Radijski in videoprenos lirične drame, prepojene z ljubezensko slo.

Vrtiljak ljubezenskih avantur, pohlepa in kriminalnih dejanj so oblikovali: režiser Pier Francesco Maestrini, scenograf in oblikovalec videa Nicolás Boni in kostumograf Luca dall’Alpi.

Puccini je posegel po istem sižeju – kot deset let pred njim Jules Massenet – po romanu Histoire du chévalier des Grieux et de Manon Lescaut francoskega pisatelja Abbéja Prévosta iz 18. stoletja, v katerem opisuje strastno ljubezen viteza des Grieuxa in koketne, lahkomiselne Manon Lescaut. Puccini je v nasprotju z Massenetom glavna junaka močneje okarakteriziral in poudaril strast ter z globlje in realistične strani prikazal ljubezensko zgodovino lepe Manon. Čeprav je Ricordi Pucciniju predelavo Prévostove zgodbe odsvetoval, je Puccini v odgovor povedal: “Manon je junakinja, v katero verjamem, in zato sem prepričan o uspehu moje opere. Zakaj ne moreta biti dve operi o njej? Massenet jo doživlja kot Francoz, jaz pa kot Italijan – z usodno strastjo.”

Opera je sestavljena iz štirih dejanj. V prvem vitez des Grieux (poje ga Max Jota) zagleda prekrasno potnico Manon (Sabina Cvilak) in se vanjo zaljubi. V pogovoru nato izve, da jo brat Lescaut (Jaki Jurgec) po očetovem ukazu pelje v samostan, potem ko jo je prevaral neki bogati ljubimec. Des Grieux izpove Manon svojo ljubezen in jo prosi, naj z njim pobegne; v kar dekle privoli. V Parizu nato Manon zapusti viteza, ker nima denarja in se preseli k prejšnjemu ljubimcu, a se ji kmalu stoži po vitezu, ki se vrne k njej z denarjem. Znova želita pobegniti, ker Manon grozi zapor. V zadnjem dejanju se ljubimca znajdeta v puščavi, v kateri Manon zaradi žeje izdihne v des Grieuxevem naročju.
Pojejo še: Sebastijan Čelofiga kot Géronte, Bogdan Stopar kot Edmond in Prižigalec luči, Marko Mandir kot Krčmar in Seržant, Dada Kladenik kot Pevka, Dušan Topolovec kot Baletni mojster in Mihael Roškar kot Kapitan. Dirigentsko paličico bo vihtel Gabriel Bebeşelea.

V prvem odmoru (ob 20.05) lahko prisluhnete pogovoru z režiserjem, dirigentom in umetniškim vodjo mariborske opere Simonom Krečičem, v drugem (ob 21.05) pa s pevci Sabino Cvilak, Maxom Joto in Jakijem Jurgcem.

Dejan Juravić