Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 6.12.2022

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Interpretacija: Kristijan Muck

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

10:00
Poročila

Čeprav je Mieczyslaw Weinberg preživel dve diktaturi, se ni videl kot žrtev in je bil ponosen na to, da so številne njegove skladbe izvajali 'zvezdniški' ruski izvajalci. Veliko njegovih skladb je obravnavalo vojno kot temo, na njegov slog pa je vplivala – in je pogosto citirana – judovska ljudska glasba. Tokrat bomo govorili o njegovi glasbi na ljudske teme, ki jo je napisal v času po drugi svetovni vojni, v času velikih političnih nazorov in posegov v umetnosti.

Avtor: Polona Kovačič

Goriški kitarist in lutnjar Bor Zuljan je pred dvema letoma posnel prvi solistični album, na katerega je uvrstil glasbo angleškega skladatelja Johna Dowlanda. Zgoščenka Dowland A Fancy je kmalu po izidu prejela prestižno nagrado Diapason d'Or, ki jo podeljuje ena najpomembnejših specializiranih revij za klasično glasbo Diapason iz Francije.

Avtor: Tatjana Gregorič

12:00
Poročila

Bohuslav Martinů je ustvaril okoli 400 del, med njimi šest simfonij, 15 oper in 14 baletov, pisal pa je tudi koncerte za solistične inštrumente in orkester ter komorno in vokalno glasbo. Predstavljamo njegovo 4. Simfonijo in Koncert za oboo in mali orkester v C - duru.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

13:00
Poročila

V preteklih dneh se je poslovil ugledni slovenski fotograf Joco Žnidaršič, dolgoletni urednik fotografije časopisa Delo, ki je v svoj objektiv ujel številne najpomembnejše dogodke prelomnih časov za Slovenijo na začetku devetdesetih let 20. stoletja. Z njim in drugimi akterji smo pred nekaj leti posneli oddajo »Zastava samostojnosti na sveti gori Slovencev«. V pripravah na slovesno razglasitev samostojnosti je pri osrednjem dnevniku Delo vzniknila pobuda, da bi na očaku Triglavu razvili slovensko trobojnico, pri čemer je sodeloval prav Joco Žnidaršič. V oddaji, ki jo danes ponavljamo, so on in člani Gorske reševalne postaje Mojstrana obujali spomin na ta dogodek, ki je tedaj pomenil zavezo Slovencev, da bomo svojo samostojnost branili in jo tudi ubranili.

Avtor: Ivan Merljak

13:45
Poigra
14:00
Poročila

Gledališče, umetnost, človek, sočlovek, pogum, hvaležnost, vse to in še mnogo več lahko razberemo med zapisi Saše Pavček v njeni novi knjigi z naslovom Živi ogenj gledališča. Nastajala je v času zaprtja gledališč zaradi pandemije, v njej pa avtorica razkriva osebna in intimna doživetja in izkušnje, ki so jo od otroštva do danes zaznamovale in oblikovale v osebo izjemne duhovne in intelektualne širine, sprejemanja in osebne zaveze k dajanju ter iskrive duhovitosti. Vabimo vas, da prisluhnete pogovoru s Sašo Pavček!

Avtor: Petra Tanko

Eden največjih bariton saksofonistov v zgodovina jazza, je sklenil svojo bogato življenjsko pot. Igral je z največjimi. Med njimi so bili Woody Herman, Maynard Ferguson, Lee Konitz, Patti Austin, George Benson, Horace Silver, Dr. John, Eddie Palmieri, Randy Brecker in drugi. Leta 2008 je z Big Bandom RTV Slovenija nastopil tudi v Ljubljani.

Avtor: Hugo Šekoranja

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Avtor: Ars

Simfonični orkester iz Göttingena je 13. julija v Weilburgu pod taktirko svojega šef dirigenta Nicholasa Miltona izvedel glasbo ruskih skladateljev: Koncert za violino in orkester v D-duru in baletno suito Labodje jezero Petra Iljiča Čajkovskega ter Polovske plese iz opere Knez Igor Aleksandra Borodina. Solist je bil Aleksej Semenenko.

Avtor: Polona Kovačič

Letos poleti smo poročali o odkritju zapisa zgodnjega slovenskega jezika. V avstrijskem samostanu sv. Križa v Dunajskem gozdu so odkrili zapis desetih števnikov v zgodnji obliki slovenščine iz 12. stoletja. Teh deset besed velja za najstarejši pomembnejši zapis slovenščine po Brižinskih spomenikih. Po jezikoslovni analizi v eni izmed preteklih oddaj, ko smo gostili dr. Mateja Šeklija, smo k pogovoru povabili umetnostno zgodovinarko ddr. Natašo Golob, osrednjo poznavalko na slovensko ozemlje vezane rokopisne dediščine. V oddaji bo predstavila čas nastanka rokopisa iz samostana sv. Križa in edinstvenost desetih besed, ki jih ta vsebuje.

Avtor: Aleksander Čobec

Vabimo vas v opusa dveh skladateljev romantike: Roberta Schumanna in Johannesa Brahmsa. Ustvarjalcev ne združuje le isti čas, temveč tudi vir navdiha za nocoj izbrana dela: zbori, ki sta jih sama vodila. V Schumannovem primeru sta bila to mešana zbora v Dresdnu in Düsseldorfu, v Brahmsovem pa ženski zbor v Hamburgu;govorimo o Schumannovih Talismanu in Rekviemu za Mignon ter o Brahmsovem čudovitem opusu 17.

Avtor: Brigita Rovšek

Pisateljski prvenec uveljavljene gledališke režiserke Ívane Djilas "Hiša" je duhovito napisana trpka zgodba o prodaji hiše, ki si jo družina zaradi kredita in nerednih dohodkov ne more več privoščiti. Roman je razširitev in nadgradnja njene kolumne Zgodba o neuspehu. V njej je čustveno opisala stisko svoje družine v trenutku, ko z možem nista več zmogla odplačevati posojila za hišo. Neuspešno sta jo skušala prodati. Marsikdo se je poistovetil z usodo njene družine in kolumna je dobesedno ‘’zlomila splet’’.Zgodba o neuspehu, o razblinjenih sanjah, o odpovedovanju, ki je med drugim tudi nazoren prikaz sodobne družbe in generacije 40-letnikov, je takoj ob izidu naletela na izjemen uspeh pri bralcih in kritiki. Z romanom Hiša, ki je izšel pri Cankarjevi založbi, se je Ívana Djilas uvrstila tudi vmed deset nominirancev za literarno nagrado kresnik. Interpretka: Barbara CerarRežiserka: Suzi BandiProdukcija RAI - Radio Trst A, 2017.

Avtor: Alen Jelen

19:18
Poigra

V tokratni oddaji se bomo zazrli v preteklost in se spomnili odraščanja neke generacije. Podali se bomo nazaj v otroštvo, k dobrim starim risankam. Zato zdaj vsem nostalgikom namenjamo nekaj odlomkov iz najbolj priljubljenih risank.

Avtor: Aleksander Golja

v oddaji predvajamo posnetke skladb, ki smo jih za naš arhiv posneli s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugimi priznanimi slovenskimi orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

Avstrijski pisatelj Peter Handke se je rodil 6. decembra 1942 na Koroškem kot sin koroške Slovenke in Nemca. Leta 2019 je prejel Nobelovo nagrado za književnost za "vpliven opus, ki z jezikovno domiselnostjo raziskuje periferijo in specifičnost človekove izkušnje", znan pa je tudi po svojem kontroverznem političnem udejstvovanju. Literarni večer o njegovem ustvarjanju je pripravila Alexandra Natalie Zaleznik.Izbrane odlomke so prevedli Silvija Borovnik, Klaus Detlef Olof, Savko Fras, Vitomir Smolej, Borut Trekman in Alexandra N. Zaleznik. Brala sta Eva Longyka Marušič in Matjaž Romih, interpretacija Uroš Smolej in Brane Grubar, oddajo je posnel Matjaž Miklič, glasbena oprema Darja Hlavka Godina, režija Irena Glonar, oddaja je bila posneta leta 2012.

Avtor: Ars

21:40
Poigra
22:00
Poročila

Ob nogometni evforiji v izločilnih bojih svetovnega prvenstva bomo ponovili oddajo iz lanskega leta, v kateri smo poslušali Nogometni oratorij skladatelja Moritza Eggerta, ki je skladbo napisal ob svetovnem prvenstvu v nogometu leta 2006.

Avtor: Lovrenc Rogelj

Pesnica Petra Koršič se že dolgo časa posveča književnosti na vse mogoče načine: kot urednica, literarna kritičarka, ustvarjalka in izvajalka pogovorov o literaturi. Do zdaj je objavila dve pesniški zbirki in sicer Furlanka je dvignila krilo in Bog z mano. Zdaj pripravlja novo, ciklus pesmi z naslovom Ciprese pa je poslala tudi v uredništvo za kulturo Radia Slovenija. "To je zame poezija - miroljubni upor," je nekoč izjavila Petra Koršič. In res. Kot bomo slišali iz njenih verzov, z njimi ustvarja nežno vzdušje z izbranimi, a pomenljivimi besedami, ki dobijo poseben naboj v prosojnosti neizrečenega, pa naj govori o beguncih, menjavi letnih časov ali praznini med ljudmi.Interpretira Lučka Počkaj,Režiserka Živa BizovičarUrednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.Produkcija 2022.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 06.12.2022 12:30:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt