Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Petek, 7.10.2022

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Dan začenjamo z obletnicami, in sicer se bomo spomnili Williama Billingsa, Alfreda Wallensteina, Shuro Cherkasskyja in Charlesa Dutoita.

William Billings se je rodil 7. oktobra leta 1746 in velja za prvega ameriškega zborovskega skladatelja. Bil je samouk, pisal pa je skoraj izključno dela za štiriglasni zbor.
WILLIAM BILLINGS:
\tEMMAUS
\tEUROCLYDON
\tDAVID'S LAMENTATION
Ansambel HIS MAJESTIE'S CLERKES, Dirigent: PAUL HILLIER

Leta 1898 se je 7. oktobra rodil ameriški violončelist in dirigent Alfred Wallenstein. Dirigent je postal na predlog Artura Toscaninija, s katerim sta sodelovala v New Yorku, nato pa je med drugim deloval tudi kot glasbeni direktor Losangeleške filharmonije in kot učitelj na šoli Juliard.
ERNEST BLOCH: SCHELOMO, HEBREJSKA RAPSODIJA ZA VIOLONČELO IN ORKESTER
Orkester BERLINSKE FILHARMONIJE, Violončelo: PIERRE FOURNIER, Dirigent: ALFRED WALLENSTEIN

Rusko-ameriški pianist Shura Cherkassky se je rodil 7. 10. 1909. Slovel je po svojih izvedbah del romantičnega repertoarja, njegovo igranje pa sta zaznamovala virtuozna tehnika in poln ton.
IGOR STRAVINSKI: STAVKA IZ BALETA PRETRUŠKA
\tRUSKI PLES
\tPUSTNI TEDEN
Klavir: SHURA CHERKASSKY

Če vam je od klavirske ljubša različica baleta za simfonični orkester, se lahko v začetku decembra odpravite v Cankarjev dom, kjer bo potekal tretji koncert cikla SMS Slovenske filharmonije. Na njem bo v izvedbi Orkestra Slovenske filharmonije poleg Mozartove in Ravelove glasbe namreč zazvenel prav ta balet, različica iz leta 1911.
Z orkestrom ga bo izvedel sloviti dirigent Charles Dutoit, ki danes slavi 86 let.
V Glasbeni jutranjici bomo njegov rojstni dan zaznamovali s posnetkom koncerta Slovenske filharmonije ob odprtju sezone iz leta 2019, ko je orkester nastopil prav s tem dirigentom.

LUCIJAN MARIJA ŠKERJANC: koreografska simfonična pesnitev Mařenka
ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE, Dirigent: CHARLES DUTOIT

Avtor: Vesna Volk

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Avtor: Ars

Danes, 7.10.2022, sloviti violončelist Yo-Yo Ma prazuje 67 let. Čudežni otrok je nastopati začel že z dobrimi štirimi leti, diplomiral pa je na šoli Juilliard in univerzi Harvard. Kot solist je nastopal z orkestri po vsem svetu, posnel je več kot 90 albumov in prejel 19 grammyjev. Od leta 2006 je glasnik miru Združenih narodov.

ARNOLD SCHÖNBERG: KONCERT ZA VIOLONČELO IN ORKESTER V D-DURU
Oznake stavkov: Allegro moderato, Andante-Alla marcia in Tempo di minuetto.
SIMFONIČNI ORKESTER IZ BOSTONA, Violončelo: YO-YO MA, Dirigent: SEIJI OZAWA

Leta 2014 je bilo ustanovljeno združenje Keep Music Alive, ki deluje pod prepričanjem, da si vsak otrok zasluži priložnost, da se nauči izvajati glasbo in da je treba vsakega odraslega spomniti, da nikoli ni prepozno, da začne igrati.
Leta 2016 je prvič zaznamovalo dan za otroško glasbo, za katerega je izbrala prvi petek v oktobru - letošnjega torej zaznamujemo prav danes, in sicer večinoma v Združenih državah in Kanadi, vendar vse več staršev in vzgojiteljev po vsem svetu priznava pomen tega dne, katerega cilj je širiti zavedanje o prednostih zgodnjega glasbenega izobraževanja.

JOHANN GEORG LEOPOLD MOZART: OTROŠKA SIMFONIJA
\t1. ALLEGRO
\t2. MENUET IN TRIO
\t3. FINALE: ALLEGRO
STUTTGARTSKI KOMORNI ORKESTER, Dirigent: KARL MÜNCHINGER

Cristóbal de Morales - španski katoliški duhovnik in kapelnik, glavni predstavnik andaluzijske polifonične šole in eden od treh velikih skladateljev španske polifone renesančne glasbe je umrl na današnji dan leta 1553. Pisal je vokalna in sakralna dela z le nekaj izjemami. Po prepričanju mnogih je najboljši španski skladatelj prve polovice 16. stoletja.

CRISTÓBAL DE MORALES: PARCE MIHI DOMINE - Odpusti mi Gospod
Ansambel THE ERIC WESTBERG VOCAL ENSEMBLE, Saksofon: ANDERS PAULSSON

Avtor: Vesna Volk

William Stafford, živel je med letoma 1914 in 1993, je svojo prvo knjigo poezije objavil šele pri 46 letih, a danes velja za klasika ameriške sodobne poezije. V pesmih običajno izhaja iz vsakdanjih situacij, drobnih zemeljskih posameznosti, izza katerih pa pogosto zaslutimo še nekaj drugega – morda prav svet, o katerem govori v pesmi Najina zgodba.

Prevedla: Tina Kozin
Interpretira: Klemen Janežič.

Avtor: Ars

Tretji del Glasbene jutranjice smo naslovili Češki skladatelji naše dobe. V njem se posvečamo glasbi predvsem sodobnih čeških skladateljev, slišali pa bomo tudi nekaj skladb avtorjev, ki so ustvarjali v 20-tem stoletju.
Ilja Hurník je glasbo začel ustvarjati že okrog leta 1933, torej ko mu je bilo le 11 let. Bil je aktiven pianist in je veliko nastopal v tujini ter navduševal predvsem z interpretacijami del Clauda Debussyja in Leoša Janáčka. Veliko je sodeloval s Pavlom Štěpánom, s katerim sta obujala zanimanje za igranje na klavir štiriročno.
ILJA HURNÍK: DOMÁCÍ HUDBA ZA KLAVIR ŠTIRIROČNO
\t1. ALLEGRO (ALLA CHARLESTON)
\t2. ALLEGRO MODERATO (ALLA RAGTIME)
\t3. MODERATO (ČRNSKA USPAVANKA)
\t4. ANDANTE (ALLA HABANERA)
\t5. MOLTO ALLEGRO (ALLA CAKE-WALK)
Klavir: VERA LEJSKOVA in VLASTIMIL LEJSEK

Jan Novák je deloval v 1960-ih in je napisal glasbo za več filmov ter animacij, pisal pa je tudi pesmi in to v latinščini pod psevdonimom Ianus Novak. Za svojo poezijo je leta 1970 prejel nagrado magna laus na tekmovanju iz latinske poezije v Amsterdamu.
JAN NOVÁK: EXERCITIA MYTHOLOGICA
\t1. APOLLO
\t2. ORPHEUS
\t3. ERATO
\t4. MIDAS
\t5. ECHO
\t6. MINERVA
\t7. TITYRUS
\t8. TERPSICHORE
PRAŠKI FILHARMONIČNI ZBOR, Dirigent: PAVEL KÜHN

Nadaljujemo z glasbo nekoliko starejšega avtorja, ki je živel že v prvi polovici 20-tega stoletja. Gideon Klein, judovski pianist in skladatelj, je s svojim igranjem navduševal praško občlinstvo. Dolgo je veljalo, da je glasbo začel ustvarjati šele po deportaciji v taborišče v Terezinu, kjer je bil sicer aktiven kot organizator tamkajšnjega kulturnega življenja, vendar pa je v resnici pisal že pred tem, le da so dela na odkritje čakala v kovčku v eni izmed hiš njegovih prijateljev. Že ta kažejo na skladatelja izjemne zrelosti (glede na njegovo mladost v času, ko jih je pisal), njegov slog v Terezinu pa se je še dodatno razvil. Njegova ustvarjalnost se je končala leta 1944, ko so ga iz Terezina najprej premestili v Auschwitz nato pa še v podtaborišče Fürstengrube, od koder se ni vrnil.
GIDEON KLEIN / VOJTECH SAUDEK: PARTITA ZA GODALA
\t1. ALLEGRO SPICCATO
\t2. VARIATION ÜBER EIN MÄHRISCHES VOLKSLIED: LENTO
\t3. MOLTO VIVACE
GODALNI ORKESTER IZ PADOVE IN BENETK, Dirigent: NADA MATOŠEVIĆ

En najpomembnejših čeških skladateljev druge polovice 20-tega stoletja je bil Miloslav Ištvan, ki se je v svojih delih zgledoval po glasbi Béle Bartóka ter ljudski glasbi. Študiral je romunsko in afriško folkloro ter se v svojih skladbah spogledoval z žanri zabavne glasbe.
MILOSLAV IŠTVAN: CANZONA, ZA ALTOVSKO FLAVTO, ANGLEŠKI ROG, VIOLONČELO IN KLAVIR
\tStavka: 1. in \t2.
ANSAMBEL MONDSCHEIN, Flavta: JAROSLAV PELIKÁN, Angleški rog: JITKA TOMŠÍČKOVÁ, Violončelo: RADOMÍR ŠIRC, Klavir: HANUŠ BARTOŇ

Petr Eben je bil skladatelj, zborovodja in izjemen organist, ki je velik del svojega opusa posvetil prav orglam. Slovel je po svojih improvizacijah, vendar pa je osrednji del njegovega umetniškega ustvarjanja zajemala kompozicija. Pisal je domala glasbo vseh žanrov od opere in baleta do velikih instrumentalnih del in skladb za zbore ter samospeve.
PETR EBEN: O LASTOVKAH IN DEKLETIH
\tDEKLE MOJE, MALA LASTOVICA
\tNISI BIL DOMA
\tJUTRANJA ZARJA
\tKUKAVICA KUKA
\tLASTOVICA LETI
PRAŠKI KOMORNI ZBOR, Dirigent: JOSEF PANCIK

Zdeněk Lukáš je bil ploden češki skladatelj, ki je ustvaril več kot 330 del. Zaposlen je bil na Češkem radiu v Plznu, kjer se je začela razvijati njegova skladateljska dejavnost, to pa je lahko praktično preveril med drugim v sodelovanju z radijskim orkestrom Plzen in njegovimi vodilnimi solisti ter z zborom Česká písní, ki ga je Lukáš ustanovil leta 1954 in vodil skoraj dvajset let. Kot skladatelj je bil samouk, pri svojem delu pa se je precej naslanjal na folkloro. Sprva je šlo le za stilizacije ljudskih tem, kasneje pa je ljudsko glasbo obdeloval na samosvoj način. Nad njo je ostal očaran vse življenje in je v njegovo delo trajno vpletena, seveda pa se ni izognil niti obdobju, v katerem je preizkušal sodobne kompozicijske tehnike in v katerem je ustvarjal tudi v tehnično dobro opremljenem elektroakustičnem studiu v Plznu.
ZDENĚK LUKÁŠ: TRIJE RONDOJI ZA FLAVTO, VIOLONČELO IN KLAVIR, OP. 123
\tRONDO I
\tRONDO II
\tRONDO III
Glavni izvajalec: ANSAMBEL MARTINŮ

Nadaljujemo z Otomarjem Kvechom, ki je bil tudi zaposlen na Češkem radiu kot glasbeni urednik, poleg tega pa je poučeval glasbeno teorijo in kompozicijo na konservatoriju v Pragi ter bil zaposlen v praškem Judovskem muzeju.
OTOMAR KVĚCH: SONATA ŠT. 3 ZA VIOLINO IN KLAVIR
\t1. ALLEGRO GIUSTO
\t2. GRAVE
\t3. ALLEGRO RISOLUTO
Violina: JAROSLAV ŠONSKÝ, Klavir: PATRÍCIA BRETAS

Tomáš Edvard Schiffauer letos praznuje 80 let. Piše predvsem glasbo za gledališče, vendar pa lahko v njegovem opusu najdemo tudi dela za vokal, kot so opere, oratorij, maša in druge skladbe ter komorno glasbo, kot so sonate, sonatine, godalni kvartet, skladbe za trobilni kvintet, pihalni oktet, godalni trio in drugo.
EDVARD SCHIFFAUER: MUSIC TO GO WITH GOOD WINE
\t1. PART I.
\t2. PART II.
\t3. PART III.
\t4. PART IV.
KOMORNI ORKESTER LEOŠA JANAČKA, Dirigent: ZDENEK DEJMEK

Opus skladateljice Sylvie Bodorová je bogat in obsega dela za široko paleto zasedb - tako za solistična glasbila, kot za orkestre in zbore, napisala pa je tudi opero. Veliko njenih del je nastalo po naročilu.
"V čem je smisel ustvarjanja glasbe v 21-tem stoletju? Svet je poln hitenja in površinskosti, mi pa želimo, da se ljudje ustavijo in za trenutek zamislijo. Tu smo, da stvari osvetlimo z drugega zornega kota, da v kaosu iščemo skrite povezave in da z drugimi delimo svoje darove. Svojim poslušalcem želim podariti lepoto. Glasba je najlepše darilo! Z nami je, ko jo rabimo in izraža to, česar besede ne morejo. Most med zemljo in nebesi je. Glasba je čudež."
SYLVIE BODOROVÁ: HELIOS ZA FLAVTO, VIOLINO, VIOLONČELO IN KLAVIR
Glavni izvajalec: ANSAMBEL MARTINŮ

Avtor: Vesna Volk

10:00
Poročila

Cikel oddaj o skladatelju, ki je bil po rodu slovenec, rojen na Reki, večino svojega življenja pa je preživel v Beogradu, bomo zaokrožili ob odkrivanju njegovih klavirskih skladb ter ob poslušanju preostalih posnetkov Logarjevih del, ki se nahajajo v našem radijskem arhivu.

Avtor: Katarina Radaljac

11:00
Poročila

Italija se je na predčasnih splošnih volitvah očitno nagnila v desno. Odločitev preseneča, a zgolj na videz: desetletje levo-sredinskih in tehničnih vlad je bilo prej izjema kot pravilo. Toda zakaj italijanski volivci menijo, da bo rešitev iz stisk in negotovosti prinesla prav desnica? Gre res za prepričanje ali pa zgolj za razočaranje nad vsem, kar že poznajo? Kakšna je prihodnost široke in razdrobljene opozicije? Nenazadnje; ali čvrsta volilna premoč desne sredine sploh pomeni tudi stabilnost? Na omenjena vprašanja odgovarjajo italijanski strokovnjaki in analitiki.

Avtor: Janko Petrovec

V otroški kantati Kje je Tina?, ki jo je na besedila Barbare Gregorič Gorenc napisal Matevž Goršič, spoznamo deklico Tino, ki je v parku z očkom. Mamica je odšla po opravkih, očka na klopi utrujen zadrema. Tina se zabava na gugalnici. Mimo se pripelje rolkar, ki bo pozneje opazil, da je Tina čisto sama na klopci. Izgubila se je, jezna je na očka, »ki včasih nanjo kar pozabi. Kaj če jo pošast ugrabi?« A s pomočjo dečka Oskarja spet najde očka in mamico pa tudi novega prijatelja. Tina ni izgubljena, je pa, kot pravi pesnica, »izgubljivka, pozabljivka, nagajivka, ki si zaupa in si upa spremeniti kraj in čas…«

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

13:00
Poročila

Poslušamo posnetek prve koncertne izvedbe Ajdičeve kantate Taborišče Ravensbrück, ki je nastal 28. septembra 2022 v Cankarjevem domu. Zbor in orkester Slovenske filharmonije je vodil dirigent Simon Krečič.

Avtor: Katarina Radaljac

14:00
Poročila

Po babici gre na jug tudi dedek – o novem slovenskem filmu z Borisom Cavazzo v naslovni vlogi se z Vincijem Vogueom Anžlovarjem pogovarja Tina Poglajen. Ocenjujemo poljski film Ne puščaj sledi in ameriško komedijo Pot v raj z Julio Roberts in Georgeom Clooneyjem v glavnih vlogah. Z Ano Šturm se oziramo v Jesensko filmsko šolo, ki bo potekala med 11. in 16. oktobrom v Slovenski kinoteki in obravnavamo odprto pismo ZDSFU o položaju slovenske kinematografije in AV industrije.

Avtor: Matej Juh

Režiser Zemeckis ni veliko razmišljal o tem, komu bo prepustil glasbeni del filma, saj je Alan Silvestri poskrbel že za njegova zadnja dva filma, Lov za zelenim diamantom in Vrnitev v prihodnost, v katera je prinesel svoje najboljše glasbene trike pri snemanju glasbe z Londonskim simfoničnim orkestrom. Lahko rečemo, da s kopico izrazitih jazzovskih tem, ki malce dišijo po glasbi iz temačnih filmov noir, ter v kombinaciji z igrivo glasbo za risani film v stilu Carla Stallinga in na drugi strani zaradi ritmičnih akcijskih iztočnic v slogu, kot smo jih lahko slišali že v filmu Vrnitev v prihodnost, je to preprosto ena najboljših partitur Silvestrijevega opusa.

Avtor: Alma Kužel

Poslovil se je eden najpomembejših slovenskih skladateljev, mojster popularne glasbe, jazza in šansona. Je avtor številnih nepozabnih skladb, kot so Lastovka, Orion, Maja z biseri, Na vrhu nebotičnika, Vrtiljak, Pegasto dekle.

Avtor: Hugo Šekoranja

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Avtor: Ars

Oksidativni stres lahko aktivira naš imunski sistem na podoben način, kot se to zgodi, kadar nas napadejo virusi ali bakterije. A ob odsotnosti patogenov je tarča imunskega odziva telo samo, posledica pa so lahko različne kronične bolezni in raki. Kako poteka komunikacija pri takšnem imunskem odzivu, katere snovi nastajajo in kako zaustaviti vnetje ne da bi pri tem oslabili imunski sistem, raziskuje dr. Mateja Manček Keber, ki je za svoje delo letos prejela tudi Preglovo nagrado.

Avtor: Nina Slaček

Predvajamo Goldbergove variacije Johanna Sebastiana Bacha v priredbi za godalni trio Dimitrija Sitkoveckega. Izvedli so jih violinistka Sarah Christian, violist Timothy Ridout in violončelist Maximilian Hornung, ki so nastopil 2. septembra v samostanu v Traunsteinu na Bavarskem. V prvem delu koncerta so glasbeniki izvedli Godalni trio Sándorja Veressa.

Avtor: Marko Šetinc

Aktualno likovno dogajanje, predvsem v Sloveniji, v obliki pogovorov z umetniki, kustosi in strokovnjaki, objavljamo tudi strokovna besedila in občasno opozorimo na večje likovne dogodke v tujini.

Avtor: Ars

Naslov prvemu koncertu iz abonmajskega cikla Samih mogočnih skladb je «Fantastična«. Tako je namreč Anton Bruckner poimenoval svojo 5. simfonijo – mojstrovino, ki navdaja z bleščečim svetom zvoka in čustev. Obsežno delo, iz katerega vrejo hotenje, upanje in hrepenenje – občutja, ki jih je skladatelja pogosto zadrževal v sebi, pa bo uvedlo delo mladega genija – komaj osemletnega Wolfganga Amadeusa Mozarta. To je njegova prva ohranjena simfonija, označena kot Simfonija št. 1 v Es Duru, KV. 16.
Vse bomo slišali v izvedbi Orkestra Slovenske filharmonije, ki ga bo tokrat vodil priznani britanski dirigenta Ivor Bolton. Ta slovi predvsem na področju baročnega in klasičnega repertoarja, sicer je glasbeni direktor Kraljevega gledališča v Madridu, šef dirigent Simfoničnega orkestra Basel, šef dirigent Dresdenskega festivalskega orkestra in nagrajeni dirigent Orkestra Mozarteum iz Salzburga.

Avtor: Anuša Volovšek

22:00
Poročila

Vabimo vas k spremljanju druge polovice letnega koncerta Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, ki smo ga posneli junija letos v Slovenski filharmoniji. Ansambel pod vodstvom Rahele Durič Barić je oblikoval program pod naslovom Zatirani in njihove sanje z naperjeno ostjo kakršnikoli nadvladi in hrepenečim po svobodi, ki jo lahko doseže človekova volja v še tako nemogočih okoliščinah.

Avtor: Brigita Rovšek

Legenda pravi, da je bila najljubša mačka preroka Mohameda Muezza ali Muizza, najslavnejša zgodba o njej pa pripoveduje, da se je Mohamed odpravljal k molitvi in je hotel obleči haljo. Na njenem rokavu je spala Muezza, a ker je Mohamed ni hotel motiti, je odrezal rokav in se odpravil molit.
Ta zgodba je le eden od dokazov, da je mačka izjemna žival, do katere ima človek od nekdaj poseben odnos; vemo, da so jo v starem Egiptu častili po božje. In še danes je mačka poleg psa najpogostejša domača žival in hišna ljubljenka, čeprav je skrivnostna in neukrotljiva. O tem in o mački nasploh so številni filozofi in literati zapisali razmisleke ali domislice v obliki aforizmov. Izbrala jih je Tadeja Krečič iz knjige Živeti po mačje Stéphana Garniera, ki je izšla pri založbi Vida. Prevedel jo je Luka Novak.

Intepret Matej Puc,
režiserka Špela Kravogel,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonski mojster Gašper Loborec,
urednica Tadeja Krečič Scholten.
Produkcija 2022.

Avtor: Ars

Oddajo bomo ob stoletnici rojstva saksofonista Vona Freemana namenili njegovi glasbi. Von Freeman izhaja iz glasbene družine, njegov oče je bil dober prijatelj Louisa Armstronga, njegova brata George in Bruz sta igrala bobne in kitaro, odličen saksofonist je tudi njegov sin – Chico Freeman. Podobno kot pri Redmanovih – Deweyu in Joshui, je tudi tokrat sin zasenčil očeta, kljub ali prav zaradi bolj tradicionalnega sloga igranja. Celo svoje glasbeno življenje je preživel na čikaški jazzovski sceni in igral tako s tradicionalisti kot tudi avantgardisti – kasnejšimi ustanovitelji AACM-a. Izjemno ga cenijo njegovi glasbeni kolegi, med širšim občinstvom je ostal neznan, tudi po zaslugi zelo redkih plošč.

Avtor: Marko Kumer

Zadnja sprememba: 07.10.2022 20:55:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt