Poslušajte arije Giuseppa Verdija, Petra Iljiča Čajkovskega, Giacoma Puccinija in Danila Švare ter samospeve Benjamina Ipavca.

Predstavljamo slovensko sopranistko Vando Gerlovič, eno najopaznejših opernih in koncertnih pevk druge polovice 20. stoletja. Rodila se 25. maja 1925 v Brežicah. Njen glas je bil mehak dramski sopran. Na opernih deskah je poustvarila številne klasične sopranske vloge, predvsem plemenite in trpeče operne junakinje, posebej pa se je uveljavila z liki demonskih in negativnih junakinj. Njene operne stvaritve so bile vrhunske, tako muzikalno kot igralsko izdelane do podrobnosti. Umetnica je preminila 22. novembra 2001 v Ljubljani.

Pri Založbi kakovostnih programov RTV Slovenija je leta 2009 izšla portretna plošča z opernimi arijami in monologi sopranistke Vande Gerlovič, ki jih je v 50. in 60. letih 20. stoletja posnela s Simfoničnim orkestrom RTV Ljubljana, Orkestrom Slovenske filharmonije ter z Zborom in Orkestrom Opere SNG Ljubljana.

Poslušajte sopranistko Vando Gerlovič v izvajanju opernih arij Giuseppeja Verdija, Petra Iljiča Čajkovskega in Giacoma Puccinija, Kleopatrinega prizora iz 4. dejanja opere Kleopatra Danila Švare ter Štirih dekliških pesmi Benjamina Ipavca.

Tjaša Krajnc