Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 18.12.2022

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Zbirko Koža številni kritiki izpostavljajo kot eno boljših v opusu Toneta Škrjanca. V njej je objavljena tudi pesnitev Prah, pesem o površnosti sodobne družbe, predvsem pa pesem o minljivosti, pesem, ki jo obenem lahko razumemo kot hvalnico človeški majhnosti. Interpretira Tone Škrjanec.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Policistke in policisti ter njihovi družinski člani imajo od leta 2007 na voljo tudi duhovno oskrbo kot eno izmed oblik pomoči. 14 let jim jo je zagotavljal le en katoliški duhovnik, lani sta se mu pridružila še en katoliški duhovnik ter stalni diakon pri Katoliški cerkvi v Sloveniji. Letos poleti je poslanstvo policijskega vikarja nastopil tudi evangeličanski duhovnik dr. Aleksander Erniša. Ta se je po štirih letih vodenja evangeličansko-luteranske župnije v Trstu v začetku junija vrnil v Ljubljano. Poslanstvo vojaškega vikarja, ki ga je prekinil zaradi odhoda v Trst, zdaj nekaj mesecev opravlja v Slovenski policiji, pri kateri je odgovoren za duhovno oskrbo na policijskih upravah Maribor in Murska Sobota.

Avtor: Nataša Lang

Vesela Marijina hvalnica Magnificat je navdihnila mnoge glasbene ustvarjalce, med njimi skladatelja Felixa Mendelssohna Bartholdyja. Prisluhnili ji boste lahko v imenitni izvedbi Komornega zbora Stuttgart, Nemške filharmonije iz Bremna ter vokalnih solistov: sopranistke Andree L. Brown, altistke Monice Groop, tenorista Wernerja Güre in baritonista Michaela Volleja, pod vodstvom Friederja Berniusa.

Avtor: Polona Gantar

Iz župnijske cerkve svetega Križa na Žalah v Ljubljani na četrto adventno nedeljo neposredno prenašamo sveto mašo, pri kateri bodo sodeloujejo tamkajšnji verniki. Mašuje župnik Peter Možina, poje pa župnijski zbor pod vodstvom Marte Movrin.

Avtor: Milan Kobal

11:00
Poročila

Izmed petnajstih koncertov letošnje bogate in raznovrstne evroradijske ponudbe posebnega Božičnega dneva – pravega radijskega glasbenega praznika, povezanega z duhom adventa in božičnega časa – smo na programu Ars izbrali 9 koncertov iz Francije, Danske, Finske, Kanade, Češke, Švedske, Nemčije in Velike Britanije. Evroradijski Božični dan na Arsu začenjamo ob 11:15 s prispevkom Francoskega radia – zazvenele bodo tri uvodne kantate Bachovega Božičnega oratorija v izvedbah priznanih mednarodnih solistov, Zbora Francoskega radia in Francoskega nacionalnega orkestra pod vodstvom Václava Luksa. Poudarjamo še neposredna prenosa koncertov zbora Grex Musicus iz Helsinkov (14:05) in ansambla Göteborg Baroque iz Göteborga (18:00) ter sklep v poznih večernih urah z zborom BBC Singers (22:30). Kurirani glasbeni izbor na Arsu dopolnjujejo še popoldanska koncerta iz Montreala (16:00) in Prage (17:00) ter pretežno simfonična koncerta nemških radijskih postaj iz Saarbrückna (20:00) in Frankfurta (21:00).

Avtor: Kozjek Mihael

Posebni Evroradijski božični dan na programu Ars začenjamo s prispevkom Francoskega radia. Slišali boste posnetek koncerta, ki bo potekal 15. decembra v Avditoriju Francoskega radia; tam bodo nastopili sopranistka Katharina Ruckgaber, kontraaltistka Lucile Richardot, tenorist Julian Prégardien, baritonist Tobias Berndt, Zbor Francoskega radia in Francoski nacionalni orkester. Glasbeniki pod vodstvom priznanega češkega dirigenta Vaclava Luksa bodo izvedli prve tri kantate Božičnega oratorija Johanna Sebastiana Bacha.

Avtor: Mihael Kozjek

13:00
Poročila

Danski nacionalni vokalni ansambel pod vodstvom svojega šefa dirigenta Marcusa Creeda se bo v koebenhavnski Garnizonski cerkvi poglobil v zakladnico sodobnejše zborovske glasbe za božični čas britanskih glasbenih ustvarjalcev. V osrčju programa je obsežnejše mladostno delo Benjamina Brittna z naslovom A Boy was Born, op. 3. Britten, tedaj 19-letni študent Kraljevega kolidža za glasbo v Londonu, ga je zložil leta 1933 v obliki teme z variacijami na besedila različnih avtorjev iz pretežno 16. stoletja. Pri izvedbi tega dela se bo Danskemu nacionalnemu vokalnemu ansamblu pridružil še Koebenhavnski deški zbor. Spored dopolnjujejo še deli Herberta Howellsa in Petra Warlocka, ki sta nastali skoraj hkrati, ter glasba Francisa Grierja, Sally Beamish in Nilsa Greenhowa.

Avtor: Mihael Kozjek

14:00
Poročila

V neposrednem prenosu iz cerkve Kallio v Helsinkih boste lahko spremljali koncert Finskega radia, ki je tokrat na tradicionalnem prizorišču posebnih evroradijskih božičnih dnevov pripravil dvodelni program, razpet med ustvarjalci glasbene romantike in našega časa. V prvem delu koncerta bosta sopranistka Helena Juntunen in organist Markus Malmgren predstavila nekaj komornih del za sopran in orgle, v drugem delu koncerta pa bo zborovsko glasbo Jussija Chydeniusa, Marka Lowryja, Mie Makaroff in Armasa Maasala uzvočil mešani pevski zbor Grex Musicus pod umetniškim vodstvom Aino Hannonen.

Avtor: Mihael Kozjek

Po jutru se dan pozna, bi lahko dejali ob tokratni humoreski Metoda Pevca. In kdo ne pozna tistih dni, ko nam za začetek razpade utečeni jutranji ritual, nato pa nas v svoje zanke zaplete še naključna, običajno zoprna nam melodija, ki si jo potem proti svoji volji požvižgavamo skoraj ves dan. Ves dan, ko zaman iščemo malo miru in tišine.Interpretira Primož Pirnat,režiserka Ana Krauthaker, glasbena opremljevalka Nina Kodrič,mojster zvoka Miha Jaramaz,urednici Staša Grahek, Tina Kozin,leto produkcije 2013.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

V cerkvi Marijinega obiskanja v montrealskem okrožju Sault-au-Récollet bodo sopranistka Denise Torre Ormeno, tenorist Philippe Gagné in člani ansambla L'Harmonie des Saisons, ki goji zgodovinsko ustrezno izvajalsko prakso na avtentičnih glasbilih, pod umetniškim vodstvom organista Erica Milnesa predstavili baročno glasbo za božični čas "Starega" in "Novega sveta", ki bo zvenela tako v izvirnih zamislicah kot tudi predelanih aranžmajih.

Avtor: Tina Ogrin

Godalci Simfoničnega orkestra Praškega radia, ki jih bo vodil violinist Vlastimil Kobrle, in otroški zbor Češkega radia pod vodstvom Vére Hrdinkove bodo na koncertu v samostanu svete Neže Praške v Pragi izvedli Brittnovo priljubljeno delo A Ceremony of Carols, op. 28 (Slavnost kolednic). Spored dopolnjujeta Concertino v starem slogu za dve harfi in godalni orkester Macieja Maleckega, v katerem se bosta kot solista predstavila harfista Lydia Härtelová in Martin Sadílek, ter Elgarjeva Serenada za godala v e-molu, op. 20.

Avtor: Tina Ogrin

Vokalno-instrumentalni ansambel Göteborg Baroque pod umetniškim vodstvom Magnusa Kjellsona v Nemški cerkvi Kristine Švedske v Göteborgu pripravlja program stare nemške božične glasbe avtorjev Johanna Theileja, Michaela Praetoriusa, Dietricha Buxtehudeja, Johanna Sebastiana Bacha in Christiana Geista.

Avtor: Tina Ogrin

Približuje se božič, ko se kristjani spominjamo rojstva našega Odrešenika. V adventnem času se prebujajo krščansko upanje, veselje in radost, ki pa se lahko zlahka ujamejo v pasti potrošništva in instantne komercializacije božičnega časa. O pomenu in vrednotenju adventa ter občestvenem povezovanju posameznikov, družin in skupnosti se bo novinar Nejc Krevs pogovarjal s teologom Benjaminom Sitarjem.

Avtor: Nejc Krevs

Rebecca West je bila angleška pisateljica, aktivistka in popotnica, ki je živela med letoma 1892 in 1983. Njeno delo je obširno in zajema vse od romanov do dokumentarnih zapisov, ki združujejo prvine žurnalizma, antropoloških in etnografskih študij ter popotne književnosti. Njeno osrednje delo je Črno jagnje in sivi sokol: Potovanje po Jugoslaviji, ki je izšlo leta 1941 in je prodorna analiza Evrope tik pred začetkom druge svetovne vojne.Avtorica oddaje in prevajalka Leonora Flis,interpretka Sabina Kogovšek,bralec Renato Horvat, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,tonska mojstrica Mirta Berlan, asistent Milan Golob,režiser Alen Jelen.Urednika oddaje Matej Juh, Staša Grahek.Leto nastanka 2020.

Avtor: Ars

19:50
Poigra

Nemški radijski filharmonični orkester Saarbrücken Kaiserslautern, sopranistka Elsa Benoit in dirigent Pietari Inkinen v Velikem studiu radijske hiše Halberg v Posarju izvajajo klasičen program, povezan z duhom božičnega časa. Na sporedu je glasba Engelberta Humperdincka, Richarda Straussa, Maxa Regerja in Victorja Helyja-Hutchinsona, ki je podpisal najobsežnejšo točko sporeda – Simfonijo kolednic.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Simfonični orkester Frankfurtskega radia bo v Veliki dvorani frankfurtske Stare opere izvedel simfonični program, imenovan "Božič po svetu". Osrednje delo na sporedu bo suita št. 1, op. 71a iz baleta Hrestač Petra Iljiča Čajkovskega, ki jo bodo dopolnila še dela Arcangela Corellija, Paula Hindemitha, Fredericka Deliusa, Jamesa Pierponta in Friedricha Silcherja. Dirigiral bo Michal Nesterowicz.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

22:00
Poročila

Leta 1966 rojeni Robert Seethaler je uveljavljeni avstrijski pisatelj, scenarist in igralec. Odraščal je na Dunaju, zaradi prirojene slabovidnosti je obiskoval šolo za slepe in slabovidne. Opravljal je različne poklice, se šolal za igralca in študiral psihologijo, vendar je študij opustil. Uveljavil se je kot gledališki, filmski in televizijski igralec. Pisati je začel razmeroma pozno, pri osemintridesetih letih. Takrat je sodeloval na scenaristični delavnici v Münchnu. Iz scenarija je nastal njegov prvi roman, odtlej je vsakih nekaj let napisal novega. Največji odmev sta imela doslej njegova romana Trafikant iz leta 2012 in Vse življenje, ki je izšel dve leti pozneje in ga imamo tudi v slovenskem prevodu Aleša Učakarja. Leta 2020 je izšel roman Zadnji stavek, literarni portret skladatelja Gustava Mahlerja.Avtorica oddaje in prevodov Tanja Petrič, interpret Matej Puc, bralka Eva Longyka Marušič, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, tonska mojstrica Sonja Strenar, režiserka Saška Rakef in urednica oddaje Staša Grahek.Produkcija 2022.

Avtor: Ars

Sklep posebnega Evroradijskega božičnega dneva na programu Ars prinaša posnetek koncerta zbora BBC Singers, ki je 18. novembra letos v anglikanski cerkvi sv. Pavla v londonskem okrožju Knightsbridge izvedel program adventne glasbe pretežno britanskih glasbenih ustvarjalcev. Dirigiral je Owain Park.

Avtor: Mihael Kozjek

Knjiga priznane novinarke in pisateljice Slavenke Drakulić Vojna je povsod enaka prinaša vrsto esejev o vojni, ki so od leta 1991 do danes izhajali večinoma v tujih publikacijah. Dinamični in literarno napisani vam bodo vzbudili pisano paleto čustev in vas prisilili, da razmislite, kako je mogoče, da kljub tolikšnemu tehnološkemu in znanstvenemu napredku ne moremo izkoreniniti vojne in ubijanja. Napisani so s perspektive navadnih ljudi: beguncev, ki se po vojni skušajo znajti v tuji deželi, v kateri niso dobrodošli; ki ne vedo, ali so njihovi sinovi padli ali se bodo vendarle vrnili; posiljenih žensk, ki nočejo molčati ... Govorijo o okoliščinah, ki navadne ljudi spreminjajo v okrutne zločince, o vlogi medijev pri razumevanju vojnih dogajanj ... Slavenka Drakulić še enkrat pokaže, da se spopadi začnejo z besedami, indoktrinacijo, sejanjem nacionalistične mržnje in delitev – in da se, kot nočna mora, to kar naprej ponavlja.Prevod Katarina Mahnič,interpretira Maja Sever,glasbena opremljevalka Nina Kodrič,mojster zvoka Urban Gruden,režiser Klemen Markovčič,urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.Produkcija 2022.

Avtor: Ars

23:45
Poigra

Zadnja sprememba: 18.12.2022 17:25:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt