Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 3.7.2022

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Andrej Bedjanič

Osrednja jutranja informativna oddaja Jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Avtor: Tina Ogrin

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Andrej Bedjanič

Kdo so dobri fantje v pesmi Dobri fantje? Lep odgovor so pripravili urugvajski pesnik Mario Benedetti, prevajalka Sara Virk in dramski igralec Gregor Gruden.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Andrej Bedjanič

V začetku julija bo Savdska Arabija po dveh pandemičnih letih vnovič odprla vrata milijonu muslimanov z vsega sveta, da se bodo lahko udeležili hadža ali tradicionalnega romanja v sveto muslimansko mesto Meko. Romarjev bo trikrat manj kot pred pandemijo. V Islamski skupnosti v Sloveniji so načrtovali, da bo 60 njihovih članov šlo na hadž, a so udeležbo na njem zaradi novih zahtev gostitelja odpovedali. Imam v Islamski skupnosti v Sloveniji Nevres Mustafić, ki se je hadža udeležil že dvakrat, pravi, da je za vsakega muslimana romanje v Meko velik duhovni navdih in nam predstavi obrede na tej romarski poti.

Avtor: Nataša Lang

Pravoslavna glasba (z liturgijo) je pri nas vseskozi navzoča, čeprav je ne slišimo pogosto – le nekaj osamelcev je, ki so jo ustvarjali v preteklosti, sodobni slovenski skladatelji Andrej Makor, Ambrož Čopi in Patrick Quagiatto so se zato odločili, da prispevajo nova dela, obarvana z vzhodnim melosom in starocerkveno slovanščino. Skupaj z deli Ivana Grbca in Vasilija Mirka zveni na zgoščenki, imenovani Tebe pojem, Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem; posnetki so nastali v pravoslavni cerkvi sv. Marte v Kopru.

Avtor: Polona Gantar

Iz župnijske cerkve nadangela Mihaela na Blokah na 14. nedeljo med letom neposredno prenašamo sveto mašo, pri kateri sodelujejo tamkajšnji verniki. Mašuje župnik Simon Virant, pojeta pa mešani cerkveni zbor pod vodstvom Valerije Žabkar in mladinski zbor, ki ga vodi Karmen Zabukovec.

Avtor: Milan Kobal

11:00
Poročila

Predvajamo posnetek koncerta Komornega orkestra iz Lozane, ki je pod dirigentskim vodstvom slovitega dirigenta Christopha Eschenbacha nastopil 16. junija v dvorani Métropole v Lozani. Kot solista sta z orkestrom nastopila flavtist Stathis Karapanos in violončelist Bruno Philippe, spored koncerta pa so sestavljali Simfonija št. 35 v D-duru, K 385 'Haffnerjeva' in Koncert za flavto št. 2 v D-duru, K 314 Wolfganga Amadeusa Mozarta, Koncert za violončelo in orkester št. 1 v C-duru Josepha Haydna ter Variacije na Haydnovo temo Johannesa Brahmsa.

Avtor: Marko Šetinc

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Anuša Volovšek

14:00
Poročila

Mineva 180 let od rojstva Jakoba Alešovca. Bil je slovenski pripovednik, dramatik in satirik. Pod vplivom nemške šole je začel objavljati potopise in ljudske povesti v nemščini, pozneje pa je pisal v slovenščini in smešil nemškutarstvo. Danes morda najbolj znane so njegove Ljubljanske slike - satirični portreti ljubljanskih prebivalcev iz druge polovice 19. stoletja. Kakšni so torej bili ljubljanski hišni lastnik ali gospodar, jezični doktor, časnikar ter mestni postopač ali "štatkind"?

Interpretra: Brane Grubar in Pavle Ravnohrib
Ton in montaža: Miro Marinšek in Cole Moretti
Glasbena oprema: Marko Stopar
Režija: Gregor Tozon
Urednika: Marjan Kovačevič Beltram, Matej Juh
Leto produkcije: 2003

Avtor: Ars

Mozarta, Caldare, Bellinija, Gounoda, Masseneta, Paëra in Mayrja

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Čez dober teden dni, 11. julija, bo veliki švedski dirigent našega časa Herbert Blomstedt dopolnil 95 let starosti. Radijske postaje po vsem svetu so kuratorsko izbrale nekaj dragocenih arhivskih posnetkov z Blomstedtom v vlogi dirigenta in jih posredovale v izmenjavo Evropske zveze radijskih postaj. Tokrat in prihodnjič v oddaji Musica noster amor predvajamo dve ponudbi, ki ju je v izmenjavo posredovala ameriška radijska mreža WFMT iz Chicaga.
Prvo ponudbo sestavljajo trije posnetki. Prva dva sta nastala sedmega februarja 2020 v Simfonični dvorani Louise Davies v San Franciscu. Tamkajšnji simfonični orkester je pod vodstvom Herberta Blomstedta izvedel dve simfoniji, ki sta nastali na začetku oziroma na koncu obdobja glasbene romantike – Simfonijo št. 2 v D-duru, op. 36 Ludwiga van Beethovna in Simfonijo št. 4 v e-molu, op. 98 Johannesa Brahmsa. Ponudbo dopolnjuje še Serenada v C-duru, op. 48 Petra Iljiča Čajkovskega, ki so jo leta 2009 v omenjeni dvorani izvedli člani Simfonikov iz San Francisca pod umetniškim vodstvom svojega koncertnega mojstra, ruskega violinista Alexandra Barantschika.

Avtor: Mihael Kozjek

Medtem ko v katoliških, pravoslavnih in luteranskih cerkvah krstijo praviloma male otroke, dojenčke, pa v nekaterih protestantskih cerkvah krstijo predvsem odrasle, ko se ljudje sami odločijo za ta manifestni korak vere v svojem življenju. V tokratni oddaji pričuje nekaj posameznikov iz različnih evangelijskih občestev severovzhodne Slovenije, ki so se nedavno krstili. Torej – krst v vodi kot zavestna odločitev posameznika za življenje v veri.

Avtor: Tone Petelinšek

Švedski organist Hans Fagius je orgle študiral na kraljevem glasbenem kolidžu v Stockholmu, pozneje se je v Parizu izpopolnjeval pri odličnem skladatelju in organistu Mauricu Durufléju. Za švedsko založbo Bis je posnel romantično orgelsko glasbo svoje domovine, dela skladateljev, ki so ustvarjali konec 19. in v prvi polovici 20. stoletja, Emila Sjögrena, Haralda Fryklöfa, Otta Olssona in Oskarja Lindberga.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Francosko-švicarski književnik in mislec Jean Jacques Rousseau je bil izrazit razsvetljenec, njegove svobodomiselne razprave so vplivale na francosko revolucijo, pomembno pa je zaznamoval tudi literararno zgodovino, predvsem s pisemskim romanom Julija ali nova Heloiza. Kmalu po njegovem izidu je začel pisati avtobiografijo in čeprav so Izpovedi v knjižni obliki izšle šele po njegovi smrti, je z odlomki, ki jih je bral v salonih, precej vznemirjal sodobnike.

Prevajalec: Silvester Škerl
Igralec: Aleš Valič
Režiserka: Saška Rakef
Glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina
Tonska mojstrica: Sonja Strenar
Urednik oddaje: Vlado Motnikar

Avtor: Ars

19:52
Poigra

Oddajo Glasbeni portret namenjamo Blagoju Bersi, enemu najpomembnejših predstavnikov hrvaške glasbene moderne, ki je s svojim skladateljskim in pedagoškim delovanjem zagotovo pustil trajne sledi. Oddajo smo pripravili ob letošnji 140. obletnici njegovega rojstva.

Avtor: Tina Ogrin

22:00
Poročila

Ana Svetel, pesnica, pisateljica, etnologinja, kulturna antropologinja, glasbenica in pripovedovalka se je rodila leta 1990 v Mariboru. Do zdaj je objavila dve pesniški zbirki Lepo in prav leta 2015 pri LUD Literatura, zadnjo z naslovom Marmor pa nedavno pri založbi Beletrina; pred tremi leti je izdala tudi zbirko kratkih zgodb Dobra družba: zgodbe o prevozih pri založbi LUD Literatura. Kot radijske igre smo jih posneli tudi na Radiu Slovenija pod naslovom Prevozi.

Avtorica scenarija: Jera Krečič
Interpretka: Nataša Keser
Režiserka: Živa Bizovičar
Bralec: Ivan Lotrič
Glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina
Mojster zvoka: Gal Nagode
Urednica oddaje: Tadeja Krečič Scholten

Avtor: Jera Krečič

Pesnik, esejist in kritik Muanis Sinanović (1989) je v literarni prostor vstopil s pesniško zbirko Štafeta okoli mestne smreke (2011), za katero je prejel nagrado za najboljši prvenec. Tej so sledile še tri pesniške zbirke v slovenščini in ena dvojezična. Zadnja ima naslov Krhke Karavane (2020), zanjo pa je Sinanović prejel nagrado kritiško sito, ki jo za najboljše delo preteklega leta podeljujejo literarni kritiki. Pesmi v tej zbirki so stilno precej raznovrstne, vsebinsko pa se nagibajo v izpovedno in refleksivno liriko, a jim avtor z nenavadni miselnimi zasuki prida izmuzljiv in samosvoj pesniški izraz.

Interpret: Blaž Šef
Režiserka: Saška Rakef
Glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina
Mojstrica zvoka: Sonja Strenar
Urednik oddaje: Gregor Podlogar

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 02.07.2022 16:00:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt