Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 16.10.2022

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Andrej Bedjanič

Osrednja jutranja informativna oddaja Jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Avtor: Anuša Volovšek

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Andrej Bedjanič

Jesen je za marsikoga najlepši letni čas, prispodoba za obilje, zrelost, lepoto bivanja. Prav posebno metaforiko za človeško rast je v jesni našel naš pesnik Alojz Gradnik in del tega označil že v naslovu pesmi: V zoreči jeseni.
Interpretira Boris Ostan.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Andrej Bedjanič

V Ljubljani je bilo 6. vseslovensko srečanje razvezanih v Katoliški cerkvi v Sloveniji pod naslovom Povrnitev dostojanstva po ločitvi. Kakšen je položaj ločenih v omenjeni Cerkvi, kakšno je poslanstvo Cerkve pri obravnavi razvezanih, pa kako sprejete se ločeni počutijo v cerkvenem občestvu. O teh vprašanjih premišljujejo gostje iz Skupnosti razvezanih v Cerkvi SRCE gospa Karmen, Janko Rodman in duhovni vodja te skupnosti jezuit pater Tomaž Mikuš.

Avtor: Nataša Lang

Letos mineva 350 let od smrti zgodnjebaročnega nemškega skladatelja Heinricha Schütza. Velja za najpomembnejšega nemškega skladatelja pred Johannom Sebastijanom Bachom. Večino svoje glasbe je namenil Evangeličanski cerkvi, ki ji je kot vernik tudi pripadal, nazorsko pa je bil svetovljan. Kot mladi zborist v Kasslu je že zgodaj spoznal kalvinistično glasbeno kulturo, v Benetkah pa se je glasbeno izobraževal pri katoličanu - skladatelju Giovanniju Gabrieliju. Ne preseneča zato, če njegov bogat skladateljski opus obsega tudi nekaj skladb z marijansko tematiko.

Avtor: Polona Gantar

Iz župnijske cerkve svetega Marka v Cerkljah ob Krki na 29. nedeljo med letom neposredno prenašamo sveto mašo, pri kateri sodelujejo tamkajšnji verniki. Mašuje župnik Andrej Pažur, pojeta pa mešani pevski zbor in zbor DOM pod vodstvom Tina Kerina in Vida Merljaka. Na orgle igra dr. Alenka Žibert.

Avtor: Milan Kobal

11:00
Poročila

17. februarja je bil v Dvorani Sv. Davida v Cardiffu v Walesu koncert BBC-jevega nacionalnega orkestra iz Walesa in pianista Daniela Ciobanuja. Koncert je vodil dirigent Carlos Miguel Prieto, na sporedu koncerta pa so bili Komorni koncert v Es-duru, imenovan tudi Dumbartonski hrasti Igorja Stravinskega, Koncert za klavir št. 3 v C-duru, op. 26 Sergeja Prokofjeva in Simfonija št. 1 v c-molu, op. 68 Johannesa Brahmsa.

Avtor: Marko Šetinc

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Anuša Volovšek

14:00
Poročila

Pred skoraj stotimi leti je radio šele prihajal v slovenske domove, možnosti, ki jih je ponujal, pa so bile skoraj neskončne. Odpiral se je ves svet, seveda tudi poročila o nogometnih tekmah in opernih predstavah.

Igralec: Aleš Valič,
režiserka Irena Glonar,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojster zvoka Jure Culiberg,
asistent zvoka: Sandi Zgonc,
redaktorja: Andrej Arko in Vlado Motnkar.

Avtor: Ars

Iz del Händla, Adama, Puccinja, Richarda Straussa, Thomasa, Sullivana, Cure in Offenbacha.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Simfonični orkester Slovaškega radia je pod vodstvom Ondreja Lenárda 12. novembra lani nastopil v Velikem koncertnem studiu Slovaškega radia v Bratislavi. Spored koncerta je v celoti zaznamovala glasba Petra Iljiča Čajkovskega. Najprej se je kot solist v Klavirskem koncertu št. 1 v b-molu predstavil komaj 16-letni slovaški pianist avstralskih korenin Ryan Martin Bradshaw, spored pa je dopolnila Simfonija št. 6 v h-molu, op. 74, 'Patetična'.

Avtor: Maruša Frelih

Je judovskega kralja Salomona zares odlikovala modrost in predanost Gospodu? Kako so ga sprejeli Izraelci in do kakšnih prelomnih trenutkov je prišlo po njegovi smrti? O vsem tem, se bo novinar Nejc Krevs pogovarjal z akademikom ddr. Jožetom Krašovcem.

Avtor: Nejc Krevs

Švedski organist Gunnar Idenstam, ki je že večkrat nastopil tudi v Sloveniji, je umetnik, ki si, kot je zapisal v svojem življenjepisu, »prizadeva orgelsko glasbo približati širšemu občinstvu, poglobiti njeno razumevanje in preseči omejitve žanra«. Čeprav klasično izobražen glasbenik, vsa leta koncertnega udejstvovanja v svoje priredbe, transkripcije in improvizacije vpleta elemente ljudske glasbe in simfoničnega rocka.

Avtor: Polona Gantar

René François Armand Sully Prudhomme, znan bolj po krajšem imenu Sully Prudhomme je bil francoski filozof, pesnik, esejist. Rodil se je leta 1839, umrl pa je 6. septembra leta 1907. Leta 1901 je prvi dobil Nobelovo nagrado za književnost, kar je bila za mnogo poznavalcev književnosti nemajhno presenečenje in vzrok za negodovanje, saj so vsi pričakovali, da jo bo prejel Tolstoj, ki je veljal za največjega živečega literata. Zanimivo: na Prudhommeovo pisanje se, v nasprotju s Tolstojevim, danes komaj še kdaj spomnimo. In vendar se zdi ob sto petnajsti obletnici smrti vredno pogledati v njegov Zaupni dnevnik (prevod Pavle Jarc) in prebirati, kako je razmišljal in živel, na kakšen način je pisal pesmi, s kom se je družil. Posebej zanimivi so njegova dognanja o ženskah in o odnosih med spoloma.

Prevajalec Pavle Jarc,
interpret Saša Tabaković,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
tonska mojstra Urban Gruden in Matjaž Miklič,
režiserka Ana Krauthaker,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.
Produkcija 2022.

Avtor: Ars

Prvi koncert v novi sezoni cikla JAZZ ARS ALL STARS bo pripadel svetovni jazzovski zvezdi, vibrafonistu Joeu Lockeu. Locke je bil že šestkrat izbran za najboljšega vibrafonista na svetu, kot je menilo Združenje jazzovskih kritikov. V ljubljansko Cukrarno prihaja na višku slave, z vrhunsko zasedbo, v kateri so naš saksofonist Jaka Kopač, basist Ameen Saleem (ex Roy Hargrove) in bobnar Vkadimir Kostadinović.

Avtor: Hugo Šekoranja

22:00
Poročila

Nemški pesnik Eduard Mörike je živel od leta 1804 do 1875. Skupaj s pesniki, kot so bili Adalbert Stifter, Franz Grillparzer in Nikolaus Lenau je bil predstavnik bidermajerja v književnosti, umetnostne usmeritve, ki je zajela je predvsem kulturni prostor Srednje Evrope in Skandinavije, najmočneje pa nemško jezikovno območje, se pravi nemško in avstrijsko književnost v času med letoma 1825 in 1848. To je bil spoj romantizma in realizma, slog poudarjene čustvenosti, zatekanja v preteklost in osebno doživljanje.
Oris pesnikovega življenja in dela je pripravil Matej Venier in vanj vključil temeljne ugotovitve o romantičnem pesništvu Ladislaa Mittnerja.

Prevod pesmi Matej Venier, pesem Na popotovanju je prevedel Brane Senegačnik.
Bralca Maja Moll, Matjaž Romih,
igralec Saša Tabaković,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
mojster zvoka Matjaž Miklič,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten,
režiserka: Ana Krauthaker.

Avtor: Ars

V današnji oddaji Glasbena skrinjica bomo spoznali zgodbo baleta Leseni princ. Gre za enega od dveh baletov madžarskega skladatelja, etnomuzikologa in pianista Béle Bartóka. Balet je nastal po libretu pesnika Bele Balazsa in prikazuje romantično nasprotje med umetnikom in njegovim delom. Zgodba govori o princesi, ki se namesto v pravega princa zagleda v leseno lutko, ki jo je ta izdelal zanjo. Vse skupaj pa je igra narave (v obliki gozdne vile), ki poseže med njiju in na koncu tudi poskrbi, da pravi princ le dobi svojo princeso. Glasba zvesto sledi zgodbi, v delu pa slišimo vplive skladateljev Clauda Debussyja, Richarda Straussa in Richarda Wagnerja.

Avtor: Katja Ogrin

Staroindijski pesnik in dramatik Kalidasa je živel v četrtem ali petem stoletju in veljal za največjega sanskrtskega ustvarjalca svojega časa. Poznamo ga predvsem po drami Šakuntala, vendar je pisal tudi epsko in lirsko poezijo. Jesen je v poeziji pogosto prispodoba staranja, toda staroindijski pesnik in dramatik Kalidasa - živel je okoli leta 400 - jo je primerjal z mlado ženo: zrelo, lepo, razkošno.

Prevod Vlasta Pacheiner Klander,
interpret Saša Miklavc,
tonska mojstrica Ida Cilenšek,
režiserka Sonja Stopar.
Leto nastanka 1974.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 15.10.2022 03:00:05

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt