Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 24.9.2022

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

V nov dan z glasbo Sebastiana Bacha, Albinonija, Haydna, Händla, Genina, Giulianija, Schumanna, Richarda Straussa, Paganinija, Beethovna in Nováka.

Avtor: Dejan Juravić

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Srečko Kosovel se je v svojem kratkem življenju izoblikoval v izjemnega pesnika velikega ustvarjalnega razpona. V Liričnem utrinku njegovo pesem z naslovom Jesenski zrak interpretira dramski igralec Gorazd Jakomini.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

10:00
Poročila

Poslušajmo posnetke s koncerta ob 15-letnici vokalne skupine A capella iz Rač, izvejmo, kako uspešno je na nedavnem mednarodnem tekmovanju v Riminiju nastopil Dekliški pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Slovenske zbore spomnimo na 10. jesenska Sozvočenja in se ustavimo pri mariborski Območni izpostavi javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Avtor: Urška Čop Šmajgert

11:00
Poročila

25. septembra 1932 se je v Ljubljani rodil kipar Janez Pirnat, tudi risar in grafik. Njegov oče je bil kipar Nikolaj Pirnat, mama pa pisateljica Nada Kraigher. Leta 1959 je diplomiral iz kiparstva na ljubljanski akademiji, izpopolnjeval se je, med drugim, tudi v Združenih državah Amerike, živel in ustvarjal je v Ljubljani in v Istri. Razstavljal je v številnih krajih Jugoslavije, pa tudi v tujini. Njegove spomenike, spominske kipe in reliefe imamo v Ljubljani, tu največ, pa tudi v Kanalu ob Soči, v Novi Gorici, v Idriji, na Prevojah pri Šentvidu, na Banjšicah in v Šenčurju. Janez Pirnat je umrl lani, leta 1999 pa se je z njim pogovarjala Vida Curk.

Avtor: Ars

Tboli so ljudstvo, ki živi na južnem delu otoka Mindanao na Filipinih. Tradicionalno so bili poljedelci, njihovo življenje je temeljilo na požigalništvu, vendar so se na njihovo področje priseljevali Filipinci in postopoma prevzeli pretežni del kakovostne zemlje, zato so se Tboli znašli v precejšnjih težavah. So se pa zato bolj posvetili obrti, znani so po tradicionalnem platnu iz rastlinskih vlaken - tnalak, pa tudi po izrazitem ohranjanju lastnega izročila. Med glasbili so znane njihove cevaste citre – sludoj, gosli – dvegej, predvsem pa izstopa značilno brenkalo, različica lutnje, ki ji pravijo hegelung.

Avtor: Tomaž Rauch

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

13:00
Poročila

Precej raznovrstno je bilo dogajanje tega tedna. V Trbovljah se končuje festival novomedijske kulture Speculum Artium. v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani so odprli razstavo Umetnost na delu – Na razpotju med utopijo in (ne)odvisnostjo, v Lutkovnem gledališču pa se je začel festival Lutke. Pogovorili se bomo z dobitnikoma nagrade večernica in nagrade Fanny Hausmann. Skupina Laibach se svojih začetnih let spominja z razstavo o Turneji po okupirani Evropi leta 1983, začenjamo pa s tridnevno mednarodno filozofsko konferenco o sodobnih strukturah oblasti z naslovom Gospodar – o sodobnih strukturah oblasti.

Avtor: Vlado Motnikar

14:00
Poročila
14:05
Divertimento

Glasbena medigra

Avtor: Tina Ogrin

Pot pisateljic, ki deluje pod okriljem Foruma slovanskih kultur, je junija prejela certifikat Evropskega inštituta za kulturne poti Sveta Evrope in tako postala prva evropska kulturna pot s sedežem v Sloveniji.
O pisateljicah, njihovi zgodovinski vlogi in sprejemanju nekoč in danes pa tudi o Poti pisateljic in njenem pomenu smo se v Razgledih in razmislekih pogovarjali z direktorico Foruma slovanskih kultur dr. Andrejo Rihter, ki je pobudnica Poti pisateljic, s prof. dr. Katjo Mihurko Poniž, ki je predsednica Znanstvenega sveta mednarodnega združenja Pot pisateljic, in vodjo projekta Matejo Jančar iz Foruma slovanskih kultur.

Avtor: Staša Grahek

Poslušajte naslednje izvajalce in skladbe:
Joni Mitchell: At Last (Warren)
Horace Silver: Song For My Father (Silver)
Ella Fitzgerald: Mack The Knife (Weill)\t
Wayne Shoerer: Infamnt Eyes (Shorter)\t
Clifford Brown: Smoke Gets (Kern)\t

Avtor: Hugo Šekoranja

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Avtor: Dejan Juravić

Elisabeth Leonskaja, ugledna pianistka gruzijsko-ruskih korenin, je 27. junija letos nastopila v dvorani Wigmore v Londonu. Ponaša se z izjemnimi interpretativnimi razsežnostmi in pravim kalejdoskopom poustvarjenih del. Recital je posvetila svojima prijateljema, aprila letos umrlima velikima pianistoma, Raduju Lupuju in Nicholasu Angelichu. Leonskaja je na recitalu izvedla dve sonati za klavir, in sicer Sonato št. 10 v C-duru, K 330 Wolfganga Amadeusa Mozarta in Sonato št. 32 v c-molu, op. 111 Ludwiga van Beethovna, torej zadnje delo iz opusa njegovih klavirskih sonat.

Avtor: Maruša Frelih

Slovenska pisateljica, prevajalka in literarna kritičarka Gabriela Babnik je svoj prvi roman Koža iz bombaža izdala leta 2007 in zanj prejela nagrado za najboljši prvenec. Sledili so romani V visoki travi, Sušna doba ter Intimo, pred kratkim pa je izšlo njeno najnovejše delo z naslovom Tišina, polna vetra. Avtorica za roman pravi, da je konglomerat realnosti in fikcije. V njem opisuje in problematizira razmerje med znamenitim pesnikom Charlesom Baudelairom in njegovo muzo, plesalko in igralko Jeanne Duval. Skoraj vsi interpreti jo predstavljajo, kot da je uničila Baudelaira, ga zavirala pri ustvarjanju ter ga pahnila v odvisnost. Gabriela Babnik pa je v romanu želela povedati njeno stran zgodbe in ji posoditi glas.

Interpretka Miranda Trnjanin,
režiserka Ana Krauthaker,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonska mojstrica Sonja Strenar,
urednica oddaje Ana Rozman.
Produkcija 2022.

Avtor: Ana Rozman

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Avtor: Tina Ogrin

Besedilo v prozi za opero Macbeth je Giuseppe Verdi zasnoval sam po Shakespearjevi mračni tragediji o krvavem pohlepu po oblasti, šele potem mu ga je Francesco Maria Piave po njegovih napotkih prelil v verze. Čeprav libreto zelo poenostavlja izvirnik, moramo priznati, da je preostalo jedro zgodbe, namreč povezovanje resničnega z nadnaravnim, nedotaknjeno.

Glavno zasedbo Verdijeve mračne tragedije o vročekrvnosti in strasti poleg Anne Pirozzi kot lady Macbeth sestavljajo še Simon Keenlyside, ki je nastopil kot Macbeth, David Junghoon Kim kot Macduff in Günter Groissböck kot Banquo.
Zbor in orkester Kraljeve opere Covent Garden je vodil Daniele Rustioni.

Avtor: Dejan Juravić

Težave z nespečnostjo so zagotovo ena večjih nadlog sodobnega človeka. Zaradi sodobnega načina življenja, dolgega delovnika, skrbi in količine časa, ki ga preživimo pred zasloni, je kakovosten spanec težko doseči. Najbrž se vsi kdaj neumorno obračamo v postelji polni skrbi, jeze, žalosti in drugih pomembnih čustev, medtem ko brezupno štejemo ovce. A se lahko hitro znajdemo v začaranem krogu, saj pomanjkanje spanca stres in razdražljivost le še povečuje.
Med učinkovitejša pomagala znanstveniki uvrščajo tudi glasbo.

Avtor: Katja Ogrin

Pesnik, pisatelj, narodni preroditelj in škof Anton Martin Slomšek je umrl na današnji dan pred sto šestdesetimi leti. Z marsikatero pesmijo je pokazal pesniški dar, čeprav pesmi nikoli niso bile same sebi namen, temveč sredstvo, da bi spodbudil rojake k ljubezni do materinščine in domovine, nedolžnemu veselju in čaščenju Boga.

Interpret Milan Štefe,
glasbena opremljevalka Cvetka Bevc,
mojster zvoka Jure Culiberg,
režiser Jože Valentič,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.
Produkcija 1998.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 23.09.2022 17:25:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt