78. beneška filmska Mostra pa že ponuja ideje za favorite

V poplavi opisovanja, komentiranja in nenazadnje tržnega komuniciranja, ki obdaja vse bolj tudi umetnost, še toliko bolj rase potreba po strokovni in kakovostni kritiški besedi. S poslanstvom, da se ji na področju scenskih umetnostni vrne veljavo, ki jo je imela nekoč, je pod okriljem Slovenskega gledališkega inštituta na spletnih straneh SiGledal zaživel nov portal Kritika. Kot pisci in piske bodo sodelovali kritiki vseh generacij, od najbolj uveljavljenih na svojem področju, kritičarke in kritiki srednje in mlajše generacije, do študentov, katerim bo namenjena tudi Mala šola kritike.

Danes se začenja 36. mednarodni literarni festival Vilenica. Letošnje geslo je Strah in pogum. Do nedelje bo nanizal več kot dvajset dogodkov s trinajstimi avtorji iz desetih držav – v ospredju je nagrajenec, avstrijski pisatelj Josef Winkler. Gre za preplet živih prireditev, te se bodo odvile v Hrastniku, Kopru, Ljubljani in Sežani, in pa digitalnih vsebin.

Oddajo nadaljujemo še v Benetkah, kjer se na najstarejšem filmskem festivalu na svetu za zlatega leva in druge nagrade manj prestižnega leska poteguje 21 filmov. V teh dneh, ko se je 78. mednarodna razstava kinematografske umetnosti, kot se uradno imenuje beneška filmska Mostra, prevesila v drugo polovico, mediji že izpostavljamo favorite in pričakujemo sobotno odločitev glavne festivalske žirije.

Žiga Bratoš