Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 10.12.2022

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo raznovrstne skladbe iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Poslušamo: Antoine Forqueray: Suita za violo da gamba in basso continuoIzvedba: Gustav Leonhardt, Wieland KuijkenG. F. Händel: Concerto grosso op. 6, št. 10 v d-moluIzvedba: The English concert, dirigent: Trevor PinnockJean Philippe Rameau: Suita PigmalionIzvedba: Baročni orkester Evropske unije 2001, dirigent: Roy Goodman.

Avtor: Katarina Radaljac

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Avtor: Ars

Danes bomo počastili 200. obletnico rojstva skladatelja in organista Césarja Francka. Spominu nanj se bomo poklonili ob poslušanju 1. stavka njegovega Klavirskega kvinteta v f-molu in 5. stavka njegove simfonične pesnitve Psiha.

Avtor: Katarina Radaljac

Nasprotje med mladostjo in starostjo, tek let, minljivost ... so večne teme poezije. Prepričljivo jih je izrazil tudi pesnik Peter Kolšek v pesmi Dve zgodbi, natisnjeni v njegovi zbirki z naslovom Dekleta pojejo. Interpretiral jih bo Blaž Šef.

Avtor: Ars

Težko je razložiti, kaj vse zajema pojem violinskega virtuoza, ko govorimo o Heifetzu, v Rusiji rojenem ameriškem glasbeniku judovskega rodu, ki je umrl na današnji dan leta 1987. Violino ga je pri dveh letih začel učiti njegov oče, ki je bil prav tako violinist. Živeli so v Vilni, ki je takrat spadala v Ruski imperij. Jascha se je pri štirih letih tudi uradno začel učiti violino, pri sedmih pa je z Mendelssohnovim koncertom v Kaunasu zaigral svoj debi. Leta 1910, torej pri devetih letih, je začel študirati na Sanktpeterburškem konservatoriju. Dve leti pozneje je prvič srečal Fritza Kreislerja, vplivnega violinskega virtuoza tistega časa, ki je bil takrat star 37 let. Znano je, da je Kreisler po Heifečevi izvedbi Mendelssohna rekel: »Lahko vzamemo svoje violine in jih zlomimo na kolenu.« V zadnji uri oddaje se bomo posvetili trem sodobnim islandskim skladateljem, ki ustvarjajo, oz. so ustvarjali na presečiščih klasične, filmske, ambientalne in elektronske glasbe. Čeprav je vsak med njimi razvil svojevrsten glasbeni slog s prepoznavno zvočnostjo in raznolikimi metodami komponiranja, je tisto kar povezuje vse tri umetnike, posebna naklonjenost godalom. Z njimi gradijo na pripovedni in čustveni komponenti skladb. Z nami bodo: Johann Johannsson, Olafur Arnalds in Hildur Gučnadottir.

Avtor: Katarina Radaljac

10:00
Poročila

Pred tednom dni smo izvedeli, da bo Martina Batič avgusta prihodnje leto postala šefinja dirigentka Danskega vokalnega ansambla.Zborovski panoptikum ponuja odgovore na nešteto vprašanj, ki se sprožajo ob veseli novici.

Avtor: Brigita Rovšek

11:00
Poročila

Igralka Tjaša Železnik se je na začetku svoje igralske poti uveljavila predvsem s televizijskimi in filmskimi vlogami, bila je tudi televizijska voditeljica. Igrala je v SLG Celje, že leta pa je dragocena članica ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega, v katerem je v zadnjih nekaj sezonah ustvarila vrsto zanimivih in močnih vlog. O svojem življenju in ustvarjanju ter o svojem pogledu na igralsko umetnost je pripovedovala tik pred premiero Priestleyjevega Neznanca na velikem odru MGL.

Avtor: Staša Grahek

Drugič zapored poslušamo glasbo iz zahodnoafriške države Sierra Leone. Njen začetek je bil zelo optimističen, saj se je oblikovala okoli mesta Freetown, ki je nastalo kot pribežališče osvobojenih sužnjev iz Amerike ob koncu osemnajstega in v začetku devetnajstega stoletja. Posvečamo se pesmim kmečkega prebivalstva ljudstva Mende v okrožju Kono, kot so zvenele v osemdesetih letih, dobro desetletje pred začetkom državljanske vojne, ki je kruto zaznamovala državo.

Avtor: Tomaž Rauch

Predvajamo raznovrstne skladbe iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

13:00
Poročila

Predstavljamo mednarodni znanstveni simpozij Slovenci in Karađorđevići, ki je bil organiziran v Mariboru, bili smo na okrogli mizi o Jožetu Plečniku na Dunaju, obiskali smo nekaj razstav – skupinsko na Koroškem z naslovom Zbirke za solidarno prihodnost, dve v Ljubljani, prvo pred Arhivom Republike Slovenije, Ko so nam zvezde naklonjene … Zgodovina jezuitskega kolegija, in drugo v galeriji Vžigalica, v kateri se z razstavo Konstruirane krajine predstavlja italijanski umetnik Leone Contini, pa mariborsko svetlobno-zvočno razstavo Globoka modrina si ter skupinsko razstavo v Vili Vipolže v sklopu mednarodnega vizualnega festivala Art Circle/Krog umetnosti.

Avtor: Gregor Podlogar

14:00
Poročila
14:05
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Primož Premzl, leta 2020 nagrajen s Schwentnerjevo nagrado, se je v prejšnjih treh desetletjih uveljavil kot vrhunski založnik predvsem zgodovinskih in kulturnozgodovinskih monografij, morda manj znano pa je, da je ugledni založnik in urednik tudi strasten, kaj strasten, zelo zelo strasten zbiralec. O tej dolgoletni ljubezni priča njegova monografija Zbirka Primoža Premzla, več o zbiralski strasti in svojih zbirkah bo povedal v oddaji Razgledi in razmisleki, ponazoril pa bo tudi, kako je njegovo zbirateljstvo vplivalo na njegovo založniško dejavnost. Nikar ne zamudite.

Avtor: Marko Golja

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob džezovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja. Poslušajte izvajalce in skladbe:Chick Corea: Spain (Chick Corea) Till Brönner: Basin Street Blues (Spencer Williams) Bria Skonberg: Sway (Pablo Ruiz) Wynton Marsalis: Muskrat Ramble (Kid Ory) Annie Lennox: Mood Indigo (Duke Ellington)

Avtor: Hugo Šekoranja

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne –tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran Petruškov korak? Baletna glasba s svetovno znanih predstav, pa tudi iz manj znane plesne literature.

Avtor: Dejan Juravić

Sobotni koncert je tokrat v znamenju glasbe za različne triozasedbe Johannesa Brahmsa, Béle Bartóka in Ludwiga van Beethovna. Predvajali bomo posnetke s koncerta klarinetistke Sharon Kam, ki je s svojimi glasbenimi prijatelji – violinistko Antje Weithaas, violončelistom Julianom Stecklom in pianistom Enricom Pacejem – 6. maja letos nastopila v Mozartovi dvorani v Schwetzingenu, mestecu na skrajnem severozahodu nemške dežele Baden-Württemberg. Koncert je bil del tamkajšnjega glasbenega festivala v Schwetzingenu. Predvajali bomo Brahmsov Klavirski trio št. 3 v C-duru, Bartókove Kontraste za violino, klarinet in klavir in Beethovnov Klavirski trio št. 4 v B-duru, op. 11, 'Gassenhauer trio'.

Avtor: Mihael Kozjek

V zapuščini lani umrlega pisatelja in režiserja Marka Sosiča je ostalo več le revijalno objavljenih ali celo še nenatisnjenih zgodb, pred kratkim pa jih je založba Goga zbrala v knjigo Samotne ljubezni. Tudi zanje so značilni sočutje do malega človeka, poetična rahločutnost in toplina, v ospredju pa je boleč občutek osamljenosti.Urednik oddaje je Vlado Motnikar,režiser Klemen Markovčič,igralec Željko Hrs,glasbena opremljevalka Nina Kodrič,mojster zvoka pa Blaž Kumše.

Avtor: Ars

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Avtor: Tina Ogrin

Grandiozni finale je sinteza tetralogije. Nekateri ga celo označujejo za genialen potpuri, ker ga je Wagner zgradil pretežno iz tem, ki jih je mogoče slišati v preostalih treh delih ciklusa. V Somraku bogov je znova dodelil ansamblu in zboru pomembnejšo vlogo, npr. viharno bučni zbor vojščakov v drugem dejanju in prizor s hčerkami Rena v tretjem; tu sta tudi dve znameniti orkestralni deli: predigra k 1. dejanju, ki slika Siegfriedovo vožnjo po Renu, ter žalna koračnica v zadnjem dejanju, ena najpretresljivejših obsmrtnih tožb v glasbeni literaturi. V glavnih vlogah so nastopili: Clay Hilley (Siegfried), Iréne Theorin (Brünhilda), Elisabeth Teige (Gutruna), Michael Kupfer-Radecky (Gunther), Albert Dohmen (Hagen) in Ólafur Kjartan Sigurðarson (Alberich). Festivalski zbor in orkester je vodil Cornelius Meister.

Avtor: Dejan Juravić

Neposredni prenosi ali posnetki iz evropskih opernih hiš in Metropolitanske opere - v eni najbolj priljubljenih radijskih oddaj.

Avtor: Dejan Juravić

Zadnja sprememba: 10.12.2022 17:30:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt