Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 26.11.2022

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Prvi je bil slovenski skladatelj iz priznane družine zdravnikov in glasbenikov, drugi pa je bil rojen na Reki staršem slovenskih korenin, večino življenja pa je preživel v Beogradu. Ker je bil Ipavec skoraj trideset let starejši od Logarja in tudi po slogu brez dvoma bolj zavezan romantiki, bomo naprej poslušali njegovo baletno pantomimo Možiček. Sledila bo izvedba Logarjevega Koncerta za violino in orkester.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Na današnji dan, leta 1717, je bil pokopan angleški baročni skladatelj Daniel Purcell, najverjetneje mlajši brat Henryja Purcella. A ker točen podatek o njunem sorodstvu ni znan, nekateri raziskovalci sklepajo, da je bil Daniel pravzaprav Purcellov bratranec. Kar vemo zagotovo je to, da je Daniel Purcell napisal masko za peto dejanje Henryjeve nedokončane opere Indijanska kraljica ter v Londonu nadaljeval pisanje za glasbeno gledališče. Leta 1696 je tako denimo napisal opero Brut iz Albe. Opus Daniela Purcella zajema tudi več sonatnih zbirk ter trio sonate za kljunasto flavto, najbolj poznane pa so njegove liturgične skladbe, med njimi Magnificat ter Nunc dimittis. V oddaji bodo zazvenela štiri instrumentalna dela Daniela Purcella, in sicer: Sonata za prečno flavto in klavir v F-duru, Sonata v D-duru za violino in continuo, Sonata iz zbirke lekcij in arij za čembalo ali spinet v d-molu ter Šakona v a-molu.

Prevedel: Jože UdovičInterpretira: Barbara Žefran

V Mongoliji 26. novembra praznujejo Dan Republike, v Indiji pa Dan ustave. Danes v Ameriki obeležujejo Dan tort in Dan majhnih podjetij. Na današnji dan je bila ustanovljena tudi Univerza Notre Dame. Naša Glasbena jutranjica pa bo tokrat posvečena Mednarodnemu dnevu Erikov, ki se letos obeležuje prvič. Morda zveni neobičajno, a na ta dan se spominjamo nosilcev tega starega nordijskega imena, ki v sebi skriva pomen vladarja. V oddaji bomo tako poslušali glasbo, ki so jo izvedli ali napisali Eriki.

10:00
Poročila

Z oddajo se poklanjamo 30. obletnici smrti Ubalda Vranca.V njej bodo zveneli Mešani pevski zbor Hrast, Doberdob in Združena moška zbora Tabor in Stane Malič.

11:00
Poročila

Oskar Kogoj, industrijski oblikovalec, umetnik, profesor, raziskovalec se je rodil 23. novembra leta 1942, v Mirnu pri Gorici, kjer živi in ustvarja še danes. Študiral je v Benetkah in diplomiral na Istituto Statale d'Arte leta 1966 iz industrijskega oblikovanja. Nato je tri leta na tem inštitutu delal kot asistent in bil svetovalec podjetja Baby Mark iz Milana. Med letoma 1969 in 1970 je delal v oddelku za raziskave in oblikovanje pohištvenega podjetja Meblo iz Nove Gorice. V letih 1971 do 1975 je bil predstojnik oddelka za industrijsko oblikovanje na International University of Florence and Venice. Kot svobodni oblikovalec je oblikoval tudi otroške igrače za podjetje Ciciban. V zadnjem času se Oskar Kogoj ukvarja z oblikovanjem najrazličnejših izdelkov iz naravnih materialov, predvsem stekla, od kozarcev do venetskega konja, v katere vključuje spoznanja pri proučevanju tisočletnih kultur.Dela Oskarja Kogoja so razstavljena v več kot 50 muzejih in stalnih zbirkah po vsem svetu, prejel je več kot 40 mednarodnih nagrad in priznanj. Med drugim je Kogoj tudi član več mednarodnih združenj za oblikovanje in umetnost, od leta 2006 pa tudi član prestižne Circolo Artistico Veneziano. Oskar Kogoj je s sodelavci dobil tudi nagrado Prešernovega sklada. Umetnika je leta 2000 pred mikrofon povabila Aleksandra Saška Gruden prav v Mirnu pri Novi Gorici.

Bataki živijo v višavju na severu otoka Sumatra, okoli jezera Toba živi podskupina, ki ji pravijo Bataki Toba. Glasba spremlja večino njihove dejavnosti, vendar pa sta uradna obredna glasba in glasba za razvedrilo precej jasno ločeni. Tako v glasbi za razvedrilo ne igrajo gongi in taganing – uglašena skupina bobnov – v ceremonialni glasbi pa ne nastopajo dvostrunske lutnje, hasapi oziroma kacapi, po katerih se neformalna glasba tudi imenuje. S prihodom krščanstva so formalno glasbo ljudstva Batak poskušali izpodriniti z zahodno, vendar to ni uspelo, le v neformalni glasbi so opazni nekateri vplivi zahodne glasbe. Tokrat poslušamo neformalno glasbo, kakršno je v sedemdesetih letih igrala skupina Tihang Gulton, vodil jo je slavni bataški glasbenik Guru Tihang.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Začeli bomo s poudarki iz knjižnega sejma, tam podeljenih nagradah - Schwentnerjevo založniško je prejel Lojze Wieser iz Avstrije - in priznanj do intervence direktorja Frankfurtskega sejma, Jurgena Boosa. Posebej smo se posvetili simpoziju o Borisu Pahorju in Edvardu Kocbeku ter 11. mednarodnemu festivalu sodobnega plesa »Cofestival«, oba v Ljubljani. Na kratko bomo predstavili tudi prejemnike dveh, ta teden podeljenih stanovskih nagrad in priznanj: Društvo likovnih umetnikov Ljubljana je podelillo nagradi in priznanje Ivane Kobilce, Društvo restavratorjev Slovenije pa nagrado in priznanja Mirka Šubica, študentskega "skalpel" je prejela Erica Sartori iz Trsta, priznanje pa Marta Birsa iz Gorice.

14:00
Poročila
14:05
Divertimento

Glasbena medigra

Avtorica, ki je za svoje delo prejela številna priznanja in nagrade, je bila letos častna gostja na festivalu Dnevi poezije in vina. Ob tej priložnosti je pri nas izšel izbor njenega pesniškega ustvarjanja z naslovom Kamnolom duš (izbrala in prevedla Kristina Kočan, Beletrina, 2022). Carolyn Forché v svojih pesmih spodkopava slogovne postopke in se v njih deklarira kot pričevalka zgodovine, zato je ena poglavitnih značilnosti njene poezije moč spomina. Čeprav njen pesniški opus – napisala je tudi knjigo spominov Kar ste slišali, je res – ni obsežen, velja za eno najopaznejših imen sodobne ameriške poezije. O njej je med drugim razmišljala tudi v tem pogovoru.

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Trobilni kvintet Contrast bo v nedeljo, 27. novembra, ob 18.00 v Slovenski filharmoniji s koncertom počastil desetletnico svojega delovanja. Zasedbo sestavljajo diplomanti akademije za glasbo v Ljubljani: Gregor Turk (solo trobentač SNG Opera Ljubljana), Blaž Avbar (profesor na waldorfski šoli), Jože Rošer (solohornist Slovenske filharmonije), Žan Tkalec (pozavnist Slovenske filharmonije) in Uroš Vegelj (profesor na glasbeni šoli v Črnomlju in konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani). Člani zasedbe so se prvič zbrali leta 2012 in od takrat redno koncertirajo na številnih odrih po Sloveniji in v tujini. Njihov repertoar obsega skladbe iz renesanse, baroka, romantike, pa vse do ragtima, glasbe 20. stoletja in sodobnih del, tudi novosti. Kvintet je na tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov TEMSIG 2013 osvojil zlato plaketo in prvo nagrado ter na mednarodnem tekmovanju Svirel 2014 postal absolutni zmagovalec v kategoriji komornih zasedb. Prvo nagrado je prejel tudi na mednarodnem tekmovanju Giovani Musicisti. Mladi glasbeniki, v Trevisu. Njihov največji uspeh je 1. nagrada na mednarodnem tekmovanju Jana Koetsierja v Münchnu (2014), na katerem so za nagrado dobili tudi snemanje za Bavarski radio. Posneli in izdali so dve zgoščenki, še bolje pa bomo zasedbo spoznali v pogovoru s članom Jožetom Rošerjem, s katerim se bo pogovarjal Mihael Kozjek.

Literaturo Gregorja von Rezzorija (1914–1998) je usodno zaznamovala njegova specifična življenjska izkušnja: čeprav je v poznem obdobju živel v Italiji in pisal pretežno v nemščini, je ohranjal zvestobo poliglotskemu okolju svoje prve domovine na skrajnem vzhodnem koncu nekdanje Avstro-Ogrske monarhije – Bukovine, ki si jo danes delita Ukrajina in Romunija. Postal in ostal je kronist sveta, ki ga je 20. stoletje podedovalo od slavnih starih časov, za nas danes – in za večino evropskih družb po drugi svetovni vojni.Roman Spomini antisemita (1979) spada v klasiko evropske književnosti. V petih prepletenih zgodbah oziroma slikah razgrinja duhovne preobrazbe pripovedovalca skozi desetletja: pet usod skozi oči petih jazov enega in istega človeka, čigar pričevanje in doživljanje toplo-hladnega odnosa do Judov povezuje zaton velikih imperijev in moderni svet razvajenih povojnih generacij.Prevajalec: Aleš Učakar,režiser: Klemen Markovčič,interpret: Matej Puc,glasbena opremljevalka: Nina Kodrič,mojster zvoka: Urban Gruden,urednica: Tina Kozin.Produkcija 2022.

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Letošnja izdaja festivala je, poleg otvoritvene predstave Tristana in Izolde, ponudila še en vrhunec, sprva za leto 2020 načrtovano novo postavitev Nibelungovega prstana v režiji Valentina Schwarza. Dirigentsko vodstvo je bilo v rokah Corneliusa Meistra. Vloge in interpreti: Siegmund: Klaus Florian Vogt – tenor, Sieglinda: Lise Davidsen – sopran,Wotan: Tomasz Konieczny in Michael Kupfer-Radecky – bariton,Brünhilda: Iréne Theorin – sopran,Hunding: Georg Zeppenfeld – bas, Fricka: Christa Mayer – mezzosopran ter Valkire: Kelly God, Daniela Köhler, Stéphanie Müther, Christa Mayer, Brit-Tone Müllertz, Stephanie Houtzeel, Marie Henriette Reinhold in Katie Stevenson kot Gerhilda, Helmwige, Waltrauta, Schwertleite, Ortlinda, Siegruna, Grimgerda in Rossweisse.

23:50
Poigra
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt