Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 18.10.2022

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

Koliko je še nerazvozlanega v tej neskončno zapleteni konfiguraciji dogodkov, ki so pripeljali točno do tega trenutka, do danes, do nas, ki smo tukaj? Ob pesmi Pomisli Tomaža Pengova se zavemo te razsežnosti. Interpretira jo igralec Željko Hrs.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

10:00
Poročila

Corelli je že za življenja zaslovel po vsej Evropi in med italijanskim glasbeniki prevzel podobno vlogo kakor v Franciji dvajset let starejši Jean- Baptiste Lully. Nenavadno je, da je takšen sloves dosegel le s skladanjem instrumentalne glasbe. Zapustil je le violinske sonate, triosonate za dve violini in basso continuo in concerte grosse. Skoraj vsa njegova ohranjena dela so izšla v šestih zbirkah, ki obsegajo po dvanajst skladb.

Avtor: Domen Marinčič

11:00
Poročila

V živo na programu gostimo slovenske glasbene poustvarjalce, s pogovori in izbrano glasbo pa predstavljamo njihovo umetniško delovanje.

Avtor: Ars

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

13:00
Poročila

Pisalo se je leto 1884, ko je na naših tleh zasvetila prva žarnica. Kmalu so z elektriko poganjali prve stroje v tovarnah in delavnicah. Nastajale so manjše tovarniške elektrarne, kjer so generatorje gnali s paro, vodo ali motorji z notranjim zgorevanjem. Pozneje so začeli elektriko proizvajati za javne potrebe in postopno graditi električno omrežje. Elektrika je v slabem stoletju in pol naredila razvoj neverjetnih možnosti. O zgodovini elektrifikacije Slovenije v ponovitvi oddaje.

Avtor: Ivan Merljak

14:00
Poročila

V Plesnem teatru Ljubljana smo lahko pretekli konec tedna videli predstavo z naslovom Ona, ki jo je ustvarila plesalka in koreografinja Anamaria Klajnšček. Plesno-glasovni solo performans je raziskovanje ženske entitete, poimenovane Ona, za katero je umetnica zapisala, da je zgrajena iz več nizov plasti in kopice identitet. Ona je čarovnica, sirena, boginja, žival. Je izvorna ženska energija, ki utripa skozi represivne sisteme in se jim ne dovoli podrediti. V tokratni oddaji Oder torej več o predstavi Ona ter o umetnici Anamarii Klajnšček, ki sicer živi in ustvarja med Slovenijo in Barcelono.

Avtor: Ana Rozman

14:35
Medigra

Glasbena medigra

Avtor: Ars

Veliki jazzovski orkestri (big bandi) so v zgodovini odigrali pomembno vlogo. Od poznih dvajsetih letih 20. stoletja so se obdržali vse do danes. Prisluhnite zgodbam iz preteklosti in tudi sodobnim jazzovskim orkestrom.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Avtor: Ars

13. avgusta je Simfonični orkester radia ORF z Dunaja pod vodstvom svoje šefinje dirigentke Marin Alsop debitiral na festivalu Proms v Londonu v programu z izrazitim srednjeevropskim poudarkom. Prva polovica je ponudila dve klasiki 20. stoletja, ki od svojih izvajalcev zahtevata veliko vzdržljivost. Bartókova pantomima Čudežni mandarin je mojstrovina groteskne erotike, v kateri sta poželenje in umor prevedena v glasbo strašljive ritmične energije, Tretji klavirski koncert, ki ga je Sergej Prokofjev napisal kot Rus v Franciji, pa je bil zasnovan tako, da je prikazal skladateljevo fenomenalno pianistično agilnost.
Solist je bil pianist Benjamin Grosvenor. Za konec je zazvenela Dvořákova Sedma simfonija.

Avtor: Polona Kovačič

Kako potekajo slovaropisne raziskave, kako hiro se jezik spreminja, kako sploh nastane definicija pomena, koliko na to vplivajo družbene, pravne in druge spremembe ali na primer pričakovanja po družbeni korektnosti, kako slovaropisci lovijo ravnotežje med raznovrstno rabo ... o teh in drugih vprašanjih razmišlja Mija Michelizza, znanstvena sodelavka na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša pri ZRC SAZU in vodja Sekcije za leksiko pri zvezi Slavističnih društev Slavistično društvo Slovenije.

Avtor: Vlado Motnikar

Brucknerjeve motete poje Zbora Nemške opere iz Berlina,
igrajo Berlinski filharmoniki pod vodstvom Eugena Jochuma.

Avtor: Brigita Rovšek

Oddaja o muzikalu tuje in domače produkcije.

Avtor: Ars

v oddaji predvajamo posnetke skladb, ki smo jih za naš arhiv posneli s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugimi priznanimi slovenskimi orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

Mineva 400 let od rojstva velikana svetovne dramatike, Jeana Baptista Poquelina Moliera. Njegova Improvizacija v Versaillesu ni le polemika z njegovimi kritiki, ampak predvsem nekakšna avtopoetika tega gledališkega velemojstra. Neverjetno je, da je Moliere v njej postavil na oder samega sebe kot Moliera in hkrati Moliera kot igralca v svoji igri, tako da gre, kot se je izrazil prevajalec igre Aleš Berger, za "teater v teatru na kvadrat". Igra bo novembra ob Slovenskem knjižnem sejmu izšla tudi v knjižni obliki pri Slovenski matici skupaj z igrama Šola za žene in Kritiko Šole za žene.

Prevod Aleš Berger,
nastopajo Blaž Šef, Primož Pirnat, Matej Puc, Saša Tabaković, Uroš Potočnik, Gašper Jarni, Saša Mihelčič, Maja Končar, Maša Derganc, Nina Valič, Lara Jankovič in Maša Grošelj,
glasbena oprema Darja Hlavka Godina,
ton in montaža Sonja Strenar in Matjaž Miklič,
režija Špela Kravogel,
urednik Matej Juh.
Produkcija 2022.

Avtor: Ars

22:00
Poročila

Vpogled v glasbeno sodobnost, novi posnetki, predstavitve zasedb, poglobljeni tematski pregledi in portreti tujih in domačih skladateljev, klasikov sodobne glasbe in najmlajših ustvarjalcev.

Avtor: Ars

Francoska pisateljica Delphine de Vigan, rojena leta 1966, je znana, med drugim, po romanih Dnevi brez lakote in Ure v podzemni, avtobiografskem besedilu o materini bolezni Nič se ne zoperstavi noči ter mladinskem delu No in jaz. Roman Zvestobe je izšel leta 2018. V njem se ukvarja z vprašanji zlorabe, krhkosti, ranljivosti in želje po preživetju.

Prevajalka Tadeja Šergan,
režiserka Ana Krauthaker
interpreta Saša Tabaković, Tjaša Železnik,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
mojstra zvoka Urban Gruden in Matjaž Miklič,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.
Produkcija 2022.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 17.10.2022 17:25:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt