In festival fotografije Celje Fokus 2020

Portreti rož umetnice Tanje Lažetić so daleč od samo dekorativnega, fotogeničnega ujetja rož v cvetju. Kot ob razstavi zapiše Marko Jenko:

»/…/ tisto, pred čemer bi se morali najprej ustaviti in se kaj vprašati, je njihova več kot očitna umetnost, ki bi jo morali zapisati kot umetno-st, umetnija ali seveda digitalna, nekam aseptična umetelnost, ki tudi z osamitvijo posamičnega »doprsja« cveta vsekakor poudarja to, kar nam bi moralo biti znano: raznaravljenost tega cvetja, ki kajpak meri tudi na njegovo naravno nenaravnost, na način njegove – povsem dobesedno – »tovarniške«, industrijske produkcije in na njegovo uvoženost, ne glede na to, ali je morebiti avtohtonega evropskega izvora.«

Razstavo Rože si lahko ogledate v ljubljanski Kresiji, na festivalu Celje Fokus 2020 pa lahko še do sredine avgusta ujamete razstavo Ritual očiščevanja: zadnje dejanje Tadeja Vaukmana, lanskega OHO nagrajenca. Gre za tretji del trilogije razstav – prva je bila v ljubljanski Galeriji P74, druga v Koroški galeriji likovnih umetnosti, tretja pa je zdaj na ogled v celjskem Likovnem salonu. Trilogijo je umetnik zasnoval na rezidenci v New Yorku, kjer je naletel na avtobiografijo Davida Michaela Wojnarowicza, ki je ključno, predvsem z depresivno atmosfero, zaznamovala Vaukmanovo trilogijo. V tej je še vedno razvidna prepoznavna umetnikova gesta; ponuja nam kukalo v svojo intimo, hkrati pa se naslanja na zgodbo o odraščanju pri starih starših, ki jo je dokumentiral že v seriji Grandheroes. V celjskem Fotoateljeju in galeriji Pelikan pa si lahko v okviru festivala fotografije vse do konca avgusta ogledate tudi prostorsko instalacijo Pelikanova mačka in Klara umetnice Nataša Berk in fotografinje Viivi Tarik.

Maja Žvokelj