Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 15.10.2022

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Poslušamo:

Ludwig van Beethoven: Sonata za violino in klavir št. 5 v F-duru
izvedba: Tanja Sonc in Božena Hrup,

Johannes Brahms: Sonata za violončelo in klavir št. 1 v e-molu - 1. stavek
izvedba: Mstislav Rostropovič in Rudolf Serkin,

Jane Vignery: Sonata za rog in klavir, op. 7
izvedba: Sebastijan Buda in Urban Stanič.

Avtor: Katarina Radaljac

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Anuša Volovšek

Poslušamo:

Mauro Giuliani: Rossiniana št. 1, op. 119
izvedba: Matteo Mela,

Luigi Cherubini: Largetto cantabile, 2. stavek Simfonije v D-duru
izvedba: Orkester iz Toskane, dirigent: Donato Renzetti.

Avtor: Katarina Radaljac

France Milčinski Ježek, eden naših najboljših šansonjerjev, satirik, humorist, igralec in režiser, je bil tudi avtor pesmi, ki jih včasih dojamemo v svoji bridki izpovedi še bolj, ko niso združene z notami. Taka je tudi Balada o koščku kruha. Interpretacija: Ivan Rupnik.

Avtor: Ars

Poslušamo:

Leopold Antonin Koželuh: Godalni kvartet v G-duru, op. 32, št. 2
izvedba: Stamic kvartet,

Johannes Brahms: Koncert za klarinet in godala, op. 115
izvedba: Stephan Siegenthaler in Stamic kvartet,

Matija Bravničar: Koncert za violino in orkester
izvedba: Dejan Bravničar in Simfonični orkester RTV Ljubljana, dirigent: Milan Horvat,

Max Bruch: Škotska fantazija za violino in orkester v Es-duru, op. 46
Izvedba: Cho Liang Lin in Čikaški simfonični orkester, dirigent: Leonard Slatkin.

Avtor: Katarina Radaljac

10:00
Poročila

Kako živi sedemdesetletnik, Mešani zbor Lojze Bratuž ...

Avtor: Metka Sulič

11:00
Poročila

Kot bi luna padla na zemljo je naslov biografije ene najbolj prepoznavnih in priljubljenih slovenskih gledaliških in filmskih igralk - Milene Zupančič; izšla je leta 2018.
Zdaj je biografija - napisal jo je Tadej Golob - tudi Arsova Odprta knjiga; vsak večer ob 19 h jo prebira Milena Zupančič sama.
Ob izidu biografije se je z igralko pogovarjal Rok Bozovičar - o njeni bogati igralski karieri, o stereotipih o igralskem poklicu, materinstvu in še čem – tudi o nastanku te knjige.

Avtor: Rok Bozovičar

Poslušamo glasbo mojstrov izvajalcev na tradicionalna egiptovska glasbila rababa, mizmar, argul in darabuka, kot so zaigrali leta 1977. Glasbeniki improvizirano plesno glasbo izvajajo na osnovi ljudskih melodij. Glasba vsebuje elemente starih kultur od beduinske pa do perzijske, kultura tega dela sveta pa je stare elemente ohranila tako zaradi odmaknjenosti kot tudi namernega zavračanja tujih in novejših vplivov.

Avtor: Tomaž Rauch

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

13:00
Poročila

V tokratnem panoramskem zvočnem potovanju po delu arhitekta Stanka Kristla, med drugim avtorja Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, mnogih vrtcev in stanovanjskih zgradb, ki so ga premišljevali na simpoziju ob Kristlovem visokem življenjskem jubileju; pa o nagradi Mira, ki jo je pisateljici Darinki Kozinc podelil Ženski odbor Slovenskega centra PEN, pa o slovarjih včeraj, danes, jutri. Posvetili se bomo še Mednarodnemu festivalu računalniških umetnosti v Mariboru, fotografski razstavi Osemdeseta. Desetletje (kulturnega) prehoda ter 15. obletnici zbirke Sto slovanskih romanov. Vabimo vas k poslušanju!

Avtor: Petra Tanko

14:00
Poročila
14:05
Divertimento

Glasbena medigra

Avtor: Tina Ogrin

Varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev lahko sporoči svoje mnenje oziroma vprašanje vsak gledalec oziroma poslušalec, in vendar bosta v tokratni oddaji Razgledi in razmisleki nekdanja varuhinja Ilinka Todorovski in sedanja varuhinja Marica Uršič Zupan na kakšno vprašanje odgovorili prvič. Nikar ne zamudite.

Avtor: Marko Golja

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Avtor: Dejan Juravić

Ansambel Musikkolegium Winterthur je pod vodstvom Roberta Gonzáleza Monjasa 3. februarja 2018 v koncertni dvorani Mestne hiše v švicarskem Winterthurju izvedel s špansko glasbo zaznamovani koncertni program, imenovan po slovitem baletu Manuela de Falle El amor brujo - Ljubezen čarovnica. Kot solistka je v Sedmih španskih ljudskih pesmih Manuela de Falle nastopila mezzosopranistka Trinidad Montero, to glasbeno delo pa sta uokvirila še Kvintet v C-duru št. 6, op. 30, imenovan 'Nočna glasba na madridskih ulicah', Luigija Boccherinija in de Fallova baletna suita Ljubezen čarovnica, v kateri je prav tako nastopila Trinidad Montero.

Avtor: Mihael Kozjek

Selja Ahava je oseminpetdesetletna finska pisateljica, dramaturginja in scenaristka. Na svoje pisanje je opozorila leta 2010 s prvim romanom z naslovom Dnevnik izgubljenega in zanj dobila nagrado časopisa Helsingin Sanomat. Stvari, ki padajo z neba je njen drugi roman. Zanj je Selja Ahava prejela nagrado Evropske unije za književnost. Z izjemno subtilnim pisanjem o smrti žene in mame majhne deklice je ustvarila nežno tkanje pripovedi, ki ni dramatično tragično, ampak tipaje izrisuje obrise čustev in doživljanj človeka v hudih preizkušnjah – včasih tudi z blagim in komaj prepoznavnim humorjem.
Naj dodamo še, da je Selja Ahava pred petimi leti napisala roman z naslovom Preden moj mož izgine. V njem tematizira svojo zakonsko krizo, ko ji je mož povedal, da si je vedno želel biti ženska in se je začel pripravljati na operacijo za spremembo spola.

Prevajalka Julija Potrč Šavli,
igralka Tjaša Železnik,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
mojster zvoka Matjaž Miklič,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten,
režiserka Ana Krauthaker.
Produkcija 2022.

Avtor: Ars

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Avtor: Tina Ogrin

Dela avstrijskih in francoskih skladateljev ter improvizacije na teme slovenskih cerkvenih pesmi.

Avtor: Polona Gantar

Zgodba o mladih ljubimcih iz Lesbosa izvira iz antičnega grškega pastirskega romana iz 2. stoletja našega štetja. Maurice Ravel je po njej ustvaril balet Dafnis in Hloa za sloviti Ruski balet po naročilu baletnega impresarija Sergeja Djagileva. Djagilev, ki je s svojo baletno skupino uspešno osvojil izbirčno pariško publiko je vedno znova potreboval nove in sveže baletne scenarije in glasbo. Ravel je prejel naročilo za balet Dafnis in Hloa leta 1909, prihodnje leto pripravil klavirski osnutek ter izdeloval orkestracijo vse do leta 1912, ko je bilo 8. junija delo tudi premierno izvedeno v Parizu. Z delom je, kot je sam dejal, želel oživiti staro Grčijo iz svojih sanj, zelo podobno tisti, ki so jo slikali francoski slikarji ob koncu osemnajstega stoletja.

Avtor: Katja Ogrin

Književnica Sonja Koranter je med drugim objavila vrsto knjig poezije s širokim tematskim razponom in prepoznavno dikcijo, redno pa objavlja tudi v Literarnem nokturnu. Tokrat se predstavlja s ciklom Severni otok, s ciklom, ki vsebuje sedem diskretno izpovednih pesmi.

Interpretka Tjaša Železnik,
režiserka Ana Krauthaker,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
mojster zvoka Matjaž Miklič,
urednik oddaje Marko Golja.
Produkcija 2022.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 14.10.2022 17:25:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt