Radijski in videoprenos pravljične opere, ki poveličuje vero in ljubezen.

To je že tretja premierna uprizoritev (po letih 2003 in 2014) te Mozartove opere v mariborskem gledališču. Tokratno predstavo so oblikovali režiser Krešimir Dolenčić, scenograf in kostumograf Simon Bejer, oblikovalec svetlobe Sašo Bekafigo in koreografinja Cleopatra Purice. Predstava je sodobna in polna metaforičnih sporočil. Pri režiserjevem pripovedovanju zgodbe se srečujemo z izmišljenimi in pravimi liki iz opere, mešanjem fikcije in realnosti, ob koncu pa – v himničnem finalu – bodo nastopajoči v sklenjenem krogu »objeli« gledišče, upajoč na boljše jutri.

Velika opera v dveh dejanjih, pravzaprav singspiel z govorjenimi dialogi, je predvsem pravljično delo, oplemeniteno z nekaj idejami splošno veljavnih etičnih vrednot, med drugim s filozofijo prostozidarjev, ki jim je pripadal tudi Mozart. Libreto je napisal Emanuel Schikaneder, gledališki podjetnik, igralec in prostozidarski somišljenik, po pravljici Lulu ali Čarobna piščal, in Mozartu priporočil, ker sta bila oba v hudem denarnem pomanjkanju, naj napiše kakšno čarobno opero – te so bile namreč takrat zelo v modi in občinstvo je kar drlo na predstave. Tako je začela nastajati Čarobna piščal. Ob krstu je doživela bolj ali manj hladen sprejem, danes pa je ena najpogosteje uprizarjanih oper na svetu!

Zgodbo, v kateri zmagajo ljubezen, resnica in dobrota bodo pripovedovali in peli: Martin Sušnik (Tamino), Andreja Zakonjšek-Krt (Pamina), Jaki Jurgec (Papageno), Nina Dominko (Kraljica noči), Luka Ortar (Sarastro), Dušan Topolovec (Monostatos), Petra Crnjac (Papagena), Valentina Čuden, Mojca Potrč, Dada Kladenik (Tri dame), Marko Mandir (Govornik, Prvi svečenik, Drugi oboroženec), Bogdan Stopar (Drugi svečenik, Prvi oboroženec) ter Terezija Potočnik-Škofič, Nina Hvalec in Renata Krajnc (Trije dečki).
Zbor in orkester mariborske opere vodi Ivan Hut.

Dejan Juravić