Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 1.10.2022

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na današnji dan sta se rodila francoski skladatelj Paul Dukas in pianistični virtuoz Vladimir Horowitz, pred natanko 43 leti pa je umrl ameriški skladatelj Roy Harris.

Poslušamo:
Joseph Haydn: Sonata v Es-duru št. 49
izvedba: Vladimir Horowitz;

Paul Dukas: Variacije, interludij in finale na Rameaujevo temo
izvedba: Klaus Schilde;

Roy Harris: Simfonija št. 3
izvedba: Simfonični orkester BBC, dirigent: Grant Llewellyn.

Avtor: Katarina Radaljac

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Skladatelj je delo napisal med letoma 1818 in 1819. Predstavlja enega izmed Webrovih najobsežnejših komornih del, nastajal pa je v njegovi poletni rezidenci v Hosterwitzu, današnjem predmestju Dresdna. Weber je Trio posvetil svojima glasbenima prijateljema, flavtistu Philippu Junghu ter skladatelju, violinistu in violončelistu Johannu Baptistu Gänsbacherju. V oddaji bomo slišali izvedbo skladbe v interpretaciji flavtistke Jasne Nadles, pianista Richarda Ormroda in violončelista Milana Vrsajkova. Sledila bo še druga od Schumannovih osmih Fantazijskih skladb, op. 12, "Aufschwung".

Avtor: Katarina Radaljac

Dušan Jovanović, ki se je rodil na današnji dan leta 1939, umrl pa leta 2021, ni bil samo uveljavljen dramatik in prodoren gledališki režiser; pisal je tudi pesmi. Eno, z naslovom Selijo se ribe, v Liričnem utrinku interpretira dramski igralec Gregor Gruden.

Avtor: Ars

Največ držav po svetu praznuje dan otrok 1. junija, svetovni dan otrok pa se zaznamuje 20. novembra, na dan, ko je skupščina OZN sprejela Konvencijo o otrokovih pravicah. Na današnji dan, 1. oktobra, se dan otrok praznuje v Salvadorju, Gvatemali in na Šrilanki. Ker se prihodnji teden, med 3. in 9. oktobrom, pri nas začenja Teden otroka, program Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki je dejaven že od leta 1954, osrednji del Glasbene jutranjice posvečamo skladbam, napisanim za otroke. Poslušali bomo glasbeno pravljico Peter in volk Sergeja Prokofjeva, Ravelovo suito za orkester Moja mati gos, Vodnik po orkestru za mladega človeka Benjamina Brittna, Schumannov Album za mladino op. 68, Šivičevo Pravljico po klavirski suiti za otroke, Bartokov klavirski cikel Za otroke ter Vaje za Elizo, 11 stilnih variacij na Beethovnovo temo za otroke, Žige Staniča.

Avtor: Katarina Radaljac

10:00
Poročila

Posnetek je nastal julija v Brnu, na slavnostnem koncertu ob 200. obletnici rojstva Gregorja Mendla, pionirja genetike.
V baziliki Vnebovzetja Naše Gospe so nastopili Češki filharmončni zbor, Filharmonija iz Brna in dirigent Dennis Russell Davies
ter solisti:
sopranistka Pavla Vykopalová,
altistka Lucie Hillscherova,
tenorist Áleš Briscein,
baritonist Gurgen Baveyan
in basist Jozef Benci.

Avtor: Ars

Družinski abonma SF 1 - Ko bom velik, bom ... solist
Orkester Slovenske filharmonije in solisti
Simon Krečič, dirigent
Nejc Kamplet, klavir
Blaž Ogrič, rog
Grega Rus, kontrabas
Jana Trošt, flavta
Franci Krevh, povezovalec

Pred Orkestrom ali Zborom Slovenske filharmonije se velikokrat pojavijo solisti ter pokažejo mojstrsko obvladovanje glasbila in glasbe. Kaj pa mora vsebovati skladba, da lahko rečemo, da je to koncert za glasbilo in orkester? Ali obstaja tudi koncert za pisalni stroj?

Program: Chopin, Borne, Mozart, Dittersdorf, Anderson

Avtor: Vesna Volk

12:00
Poročila

Dramski in filmski igralec Peter Boštjančič praznuje 1. oktobra sedemdeset let. V svojem dolgem in bogatem ustvarjalnem času je največ vlog odigral v celjskem in mariborskem gledališču in dobil številne nagrade, tudi nagrado Marija Vera za življenjsko delo in pred dvema letoma Borštnikov prstan. V utemeljitvi Borštnikovega prstana je Blaž Lukan zapisal: »Boštjančič se nenehno zaveda bivanjske teže, profesionalne resnosti in etične odgovornosti igre, ki jo praviloma spremljajo nezadovoljnost, dvom, strah in vztrajno iskanje smisla.« S Petrom Boštjančičem se pogovarja Brigita Mohorič.

Avtor: Ars

Tboli so ljudstvo, ki živi na južnem delu otoka Mindanao na Filipinih. Tradicionalno so bili poljedelci, katerih življenje je temeljilo na požigalništvu, vendar so se na njihovo področje priseljevali Filipinci in postopno prevzeli pretežni del kakovostne zemlje, zato so se Tboli bolj posvetili obrti, pa tudi zavzetemu ohranjanju svojega lastnega izročila. Med glasbili ljudstva ima najpomembnejšo vlogo njihovo značilno brenkalo, različica lutnje, ki ji pravijo hegelung, in temu glasbilu se posvečamo še drugič po vrsti.

Avtor: Tomaž Rauch

13:00
Poročila

Tokrat začnemo z že 30. Rožančevo nagrado za najboljšo zbirko esejev, nadaljujemo z razstavo Četrta generacija mojstra italijanske Arte Povera Michelangela Pistoletta v ljubljanski Cukrarni, ki ji sledi razstava v Moderni galeriji z naslovom Momental-mente: žive slike. Obiskali smo 11. mednarodni festival likovnih umetnosti v Kranju, ob mestnem dnevu razstavo Podobe Maribora iz zbirke Umetnostne galerije Maribor in razstavo Arheološko bogastvo Bele Krajine v Belokranjskem muzeju Metlika.

Avtor: Goran Tenze

14:00
Poročila
14:05
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Med gosti letošnjega festivala Dnevi poezije in vina je bil poljski pesnik, prevajalec in predavatelj Tomasz Różycki. Pri založbi Beletrina je ob tem izšel izbor njegove poezije v prevodu Jane Unuk z naslovom Teorija praznine. S pesnikom se je o poeziji, ustvarjanju in tudi o prostorih, ki določajo pesniško ustvarjanje, pogovarjala Petra Meterc.

Avtor: Ars

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Avtor: Dejan Juravić

Klavirski trio Gould je 1. marca lani nastopil v londonski dvorani Wigmore v sklopu BBC-jevega komornega koncertnega cikla »The Lunchtime Concerts«. Zasedbo sestavljajo violinistka Lucy Gould, violončelist Richard Lester in pianist Benjamin Frith. Britanski glasbeniki so na začetku izvedli Klavirski trio v a-molu, op. 150 ameriške skladateljice Amy Beach, ki je z velikim uspehom ustvarjala ob koncu 19. in v prvi polovici 20. stoletja, ter obsežnejši Trio št. 1 v B-duru, D. 898 Franza Schuberta, ki sodi v železni repertoar najpogosteje izvajanih skladb, nastalih za zasedbo klavirskega tria.

Avtor: Mihael Kozjek

Sarival Sosič se je v nekaj letih, odkar je izšel njegov leposlovni prvenec, roman Starec in jaz, dodobra zasidral na našem knjižnem prizorišču. Njegova pripovedna besedila odlikujejo izrazita ritmičnost, prepoznaven, zgoščen, liriziran jezik, ki se razrašča v prispodobe in simbole, razvejeni stavki in intenzivnost pripovedi. Izbrali smo dve avtorjevi kratki pripovedi iz zbirke, ki bo v kratkem izšla pri založbi Litera.

Režiser Klemen Markovčič,
igralec Matej Puc,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
mojster zvoka Vojko Kokot.
Urednica oddaje Tina Kozin.

Avtor: Ars

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Avtor: Tina Ogrin

Kontrasti med enodejankami (Plašč, Sestra Angelika in Gianni Schicchi) delujejo kot močna gibalna sila, ki ob vsaki naslednji enodejanki vtis še bolj okrepi. Zato ta dela učinkujejo močneje, če jih izvajajo skupaj.
Prvi del, za katerega je spesnil libreto Giuseppe Adami, je dokončal leta 1916. Nato Triptiha ni mogel nadaljevati, ker ni dobil preostalih besedil. Tako je vmes zložil opero Lastovka; krstili so jo leta 1917 v Monte Carlu. Zamisel o Triptihu je lahko uresničil šele, ko se je povezal s pevcem in libretistom Giovacchinom Forzanom; ta mu je napisal besedili za Sestro Angeliko in Giannija Schicchija.

Vloge vseh treh junakinj (Lauretta, Giorgetta in Angelika) bo interpretirala sopranistka Asmik Grigorian, baritonista Miša Kiria in Roman Burdenko bosta Gianni Schicchi in Michele, tenorista Aleksej Nehludov in Joshua Guerrero se predstavljata kot Rinuccio in Luigi, mezzosopransitka Enkelejda Shkosa kot Zita, Frugola in sestra skrbnica, Karita Mattila pa kot Angelikina teta.
Zbor Dunajske državne opere in orkester Dunajske filharmonije je vodil Franz Welser-Möst.

Avtor: Dejan Juravić

Semoličeva poezija iz zbirke Robovi (2020) tematizira človekovo umeščenost v širši tok naravne zgodovine. Na tem horizontu razpira vprašanje človeške majhnosti, minljivosti, a tudi povezanosti vsega v večjo celoto.

Režiser Klemen Markovčič,
igralec Matej Puc,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
mojster zvoka Vojko Kokot.
Urednica oddaje Tina Kozin.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 01.10.2022 03:05:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt