Istoimenski roman Michaela Cunninghama in istoimenski film v režiji Stephna Daldryja - oba je navdihnil roman Gospa Dalloway V. Woolf - sta bila podlaga za libreto Grega Pircea - prvič na naših valovih.

Zgodba je fascinantna, saj se v njej prepletajo dogodki enega samega dne v življenju treh žensk, ki živijo v različnih zgodovinskih obdobjih. Skladatelj Puts je z mislijo na tri pevske junakinje in njihove glasovne danosti oblikoval melodične linije in nam s tem jasno vtisnil v spomin podobo vsake izmed njih. Clarissina glasba v interpretaciji Renée Fleming je sijoča in živahna, Virginija ‒ Joyce Di Donato ‒ ima mračnejši ton, saj si prizadeva ohraniti zbranost, Laurin visoki sopran v izvedbi Kelli O'Hara pa sporoča krhkost in obup, tudi ko je obdan z glasbo, ki spominja na televizijske ali filmske uspešnice iz tistega obdobja. Opera ima nenavadno strukturo, prizori se izmenjujejo, včasih se zgodbe treh žensk prekrivajo in si delijo prizorišča. Na koncu pa se znajdejo v prostoru, ki presega čas in prostor ter lahko začutijo druga drugo.

Nastopajo še: Kathleen Kim (Barbara in gospa Latch), Sylvia d'Eramo (Kitty in Vanessa), Kyle Ketelsen (Richard), Denyce Graves (Sally), Sean Panikkar (Leonard), Brandon Cedel (Dan), Eve Gigliotti (Nelly), William Burden (Louis), John Holiday (receptor in moški pod obokom), Tony Stevenson (Walter) ter Atticus Ware, Patrick Scott McDermott in Lena Josephine Marano (Julian, Quentin in Angelica ter otroški glasovi iz zaodrja). Zbor in orkester Metropolitanske opere vodi Yannick Nézet-Séguin.

Dejan Juravić