Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 14.12.2022

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo raznovrstne skladbe iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na sporedu: glasba Domenica Cimarose (Uvertura k operi Tajni zakon, Koncert za dve flavti in komorni orkester), Georga Philippa Telemanna (Fantazija za oboo solo), Johanna Sebastiana Bacha ( Zdramite se, kliče nas glas, BWV 645) in Johanna Ludwiga Krebsa (Zdramite se, kliče nas glas za orgle in trobento).

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na sporedu glasba Rista Savina: Sonata za violončelo in klavir, op. 22 in trije samospevi na besedila Antona Aškerca: Poslednje pismo, Javor in lipa, Poroka

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Pesem Žalost vedno bo je iz avtorjeve knjige poezije Copati za hojo po Kitajski. Zupan v njej subtilno tematizira minljivo in skrivnostno naravo človeškega življenja, ob tem pa evocira tudi pristno, budno obliko sprejemanja sveta.Pesem interpretira Milan Štefe,leto produkcije je 2012.

Avtor: Ars

Na sporedu glasba Frédérica Chopina, Felixa Mendelssohna Bartholdyja in Johannesa Brahmsa.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Poslušajte naslednje izvajalce in skladbe:Midnight Indigo (Ellington)Caravan (Tizol)George Gershwin: That Certain Feeling (Gershwin)Dave Grusin: Fascinating Rhytm (Gershwin)Chet Baker: You'd Be So Nice To Come Home To (Porter)Samara Joy: 'Round Midnight (Monk)Bill Evans: Speak Low (Weill)Melissa Stylianou: Corcovado (Jobim) Michael Brecke/Herbie Hancock: Naima (Coltrane)mathias rüegg: The Lydian Cow (rüegg)Duo SAritmija - Tilen Stepišnik/Šemsudin Džopa: Merak (albanska ljudska) Keith Jarrett: Part VII (Jarrett)

Avtor: Hugo Šekoranja

10:00
Poročila

Pripoved o življenju in delu Ottorina Respighija smo včeraj končali v Rimu leta 1913. Tja se je skladatelj preselil zaradi ponujenega profesorskega mesta na glasbenem konservatoriju Santa Cecilia. Italijanska prestolnica ga je v hipu prevzela. V glasbo je začel prevajati močna vizualna doživetja in občutke globoke navezanosti na posamezne dele mesta. Tako je nastala njegova Rimska triologija, v kateri so združene simfonične pesnitve: Rimski vodnjaki, Rimske pinje in Rimski prazniki. Nastajale so v letih od 1917 do 1928. Respighijev razvoj progamskega v glasbi je tako dobil nove razsežnosti. Njegova orkestralna barvitost je vedno bolj spominjala na impresionizem Debussyja in Ravela ter ga celo presegla.

Avtor: Katarina Radaljac

11:00
Poročila

Muzej zaključenih razmerij, pesniško-glasbena predstava, v kateri sta združila ustvarjalne moči eden vodilnih slovenskih harmonikarjev Jure Tori in pesnik Kristian Koželj, je nastal ob Koželjevem istoimenskem pesniškem knjižnem prvencu. Izbrana poezija iz knjige, ki je ob izidu doživela zelo dober kritiški sprejem, v Koželjevi interpretaciji v prepletu s Torijevo glasbo zaživi nenavadno slikovito in zaznamuje tudi glasbo, s katero stopa v interakcijo.

Avtor: Tina Kozin

11:55
Intermezzo

Kratka glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

12:00
Poročila

Kana Matsui je od leta 2012 koncertna mojstrica simfoničnega orkestra RTV Slovenija.V Arsovih spominčicah bomo predstavili violinistko Kano Matsúi, ki od leta 2004 igra v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, po uspešno opravljeni avdiciji pa se je decembra 2012 uvrstila med koncertne mojstre orkestra. Poslušali bomo njeno izvajanje orkestrske in komorne glasbe: Koncerta za violino in orkester št. 1 v C-duru, Hoboken VIIa, Josepha Haydna, skladbe String Band Masona Batesa in Koncerta za orkester Lucijana Marije Škerjanca. Ponovitev oddaje bo v četrtek, 15. decembra, ob 5.05.

Avtor: Tjaša Krajnc

13:00
Poročila

Večstranski radijski ustvarjalec Zmago Frece je avtor igrive, trpke, predvsem pa duhovite metafore o človeškem življenju v našem alpskem svetu, ki je prav tako nestanovitno in muhasto. Režiserka: Irena GlonarDramaturg: Pavel LužanTonski mojster: Jure CulibergGlasbeni oblikovalec: Peter ČareIgralci - Maja Sever, Jurij Souček, Lara Pečjak, Ana Duša, Irena Duša, Simona Rebolj, Voranc VogelUredništvo igranega programaPosneto v studiih Radia Slovenija decembra 1989

Avtor: Vilma Štritof

Glasbena medigra.

Avtor: Polona Kovačič

14:00
Poročila

V Glasovih svetov o veliki slovenski dragocenosti – o bronastem zakladu iz petega stoletja pred našim štetjem, zaradi katerega ali še bolje in bolj natančno: zaradi katere je Slovenija omenjena tudi v najbolj uglednih muzejih in najboljših monografijah, ki govorijo o umetnosti na območju, ki se razprostira od reke Pad pa vse do Donave. Ni dvoma, da ta slovenski arheološki dragulj poznate tudi vi, saj ima častno mesto v Narodnem muzeju Slovenije in v osnovnošolskih učbenikih; ne nazadnje motiv zasledimo tudi v slovenskih potnih listih in na osebnih izkaznicah. To je vaška situla! Več z arheologom dr. Petrom Turkom iz Narodnega muzeja Slovenije in Iztokom Koncem. Foto: Ars

Avtor: Iztok Konc

15:00
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Naš sprehod po kulturni ponudbi bo posvečen gledališču in plesu. Napovedali bomo premieri predstav Krvava svatba v novomeškem Anton Podbevšek teatru ter Norma Jeane Baker Trojanska v ljubljanskem Miniteatru. Na današnji dan bodo prvič izvedli tudi plesni predstavi Rdeči gozd koreografinje in plesalke Leja Jurišić ter plesni solo Lade Petrovski Ternovšek Zgodbe iz tišine.

Avtor: Urban Tarman

V ospredju bodo tokrat samospevne skladbe s tako imenovano zimsko tematiko. Koledarsko se zima sicer še ni začela, a vendar nas je že obiskala. In kot boste slišali, je kljub mrazu in drugim težavam, ki jo spremljajo, lahko tudi navdihujoča in očarljiva; lepe in manj lepe strani tega letnega časa so v svoje samospeve vtkali različni slovenski in tuji skladatelji.

Avtor: Polona Gantar

Izpostavljamo osmi mednarodni festival sodobne glasbe, ki je potekal v Kopru, finalni zborovski koncert Sozvočenj v Slovenski filharmoniji in več glasbenih dogodkov v Mariboru (koncert godalnega kvarteta Tartini, tretji koncert komornega cikla Carpe Artem in nastop Godalnega kvarteta Feguš). Obiskali smo tudi koncert dua Aratik v Hiši kulture Celje, razstavo o zborovskem ustvarjalcu Ubaldu Vrabcu v Trstu ter koncert »Balada za Vladimirja Lovca« v Pokrajinskem muzeju Koper.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Glasba je velika skrivnost; rodi se iz zvoka in ostane v njem. Slišati je naravo in veliko odsevov. Vznemirja posameznika, vpliva na množice. Ima hitrost in odblesk spomina.

Avtor: Pavel Mihelčič

Pisateljski prvenec uveljavljene gledališke režiserke Ivane Djilas Hiša je duhovito napisana trpka zgodba o prodaji hiše, ki si je družina zaradi kredita in nerednih dohodkov ne more več privoščiti. Roman je razširitev in nadgradnja njene kolumne Zgodba o neuspehu. V njej je čustveno opisala stisko svoje družine v trenutku, ko z možem nista več zmogla odplačevati posojila za hišo. Neuspešno sta jo poskušala prodati. Marsikdo se je poistovetil z usodo njene družine in kolumna je dobesedno ‘’zlomila splet’’.Zgodba o neuspehu, razblinjenih sanjah, odpovedovanju, ki je med drugim tudi nazoren prikaz sodobne družbe in generacije 40-letnikov, je takoj ob izidu doživela izjemen uspeh pri bralcih in kritikih. Z romanom Hiša, ki je izšel pri Cankarjevi založbi, se je Ivana Djilas uvrstila tudi med deseterico nominirancev za literarno nagrado kresnik. Interpretka je Barbara Cerar,režiserka pa Suzi Bandi.Produkcija RAI – Radio Trst A, 2017.

Avtor: Alen Jelen

19:20
Poigra

V tokratni oddaji nadaljujemo predvajanje glasbe Tina Rossija.Starši so zgodaj prepoznali njegov dar in mu dali kitaro; z njo je v svojih prvih kariernih letih nastopal po barih v rojstnem Ajacciu. Sledila je pot v Marseille, delal je v restavracijah, dodaten zaslužek pa je pridobival z nastopanjem v kabaretih francoske riviere. V tridesetih letih 20. stoletja se je preselil v Pariz in v nekaj letih dosegel znaten uspeh. Pridružil se je založbi Columbia, ki je vključevala največje zvezde tistega časa, med njimi Lucienne Boyer, Mireille, Jeana Sablona in ekscentrično milijarderko la Môme Moineau.

Avtor: Urška Preis

Gostimo tolkalca, improvizatorja, praktika eksperimentalne glasbe Jako Bergerja in poslušamo njegove interpretacije grafičnih partitur iz zbirke Treatise Corneliusa Cardewa z nastopa na letošnjem Rojstnem dnevu umetnosti v radijskem Studiu 13 ter z nove plošče, izšle pri založbi Inexhaustible Editions.

Avtor: Primož Trdan

22:00
Poročila

Poslušamo delo Razpoke časa za preparirani klavir, tidldibab in druga glasbila avtorja Žige Staniča, ki je skladbo posnel z Boštjanom Gombačem.

Avtor: Primož Trdan

Voda je neulovljiva, vse skrivne poti pozna, nima stalne oblike ... in vse to velja tudi za pesmi v prvencu Lukasa Debeljaka z naslovom 'Poznati kot voda', Nekatere so kot kapljajoč curek, druge kot nezadržen proznopesniški tok.Urednik oddaje Vlado Motnikar,režiserka Živa Bizovičar,igralec Gašper Lovrec,glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,mojster zvoka Matjaž Miklič.Produkcija 2022.

Avtor: Ars

Na slovenski jazzovski sceni že nekaj časa ni težko prepoznati saksofonista Lenarta Krečiča. Z izjemnim tonom na tenorju, širokim poznavanjem jazza in glasbe nasploh (pa tudi fizike in akustike!), domiselno in inteligentno improvizacijo ter osebno karizmo je v samem vrhu jazzistov pri nas. Poslušajte koncert Krečičeve zasedbe Home Run in nove plošče All Is Well.

Avtor: Hugo Šekoranja

Zadnja sprememba: 14.12.2022 15:40:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt