Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 2.10.2022

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

07:00
Jutranja kronika

Osrednja jutranja informativna oddaja Jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

07:25
Glasbeni poudarki

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

08:00
Lirični utrinek: Ilse Brem: Jesen

lise Brem je sodobna avstrijska pesnica in pisateljica, tudi likovna ustvarjalka, ki živi in ustvarja na Dunaju. Izbrali smo njeno pesem Jesen, ki jo je prevedla Alenka Bole Vrabec, interpretira jo dramska igralka Nina Valič.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

09:00
Sledi večnosti: Prihod petih mladih misijonarjev salezijancev iz Afrike in Azije na Rakovnik odslikava odprtost duha v Cerkvi

Slovenska salezijanska redovna skupnost je v letu dni v svoje središče na Rakovniku v Ljubljani sprejela pet mladih salezijancev: enega iz Ugande, dva iz Vietnama, enega iz Svobodne države Kongo in še enega iz Demokratične republike Kongo. Med njimi je tudi Cyprian Mbaziira iz Ugande, ki je pred letom dni prišel v Slovenijo; zdaj opravlja vzgojno prakso v Domu Janeza Boska v Želimljem. Kdaj in kje je stopil v stik s krščanstvom in kakšna je bila njegova pot v Slovenijo? Njegov predstojnik v Sloveniji, salezijanski inšpektor Marko Košnik, pa odgovarja na vprašanje, zakaj so se salezijanci v Sloveniji odločili medse sprejeti mlade misijonarje iz tujine, kdo so ti mladi možje, ki želijo nadaljevati salezijansko formacijo pri nas, in kako je njihov prihod vplival na življenje v skupnosti, pa kakšen je odziv med verniki.

09:25
Musica sacra: Glasba kot molitev

V Katoliški cerkvi je oktober mesec molitve, še posebej mesec molitve rožnega venca. Molitve so lahko prosilne, zahvalne ali slavilne, po obrazcih ali brez njih, v svojo glasbo so jih vtkali glasbeni ustvarjalci različnih veroizpovedi. »Vsak po svoje Boga moli« pravi pregovor in take so tudi skladbe, ki jih boste slišali tokrat.

10:00
Bogoslužje: Bogoslužje

Iz župnije Sele na Koroškem na rožnovensko nedeljo prenašamo sveto mašo, pri kateri sodelujejo tamkajšnji verniki. Mašuje dr. David Kraner, poje pa Mešani pevski zbor Pevskega društva Sele pod vodstvom mag. Romana Verdela ter Otroški zbor Pevskega društva Sele, ki ga vodita Mirja in Barbara Oraže.

11:00
Poročila
11:05
Evroradijski koncert: Komorni orkester iz Lozane, pianist Cédric Tiberghien in dirigent Marko Letonja

V dvorani Salle Métropole v Lozani v Švici je pod dirigentskim vodstvom Marka Letonje 16. decembra lani nastopil Komorni orkester iz Lozane. Kot solist je z orkestrom nastopil pianist Cédric Tiberghien, na sporedu koncerta pa so bile Vesele potegavščine Tilla Eulenspiegla, op. 28 Richarda Straussa, Klavirski koncert za levo roko v D-duru Mauricea Ravela in Simfonija št. 5 v B-duru, op. 100 Sergeja Prokofjeva.

13:00
Poročila
13:05
Arsove spominčice

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

14:00
Poročila
14:05
Humoreska tega tedna: Fran Milčinski: O modnih podobah, Radio in Revije

Človeštvo se v temeljih ni prav dosti spremenilo in tudi zato humorna besedila Frana Milčinskega delujejo še danes. Ne le Butalci in Fridolin Žolna, ampak tudi tista, ki so bolj zasidrana v svoj čas. Te tri družbene satire je napisal v letih 1925-1927. Igralec: Jožef Ropoša, režiser: Jože Valentič, glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina, mojstrica zvoka: Sonja Strenar, asistent zvoka: Zmago Frece redaktorja Matej Juh in Vlado Motnikar. Leto nastanka: 2010. Oddaja je bila posneta junija 2010

14:35
Nedeljsko operno popoldne: Zvezde svetovnih opernih odrov ...

... izvajajo odlomke Vincija, Gardela, Glucka, Terradellasa, Ravela, Legrenzija, Bellinija, Richarda Straussa in Mascagnija.

15:30
Dogodki in odmevi

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:05
Musica noster amor: Filharmonični orkester iz Monte Carla, dirigent Charles Dutoit in pianistka Martha Argerich v Granadi

Filharmonični orkester iz Monte Carla je 5. julija letos nastopil v palači Karla V. Habsburškega v utrdbi Alhambra v Granadi, v sklopu tamkajšnjega Mednarodnega festivala glasbe in plesa. Dirigiral je Charles Dutoit, ki v zadnjem času pogosto dirigira tudi Orkestru Slovenske filharmonije, kot solistka pa je v Ravelovem Klavirskem koncertu v G-duru nastopila slovita Martha Argerich. Spored sta dopolnili še dve skladbi – Ravelova suita Couperinov nagrobnik in Simfonija št. 4 v f-molu, op. 36 Petra Iljiča Čajkovskega.

18:05
Sedmi dan: Duhovnik Damjan Mlinarič o izzivih duhovniškega poklica

O izzivih duhovniškega poklica premišljuje katoliški duhovnik Damjan Mlinarič, član Pastoralne zveze župnij v Slovenj Gradcu. Prihaja iz ateistične družine, najprej je študiral računalništvo, v tretjem letniku študija pa je doživel spreobrnjenje v okviru gibanja Prenova. Začel je študirati teologijo in pozneje opravljati poslanstvo duhovnika.

18:30
Obiski kraljice: Ob 20. obletnici Slovenskega orgelskega društva, z orgelskimi improvizacijami k nememu filmu Zora: pesem dveh ljudi, 2. del

Tudi tokrat bodo v ospredju orgelske improvizacije k nememu filmu Zora: pesem dveh ljudi Wilhelma Munraua. Zvenele so na glasbeno-vizualnem dogodku, imenovanem Orgelski kino, ki se je ob 20. obletnici delovanja Slovenskega orgelskega društva zgodil 17. septembra letos v Slovenski filharmoniji, z njimi se je predstavil francoski organist mlajše generacije Baptist Florian Marle Ouvard.

19:30
Spomini, pisma in potopisi: Dopisovanje Franceta Mesesnela in Vena Pilona

Slike že lahko govorijo zase, pa vendar je zanimivo prebrati tudi kakšen zapis o likovni umetnosti – premišljanje, kritiko. Mi se bomo spomnili dopisovanj med rojakoma in prijateljema umetnostnim zgodovinarjem Francetom Mesesnelom in likovnikom Venom Pilonom. Iz obdobja med 1920 in 1929 se je ohranilo 68 pisem in nekaj razglednic, pisala sta si o vsakdanjem življenju in o umetnostni, na primer podrobnosti o Pilonovi prelomni ljubljanski razstavi leta 1923, ko je njegova nova slikarska in grafična tehnika naletela na težko kritiko skladatelja in likovnika Saše Šantla, na kar se je Mesesnel, ki je razvijal plodno kritiško dejavnost, odzval s svojo, drugačno argumentacijo. V odlomku iz pisem med Mesesnelom in Pilonom opazimo, da je prav zaradi tega med prijateljema tudi zavrela kri. Interpreta Jernej Gašperin in Blaž Šef, režiser Alen Jelen, glasbena opremljevalka Sara Železnik, tonska mojstrica Sonja Strenar, urednika Maja Žel Nolda in Žiga Bratoš. Leto nastanka 2013.

19:53
Poigra
20:00
Glasbeni portret: Ob stoti obletnici rojstva basista in skladatelja Charlesa Mingusa

Ob stoti obletnici rojstva legendarnega džezovskega basista in skladatelja bomo v oddaji predvajali nekaj posnetkov iz njegove dolge in izjemno plodovite kariere. Charles Mingus je bil eden najpomembnejših glasbenikov 20. stoletja. V džezovsko igranje je vpeljal kolektivno improvizacijo, njegove skladbe pa predstavljajo nekakšen most med bebopom in džezovsko avantgardo. V skladbe je vnesel melodično senzibilnost. Sodeloval je z vsemi pomembnejšimi džezovskimi sodobniki: omenimo imena, kot so Louis Armstrong, Duke Ellington, Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Miles Davis, John Coltrane, Bud Powell, Max Roach, Eric Dolphy in Lionel Hampton. Pomemben je bil tudi kot družbeni aktivist, ki je nenehno (tudi na najbolj neprijetne načine) opozarjal na neenakost črne rase v Ameriki.

22:00
Poročila
22:05
Literarni portret: Katie Kitamura

Pisateljica in predavateljica Katie Kitamura (1979) je Američanka z japonskimi koreninami. Piše tako leposlovje kot tudi nefikcijska dela ter krajše časopisne članke in eseje. Kitamura je na literarno sceno vstopila leta 2009 z romanom The Longshot (Mala verjetnost), v katerem govori o pripravah na tekmovanje v borilnih veščinah in spretno preplete perspektivi trenerja in športnika, ki se namerava udeležiti tekmovanja. Knjiga je požela odlične kritike in nominirali so jo tudi za nagrado young lions fiction award. Po doktoratu iz ameriške književnosti, ki ga je pridobila v Londonu, se je Kitamura odločila za pisanje in predavateljsko delo. Knjige Katie Katamura so bile prevedene v enaindvajset jezikov, v slovenščini za zdaj ni dostopno še nobeno njeno delo. Avtorica trenutno živi in dela v New Yorku, kjer na univerzi v New Yorku poučuje kreativno pisanje. Avtorica nocojšnjega Literarnega portreta o njej Leonora Flis je za oddajo prevedla nekaj odlomkov iz romanov Razhod, ki naj bi ga prenesli tudi na filmsko platno, in Intimnosti. Dramska igralka Vesna Jevnikar, bralec Matjaž Romih, glasbena opremlejvalka Nina Kodrič, tonski mojster Vojko Kokot, režiser Klemen Markovčič. Urednik oddaje Matej Juh.

22:30
Glasbena skrinjica: Aktajon - Mitološke zgodbe v glasbi XVIII

Motivi iz bogate zakladnice antične mitologije so navdihnili številne skladatelje, ki so njihovo vsebino poskušali ujeti v svoja dela. Tako so nastale skladbe, ki obujajo zgodbe bogov in smrtnikov ter preplet njihovih usod. Antični bogovi so bili znani kot zaščitniki ljudi, ki so se k njim obračali po boljši usodi, pomoči in blagoslovu. Prav zloglasna pa je srdita jeza bogov, ki so znali biti neusmiljeni in kruti o čemer pričajo številne zgodbe. Tudi ta o Aktájonu, junaku it Teb, sinu polboga Aristája, zaščitnika čred.

23:00
Literarni nokturno: Guy de Maupassant: Izpoved

»Resnična ljubezen, takšnega mišljenja sem namreč, resnična ljubezen potrebuje hkrati svobodo in oviro,« izreče v zgodbi Izpoved, ki jo je napisal mojster novel, francoski pisatelj Guy de Maupassant, prvoosebna pripovedovalka. Kako daleč njenega izbranca privede ljubosumje, lahko slišimo v radijski priredbi te novele. Prevajalec: Edvard Kocbek; interpretka: Urška Hlebec; režiserka: Ana Krauthaker; glasbena opremljevalka: Cvetka Bevc; mojster zvoka: Andrej Kocan; redaktorja: Matej Juh, Maja Žvokelj. Leto nastanka: 2011.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt