Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 9.8.2022

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Tina Ogrin

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

Odhajamo zato, da se lahko vračamo? Zato, da lahko pogrešamo in hrepenimo? Da je življenje nenehno iskanje, nas kdaj opomni Ifigenija Zagoričnik Simonović, ki v svojih pesmih razpira téme erosa, čutnosti in doživljanja ženske. Prav lirika ženske jo še posebej zaznamuje.

Interpretacija: Darja Reichman

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

10:00
Poročila

Thomas Tallis velja poleg Williama Byrda za največjega angleškega skladatelja šestnajstega stoletja. Tallis je začel svojo poklicno pot v času, ko je bila cerkvena glasba v Angliji na vrhuncu. V kraljevskih in plemiških kapelah, katedralah, stolnih cerkvah, večjih samostanih in celo župnijskih cerkvah so gojili zapleteno, raznoliko in virtuozno zborovsko glasbo.

Avtor: Domen Marinčič

11:00
Poročila

Pianistka Tatjana Kaučič in klarinetist Dušan Sodja predstavljata nova umetniška sodelovanja s slovenskimi skladatelji. V pogovoru z Anamarijo Štukelj Cusma sta marca letos pripovedovala o novih delih Janija Goloba, Andreja Mákorja, Tomaža Habeta, Črta Sojarja Voglarja in Nenada Firšta.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Na današnji dan leta 1975 je umrl eden največjih ruskih skladateljev 20. stoletja, Dmitri Dmitrijevič Šostakovič. Iz njegovega obsežnega opusa smo izbrali njegov Prvi koncert za violončelo in orkester v Es – duru, op. 107 ter Godalni kvartet št. 8 v c – molu, op. 110.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

13:00
Poročila

Pozorni obiskovalec Krajinskega parka Sečoveljske soline zlahka začuti preplet sedanjosti in preteklosti pri pridobivanju soli ob sočasni skrbi za življenje ptic in rastlinja v tem akvatoriju, zato so te soline naša pomembna naravna in kulturna dediščina in posebnost v Sredozemlju (ponovitev).

Avtor: Ivan Merljak

13:45
Poigra
14:00
Poročila

Mali festivali: Telesa Svetovi, Prostori Tokovi in Mali festival psihodrame, ki v avgustu potekajo v Kruščah pri Cerknici, vključujejo delavnice plesa in igre, predavanja, koncerte in psihoterapijo. Idejni okvir temelji predvsem na ustvarjanju prostora skupnosti ter v omogočanju ljudem, da neobremenjeno spoznavajo drug drugega in same sebe. Mali festivali, kot jih imenujejo organizatorji, potekajo v produkciji Studia za raziskavo umetnosti igre pod umetniškim vodjem režiserja Tomija Janežiča in performerke, plesalke ter koreografinje Katje Legin. Umetnika sta v pogovoru z Ano Lorger povedala, kako razumeta umetniško ustvarjanje, kaj zanju pomeni kreativni proces, kako je ta povezan s psihoterapijo in iz kakšnega filozofskega klobčiča se plete rdeča nit festivalskih dogodkov. Vabimo vas k poslušanju!

Avtor: Ana Lorger

14:45
Medigra

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Drage poslušalke, spoštovani poslušalci, v današnjem Orkestralnem jazzu bomo predstavili Jazz At Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis in še drugi del njihove plošče The Music of Wayne Shorter.

Začetki zasedbe Jazz At Lincoln Center Orchestra segajo v leto 1988, ko jo je vodil dirigent David Berger. Prav zares pa je zaživela leta 1991, ko je umetniško vodstvo prevzel sloviti trobentač Wynton Marsalis, ki je tudi duhovni oče džezovskega dela newyorškega Lincoln Centra. Njihov džezovski orkester je izredno dejaven in popularen. Koncerti so praviloma razprodani, njihove plošče dosegajo najvišje umetniške standarde.

Avtor: Hugo Šekoranja

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Avtor: Ars

V dvorani Bridgewater v Manchestru je 21. aprila gostoval 50-letni dirigent John Wilson, znan po svojih izjemnih nastopih in nagrajenih posnetkih britanske glasbe. Z Orkestrom Halle je izvedel Deveto simfonijo v e-molu Ralpha Vaughana Williamsa in suito Planeti, op. 32 Gustava Holsta. Združevanje njunih del je vedno primerno, saj sta bila skladatelja vseživljenjska prijatelja.

Avtor: Polona Kovačič

Štiričlanska slovenska reprezentanca je na 19. mednarodni lingvistični olimpijadi, ki je potekala na otoku Man, osvojila tri bronaste medalje. Vita Korošin in Katja Andolšek (Gimnazija Bežigrad) in Rok Tadej Brunšek (Šolski center Velenje, Gimnazija) so osvojili bronaste medalje, Alji Šlenc (Gimnazija Kranj) pa je le malo zmanjkalo do odličja. Prvo mesto je osvojil Artem Borisov iz Rusije, ekipni zmagovalci pa so postali Korejci.

Avtor: Aleksander Čobec

Na posnetku s koncerta za vokalni abonma, leta 2014, v Slovenski filharmoniji.

Avtor: Brigita Rovšek

Roman, napisan v prvi osebi, se skozi oči desetletnega dečka dogaja ob koncu šestdesetih let na Tržaškem krasu in na podeželju Benečije, kjer je bil Slovenec zastrupljen s strahom pred izražanjem svoje narodnostne biti in zato prisiljen k izseljevanju oziroma izginotju. Deček, bolezensko zaznamovan s senco na pljučih, zaradi katere mora biti čim pogosteje v stiku z gozdom in čistim zrakom, živi svoje odraščanje v refleksiji do zunanjega in svojega, notranjega sveta, ki ga po večini projicira v domišljijske podobe, polne priučene krščanske kulture in resničnosti svoje delavske provenience. Ob miselnem in fantazijskem soočanju s strahotami iz časa druge svetovne vojne, o katerih mu pripovedujejo njegovi najbližji, odkriva grozo in brezup, ki ga še bolj odmikata iz realnosti v domišljijski svet hrepenenja in polepotenosti. Ob strahu pred izginotjem sebe in vseh drugih Slovencev, ki živijo na ozemlju med Tržaškim krasom in Benečijo, odkriva zamolčano resnico svojih najbližjih. Ta je določala njihovo usodo, v kateri je bilo služenje drugemu eno izmed primarnih poslanstev, to pa naj bi zagotavljalo posmrtno življenje v nebesih. Ob iskanju svoje identitete, miselne in včasih tudi fizične, v svetu, ki je pogosto zaznamovan z grobim provincializmom, se vzporedno dogaja zgodba, polna hrepenenja in ljubezni do deklice iz Benečije, za katero deček ve, da jo bo izgubil, a se obenem tolaži z mislijo, da mu bo ostal njegov svet odrešujoče domišljije. Knjiga je bila nominirana za nagrado kresnik 2006 in je izšla pri založbi Litera.

Interpret: Iztok Mlakar
Režija: Suzi Bandi
Izvirna glasba: Iztok Cergol
Produkcija: RAI-Radio Trst A, 2009

Avtor: Alen Jelen

19:18
Poigra

V današnji in prihodnji oddaji bomo slišali zgodbo muzikala Wicked, ki je za svojo odrsko uprizoritev prejela – v narekovajih – tisoč in eno nagrado. Glasbo in besedila songov je napisal Stephen Schwartz, scenarij pa Winnie Holzman.

Avtor: Aleksander Golja

v oddaji predvajamo posnetke skladb, ki smo jih za naš arhiv posneli s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugimi priznanimi slovenskimi orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

Ob dogajanju v davni preteklosti neredko ugotavljamo, da se družba spreminja le na zunaj. Že s prvim romanom Galilejev lestenec je pisatelj, ki pogosto sega v zgodovino, prišel v ožji izbor za nagrado kresnik, pozneje so bili zanjo nominirani tudi številni drugi romani, v širši izbor se je uvrstil tudi njegov doslej zadnji roman Črna maska. Poglavitne značilnosti Merčeve proze so se pokazale že v prvem desetletju njegovega ustvarjanja.

Avtorica oddaje Katja Klopčič,
urednik Vlado Motnikar,
režiserka Ana Krauthaker,
igralci Milan Štefe, Uroš Smolej in Barbara Žefran,
bralka Nataša Bolčina,
glasbeni opremljevalec Marko Stopar,
mojster zvoka Staš Janež,
asistent zvoka Zmago Frece.
Leto produkcije 2006

Avtor: Ars

21:48
Poigra
22:00
Poročila

Vpogled v glasbeno sodobnost, novi posnetki, predstavitve zasedb, poglobljeni tematski pregledi in portreti tujih in domačih skladateljev, klasikov sodobne glasbe in najmlajših ustvarjalcev.

Avtor: Ars

Leta 2022 si je težko, morda pa celo nemogoče predstavljati, kako kulten avtor je bil v sedemdesetih letih dvajsetega stoletja nemški nobelovec Hermann Hesse in kako kultno delo je bil njegov roman Stepni volk. Ob 60. obletnici smrti se bomo pisatelju poklonili z odlomkom iz njegovega najbolj znanega romana.

Prevajalec Janez Gradišnik,
interpret Urban Kuntarič,
režiser Klemen Markovčič,
glasbeni opremljevalec Nina Kodrič,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
urednik oddaje Marko Golja.
Produkcija: 2022

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 09.08.2022 10:10:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt