Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 2.7.2022

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

in glasba Albinonija, Emanuela Bacha, Händla, Vivaldija, Beethovna, Ridouta, Schuberta, Chopina, Rondeyja Bennetta in Brahmsa

Avtor: Dejan Juravić

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Ciklus Chiapas, kjer se je tok časa ujel v glasove

7. julija, v Mehiki praznujejo dan svobode izražanja. Zato Glasbeno jutranjico namenjamo prav tej državi, oziroma ustvarjalcem, ki ustvarjajo v najjužnejši mehiški zvezni državi Chiapas, ki meji na Gvatemalo.
Predstavljamo tri pesnice iz mehiške zvezne države Chiapas: Juano Angélico Gómez (pesem Spomin na otroštvo), Adriano López (pesem Ljubi me) in Lyz Sáenz (pesem Pozabljeni).

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

10:00
Poročila

Solisti:
sopranistka Veronika Fink - Menvielle,
altistka Dragica Kovačič,
tenorist Branko Robinšak
in bas-baritonist Marcos Fink.
Slovenski komorni zbor in orkester ter Zbor Consortium musicum vodi Mirko Cuderman.

Avtor: Brigita Rovšek

11:00
Poročila

Tomaž Grom o sebi pravi, da "Glasbo dojema kot medij komunikacije, ne kot estetski užitek. Išče razloge za muziciranje. Brezkompromisno drega v aktualni družbeni prostor. Glasba je zanj iskanje, so nepojasnjena vprašanja, pretakanje zamisli, negotove situacije. Kompozicija je improvizacija. Improvizacija mu daje prostor, da odbluzi, da dela napake, da se izgublja in iznajdeva intrigantne rešitve." Tomaž Grom je prejemnik Župančičeve nagrade za zadnje ustvarjalno obdobje in je gost oddaje Naši umetniki pred mikrofonom. V studio ga je povabila Petra Tanko. Vabimo vas k poslušanju!

Avtor: Petra Tanko

Chiapas je mehiška država na jugu, ob meji z Guatemalo. Prebivalci so večinoma potomci Majev, med seboj povezani s sorodnimi jeziki in kulturo, ki se je v dobršni meri pomešala s špansko, pa vendar v marsičem ohranila tudi prepoznavne lastnosti starega izročila. Del kulture so tudi praznovanja in karnevali, povezani z mnogimi, danes večinoma krščanskimi prazniki. Osrednji del teh praznovanj pa sta seveda ples in glasba.

Avtor: Tomaž Rauch

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

13:00
Poročila

Ana Marwan je dobila nagrado Ingeborg Bachmann, nevladne organizacije lahko ostanejo na Metelkovi ulici 6 v Ljubljani. Posvetili se bomo tudi novim težnjam v italijanskem slikarstvu, ljubljanskemu Street Art festivalu, razstavi Igorja Štromajerja v Aksiomi, festivalu delavskega filma Kamerat in festivalu Kulture Kostanjevica na Krki.

Avtor: Blaž Mazi

14:00
Poročila
14:05
Divertimento

Glasbena medigra

Avtor: Tina Ogrin

Enrique Pérez López je pisatelj, prevajalec in znanstvenik. Govori jezika tsotsil in tseltal, oba najbolj razširjena jezika Majev, ki živijo na visokogorju v mehiški zvezni državi Chiapas. Bil je direktor Zveznega centra za staroselske jezike, umetnost in literaturo (CELALI). Je ustanovni član Združenja staroselskih pisateljev (ELIAC) in Zveze majevskih in zoque pisateljev (UEMZ). Bil je izvoljen za prvega predsednika večjezičnega centra PEN iz Chiapasa, ustanovljenega leta 2020. Poleg tega je bil imenovan tudi na različne vodilne položaje v raziskovalnih središčih in na univerzah v Chiapasu. V svoji domači vasi Chenalhó vodi tradicionalne obrede in prepeva starodavne pesnitve, znane pod imenom riot. Z njim se je na daljavo pogovarjala Simona Škrabec.

Avtor: Ars

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Avtor: Dejan Juravić

V Italiji rojeni ameriški violinist nemškega porekla Augustin Hadelich in britanski pianist Charles Owen sta 14. februarja letos nastopila v dvorani Wigmore v Londonu, kjer sta v sklopu BBC-jevega radijsko-koncertnega cikla "The Lunchtime Concerts" izvedla glasbo Ludwiga van Beethovna, Coleridge-Taylorja Perkinsona in Mauricea Ravela. Glasbenika sta tam najprej izvedla Beethovnovo Violinsko sonato št. 5 v F-duru, op. 24, z vzdevkom Pomladna. Spored sta dopolnjevali še dve krajši, z bluesom prepojeni deli za solo violino afroameriškega skladatelja Coleridge-Taylorja Perkinsona ter Violinska sonata št. 2 v G-duru Mauricea Ravela, ki je v 20-ih letih prejšnjega stoletja kar nekajkrat iskal in našel navdih v bluzovskih in jazzovskih temah, melodijah, harmonskih postopih...

Avtor: Mihael Kozjek

"Pred vrati sta stala Indijanca: od utrujenosti sta sopla in ju je bilo težko razumeti. Špansko sta komaj lomila, a je vseeno razumela, da je z njima dekle, ki umira zaradi težkega poroda."
Rosario Castellanos se je rodila 25. maja leta 1925 v Ciudad de Mexicu, ampak starši so se takoj po njenem rojstvu preselili v mesto Comitan, v Chiapasu. Tam je preživela otroštvo in mladost. To okolje je za vedno ostalo prizorišče njenega literarnega ustvarjanja. Njeno ustvarjanje obsega poezijo, kratke zgodbe in romane, drame, eseje, pa tudi literarno kritiko in politične članke v dnevnem časopisju. Večina njenih proznih del je namenjenih opazovanju domačih krajev, predvsem chiapaškega visokogorja. Govori o prepadnih razlikah, ki so se v stoletjih kolonialnega izkoriščanja ukoreninile v odmaknjenih krajih. Novela Lačni ne bodo nikoli siti je bila objavljena v knjigi z naslovom Ciudad Real leta 1960. "Ciudad Real", Kraljevsko mesto, je staro ime za San Cristobal de las Casas, ki je administrativno in kulturo središče visokogorja v Chiapasu, najjužnejši zvezdni državi Mehike.

Prevod in izbor odlomka novele: Simona Škrabec
Interpretka: Diana Kolenc
Režiserka: Saška Rakef
Glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina
Mojstrica zvoka: Sonja Strenar
Urednik oddaje: Matej Juh

Avtor: Ars

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Avtor: Tina Ogrin

Snov za opero je Verdi črpal iz zgodovinske drame Kralj Gustav III. švedski. Skupaj z libretistom Antoniom Sommo jo je predelal in ji dal ustrezno operno-dramaturško obliko. Dejanje je sicer preprosto, a ni dovolj jasno razčlenjeno in stopnjevano. Zaplet je zelo izumetničen. Toda tako kot druga nesmrtna Verdijeva dela je tudi Ples v maskah še danes trdno na železnem repertoarju opernih gledališč.

V glavnih vlogah nastopajo: Francesco Meli (Riccardo), Sondra Radvanovski (Amelija), Luca Salsi (Renato), Julija Matočkina (Ulrika) in Federica Guida (Oskar).
Zbor in orkester gledališča La Scala je vodil Nicola Luisotti.

Avtor: Dejan Juravić

"Tako se bom, / ko bo moj poslednji večer objel luno, / zasvetil kot luč, / ki bo razsvetlila vaš spomin."
Manuel Bolom, pripadnik ljudstva Majev, je po rodu iz mesta Jocosic v provinci Huixtán, v mehiški zvezni državi Chiapas. Je pisatelj, prevajalec in akademik, ki se izraža v jeziku tsotsil. Za svoje ustvarjanje je dobil številne pomembne literarne nagrade in je zelo aktivno prispeval k razvijanju sodobnega literarnega ustvarjanja, pa tudi k bogatenju same tsotsilščine.
V svoji regiji sodeluje kot koordinator med javno upravo in staroselsko skupnostjo. Je tudi profesor na Medkulturalni Univerzi v Chiapasu v mestu San Cristobal de las Casas. Je član Filozofskega društva Mehike in Zveze za etno-ekologijo in biološko raznolikost znanja pri Novi Chiapaški šoli.
Urok za polastitev besed in druge izbrane pesmi so izšle v pesniški zbirki iz leta 2021 pod naslovom Ptičja molitev. Uvod zanjo je napisala Simona Škrabec, ki je pesmi iz španščine prevedla v slovenščino.

Interpret: Blaž Šef
Režiser: Saška Rakef
Glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina
Mojstrica zvoka: Sonja Strenar
Urednik oddaje: Matej Juh

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 01.07.2022 17:30:05

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt