Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 11.12.2022

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo raznovrstne skladbe iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualneega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Octavio Paz, Nobelov nagrajenec za književnost leta 1991, je bil mehiški književnik, predvsem pesnik in esejist. Že za življenja, rodil se je leta 1913, umrl pa leta 1998, je bil precej znan avtor. Njegova poezija je zaznamovana z nadrealizmom, pa tudi z budizmom in hinduizmom; Paz je namreč kot diplomat več let bival v Indiji. Dober preplet omenjenega je mogoče zaslediti tudi v njegovi pesmi Most. Prevedel jo je Ferdinand Miklavc, interpretiral Uroš Smolej.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Kakšni so sadovi sinode v Katoliški cerkvi v Sloveniji, kakšni so odnosi v duhovščini v luči anonimne prijave škofa Andreja Sajeta, da je zagrešil davčno utajo? Po mnenju nekaterih škofov jo je podal nekdo iz njihovih krogov. Prvi škof odločno zagovarja ničelno toleranco do spolnih zlorab v Cerkvi in poudarja, da katekizem Katoliške cerkve istospolno usmerjene ljudi sprejema s spoštovanjem. Tudi o tem, kakšna je vloga Cerkve pri blaženju sovražnega govora v družbi, o odprtih vprašanjih med državo in Katoliško cerkvijo v Sloveniji in njenem plačevanju davkov.

Avtor: Nataša Lang

»Temine bežijo, barva se vrača na svet: Marija je spočeta, Zvezda danica vzhaja,« tako poje gregorijanska antifona v čast Brezmadežni. Čudež Marijinega brezmadežnega spočetja pa so v svoje skladbe vtkali tudi številni skladatelji, med njimi slovenski ustvarjalci duhovne glasbe, nekatere pesmi s to tematiko pa so nastale tudi med ljudstvom.

Avtor: Polona Gantar

Na sporedu je evangeličanska božja služba, ki jo je pripravila Violeta Vladimira Mesarič Jazbinšek, evangeličanska duhovnica v cerkveni občini Maribor ter namestnica vojaškega vikarja v Slovenski vojski.

Avtor: Milan Kobal

11:00
Poročila

Francoski dirigent Fabien Gabel je 25. avgusta v Kraljevi Albertovi dvorani v Londonu debitiral na festivalu Proms s triem romantičnih mojstrovin. Pridružil se mu je švedski violinist Daniel Lozakovich, ki je prav tako prvič nastopil na tem znamenitem festivalu – v zimzelenem violinskem koncertu Johannesa Brahmsa, ki združuje strašljive tehnične zahteve z nekaterimi skladateljevimi najprisrčnejšimi liričnimi melodijami. Na obeh straneh koncerta sta bili mojstrovini iz francoskega repertoarja iz 19. stoletja, ki sta nekoč uživali veliko priljubljenost na koncertih, a sta jo v zadnjem času nekoliko izgubili. Simfonija v d-molu Césarja Francka pomeni apoteozo skladateljevega orkestralnega sloga, njeno genialno zgradbo pa sta okrepili njegova enkratna osebna in pikantna nota. Za začetek vznemirljiva filmska uvertura v srednjeveško bretonsko opero Le roi d’Ys/Kralj iz Ysa Édouarda Laloja – prepričljivo delo navdušenja nad Wagnerjem, ki je prevzelo francoske skladatelje v zadnjih desetletjih 19. stoletja.

Avtor: Polona Kovačič

13:00
Poročila

Predvajamo raznovrstne skladbe iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Anuša Volovšek

14:00
Poročila

Z Metodom Pevcem se tokrat odpravljamo na počitnice. In to ne na kakršne koli počitnice, temveč na taborjenje ob morju. Kakšne so priprave, kadar se na take počitnice prvič odpravi štiričlanska družina, kaj to pomeni za družinski proračun in kako tečejo počitniški dnevi – o vsem tem bo pripovedoval oče, »glava družine«. Avtor literarnega dela je Metod Pevec,režiser: Igor Likar,interpretira: Vojko Zidar,glasbeni opremljevalec je Marko Stopar,urednici: Ingrid Kovač Brus in Tina Kozin,leto produkcije: 2003.

Avtor: Ars

Iz del Wagnerja, Mozarta, verdija, Haydna, Čajkovskega in Ravela.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Ob svetovnem dnevu zborovske glasbe oddajo Musica noster amor namenjamo vokalno-instrumentalni glasbi. Slišali boste eno samo delo, ki pa je še kako mogočno – Misso solemnis oziroma Slovesno mašo Ludwiga van Beethovna. 7. septembra letos je v londonski Kraljevi Albertovi dvorani v sklopu BBC-jevih koncertov cikla Proms zazvenela v presežni izvedbi ugledne izvajalske zasedbe. Solisti so bili sopranistka Lucy Crowe, mezzosopranistka Ann Hallenberg, tenorist Giovanni Sala in basist William Thomas. Pel je še Monteverdijev zbor, igral pa je orkester Révolutionnaire et Romantique. Britanski zasedbi je vodil njun ustanovitelj, dirigent sir John Eliot Gardiner, ki ju vodi že več desetletij in z njima razpira nove, drzne poglede na glasbo 19. in zgodnjega 20. stoletja in poustvarjanje teh del.Beethoven je želel preseči obliko maše in ustvariti veliko delo simfoničnih razsežnosti ter po svojih besedah »z njim vzbuditi ali ustvariti dolgotrajna religiozna čustva tako pri pevcih kot pri poslušalcih. (…) Iz srca – naj seže naravnost v srce«.

Avtor: Mihael Kozjek

Letošnji Nikodemovi dnevi – organizirata jih teološka fakulteta Univerze v Ljubljani in Katoliška mladina – so se osredotočili na kritično mišljenje v politiki, Cerkvi in medijih. Kaj je kritično mišljenje? Kakšen je odnos Katoliške cerkve do kritičnega mišljenja in ali je v okviru njene hierarhične strukture sploh mogoče vzpostaviti kritično presojo v odnosu med duhovniki in verniki? Kako privzgojiti pri otroku odnos do Boga in Cerkve tudi v luči kritičnega premišljevanja? Na ta vprašanja iščejo odgovore: katoliški duhovnik dr. Gašper Kočan, dr. Barbara Simonič s teološke fakultete Univerze v Ljubljani, voditelj Družine in življenja, filozof in teolog Benjamin Siter ter filozof in novinar pri Domovini Urban Šifrar.

Avtor: Nataša Lang

Lászlo Fassang je eden vodilnih organistov svoje generacije. Nastopa po Evropi, v severni Ameriki in na Japonskem, kjer navdušuje s svojo muzikalnostjo, tehnično virtuoznostjo in z izjemnimi sposobnostmi improviziranja. Večkrat je gostoval tudi v Sloveniji, med drugim v cerkvi sv. Frančiška Asiškega v Šiški v Ljubljani, kjer je Orglarstvo Močnik postavilo nove orgle.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Ai Weiwei je najverjetneje najslavnejši konceptualni umetnik danes. Lani je v angleščini izšla njegova avtobiografija z naslovom 1000 let radosti in bridkosti, letos pa je pri založbi Učila izšel njen slovenski prevod, delo Manice Baša. V knjigi umetnik pripoveduje o svojih otroških in zrelih letih, svojem ustvarjanju, hkrati pa tudi o družbenem dogajanju na Kitajskem. Značilen je že njen začetek, v katerem Ai pripoveduje o letih kulturne revolucije in svojem očetu, pesniku Aiju Qingu. Nikar ne zamudite.Prevajalka je Manica Baša,režija Klemen Markovčič,interpret izbranega odlomka Matej Puc,glasbena oprema Nina Kodrič,tonski mojster Blaž Kumše,urednik oddaje pa Marko Golja.

Avtor: Ars

19:50
Poigra

V ljubljanski Cukrarni bodo tokrat v okviru cokla Jazz Ars All Stars nastopili Peter Ugrin (violina), Marko Čepak in Marko Mozetič (kitari), Zmago Štih (harmonika) in Nikola Matošič (kontrabas). Vsi so priznani jazzovski in klasični glasbeniki, ki delujejo tako doma kot v tujini. Izvajajo glasbo, ki so jo poimenovali kar »slovanski swing«. Stilsko prepletajo swing, bossa novo, gipsy jazzovske standarde po vzora Djanga Reinhardta in Stephana Grappellija ter sodobno avtorsko glasbo. Njihov repertoar obsega vse od balad in klasičnih etud do virtuoznih tem, podžgan z neusmiljenim gipsy driveom. Jazz žur na Arsu in družbenih medijih, tako avdio kot tudi video!

Avtor: Hugo Šekoranja

22:00
Poročila

Literarni portret Andreja Rozmana - Roze prinaša marsikatero njegovo rimanico, pesem Naramnici bere avtor sam, pa tudi marsikaj zanimivega pove o sebi in svojem pesnjenju.Avtor literarnega dela je Andrej Rozman - Roza, režiserka Ana Krauthaker,bralka veznega besedila Nadja Jarc, interpret pesmi Boris Ostan, glasbeni opremljevalec Marko Stopar, mojster zvoka Jure Culiberg, asistent zvoka Martin Florjančič, urednik in avtor oddaje pa Marko Golja. Produkcija leta 2004.

Avtor: Ars

Ljubezenske zgodbe iz bogate mitološke zakladnice so navdihnile številne likovne umetnike in skladatelje, da so njihovo vsebino poskušali ujeti v svoja dela. V današnji oddaji bomo spoznali lepo Andromedo, hčer Kefeja in Kasiopeje, kralja in kraljice starodavne Etiopije.

Avtor: Katja Ogrin

V tokratnem izboru Mističnih pejsažev lirika Braneta Senegačnika se na motivni ravni sprehodimo skozi čarobno paleto letnih časov, tematsko pa ti lirični biseri sledijo osnovnemu poslanstvu Senegačnikove poezije: segajo k neizrekljivemu, se potapljajo v bivanjsko tišino, da bi pesnik (in z njim bralec) zaslutil skrivnost, iz katere smo prišli in v katero se vračamo; da bi ostal v stiku z njo, pa čeprav z zavestjo, da mu bo vselej dosegljiva le kot – naša najgloblja skrivnost.Režiser: Klemen Markovčič,interpret: Matej Puc,glasbena opremljevalka: Nina Kodrič,mojster zvoka: Blaž Kumše,urednica: Tina Kozin.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 11.12.2022 03:30:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt