Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 9.10.2022

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Andrej Bedjanič

Osrednja jutranja informativna oddaja Jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Polona Gantar

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Andrej Bedjanič

Poezija Primoža Čučnika se je od razumljivosti in težnje h komunikativnosti, ki zaznamujeta zgodnje pesmi, vedno odločneje obračala v smer eksperimentalnega ali vsaj nekonvencionalnega pesniškega izraza, a vselej ostajal daleč stran od gole jezikovne igre. "Vse je ena sama pesem o ljubezni" pa razmišlja Čučnikov lirski govorec v pesmi Sonet, objavljeni v avtorjevi četrti zbirki, Nova okna.

Interpretira: Klemen Janežič

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Andrej Bedjanič

Škofija Murska Sobota je v Beltincih gostila že tradicionalno srečanje katoličanov iz Slovenije in Hrvaške; letos so se jim prvič pridružili pri sveti maši tudi katoličani iz Madžarske. Srečanje je potekalo pod geslom Skupaj na poti vere in miru. Kot pravi murskosoboški škof, gostitelj srečanja dr. Peter Štumpf, z geslom Evropi in svetu sporočajo, da želijo prebivalci treh sosedskih držav živeti za blagor Cerkve in njihovih narodov kot dobri sosedje in dobri prijatelji.

Avtor: Nataša Lang

Zavetnika zdravnikov in lekarnarjev, ki godujeta v jesenskem času, sta tudi priprošnjika proti kugi. To je v današnjih časih morda dobro vedeti, beneški skladatelj Antonio Caldara pa maše v njuno čast gotovo tudi ni ustvaril brez razloga. Delo pomeni most med poznim barokom in klasicizmom, zaznamujejo ga ekspresivne in kromatične harmonije, spevna italijanska melodika in iznajdljivo oblikovane kontrapunktične linije.

Avtor: Polona Gantar

Iz ljubljanske cerkve svetega Frančiška Asiškega v Šiški na 28. nedeljo med letom prenašamo sveto mašo, pri kateri sodelujejo tamkajšnji verniki. Mašuje pater Silvin Kranjc, poje Cerkveni mešani pevski zbor pod vodstvom Cecilije Čermelj Merljak. Na orgle igra Vlasta Doležal Rus.

Avtor: Milan Kobal

11:00
Poročila

V Kraljevi festivalni dvorani v Londonu sta 22. septembra nastopila Orkester Philharmonia in islandski pianist Víkingur Ólafsso. Koncert je vodil dirigent Santtu-Matias Rouvali, na sporedu pa so bili skladba Masquerade Anne Clyne, koncert za klavir Must the Devil Have All the Good Tunes? Johna Adamsa in Simfonija št. 5 v cis-molu Gustava Mahlerja.

Avtor: Marko Šetinc

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Anuša Volovšek

14:00
Poročila

Eden naših največjih humoristov, se je pogosto podpisoval s psevdonimom Fridolin Žolna, leta 1923 pa je tudi izdal zbirko humoresk z naslovom Gospod Fridolin Žolna in njegova družina. Iz nje boste slišali zgodbe Kleveta, Revmatizem in Realna ponudba.

Igralec: Karel Brišnik,
režiserka: Ana Krauthaker,
glasbena opremljevalka: Cvetka Bevc,
mojstrica zvoka: Mirko Marinšek,
asistent zvoka: Zmago Frece
redaktorja Vida Curk in Vlado Motnikar.
Leto nastanka: 2003.


Oddaja je bila posneta maja 2003.

Avtor: Ars

Prepevajo odlomke iz del Rossinija, Marcella, Gounoda, Ville-Lobosa in Donizettija.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Ljubezen in smrt po Wagnerju in Brahmsu je bil naslov koncerta, ki je potekal 17. februarja letos v Avditoriju Artura Toscaninija Italijanske radiotelevizije RAI v Torinu. Nacionalni simfonični orkester Italijanske radiotelevizije je na koncertu s solistoma Mihoko Fujimura (mezzosopran) in Matthiasom Goernejem (bariton) izvedel Pet pesmi na besedila Mathilde Wesendonck Richarda Wagnerja in Štiri resne pesmi, op. 121 Johannesa Brahmsa. Spored sta dopolnili še dve orkestrski deli – Siegfriedova idila Richarda Wagnerja in Brahmsove Variacije na Haydnovo temo, dirigiral je madžarski dirigent mlajše generacije Gergely Madaras.

Avtor: Mihael Kozjek

Ena najopaznejših osebnosti Svetega pisma, Stare zaveze, je sveti Abraham. O njegovem življenju, on in njegova družina sta pravzaprav del prvega svetopisemskega ljudstva, premišljuje teolog dr. Matjaž Celarc, visokošolski učitelj na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani. Izpostavljamo tudi njegovo delovanje in družbeni prispevek, ki ga je dal kot začetnik vere, ki se je razvijala in oblikovala v zgodovini. Za poseben zgled pa sta njegovo popolno zaupanje in vera, s katero je sledil Gospodu.

Avtor: Matjaž Vidmar

Louis Vierne in Charles Marie Widor sta bila konec 19. in na začetku 20. stoletja glavna predstavnika tako imenovane simfonične orgelske glasbe. Orgle so v tem času s širokim razponom novih zvočnih barv in drugimi tehničnimi izboljšavami omogočale posnemanje orkestra in tako spodbudile nastanek obsežnih orgelskih skladb. Louis Vierne je za življenja napisal šest orgelskih simfonij, Charles Marie Widor pa deset.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Doslej je napisal 19 romanov, med njimi je uspešnica Piknik na ledu, ki jo je poslovenila Lijana Dejak. Je tudi avtor devetih knjig za otroke ter približno 20 scenarijev za dokumentarne, igrane in televizijske filme. Njegova dela so prevedena v desetine svetovnih jezikov. Andrej Kurkov že desetletja piše dnevnik. Po ruski priključitvi Krima in majdanski revoluciji leta 2014 – takrat je po krvavih spopadih med protestniki in varnostnimi silami v ukrajinski prestolnici Kijev prišlo do odstavitve proruskega predsednika Viktorja Janukoviča in strmoglavljenja takratne ukrajinske vlade – je Andrej Kurkov izdal Ukrajinske dnevnike, v katerih je dokumentiral dogajanje v domačem Kijevu na prelomu let 2013 in 2014. Takrat je zapisal, da v njegovi državi še nikoli ni bilo tako grozno – z letošnjo agresijo Rusije na Ukrajino pa se je to seveda tragično spremenilo.

Prevod Andrej Gajšek,
interpretacija Matej Puc,
režija Špela Kravogel,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojster zvoka Gašper Loborec.
Urednica oddaje Staša Grahek.

Avtor: Ars

19:52
Poigra

V sklopu sodelovanja Programa Ars in ljubljanske Drame nastaja cikel koncertov jazza, šansona in gledališke glasbe. Prvi koncert pripada saksofonistu Tadeju Tomšiču in njegovi zasedbi Institution Izvajali bodo najnovejši program Flying SDtart in pa Orion saksofon. Gostje večera bodo Alenka Godec, Nuška Drašček, Petra Vidmar in Janez Bončina Benč.

Avtor: Hugo Šekoranja

22:00
Poročila

V začetku avgusta je v sedeminšestdesetem letu umrla portugalska pesnica Ana Luísa Amaral. Napisala je devetnajst pesniških knjig in dvanajst knjig za otroke, za svoje ustvarjanje je prejela številne portugalske in mednarodne literarne nagrade. Bila je profesorica za angleške in ameriške književnosti na Univerzi v Portu in ugledna prevajalka, ukvarjala pa se je tudi z raziskovanjem ženskega, identitete in telesa v književnosti. Leta 2021 je bila ena izmed dveh častnih gostov Dnevov poezije in vina in takrat je v slovenščini v prevodu Barbare Juršič izšla njena pesniška zbirka z naslovom What's in a name.

Avtorica Nina Gostiša,
prevajalka Barbara Juršič,
interpretira Sabina Kogovšek,
bralka Barbara Zupan,
glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina,
tonska mojstrica Sonja Strenar,
režiserka Saška Rakef.
Redakcija Tadeja Krečič, Staša Grahek.
Leto nastanka 2021.

Avtor: Ars

Matej Krajnc je zelo vsestranski umetnik. S ciklom Jesenske pesmi se predstavlja kot pesnik; njegove pesmi so še kako žive, navzoče, že kar otipljive v interpretaciji dramskih igralcev Braneta Grubarja in Blaža Šefa.

Režiser Igor Likar,
interpreta Blaž Šef in Brane Grubar,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojster zvoka Nejc Zupančič,
urednik oddaje Marko Golja.
Leto produkcije 2015.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 09.10.2022 17:25:02

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt