Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 30.11.2022

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo raznovrstne skladbe iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnejga nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Tjaša Krajnc

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Oscar Wilde je bil angleški pesnik in dramatik irskega rodu in je živel med letoma 1854 in 1900. Danes je skoraj prav tako znan po svojem za tisti čas provokativnem življenju in neizčrpni duhovitosti kot po ustvarjanju. Potem ko so ga po sprejemu Laboucherovega amandmaja, ki je kriminaliziral homoseksualnost, v Angliji zaprli, se je po prestani kazni preselil v Francijo, tam je tudi umrl. V Franciji je med drugim napisal Balado o readinški ječi. Prevedel jo je Josip Vidmar; odlomek interpretira dramski igralec Gregor Čušin.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Čakajo vas ti izvajalci in skladbe:Christian McBride: Up Jumped Spring (Hubbard)Kurt Elling: Super Blue (Hubbard)Kandace Springs: Soul Eyes (Waldron) Alex Sipiagin: Sight (Sipiagin) Kenny Barron/Mulgrew Miller: Joy Spring (Brown)Home Run: Let's Hit It (Lenart Krečič) Artbeaters: Driftin' On Vis (Ugrin) Brad Mehldau: In The Kitchen (Mehldau) Stan Getz: It's You Or No One (Kahn) Oscar Peterson: Day By Day (Weston)

Avtor: Hugo Šekoranja

10:00
Poročila

Vrhunec antične grške kulture od 10. do 4. stoletja pred našim štetjem pomenijo helenska književnost, pesništvo, dramatika, filozofija in zgodovinopisje, ki sestavljajo najpopolnejše, najlepše in najizvirnejše, kar je človeštvu dala antična umetnost. Homer je najverjetneje živel v 8. stoletju pr. n. št. v Mali Aziji. Bil je eden izmed aojdov, potujočih starogrških pevcev, ki so potovali po deželi in ob spremljavi lire peli pesmi. Homerju zgodovina pripisuje dva monumentalna epa, Iliado in Odisejo.

Avtor: Bor Turel

11:00
Poročila

César Aira, eden izmed vélikih sodobnih argentinskih pisateljev, ni le izjemno plodovit ustvarjalec, pač pa tudi inovativen in radoveden in se rad poigrava z mejami leposlovnih zvrsti, še posebno romana. Slovenskim bralcem ni neznan: pri nas je gostoval leta 2011, in sicer na festivalu Fabula, prevedeni imamo tudi dve njegovi knjigi: Epizoda v življenju popotnega slikarja je izšla pri založbi Beletrina, delo Kako sem postal nuna pa pri Literarno-umetniškem društvu Šerpa. Obe je poslovenila Marjeta Drobnič, s katero razmišljamo o nekaterih osnovnih značilnostih poetike Césarja Aire.

Avtor: Tina Kozin

11:45
Intermezzo

Kratka glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

12:00
Poročila

Violinist Vasilij Meljnikov je bil koncertni mojster simfoničnega orkestra RTV Slovenija od sezone 2003/2004 do sezone 2010/2011.V Arsovih spominčicah bomo predvajali skladbe z violinistom Vasilijem Meljnikovom. Violino je študiral na glasbeni akademiji v Minsku pri Olgi Parkomenko, pri kateri je končal tudi magistrski študij, nato se je izpopolnjeval pri pedagogih glasbenega konservatorija Petra Iljiča Čajkovskega v Moskvi. Vasilij Meljnikov od leta 1990 umetniško in pedagoško deluje v Sloveniji in je redni profesor za violino na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 1997 je prejel prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Vienna Modern Masters na Dunaju, kot solist in komorni glasbenik pa izvaja koncerte po številnih slovenskih in tujih koncertnih odrih. Violinista Vasilija Meljnikova bomo poslušali v izvajanju 1. in 2. stavka Sonate za violino in klavir Alfreda Schnittkeja, Štirih ditirambičnih skladb Lucijana Marije Škerjanca, Violinskega koncerta Petra Šavlija in Sonate za violino in klavir št. 3 Milka Lazarja. Oddajo, ki jo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc, bomo ponovili v četrtek, 1. decembra ob 5.05.

Avtor: Tjaša Krajnc

13:00
Poročila

Igra se loteva žgočega problema mednacionalne nestrpnosti, ki skrha dolgoletno prijateljstvo. Liki so prepričljivi, odnosi med njimi pa se vzpostavljajo po načelu tolp, pri katerih največ veljata pripadnost stvari in popolna vdanost idejnemu vodji. Dogajanje je postavljeno v surovo okolje železniške postaje, v katerem sta grobost in zaostrovanje odnosov še bolj poudarjena. Sicer se zdi, da je nestrpnost do priseljencev z juga, torej iz naše nekdaj skupne države, z leti nekoliko zbledela, a jo je žal nadomestila še bolj zavratna nestrpnost do tistih, ki bežijo k nam iz daljnih dežel v hrepenenju po lepšem svetu.Tonski mojster je Matjaž Miklič; dramaturginja: Vilma Štritof; režiser: Diego de Brea.Žiletko igra Aljaž Jovanović; Dren je Valter Dragan; Tibor – Jožef Ropoša; Tujec – Jernej Šugman. Produkcija uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radia Slovenija junija 2011.

Avtor: Klemen Markovčič

Glasbena medigra

Avtor: Polona Kovačič

14:00
Poročila

V prenesenem pomenu lahko govorimo o svetu znanosti, tehnike, vesolja, jezika, vzgoje, prava, matematike, preteklosti ...

Avtor: Liana Buršič

15:00
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Tokrat se podajamo v Bruselj, kjer so, kot je videti, ob razstavi o Giuseppeju Tartiniju slovenski evroposlanci našli skupni jezik in njeno postavitev z naslovom Učitelj narodov enotno podprli v Evropskem parlamentu. Iz Bruslja odhajamo v Celje, kjer so v Pokrajinskem muzeju odprli razstavo Žovneški postanejo grofje celjski, in v Maribor, ki se lahko pohvali z novim Lutkovnim muzejem. V prenovljenih prostorih na severu Vojašniškega trga so na ogled so izbrane lutke, kostumi in scenski elementi.

Avtor: Urban Tarman

Tokrat bo v ospredju glasba iz cikla Zimsko popotovanje Franza Schuberta. Zima se koledarsko res še ni začela, a zdi se, da vsak dan bolj trka na vrata. Razpoloženja, ki jih ta letni čas prinaša, pa so lahko različna; pri skladatelju Schubertu, kot boste lahko slišali, niso bila najbolj optimistična.

Avtor: Polona Gantar

Osem glasbenih dogodkov bomo tokrat osvetlili v Glasbenem utripu.Na dveh trobilskih koncertih sta prejšnji teden nastopila trobilni kvintet Contrast in pozavnist Žan Tkalec s pianistko Niko Tkalec, študenti akademije za glasbo pa so zaigrali s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor v sklopu cikla Tutti. Poleg tega je bila v Mariboru tudi premiera baleta Madamme Bovary režiserke Valentine Turcu, v Ljubljani pa smo poslušali drugi koncert iz cikla Filharmonični klasični koncerti Slovenske filharmonije. Omenili bomo še simpozij Odprimo vrata glasbeni umetnosti in znanosti, ki so ga priredili na akademiji za glasbo, 6. tekmovanje Leona Pfeiferja za mlade violiniste ter avstralsko turnejo pianista Aleksandra Gadžieva.

Avtor: Vesna Volk

Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.

Avtor: Ars

Milena Zupančič ni želela običajne biografije, ki bi kronološko opisovala njeno življenje, saj tudi ona ni običajna, vsakdanja. Milena je izjemen človek, neizmerno nadarjena igralka in, res je, tudi strastna kadilka. V štiridesetih delih odkrivamo ne samo življenje Milene Zupančič, ampak tudi napol preteklo zgodovino slovenskega in jugoslovanskega gledališča in filma.V obrazložitvi nagrade Borštnikov prstan iz leta 1999 je Jernej Novak zapisal, da je »Milena Zupančič rojena igralka: odprta je, dojemljiva, sposobna v sebi začutiti protislovja življenja, jih razumeti in jim dati podobo sočasnega boja«. Ko je leta 1993 prejela Prešernovo nagrado za življenjsko delo, so Mileno Zupančič označili za igralko z osupljiivim igralskim razponom, ki interpretativno raznovrstnost vlog »uresničuje z mojstrskim razčlenjevanjem vloge, z že skoraj glasbenim preigravanjem nasprotujočih si psiholoških stanj, s slikovitimi dialoškimi amplitudami, natančno odmerjeno uporabo gibov in sijajno govorno razlago«.Golobova Kot bi Luna padla na Zemljo je odlična biografija, ki navduši tako po vsebinski kot po slogovni plati.Interpretka je Milena Zupančič,režiser: Alen Jelen,tonski mojster: Nejc Pipp,glasbena oblikovalka pa Darja Hlavka Godina.Odgovorna urednica je Ingrid Kovač Brus. Produkcija: program Ars - uredništvo igranega programa in ZKP RTV Slovenija v sodelovanju z založbo Beletrina.Posneto v studiu 41 Radia Slovenija julija in avgusta 2022.

Avtor: Alen Jelen

Predvajamo slovenske in tuje šansone, se poglabljamo v besedila in glasbo ter se pogovarjamo z njihovimi avtorji. Občasno bomo govorili tudi o šansonu 15. in 16. stoletja.

Avtor: Ars

Poslušajte skladbe Primoža Ramovša, Uroša Kreka, Iva Petrića, Ljuba Rančigaja, Nenada Firšta in drugih ustvarjalcevv izvedbi Dua Claripiano.V duu Claripiano igrata življenjska in umetniška partnerja: klarinetist Dušan Sodja in pianistka Tatjana Kaučič. Oba sta diplomanta ljubljanske akademije za glasbo, magistrirala sta na univerzi za glasbo Mozarteum v Salzburgu. Z veliko pozornostjo se posvečata sodobni glasbi in na koncertih izvedeta vsaj eno delo slovenskega skladatelja. Za duo Claripiano je napisalo nove skladbe več slovenskih skladateljev, med njimi Primož Ramovš, Uroš Krek, Ivo Petrić, Ljubo Rančigaj, Nenad Firšt in drugi ustvarjalci. Duo izvaja veliko glasbe 20. stoletja, pa tudi dela iz obdobja romantike in skladbe, ki jih povezujejo razpoloženjske teme ter intimna glasbeno-poetična občutja. Umetnika bomo predstavili tudi v pogovoru avtorice oddaje Tjaše Krajnc.

Avtor: Tjaša Krajnc

22:00
Poročila

Obrobne poti sodobne kompozicije … zvočni eksperiment … improvizirana glasba in glasni novi džez.

Avtor: Ars

Ena izmed izjemnih, nenavadnih slovenskih igralk prejšnjega stoletja je bila Alja Tkačev. Pa ne le igralk, saj je bila tudi lutkarica, pedagoginja, prevajalka, avtorica dramskih besedil in pesnica. Zadnje čase prebiramo njene dnevniške zapiske, objavljene v knjigi Igralka s svinčnikom. Izšli so trideset let po njeni smrti pri Mladinski knjigi. V njej najdemo med dnevniki tudi pesmi. Naslovili smo jih po prvi izmed njih.Interpretka Ana Facchini,glasbena opremljevalka Nina Kodrič,mojster zvoka Jadranko Oblak,režiserka Renata Vidič,asistent režije Alen Jelen,urednica oddaje Tadeja Krečič ScholtenProdukcija 2022.

Avtor: Ars

Posvečamo se tako zgodovini džeza kot najnovejšim džezovskim izdajam.

Avtor: Ars

Zadnja sprememba: 30.11.2022 17:30:05

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt