Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Tretje uho

15 epizod

15 epizod


Predstavljamo glasbene vsebine, ki povezujejo dva na videz različna svetova – klasično glasbo in jazz. Leta 1958 je skladatelj Gunther Schuller prvič uporabil izraz Third Stream, Tretji tok, ali Tretja smer. Naslov oddaje Tretje uho pa nakazuje na analogijo med tretjim očesom, ki vidi sicer nam nevidno in ušesom, ki sliši včasih nam neslišno.


14. 03. 2024

Abdullah Ibrahim - The Balance

V svoji bogati karieri je sodeloval z nekaterimi največjimi, med njimi so bil Don Cherry, Randy Weston, Carlos Ward, Ornette Coleman, Pharaoh Sanders, Max Roach, John Coltrane. Cecil Taylor in Archie Sheep. Njegova vzornika sta Duke Ellington in Thelonious Monk.


08. 03. 2024

Stacey Kent - Summer Me, Winter Me

Vodilna jazzovska revija Downbeat je cedejko pospremila s samimi superlativi, prav tako so jo odlično ocenili v drugih najpomembnjejših glasbenih in kulturniških medijih.


29. 02. 2024

Jakomini Jazz Trio - Searchin'

Ime so povzeli po trgu v središču Gradca, ki je tudi tramvajsko vozlišče. Nič zelo nenavadnega, saj so vsi trije študenti jazza na Akademiji za glasbo in upodabljajočo umetnost v avstrijskem Gradcu.


12. 01. 2023

Jazz Ars All Stars - Adam Klemm Banda

Klemm, rojen staršem madžarskih korenin, je v svoje glasbeno izročilo že od nekdaj vnašal elemente madžarske ljudske glasbe. Pred koncertom njegove zasedbe v ljubljanski Cukrarni, v okviru cikla Jazz Ars All Stars, poslušajmo skladbe z njegove zadnje plošče Instant Pleasure.


05. 01. 2023

Štěstí / Happiness (Sreča)

Glasba na plošči »Štěstí / Happiness« (Sreča) je nastala na besedila poljskega pesnika Juliana Tuwima. Na njej igrajo češka trobentačica in komponistka Štěpánka Balcarová, poljska vokalna solistka Małgorzata Hutek, jazzovski septet in Simfonični orkester Radia Praga.


28. 12. 2022

Rufus Reid - Celebration

Proslavil se je z igranjem pri legendarnemu Dexterju Gordonu, kariero pa nadaljeval v orkestru Thada Jonesa, pa z Nancy Wilson, Eddiejem Harrisom in Bobom Bergom.


21. 12. 2022

Kurt Elling - Sings Christmas

Elling, rojen leta 1967, že več kot deset let velja tako po mnenju kritikov kot občinstva za najbolj aktualnega jazzovskega vokalista na svetu. Njegovi projekti presegajo ustaljene jazzovske okvire, saj se loteva umetniško izredno domiselnih, zahtevnih in pronicljivih projektov, na najvišjem izvajalskem in tehnično zahtevnem nivoju.


16. 12. 2022

James Brandon Lewis - Jesup Wagon

Plošča Jesup Wagon je posvečena vsestranskemu znastveniku in umetniku Georgeu Washingtonu Carverju, ki je na začetku 20. stoletja pokrenil izobraževanje ameriških kmetov.


08. 12. 2022

Swingatan - Jazz Ars All Stars

Zasewdba Swingatan bo v nedeljo, 11.12. nastopila v ljubljanski Cukrarni, v okviru cikla Jazz Ars All Stars


01. 12. 2022

Tina & Mozo - 7 slovenskih pripovedi

Na plošči 7 slovenskih pripovedi je sedem slovenskih ljudskih pesmi, prirejenih za kitaro in violino, na dveh pa se Tini in Marku pridružita violinist in violist Peter Ugrin in kontrabasist Nikola Matošič.


24. 11. 2022

Štěpánka Balcarová

Češka dirigentka in trobentačica Štěpánka Balcarová se ta teden mudi v Ljubljani, kjer v našem radijskem studiu 26 vodi vaje Big banda RTV Slovenija. Z njim bo danes zvečer, 25.11.. nastopila v Siti Teatru v Ljubljani.


18. 11. 2022

Tom Harrell - First Impressions

Harrell ni samo izjemen, samosvoj trobentač, ampaj tudi komponist in aranžer. Pisal je za soliste in zasedbe, kot so Vince Guaraldi, Carlos Santana, The Metropole Orchestra in Danish Radio Big Band, njegove skladbe pa izvajajo Ron Carter, Kenny Barron, Chris Potter in drugi pomembni jazzisti. Spušča se v različne glasbene žanre, vključno s klasično glasbo.


15. 11. 2022

Jon Balke - Hafla

Balke je avantgardni norveški pianist, ki v svojem umetniškem ustvarjanju združuje mnoge stile in jih preobrača po svoje. Njegovi koncerti oz. bolje rečeno predstave vključujejo poleg glasbe in poezije tudi ekstremne športe, kot so jadralno padalstvo, paragliding in kolesarstvo BMX.


27. 10. 2022

Mary Halvorson - Belladonna

Legendarni pihalec Anthony Braxton je Halvorsonovo prepričal, da stopi na glasbeno pot. Kot kaže, je imel še kako prav, saj se izjemna kitaristka in komponistka zdaj razvija v eno najpomembejših figur sodobnega jazza.


21. 05. 2021

Dejan Pečenko - Planet Bach, 2. del

Dejan Pečenko je eden najpomembnejših slovenskih jazzovskih pianistov.  V svoji bogati karieri je bil član številnih zasedb, v katerih so igrali mojstri, kot so Reggie Workman, Doug Hammond, Aladar Pege, Barbara Thompson, Ernie Wilkins, Duško Gojković, Gianni Basso, Petar Ugrin, Don Menza in drugi. Predstavljamo še drugi del nove plošče z naslovom Planet Bach. Na njej se je Pečenko s triom posvetil priredbam Bachovih preludijev in eni fugi. Kontrabas igra Manč Kovačič, bobne pa Klaus Wonisch.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt