Radijski in videoprenos opere o treh generacijah španskih vladarjev: kralja Karla V., njegovega sina Filipa II. in Filipovega sina Don Carlosa.

 

Mračno razpoloženje Schillerjeve dramske zasnove so oblikovali: režiser Marin Blažević, scenograf in oblikovalec luči Wolfgang von Zoubek, kostumografinja Sandra Dekanić in koerografinja Maša Kolar.

Verdi si je začetek opere sprva zamislil v Franciji. Princesa Elizabeta Valois (poje jo Rebeka Lokar) pozna bedo ljudstva, ki jo prinaša špansko-francoska vojna. Kot porokinja miru naj bi se poročila s španskim prestolonaslednikom Carlosom (Dimitris Paksoglou). Ko se mladenka in mladenič prvič srečata, se na mah zaljubita drug v drugega in sreča se zdi popolna vse do trenutka, ko izvesta, da se želi Carlosov oče, kralj Filip II. (Luciano Batinić), sam poročiti z Elizabeto. Zaradi miru Elizabeta v poroko privoli, plahemu in občutljivemu Carlosu pa se zruši svet.
Pojejo še: Domen Križaj kot Posa, Irena Petkova kot princesa Eboli, Valentin Pivovarov kot Veliki inkvizitor, Sebastijan Čelofiga kot Menih in Karel V., Valentina Čuden kot Tebaldo in Glas z neba, Dušan Topolovec kot grof Lerma, Bogdan Stopar kot Kraljevi glasnik in Cleopatra Purice kot grofica Aremberška. Dirigentsko paličico bo vihtel Valentin Egel.

Don Carlos na krstni predstavi leta 1867 v Parizu ni bil sprejet s posebnim odobravanjem. Uspeli pa sta še isto leto uprizoritvi v Londonu in Bologni. Premiera nove verzije, katere besedilo je prevedel Achille de Lauzières revidiral pa Angelo Zanardini, je bila v Milanu leta 1884. Tako imenovano »milansko« različico bomo slišali v nocojšnjem neposrednem prenosu.

V prvem odmoru (ob 20.45) lahko spremljate tudi pogovor z režiserjem in dirigentom, ter pevci Domnom Križajem, Rebeko Lokar, Dimitrisom Paksogloujem in Ireno Petkovo.

Dejan Juravić