Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 21.8.2022

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Fernando Pessoa (1888 – 1935) danes ne velja le za največjega portugalskega, temveč enega najbolj izstopajočih evropskih pesnikov preteklega stoletja. Njegova zapuščina je ogromna, saj vsebuje kar 27.543 rokopisov, ki obsegajo poezijo, prozo, pa filozofske, poetološke, sociološke, politične in druge spise. Pessoa je poleg svojega pravega imena uporabljal še 73 heteronimov, med najpomembnejši so Alberto Caeiro, Ricardo Reis in Álvaro de Campos. S tovrstnim pristopom k ustvarjanju se je v pisanju ves čas poskušal dokopati do Jaza in hkrati ostati zvest moderni poeziji. Na sledi temu je tudi njegova pesem Vse je simbol in analogija!, ki jo je prevedel Ciril Bergles, interpretira pa jo Saša Mihelčič. Uredil: Gregor Podlogar.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Na posebnem duhovnem vikendu v Crikvenici v hrvaškem Kvarnerju so se na intenzivnih duhovnih vajah zbrali predstavniki različnih evangelijskih cerkva s širšega slovenskega prostora. Gostje oddaje pričujejo o tem, kako na osebno intimni ravni razumejo svoje praktično krščanstvo in kako vzajemen je ta odnos do sočloveka in Boga hkrati.

20. avgusta goduje sv. Bernard, soustanovitelj oz. drugi ustanovitelj cistercijanskega reda. Cistercijanski red, ki izhaja iz benediktinskega, se je namreč v 9. stoletju znašel v krizi - menihi so začeli opuščati nekdanjo strogost in se prepustili razkošnemu življenju. Vse dokler se jim ni pridružil mlad burgundski plemič Bernard z gradu Fontaines. »Reši me, Gospod, ošabnega očesa in nenasitnega srca, ki nemirno hlepi po slavi…«, je zapisal in kmalu postal duhovni vodja. In kaj ima skupnega z glasbo? Opevajo ga nekatere ljudske pesmi, tudi slovenske.

Iz podružnične cerkve svetega Jošta nad Kranjem na 21. nedeljo med letom neposredno prenašamo sveto mašo, pri kateri sodelujejo tamkajšnji verniki. Mašuje župnik Bojan Likar, poje pa moški pevski zbor župnije Kranj-Šmartin pod vodstvom Milana Bajžlja. Na orgle jih spremlja Gašper Jereb.

Nacionalni orkester Romunskega radia in violinist Alexandru Tomescu sta nastopila 25. marca v Koncertni dvorani Mihaila Jore v Bukarešti. Na koncertu, ki ga je vodil dirigent Cristian Măcelaru, so zveneli Koncert za violino in orkester št. 2 v g-molu, op. 63 Sergeja Prokofjeva in Simfonija št. 5 v cis-molu Gustava Mahlerja.

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

S humoreskami v mesecu avgustu blodimo po Istri skupaj z "ekipo blodnika" v sestavi Agata Tomažič, Tamara Langus in Teja Kleč. Slišali smo že, kako so doživljale slavni Rovinj, biser Istre, pa tudi, kako so se prelevile v tri Jovanke in čakale Starega. Tokrat smo še vedno najprej na Brionih, potem pa kjer koli v Istri. Teja Kleč, alias Pankracija Opilek, je namreč naredila intervju z znamenitim Titovim papagajem Kokijem, Tamara Langus pa nas prizemlji z Darwinovo razvojno teorijo v praksi. Gotovo smo kaj podobnega že sami kdaj doživeli - na žalost. Na srečo pa se temu lahko zdaj tudi smejimo! Interpreta Lena Hribar, Uroš Smolej, režiserka Ana Krauthaker, glasbeni opremljevalec Luka Hočevar, tonska mojstrica Sonja Strenar, urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten. Produkcija 2022.

Danes v odlomkih Rimskega-Korsakova, Wagnerja, Mozarta, Donizettija, Gounoda in Puccinija

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Ugledna kitajska pianistka Yuja Wang in Mahlerjev komorni orkester sta 15. septembra lani nastopila v koncertni dvorani Romunski Ateneum v Bukarešti v sklopu tamkajšnjega Mednarodnega festivala George Enescu. Spored je uvedlo zgodnje simfonično delo Josepha Haydna - Simfonija št. 31 v D-duru z vzdevkom 'Hornsignal'. Sledil je Capriccio za levo roko in komorni ansambel Leoša Janačka, koncertni program pa sta dopolnila še Oktet za pihala Igorja Stravinskega in Klavirski koncert št. 2 v F-duru, op. 102 Dmitrija Šostakoviča, ki je delo posvetil sinu Maksimu ob njegovem 19. rojstnem dnevu.

V drugem delu pogovora Nejca Krevsa z akademikom, večkratnim doktorjem znanosti Jožetom Krašovcem, bomo orisali portret junaka Davida, ki je bil kralj z vrlinami in napakami in tudi goreč judovski vernik in v Stari zavezi predstavlja eno od poglavitnih osebnosti.

Tokrat vas vabimo k poslušanju orgelskih scherzov - ti vsi po vrsti slovijo po svoji virtuoznosti, hkrati po lahkotnosti, prefinjenosti in barvitosti. V izvedbi različnih orgelskih interpretov boste slišali kompozicije Maurica Durufleja, Eugena Gigouta, Ludwiga van Beethovna, Alessandra Folija, Antona Brucknerja in drugih.

Po smrti pesnika Edvarda Kocbeka novembra 1981 je njegov dobri prijatelj, tržaški pisatelj Boris Pahor zbral pisma, ki mu jih je pisal Kocbek. Razen posameznih pisem iz časa, ko je bil Pahor kot mobiliziranec italijanske vojske v Libiji, ki so se izgubila, je Pahor ohranil vse in jih leta 1984 zbral v knjigi z naslovom Peščena ura. Za oddajo Spomini, pisma in potopisi smo jih izbrali nekaj iz sedemdesetih let - med njimi je tudi tisto iz septembra 1973, ki ga je Pahor označil kot najpomembnejšo listino njunega prijateljstva. Interpret Aleš Valič, režiserka Saška Rakef, glasbeni opremljevalec Luka Hočevar, mojster zvoka Matjaž Miklič, urednica oddaje Staša Grahek.

19:50
Poigra

Ob 160. obletnici rojstva skladatelja Clauda Debussya vas vabimo k poslušanju oddaje Glasbeni portret. Pripravila jo je Polona Gantar.

Delia Owens (1949) je ameriška pisateljica in zoologinja. Odraščala je v Thomasvillu v Georgii. Do zdaj je napisala en roman, Tam, kjer pojejo raki, ki ga lahko beremo tudi v slovenščini. Poleg tega je tudi avtorica treh nefikcijskih zapisov, knjig, ki bi jih lahko imenovali spominsko-potopisna proza. Delia Owens tudi danes ostaja zapisana naravi. Je soustanoviteljica fundacije Owens, ki skrbi za varovanje prostoživečih živali in rastlin v kraju Stone Mountain, v Georgii. Aktivna je tudi pri osveščanju javnosti o življenju in naravnem okolju grizlijev, ki živijo pretežno v višavjih Severne Amerike. Avtorica scenarija Leonora Flis Delio Owens predstavlja z odlomki iz omenjenega romana ter del Krik Kalaharija in Skrivnosti savane. Prevajalki Darja Divjak Jurca in Leonora Flis, avtorica scenarija Leonora Flis, režiserka Saška Rakef, bralec Igor Velše, interpretka Vesna Jevnikar, glasbeni opremljevalec Luka Hočevar, mojster zvoka Matjaž Miklič, urednik oddaje Matej Juh. Produkcija 2022.

Metamorfoze skladatelja Georga Crumba je navdihnilo deset slikarskih umetnin, ki jih je prelil v glasbo. S pomočjo ojačanega klavirja ter raznoraznimi zvoki – od zvoka pianistovih prstov na strunah do raznih palčk, tolkal in celo igračke klavirja, Crumb v svojem priljubljenem stilu navdih iz umetnin preliva v glasbo. Poslušali bomo zvočno sliko del, ki so jih ustvarili slikarji Marc Chagall, James Abbott McNeill Whistler, Jasper Johns, Paul Gaugin, Salvador Dalí in Vasilij Kandinski.

Prevajalec Jože Stabej je poznan po svojem širokem prevajalskem opusu, ki obsega popularno, biografsko, zgodovinsko, znanstveno in strokovno glasbeno literaturo. V svojem opusu beleži čez 150 naslovov knjig, ki jih je prevedel iz angleščine, francoščine, nemščine, italijanščine in ruščine ter jezikov na območju nekdanje Jugoslavije. Eden njegovih prvih prevodov je bil prevod zbirke kratke proze Iva Andrića (Poti, obrazi, pokrajine) v zgodnjih šestdesetih letih dvajsetega stoletja. Jože Stabej je prevajal tako prejemnike Nobelove nagrade kot tudi ostale pomembne pisatelje ter žanrsko različne avtorje. Za svoje prevajalsko delo je leta 1986 dobil najvišje slovensko priznanje za prevajanje Sovretovo nagrado. Jože Stabej je bil poleg prevajalskega dela tudi urednik različnih revij in je poznan tudi po svojem ugankarskem delu, uvedel je številne vrste zahtevnejših križank. Ob visokem jubileju, 90-letnici Jožeta Stabeja, se mu poklanjamo z odlomkom prevoda romana Samuela Becketta: Murphy, ki je izšel v zbirki Nobelovci pri Cankarjevi založbi leta 1982. Prevajalec: Jože Stabej, interpret: Radko Polič, režiser Igor LIkar, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, tonski mojster Miro Marinšek, urednik oddaje Marko Golja, Petra Tanko, leto nastanka 2006.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt