Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 27.10.2021

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: ARS

Niccolo Paganini: Koncert za violino št. 2 v h-molu, op. 7, La Campanella
Izvajalca: Stefan Milenković, violina in zasedba I Virtuosi Italiani

Franz Liszt: Velike Paganinijeve etude
Izvajalec: Zoltan Peter, klavir

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: ARS

V okviru Glasbene mladine ljubljanske bo v Klubu Cankarjevega doma koncert iz cikla Mladi mladim. V prvem delu koncerta bo nastopila harfistka Taja Rijavec, v drugem delu pa Trobility kvintet.
V Uršulinski cerkvi sv. Trojice v Ljubljani potekal tudi koncert Akademskega pevskega zbora France Prešeren iz Kranja, ki bo nastopil skupaj s solisti in orkestrom. S koncertom, ki ga organizira Kulturno društvo Schellenburg, bo zbor praznoval deseto obletnico delovanja

Avtor: Marko Šetinc

Niccolo Paganini: Capriccio št. 24 v a - molu
Izvajalec: Žiga Brank, violina

Sergej Vasiljevič Rahmaninov: Rapsodija na Paganinijevo temo za klavir in orkester, op. 43
Izvajalci: Dubravka Tomšič Srebotnjak, klavir; Simfonični Orkester RTV Slovenija in dirigent Anton Nanut

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Perujski pesnik Cesar Vallejo je eden največjih avtorjev latinskoameriške poezije. Leta 1938, ko je umrl star 46 let, je bil bolj ali manj neznan, dočakal pa je izid le dveh knjižic poezije: pesem Pariz, oktober 1936 je prevedla Tina Šilc, interpretira jo Tomaž Gubenšek.

Avtor: Tadeja Krečič Scholten

Niccolo Paganini: Capriccio št. 11 v C – duru
Izvajalec: Žiga Brank, violina

Josip Pavčič / Simon Jenko: Pred durmi
Izvajalca: Marko Kobal, bariton in Jelena Boljubaš, klavir
\t
Johannes Brahms: Variacije na Paganinijevo temo, op. 35
Izvajalka: Lilya Zilberstein, klavir

Niccolo Paganini / Charles James Barnes: Fantazijske variacije na Paganinijevo temo
Izvajalca: Tokyo Kosei Wind Orchestra in dirigent James Charles Barnes

Niccolo Paganini / Goran Bojčevski: Capriccio št. 24
Izvajalec: zasedba Goran Bojčevski kvintet

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Posnetki iz najnovejše jazzovske produkcije, kot tudi zgodovine jazza.

Avtor: ARS

10:00
Poročila

"Skladbe si stresal kar iz rokava in kadar si zabrenkal na našo narodno struno, so Tvoje pesmi zazvenele v srcih vseh poslušalcev. Ni ga slovenskega skladatelja, ki bi bil priljubljen pri vseh pevcih tako ko Ti. Ni ga sporeda, na katerem ne bi bil s svojimi lepimi, iz srca privrelimi pesmicami zastopan Ti. Zgodilo se je celo, da je bilo na nekem koncertu Zveze slovenskih pevskih društev, ki ga je izvajalo 16 pevskih društev, samo Tvojih skladb več kot tri četrtine," je Adamiča in njegovo delovanje v prvem desetletju dvajsetega stoletja slikovito ocenil njegov prijatelj in vrstnik, prav tako skladatelj, Zorko Prelovec.

Avtor: Polona Gantar

11:00
Poročila

Tokratno Literarno matinejo namenjamo baskovskemu pisatelju in pesniku Bernardu Atxagi, ki piše tako v španščini kot v baskovskem jeziku evskara. Bernardo Atxaga se je rodil pred 70 leti v San Sebastianu. Njegove romane lahko beremo tudi v slovenščini, v žarišču tokratne oddaje pa je Atxagova poezija. Leta 2007 jo je pripravil Ciril Bergles.

Avtor: ARS

11:45
Intermezzo

Kratka glasbena medigra

Avtor: Tina Ogrin

12:00
Poročila

V Arsovih spominčicah bomo predstavili Ljubljanski godalni kvartet, ki je začel delovati leta 1984. V njem so igrali in še grajo nekdanji dolgoletni člani in solisti Simfoničnega orkestra RTV Slovenija: violinista Monika Skalar in Karel Žužek, violist Franc Avsenek in violončelist Stane Demšar. Ljubljanski godalni kvartet je najintenzivneje deloval med letoma 1985 in 2004, za izvajalske dosežke pa je prejel Betettovo nagrado. Godalce bomo poslušali najprej v izvajanju 2. in 3. stavka Koncerta za godalni kvartet in orkester Louisa Spohra, Intermezza za godalni kvartet Huga Wolfa ter 1. in 2. stavka iz Wolfovega Godalnega kvarteta v d-molu in 4. stavka Koncerta za godalni kvartet in orkester v B-duru Arnolda Schönberga, ki ga je skladatelj priredil iz Händlovega Concerta grossa. Oddajo, ki jo je pripravila Tjaša Krajnc, bomo ponovili v četrtek, 28. oktobra ob 17.05.

Avtor: Tjaša Krajnc

13:00
Poročila

Igra je nastala po motivih iz avtobiografije Klausa Manna “Iz hiše mojih staršev”, za radio pa je delo priredil in ga tudi zrežiral Peter Zobec, dober poznavalec Mannovih. Klaus Mann v zgodbi o Affi obuja spomine iz zgodnjega otroštva, iz časov, ko sta s sestro Eriko uganjala norčije in velikokrat ponagajala tudi služinčadi. Kot odraslemu in že uveljavljenemu pisatelju pa se je pogled na služinčad razširil daleč nad otroške norčije in obenem objel tudi širši družinski in socialni vidik, vključno s starši – mamo Katio in očetom, enem najslavnejših nemških pisateljev, Thomasom Mannom.

Avtor besedila: Klaus Heinrich Thomas Mann
Avtor prevoda: Peter Zobec
Avtor priredbe: Peter Zobec \t
Avtorica glasbe in glasbena opremljevalka: Cvetka Bevc
Režiser: Peter Zobec \t
Dramaturg: Pavel Lužan\t
Mojstrica zvoka: Metka Rojc \t
Organizatorka izvedbe: Alenka Grajžar\t
Asistent zvoka: Zmago Frece \t

Affa: Judita Zidar
Klaus Mann: Marko Mandič
Thomas Mann: Janez Albreht
Katia Mann: Mojca Ribič
Fani: Alenka Vidrih

Traja: 13'55''
Produkcija Uredništva igranega programa Radia Slovenija 1999

Avtor: Lučka Gruden

Glasbena medigra

Avtor: Polona Kovačič

14:00
Poročila

V prenesenem pomenu lahko govorimo o svetu znanosti, tehnike, vesolja, jezika, vzgoje, prava, matematike, preteklosti ...

Avtor: ARS

15:00
Divertimento

Glasbena medigra

Avtor: Tina Ogrin

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: ARS

Vsestranski likovnik Hinko Smrekar je bil mojster družbenopolitične satire in karikature, v otroštvu pa se je rad potapljal v pravljične svetove in tudi pozneje je oboževal svet bajk, legend, pravljic in fantastičnih prizorov, ki so ga navdihovali pri delu. V Narodni galeriji v Ljubljani so danes odprli drugi del razstave o Hinku Smrekarju, s katerim so se osredotočili na obdobje po prvi svetovni vojni do njegove usmrtitve leta 1942.

V Novi pošti Slovenskega mladinskega gledališča bodo danes uprizorili interaktivno predstavo z naslovom Zelda. Gre za avtorsko delo dramaturginje in scenaristke Varje Hrvatin, ki tematizira svet videoiger ter preizprašuje princip igranja vlog znotraj tovrstnih iger.

V Centru kulture Španski borci v Ljubljani bo nocoj ob 20h na ogled predstava Nedoločena frekvenca, ki so jo premierno uprizorili letos septembra v Zagrebškem plesnem centru in je nastala v produkciji Društva Slovenski tolkalni projekt in Kulturno umetniškega društva Cortesia. Predstava je dinamičen plesni koncert, ki ga izvajajo trije plesalci in štirje tolkalci.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Glasbeno dogajanje je bilo tudi v minulem tednu nadvse pestro. Najprej se bomo odpravili v Varšavo, kjer je pianist Aleksander Gadžijev prejšnji teden na slovitem Chopinovem tekmovanju dosegel izjemno 2. mesto, za nameček je prejel tudi nagrado Krystiana Zimermana za najboljšo izvedbo Chopinove sonate. Izpostavljamo tudi uvodna koncerta cikla SOS – Sodobne orkestrske skladbe – Slovenske filharmonije, ki sta bila v znamenju glasbe Vinka Globokarja oziroma simfonije Turangalila Olivierja Messiaena ter četrtkovo operno premiero Bellinijevih Capuletov in Montegov v ljubljanski operni hiši.
V nadaljevanju bomo predstavili novo operno delo skladatelja Tomaža Sveteta. Nato bomo osvetlili tudi dva koncerta v Mariboru – 4. koncert cikla Carpe Artem in gostovanje Vzhodno-zahodnega komornega orkestra, pokukali bomo še na drugi koncert Pretežno vokalnega cikla PVC Slovenske filharmonije, koncert duhovne glasbe iz zbirke frančiškanskega samostana v Klanjcu v sklopu cikla Harmonia Concertans in 3. koncert cikla SiBrass.

Avtor: Mihael Kozjek

Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.

Avtor: ARS

"...Kot otrok sem vzljubil Beograd za vse življenje. Še danes ga imam rad. Tudi mama se ga je navadila. Nič čudnega, Belokranjci so odprti ljudje, družabni in gostoljubni, Beograjčani pa prav tako. Še zdaj se spomnim, kako so se sosede mami drle z balkonov: Mileva, dođi na kaficu i dovedu decu, ispekla sam nešto, ima i za njih ..."

Rac bere Raca.
Življenjske zgodbe vrhunskega gledališkega in filmskega igralca Radka Poliča v biografskem romanu, ki je nastal po poglobljenih pogovorih z dramaturginjo in publicistko Petro Pogorevc. Poslušajte raskav glas, ki med hehetom in premolki pripoveduje zgodbo o sebi in o veselih in tragičnih stvareh, ki so ga v življenju doletele od otroštva do vrhuncev igralske kariere v 52-ih nadaljevanjih.

Režiserka: Špela Kravogel
Tonski mojstri: Gal Nagode, Urban Gruden, Matjaž Miklič
Glasbena oblikovalka. Darja Hlavka Godina
Fonetičarka: Suzana Köstner
Korektorica: Emanuela Montanič Sekulović

Posneto v studiu 1 Radia Slovenija maja 2021.

Avtor: Alen Jelen

Tematski večer šansonov, obarvanih v odtenke rdeče, oranžne in rumene...

Avtor: Urška Preis

Orkester No Borders/Brez meja je 25. septembra 2021 drugič gostoval v dvorani Union v Mariboru. V tem orkestru igrajo izvrstni, večinoma mlajši glasbeniki, ki so člani vodilnih orkestrov iz držav nekdanje skupne države Jugoslavije. Zbrali so se z namenom ustvariti novo, skupno koncertno izkušnjo, ki s sodelovanjem in ustvarjalnim pristopom spodbuja pozitivne spremembe v muziciranju glasbenikov iz južnoslovanskih držav. V oddaji, ki jo je pripravila glasbena urednica Tjaša Krajnc, bomo predstavili skladbe s koncerta Ni vrnitve v normalnost na temo zvočne preobrazbe, ki je z glasbo sodobnih skladateljev izpostavila problematiko ''onesnaženja, podnebnih sprememb in uničenja zadnjih pasov narave''. Predstavili bomo skladbe: Shaker Loops Johna Adamsa, Prekomponirani Vivaldi Maxa Richterja, fragmente iz violinskih koncertov Pomlad 1, Pomlad 2, Pomlad 3, Zima 1, Zima 2 in Poletje 3 Antonia Vivaldija, v katerem bo violinist Vladimir Kostov, napovednik za Simfonijo Rethink/Premisli! hrvaškega skladatelja Ivana Božičevića in Metamorfoze za 23 solističnih godal Richarda Straussa.

Avtor: Tjaša Krajnc

22:00
Poročila

Obrobne poti sodobne kompozicije…zvočni eksperiment…improvizirana glasba in glasni novi jazz

Avtor: ARS

Nina Dragičević je večstranska umetnica: pesnica, skladateljica in esejistka. Doslej je izdala pet knjig: roman Kdo ima druge skrbi (2014), esejistični monografiji Slavne neznane (2016) in Med njima je glasba (2017) ter pesniški knjigi ljubav reče greva (2019) in letos To telo, pokončno. Za ljubav reče greva je bila leta 2019 nominirana za Veronikino in Jenkovo nagrado, leta 2018 je prejela nagrado vitez poezije, svečano listino Univerze v Ljubljani za izjemne dosežke, priznanje Fakultete za družbene vede UL in zasedla 2. mesto na izboru za evropsko nagrado Palma Ars Acustica.
V Literarnem nokturnu boste slišali odlomek iz pesnitve To telo, pokončno, ki ga je Nina Dragičević letos septembra prebrala v oddaji Izšlo je.

Avtor: Ars

Posvečamo se tako zgodovini jazza kot najnovejšim jazzovskim izdajam.

Avtor: ARS

Zadnja sprememba: 27.10.2021 15:40:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt