisatelj in duhovnik, zadnje čase veliko piše. Nedavno je predstavil novi roman Pogovori z njo, isto letnico: 2022, pa ima tudi roman Šesti pečat. Pred njima je napisal Sonce Petovione, knjigo, ki je bila med kandidatkami za nagrado kresnik. Ta dva zajetna romana – vsak ima več kot pet sto strani – sta prva dva dela trilogije, ki nastaja pod prsti Branka Cestnika, se pravi, da je tretji že v delu. Oba se posvečata prihodu krščanstva na Ptuj, kar je v književnosti tako rekoč neobdelana tema in zato svojevrsten novum, obe knjigi pa sta bogat vir zgodovinskih podatkov in različnih referenc. 12. januarja je Branko Cestnik nastopil na predstavitvi knjig z diskusijo Inštituta za patristične študije Victorianum na Teološki fakulteti v Ljubljani in je govoril o teh dveh romanih ter o Viktorinu Ptujskem, grškem škofu, teologu, cerkvenem pisatelju in učitelju, mučencu in svetniku. Rodil se je okoli leta 250, umrl je 2. novembra leta 303. Viktorin Ptujski velja za prvega latinskega eksegeta Svetega pisma, poleg tega velja tudi za prvega pisatelja z današnjega slovenskega ozemlja.

Avtor: Ars

Oddaja prinaša izbor posnetkov slovenskih opernih pevcev. Pripravlja jo urednik za operno glasbo Dejan Juravić.

Avtor: Dejan Juravić

14:00
Poročila

Maja 1902 se je Rahmaninov po triletni zaroki poročil z Natalijo Satino. Ker sta bila bližnja sorodnika, bratranec in sestrična, je bila poroka po kanonskem pravu Ruske pravoslavne cerkve prepovedana. Da bi obšel cerkveno nasprotovanje, je par uporabil vojaško ozadje obeh družin in organiziral majhno slovesnost v kapeli vojašnice v moskovskem predmestju s Silotijem in violončelistom Anatolijem Brandukovom kot svatoma. Kljub družinskemu nasprotovanju poroki sta od nevestinih staršev prejela v dar manjšo od dveh hiš na posestvu Ivanovka in se odpravila na trimesečno poročno potovanje po Evropi.

Avtor: Klemen Golner

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Avtor: Ars

V soboto, 4. februarja 2023, bo na vrsti že tretji koncert za letošnji Družinski abonma Slovenske filharmonije. V tednu pred koncertom oddajo Mladi virtuozi posvečamo vsebini prihajajočega koncerta, tako smo ta teden v našem studiu gostili Jerico Bukovec, ki bo natančneje predstavila program. Na koncertu bo nastopil Zbor Slovenske filharmonije pod vodstvom Jerice Bukovec, program pa bo povezoval Franci Krevh.
Slišali bomo duhovna dela iz različnih časovnih obdobij, različnih kultur in različnih glasbenih tradicij.

Avtor: Vesna Volk

Pesnik, esejist, prevajalec, urednik in založnik Primož Čučnik je v zbirki Prišleki pri Literarno-umetniškem društvu Literatura objavil novo pesniško zbirko z naslovom Niti v sanjah. Več o zbirki, njeni zasnovi, pa tudi o pesmi z ustreznim naslovom Tok pove v oddaji Izšlo je v pogovoru z Markom Goljo. Nikar ne zamudite.

Avtor: Marko Golja

Oddaja s koncertnimi posnetki stare glasbe.

Avtor: Ars

»To noč sem jo videl je mojstrsko zasnovan roman, napisan v izčiščenem slogu, z veliko mero posluha za jezikovno karakterizacijo prvoosebnih pripovedovalcev ter skrbi za detajle. Skozi petero perspektiv se počasi kakor mozaik sestavlja poslednja noč zakoncev Zarnik, vrhunec pa prinese izpoved partizana Jeranka, zadnjega po vrsti, ki tragični konec podkrepi s sanjskimi, skoraj nadrealističnimi prividi o tem, kar naj bi se v resnici zgodilo. Čeprav je Veronika središče pripovedi in gonilna sila fabule, sama nikoli ne spregovori – o njej v njenem imenu vedno pripovedujejo drugi. Takšna prisotnost v odsotnosti deluje kot potujitveni efekt, ki okrog junakinje splete avro polresničnosti, kar v zgodbo vnaša pridih sanjske neizogibnosti, ob tem pa prepričljivo vzpostavi odnos posameznega pripovedovalca do Veronike in individualnost njegovega glasu...« (Ana Geršak, S knjižnega trga)

Interpret: Branko Jordan

Režiser: Klemen Markovčič
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Fonetičarka: Suzana Köstner
Mojstra zvoka: Urban Gruden, Smiljan Greif

Produkcija Uredništvo igranega programa in ZKP RTV Slovenija.
Posneto v studih Radia Slovenija v oktobru 2022.

Avtor: Alen Jelen

Poslušamo gorenjske pesmi in viže, posnete od Radovljice do Rateč, kot sta jih leta 1974 predstavila Zmaga Kumer in Mirko Mahnič. Dopolnile jih bodo še posamezne plesne viže iz istega konca naše dežele, vse pa odsevajo tisto, kar je Gorenjsko v preteklosti zaznamovalo, tako skupne značilnosti kot tudi razlike. Še posebno so te izrazite v Ratečah in okolici.

Avtor: Tomaž Rauch

19:55
Poigra

V koncertnem ciklu Sozvočje svetov je junija 2022 nastopil Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije pod umetniškim vodstvom Stevena Loya. Izvedel je koncert Fandango appassionato, solist je bil virtuozni kitarist Izidor Erazem Grafenauer.

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije je od ustanovitve leta 1993 izvedel več kot 500 koncertov v Sloveniji in tujini. Orkester sicer od leta 2001 v Narodni galeriji pripravlja in izvaja cikel Sozvočje svetov in na koncertih sodeluje s cenjenimi solisti in sodobnimi skladatelji. Repertoar Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije sicer obsega več kot 250 skladb vseh slogovnih obdobij od baroka do enaindvajsetega stoletja, posebno pozornost pa namenjajo stvaritvam slovenskih avtorjev, tudi najmlajših ustvarjalcev, ki se šele uveljavljajo. V repertoarju orkestra je več kot osemdeset del slovenskih avtorjev in okrog štirideset skladb, ki so nastale po naročilu ansambla. Na koncertu Fandango appassionato 7. junija 2022 so v slavnostni dvorani Narodne galerije v Ljubljani prvič izvedli novo skladbo uveljavljene slovenske skladateljice Nane Forte: Last Dance / Zadnji ples za godalni orkester, ob tem pa priljubljeni Koncert za kitaro št. 1 v A-duru, op. 30, italijanskega skladatelja Maura Giulianija ter Grave assai in Fandango iz kitarskega Kvinteta v D-duru, G. 448, Luigija Boccherinija, v katerih je bil virtuozni kitarist Izidor Erazem Grafenauer, orkester pa je zaigral še Fandango iz baleta Don Juan Christopha Willibalda Glucka.

Avtor: Tjaša Krajnc

22:00
Poročila

Naslovna junakinja igre je ena tistih nadarjenih žensk v zgodovini umetnosti, ki so po krivici ostale pozabljene, oklevetane ali celo vržene za zidove psihiatričnih ustanov. Camille ni imela sreče ne v zasebnem ne v javnem življenju. Njen mentor in ljubimec je bil kipar Auguste Rodin, ki pa je njeno nadarjenost in delavnost izkoristil le sebi v prid. Brat Paul in mati pa sta Camille prav zaradi njenega ranljivega, a hkrati neupogljivega značaja, ki je rušil takratne družbene norme, dala zapreti v umobolnico. Mati je še posebej zaprosila direktorja zavoda, naj jo strogo nadzorujejo in ji preprečujejo stik s svetom.

Režiserka: Irena Glonar
Dramaturginja: Vilma Štritof
Tonski mojster: Matjaž Miklič
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Organizatorka snemanja: Špela Kravogel

Camille Claudel – Nataša Barbara Gračner
Ravnatelj – Igor Samobor
Gospa Claudel in Kloto – Silva Čušin
Auguste Rodin – Ivo Ban
Paul Claudel – Uroš Smolej
Napovedovalec – Branko Jordan
Preostali moški glasovi – Aleš Valič, Jožef Ropoša, Zvone Hribar, Gregor Gruden
Klepetulje – Polona Juh, Saša Mihelčič, Sabina Kogovšek

Produkcija Uredništva igranega programa.
Posneto v studiih Radia Slovenija in v ateljeju kiparke Irene Brumec Tebi novembra 2012.

Avtor: Klemen Markovčič

22:55
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Tone Partljič je v preteklih letih objavil kar precej zanimivih knjig. Ena izmed njih je zbirka Ljudje iz Maribora (Beletrina, 2017). Da je rojen pripovedovalec, je dokazal tudi s pripovedjo Lokalpatriot. Njen začetek lahko slišite v Literarnem nokturnu, za nadaljevanje pa boste morali in morale seči po knjigi.

Interpret Klemen Kovačič,
režiserka Živa Bizovičar,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
urednik oddaje Marko Golja.
Produkcija 2023.

Avtor: Ars

V oddaji Glasba 20. stoletja bomo predvajali violinska koncerta Lucijana Marije Škerjanca. Prvega je ustvaril leta 1927 v zanj povsem neobičajni modernistični maniri, leta 1944 pa je v drugem poskusu ustvaril dvostavčno neoromantično koncertantno delo v dveh stavkih.

Avtor: Primož Trdan

Zadnja sprememba: 02.02.2023 17:25:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt