Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Ponedeljek, 3.10.2022

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Jutranji glasbeni program začenja Nokturno št. 13 v d-molu Johna Fielda. Nadaljujejo ga Tiento de falsas Joana Cabanillesa, Bachov Brandenburški koncert št. 4 in Mendelssohnove Tri klavirske etude, op. 104, sklepa pa ga Simfonija št. 8 v A-duru Luigija Boccherinija.

Avtor: Mihael Kozjek

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Tina Ogrin

Drugi del je v znamenju Beethovnovega Rondoja za klavir v C-duru, op. 51/1, Mozartovega Adagia za violino in orkester v E-duru, K. 261 in Pihalnega kvinteta v g-molu, op. 56/2 Franza Danzija.

Avtor: Mihael Kozjek

Denise Levertov, živela je med letoma 1923 in 1997, danes velja za eno najpomembnejših predstavnic sodobne ameriške poezije. Rodila se je sicer v Veliki Britaniji, a se je po poroki leta 1948 preselila v New York. V poeziji je velik pomen pripisovala premišljeni rabi tehničnih sredstev in pogosto tematizirala žensko izkušnjo bivanja v svetu.

Prevedli: Mia in Veronika Dintinjana.
Interpret: Matija Rozman.

Avtor: Ars

Sklepni del prinaša glasbo Petra Iljiča Čajkovskega, Roberta Schumanna, Melanie Bonis, Johannesa Bernardusa van Breeja, Pabla de Sarasata, Manuela de Falle, Mauricea Ravela in Anteja Grgina. Poudarjamo Gozdne prizore za flavto, rog in klavir Melanie Bonis, danes edino izvajano delo Van Breeja – Allegro za štiri godalne kvartete v d-molu, Sarasatovo Koncertno fantazijo za violino in klavir na teme iz Bizetove opere Carmen, op. 25 in Ravelov Klavirski trio.

Avtor: Mihael Kozjek

10:00
Poročila

Oddajo posvečamo skladatelju slovenskega rodu, ki se je rodil na Reki, večino svojega življenja pa je preživel v Srbiji, zato ga uvrščamo med skladatelje, ki so pomembno zaznamovali zgodovino srbske povojne glasbe.

Avtor: Katarina Radaljac

11:00
Poročila

Oddajo bomo namenili Tomažu Grintalu, enemu vodilnih slovenskih džezovskih trobentačev, nekdanjemu solistu v Big Bandu RTV Slovenija, skladatelju, aranžerju, glasbenemu pedagogu, skratka vsestranskemu glasbeniku. Takole je zapisal njegov dolgoletni prijatelj, sodelavec in nekoč tudi učenec Hugo Šekoranja: »V svoji več kot pol stoletja dolgi karieri je jadral med klasično glasbo in džezom, zabavno in narodnozabavno glasbo, opero in godbami na pihala, med malimi zasedbami in velikimi džezovskimi orkestri, med plesišči in koncertnimi dvoranami, med trobento in dirigentsko paličico. In vedno s polnimi jadri, ki jih je polnil veter njegovega velikega srca.«

Avtor: Marko Kumer

12:00
Poročila
13:00
Poročila

Kemijski nadzor delovanja človeških celic igra pomembno vlogo pri zasnovi novih genskih in celičnih terapij, saj omogoča uravnavanje delovanja terapevtskih celic preko telesu lastnih ali vnesenih majhnih molekul. Tak sistem omogoča nadzor s strani zdravnika in prekinitev morebitnega pretiranega odziva ali avtonomno odzivanje terapevtskih celic na stanje v telesu. Za uravnavanje delovanja celičnih zdravil so raziskovalci doslej uporabljali predvsem bakterijske ali rastlinske proteine, ki pa lahko sprožijo neželen imunski odziv. SKupina raziskovalcev Kemijskega inštituta pod vodstvom prof.dr. Romana Jerale je ponudila inovativno rešitev tega izziva z uporabo sintezne biologije. Pripravili so novo tehnologijo za kemijski nadzor celičnih procesov, ki je zasnovana na človeku lastnih proteinih, ki so sposobni vezave majhnih molekul, predvsem klinično preizkušenih ali telesu lastnih molekul, kot so npr. hormoni. Tehnologija, ki so jo poimenovali INSPIRE, predstavlja pomembno novo orodje na področju biotehnologije in biomedicine, predvsem za nadzor celičnih in genskih terapij, kar so uspešno demonstrirali na zaznavanju dviga koncentracije hormona kortizola in zmanjšanja njegovega delovanja s povratno zanko. Izsledke so objavili v članku z naslovom Chemically inducible split protein regulators for mammalian cells v vplivni reviji Nature Chemical Biology (objava 26.IX). Jeralov doktorski študent mag. Erik Rihtar je v pogovoru skupaj z mentorjem povzel njihov osrednji inovativni prispevek: rabo izključno človeških beljakovin pri vplivanju na terapevtsko celico. Poglavitni del raziskave je z njim opravila dr. Tina Lebar, ki je na post-docu v ZDA, nezanemarljivi del pa so prispevali še, inštitutski kolega dr. Duško Lainšček, in mag. Katarina Kores, dr. Samo Lešnik ter dr. Urban Bren z Univerze v Mariboru.

Avtor: Goran Tenze

Skladateljica in zborovska dirigentka Tadeja Vulc je ena najbolj nadarjenih slovenskih glasbenih ustvarjalk, tokrat bomo predstavili tri skladbe iz njenega opusa instrumentalne glasbe.

Oddajo Ženske v svetu glasbe posvečamo skladateljici Tadeji Vulc, eni najbolj nadarjenih slovenskih glasbenih ustvarjalk, ki se z vsakim svojim novim delom predstavi kot suverena oblikovalka glasbene snovi. Zanjo sta značilna inventivnost in osredotočanje na glasbeno misel in njeno logično kompozicijsko izpeljavo. Posebno pozornost namenja izdelanosti zvočne teksture in nenavadnim kombinacijam zvočnih elementov. Tokrat bomo predstavili tri skladbe iz njenega opusa instrumentalne glasbe: Tri iveri za tolkala, Svetlobne sence za simfonični orkester in Tlesk vode za sedem instrumentov ansambla MD7. Skladateljica bo v pogovoru predstavila svoja instrumentalna dela.

Avtor: Tjaša Krajnc

14:00
Poročila

Pojem gospodarja je postavljen na začetek naše kulture. Skozi zgodovino se je kazal v vedno novih oblikah in postavljal vedno nove uganke. Kako danes razmišljati – predvsem skozi slovito Heglovo dialektiko gospodarja in hlapca – o tem pojmu v navezavi na strukture oblasti, pa v pogovoru z dr. Baro Kolenc in dr. Gregorjem Modrom.

Avtor: Gregor Podlogar

14:46
Poigra

Predstavljamo Divertimento za pihalni orkester Oliverja Waespija in skladbo Bil je mož od foha Milka Lazarja, posvečeno mojstru Bojanu Adamiču. Deli za pihalni orkester sta bili na 35. Tekmovanju slovenskih godb v Koncertni težavnostni stopnji, ki je potekalo 23. in 24. maja 2015 v dvorani Union v Mariboru, obvezni del tekmovalnega programa, s katerim se je tam predstavilo osem izmed najbolj kakovostnih slovenskih ljubiteljskih pihalnih orkestrov. Skladbi boste slišali v koncertnih izvedbah Orkestra Slovenske vojske.

Avtor: Mihael Kozjek

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Na 65. mednarodnem gledališkem festivalu Bitef v Beogradu, ki je potekal z geslom Mi – junaki svojega dela, je zmagal performans Solo režiserke Nine Rajić Kranjac. Slovenski je bil tudi sklepni del festivala, saj si je občinstvo lahko ogledalo premiero avtorskega projekta Krize v režiji Žige Divjaka.
V oddaji še o premieri opere z naslovom Napudrana Thomasa Adesa, ki jo bo v Cankarjevem domu uprizorilo Slovensko komorno glasbeno gledališče v koprodukciji s Hrvaškim narodnih gledališčem Ivana plemenitega Zajca z Reke. Prelistali bomo tudi po knjižnih novostih na področju otroške in mladinske literature.

Avtor: Aleksander Čobec

Sredi marca je v Osterčevi dvorani Slovenske filharmonije potekal koncert cikla GM oder Glasbene mladine Slovenije, na katerem je nastopila harfistka Taja Rijavec in izvedla dela Srebotnjaka, Godefroida, Brittna, Grandjanyja ter Nikolasa Agrafiotisa. Zadnjega je pravzaprav izvedla v duu s Kajo Sešek, slišali pa smo krstno izvedbo dela Tri sinergije, ki ga je skladatelj posvetil prav glasbenicama, ki sta ga krstili.

Avtor: Vesna Volk

Uroš Zupan: Psica in poletje
Dobitnik Rožančeve nagrade za eseje o svojem branju poezije je tematiko poezije oziroma umetnosti umestill tudi v ospredje najnovejše pesniške zbirke, druga osrednja tema pa je minevanje. Piše Ana Hancock:

Tina Vrščaj: Na Klancu
Pisateljica in literarna kritičarka v romanu s precej zaznamovanim naslovom prepleta družinsko življenje in aktualne družbene teme. Piše Katja Šifkovič.

Irena Svetek: Beli volk
Pisateljica je drugi roman iz napovedane trilogije psiholoških kriminalk s tožilcem Aurellijem v glavni vlogi umestila v temačne kočevske gozdove in magično Belo krajino. Piše Katarina Mahnič.

Ur. Saša Babič in Mateja Belak: Staroverstvo v Sloveniji med religijo in znanostjo
Zbornik razprav o tematiki, pri kateri primanjkuje oprijemljivih dejstev. Piše Iztok Ilich.

Avtor: Vlado Motnikar

Oddajo, v kateri osrednjo pozornost namenjamo v študijskem obdobju nastalemu Godalnemu kvartetu v D-duru Stanka Premrla in Suiti za violino in klavir Matije Tomca, oklepata dve krajši deli - šaljivi intermezzo za trombon in orkester z naslovom Boter čmrlj in ljudska pesem o ribi Faroniki, ki jo je v harmonsko nekoliko zabeljeni zborovski stavek odel goriški skladatelj Patrick Quaggiato.

Avtor: Mihael Kozjek

Pisatelj Rado Murnik je duhovito opisal napore glavne junakinje Koprnele pri iskanju ženina. Čas dogajanja je prva svetovna vojna. To je čas, ko je bilo ženinov malo, draginja pa zelo velika. Neporočena Koprnela je bila veliko breme za družinski proračun. Pri iskanju ženina je tako sodelovala vsa družina. Še najbolj pa se je »izkazala« Koprnelina sestra Vida, učenka in pisateljica 5. razreda.

Humoresko je pod vodstvom režiserke Suzi Bandi interpretirala igralka Urška Taufer.
Produkcija: Radio Trsta A, 2021.

Avtor: Alen Jelen

19:14
Poigra

Pisatelj in literarni zgodovinar Peter Svetina je doktoriral iz starejše slovenske poezije. Izdal je več knjig za otroke in mladino, piše strokovne in znanstvene članke o starejši slovenski in mladinski književnosti, o kriminalkah in romanih. V oddaji boste slišali njegov esej Nonsens in družbeni kontekst. Izšel je v reviji Otrok in knjiga leta 2015.

Avtor: Andrej Rot

Nemški in angleški Brahms se je glasil koncert, ki sta ga Nemški simfonični orkester iz Berlina in dirigent Robin Ticciati pripravila 26. marca v Berlinski filharmoniji. Na sporedu sta bila Violinski koncert v D-duru Johannesa Brahmsa in Simfonija št. 2 v Es-duru sira Edwarda Elgarja. V vlogi solista je nastopil Christian Tetzlaff.

Avtor: Polona Kovačič

22:00
Poročila

Za radijsko interpretacijo tega Linhartovega gledališkega izvirnika, napisanega v nemščini, je ključna priredba Zarike Snoj Verbovšek. Izvirnik ima namreč do nerazvidnosti zapleteno zgodbo. Mladi viharniški dramatik je večkrat spregledal logiko dogajanja, vzneseni dialog je včasih do komičnosti romantičen. Zato je prirediteljica kot novo uvedla osebo Literarnega zgodovinarja, ki naposled poslušalca varno, duhovito in poučno prepelje čez dramatikove začetniške čeri.

Prevajalec: Bratko Kreft; avtorica radijske priredbe: Zarika Snoj Verbovšek; režiser: Grega Tozon; dramaturg: Goran Schmidt; tonski mojster: Staš Janež; glasbeni opremljevalec: Marko Stopar; asistentka režije: Helena Mugerle; tehnični asistent: Zmago Frece.

William Love – Branko Grubar;
Lady Sara Love – Brecelj Marijana;
Miss Jenny Love – Nataša B. Gračner;
Lord Herington – Boris Ostan;
Edvard Sandwell – Igor Samobor;
Heartwich – Marko Mandić;
Warford – Slavko Cerjak;
Sund – Vojko Zidar;
Stražni častnik – Zvone Hribar;
Literarni zgodovinar – Aleš Valič;
glas Antona Tomaža Linharta – Ivan Lotrič.

Produkcija Uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radia Slovenija novembra 2005.

Avtor: Klemen Markovčič

22:55
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Partizan, pesnik, publicist in vsestranski filmski avtor France Kosmač se je rodil 3. oktobra 1922 v Ljubljani. Na začetku druge svetovne vojne je bil v italijanski internaciji, leta 1943 se je pridružil partizanom. Kot partizan je prehodil Slovenijo in tudi Gorski kotar, o čemer pričajo njegove pesmi. Leta 1944 je objavil tudi pesniško zbirko Partizanski soneti, po vojni pa se je s pesniško zbirko Podobe našega pohoda in pripovedno zbirko Partizanske zgodbe predstavil širši javnosti. Pozneje se je z zbirkama Kurent in smrt ter Dom v vesolju približal intimistični liriki, predvsem pa se je ukvarjal s filmom. Posnel je vrsto dokumentarcev o umetniških temah in ustvarjalcih ter štiri celovečerne filme (med drugim leta 1959 Dobri stari pianino), sodeloval pa je tudi pri omnibusu Koplji pod brezo. Dodajmo še, da je bil pred smrtjo (umrl je 8. oktobra 1974 v Ljubljani) zaposlen na Televiziji Ljubljana kot dramaturg. Ob stoti obletnici rojstva Franceta Kosmača smo v Literarni nokturno uvrstili nekaj njegovih pesmi in vas vabimo k poslušanju.

Avtor pesmi France Kosmač,
režiserka Špela Kravogel,
interpret Uroš Potočnik,
glasbena opremljevalka Cvetka Bevc,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
urednik oddaje Marko Golja.

Avtor: Ars

Poslušali bomo skladbe angleškega džezovskega pevca Iana Shawa, ki letos praznuje šestdesetletnico. Najprej je sicer igral trobento, šele pri petnajstih letih se je odločil za pevsko pot. Glasbo je doštudiral na univerzi v Londonu. Kariero je začel na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja kot igralec, komik in pevec v alternativnih kabaretskih predstavah. Hkrati je prepeval tudi v londonskih džezovskih klubih. Danes snema in nastopa tako v Evropi kot tudi Združenih državah Amerike.

Avtor: Marko Kumer

Zadnja sprememba: 03.10.2022 15:20:07

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt