Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 20.8.2022

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

V prvem delu oddaje se bomo spomnili češkega skladatelja in organista Johanna Baptista Vanhala. 20. avgusta namreč mineva 209 let od njegove smrti. Poslušamo: Koncert za violino in orkester v C-duru - 1. stavek izvedba: Andrea Šestáková in Slovaški komorni orkester Trio, op. 20, št. 1 izvedba: Trio Onix Sonata za klarinet in klavir v B-duru Izvedba: Franc Tržan in Leon Engelman Koncert za dva fagota v D-duru - 1. in 2. stavek izvedba: Zoran Mitev in Paolo Calligaris ter Orkester Slovenske filharmonije, dirigent: Loris Voltolini

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Na današnji dan leta 1561 se je rodil "oče opere" Jacopo Peri. Prav tako je premierno izvedbo doživela Uvertura 1812 Petra Iljiča Čajkovskega. 20. avgusta 1882 je zazvenela v neposredni bližini cerkve Kristusa Odrešenika v Moskvi, ki je bila posvečena spominu Napoleonovega poraza v Rusiji leta 1812. Poslušamo: Jacopo Peri: Ecco con due riposte Izvedba: tenorist Mark Tucker in ansambel Capriccio Stravagante Jacopo Peri: Un di solleto Izvedba: tenorist Emiliano Gonzalez Toro, harfistka Flora Papadopoulos, Thomas Dunford na teorbi in Louise Pierrard na viola da gambi Jacopo Peri: sklepni prizor iz opere Evridika Izvedba: Ansambel Milanskih solistov ter Zbor polifonistov Peter Iljič Čajkovski: Uvertura 1812 Izvedba: Simfonični orkester RTV Ljubljana, dirigent: Anton Nanut

Nemška judovska pesnica Nelly Sachs (1891 – 1970) je svoje prve pesmi napisala že kot najstnica, leta 1921 pa je s podporo pisatelja Stefana Zweiga izšla njena prva pesniška zbirka Legende in povesti. Leta 1940 je uspela pobegniti iz Nemčije na Švedsko, kjer je preživela vojno. Za poezijo, ki jo je pisala po vojni – to je v času, ko so nastala njena najboljša dela – je značilno, da s trpkim jezikom ubeseduje grozo holokavsta; hkrati pa njena poezija korenini v staro judovskem izročilu in mistiki, zanjo je značilen prosti verz in psalmodični ritem. To velja tudi za pesem Nekdo bo vzel žogo, ki jo je prevedel Lojze Krakar. Pesem interpretira Jožef Ropoša. Uredil: Gregor Podlogar.

Osrednji del sobotne glasbene jutranjice bomo posvetili Dnevu harmonije, ki ga na današnji dan obeležujejo v Indiji. 20. avgusta se je namreč rodil njihov nekdanji predsednik vlade, Rajiv Gandhi, ki se ga spominjajo kot zagovornika družbene harmonije, narodnega povezovanja in miru. Na ta dan se podeljuje tudi državna nagrada Rajiva Gandhija za družbeno harmonijo. Med najbolj znanimi prejemniki nagrade je zagotovo Mati Tereza, prejelo pa jo je tudi več indijskih glasbenikov. Med njimi sta Bismillah Khan, virtuoz na indijski tradicijski piščali šenaj, ter Amjad Ali Khan - indijski klasični glasbenik, ki igra na strunsko glasbilo sarod. Prisluhnili bomo vsem tistim izvrstnim umetnikom, ki so zlasti od petdesetih let prejšnjega stoletja, "zahodu" omogočili spoznavanje raznolike indijske klasične, tradicijske ter popularne glasbe, z nekaterimi zahodnimi glasbeniki pa so spletli tesne vezi. Govorimo o Raviju Shankarju, Zakiru Hussainu, Aliju Akbarju Khanu, Sultanu Khanu in Zubinu Muhti ter violinistu Yehudu Menuhinu. Tradicionalna indijska: Dhun man pasand Izvedba: Ravi Shankar Tradicionalna indijska: Bilashkani todi Izvedba: Ravi Shankar in Ali Akbar Khan Zakir Hussain: Tabla solo Izvedba: Zakir Hussain in Ravi Shankar Tradicionalna indijska: Rajasthani Izvedba: Sultan Khan in Zakir Hussain Ravi Shankar: Dhun in devgiri bilawal Izvedba: Ravi Shankar

Pojejo sopranistka Marina Jajić, mezzosopranistka Božena Glavak, baritonist Stane Koritnik in Komorni zbor RTV Ljubljana. Simfonični orkester RTV Ljubljana vodi Marko Munih. Posnetek je nastal leta 1980 na koncertu za zeleni abonma.

Pred dnevi je dopolnil osemdeset let eden najmarkantnejših slovenskih igralcev Radko Polič Rac. Bil je eden najopaznejših igralcev ljubljanske Drame, igral pa je tudi po drugih gledališčih in nastopil v številnih filmih. Leta 2020 je v sodelovanju igralca in dramaturginje Petre Pogorevc nastal življenjepis z naslovom Rac: biografski roman o življenju igralca Radka Poliča, ki je izšel pri založbi Beletrina, lani jeseni pa je na Radiu Slovenija nastala tudi zvočna knjiga, ki jo je posnel Radko Polič sam. Takrat ga je pred mikrofon povabila Magda Tušar.

V poletnem času se zopet nekoliko bolj sproščeno srečujemo z izjemnimi zvočnimi primeri različnih kultur z vsega sveta. Srečujemo se z različnimi časi in prostori, ki pa nas bogatijo s spoznanji o preteklosti človeške kulture, prepričanj in razumevanja življenja. V sedmi oddaji iz cikla poslušamo glasbo iz Turčije, Japonske, Martinika, Azerbajdžana, Kitajske in Kenije.

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Predstavljamo 25. mednarodni festival Mladi levi, pa kako na Ptuju urejajo Kabinet Stojana Kerblerja in kaj prinaša festival Dnevi poezije in vina, ogledali smo si tudi umetniško instalacijo Orakelj Eve Petrič, skupinsko razstavo I've seen the future baby, it's sexy v galeriji ŠKUC v Ljubljani.

13:43
Poigra

Glasbena medigra

V začetku julija je umrl Peter Brook, angleški gledališki in filmski režiser. Deloval je najprej v Angliji in nato po vsem svetu, veljal je za enega največjih gledaliških režiserjev svoje dobe. Gledališča pa ni samo živel in ustvarjal, o njem je tudi pisal in premišljeval. Za Razglede in razmisleke smo izbrali odlomek iz Brookovega eseja Morilsko gledališče iz leta 1968 objavljene knjige Današnje gledališče - prazen prostor. Prevedla jo je Rapa Šuklje.

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

v nizu poletnih ponovitev oddaj iz cikla Mediteran – glasbeno in čustveno popotovanje Carla de Incontrere, ki jih predvajamo v terminu oddaje Sobotni koncert, je tokrat na vrsti oddaja z naslovom Scipion Afričan in glasba mozarabskega obredja. Prejšnjič smo prek Gibraltarske ožine pripotovali v Španijo in pobliže spoznali zgodovinski razvoj španskega plesa »la follie«, danes pa bomo predstavili vojskovodjo Scipiona Afričana, speve mozarabskega obredja in delček arabske kulturne dediščine Iberskega polotoka. Na sporedu bo glasba Wolfganga Amadeusa Mozarta, Antonia Caldare, Juana del Enzina, Johannesa Cornaga in drugih.

Uveljavljena pisateljica Mirana Likar Bajželj, mojstrica zgodb in močnih, slikovitih opisov, se tokrat predstavlja z zaokroženim odlomkom daljše zgodbe Samostan. Pripoved z razpletom, ki preseneti celo samega protagonista, bo objavljena v avtoričini zbirki pripovedi Ženska hiša, ki bo jeseni izšla pri založbi Goga. Interpret Maks Dakskobler, glasbeni opremljevalec Luka Hočevar, tonski mojster Matjaž Miklič, režiserka Saška Rakef, urednica oddaje Tina Kozin. Produkcija 2022.

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Čarobna piščal je zadnja Mozartova opera. Je predvsem pravljično delo, oplemeniteno z nekaj idejami splošno veljavnih etičnih vrednot, med drugim s filozofijo prostozidarjev, ki jim je pripadal tudi Mozart. V glavnih vlogah so nastopili: Kathryn Lewek (Kraljica noči), Javier Camarena (Tamino), Lucy Crowe (Pamina), Stephen Milling (Sarastro) in Thomas Oliemans (Papageno). Zbor in orkester gledališča Liceu je vodil Gustavo Dudamel.

Glasba in slikarstvo sta dve najbolj razširjeni in prepleteni področji umetnosti. Zaradi medsebojnega vpliva teh dveh zvrsti je do danes nastalo že kar nekaj glasbenih del, ki so jih navdahnile slikarske umetnine, pa tudi nasprotno. Svoje delo Metamorfoze je skladatelj George Crumb podnaslovil Deset fantazijskih del, saj je za navdih klavirskim skladbam služilo deset slikarskih umetnin priznanih umetnikov. V današnji oddaji bomo poslušali kako na ojačanem klavirju zvenijo tri izmed del - slike Paula Kleeja in Vincenta van Gogha.

Sodobna ameriška pisateljica Brynne Rebele-Henry ima kljub mladosti – rojena je leta 1999 – za seboj odmevno ustvarjalno pot. Zelo opažen je bil že njen prvenec, ki je izšel, ko je bilo avtorici komaj sedemnajst let. Njena druga knjiga, pesniška zbirka Avtobiografija rane, je prejela več eminentnih priznanj in nagrad, nagrajen je bil tudi njen romaneskni prvenec, ki je izšel leta 2021. V svoji najnovejši pesniški zbirki Preludij, ki je izšla letos, Brynne Rebele-Henry motri življenje sv. Katarine Sienske z lezbične perspektive. Prevajalec Kristian Koželj, interpretka Diana Kolenc, režiserka Saška Rakef, glasbeni opremljevalec Luka Hočevar, tonski mojster Matjaž Miklič, urednica oddaje Tina Kozin. Produkcija 2022.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt